8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III
Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III
Generalnie w zasadach pisze że nie możesz położyć templatki "nad" ("over") sojusznikami lub przeciwnikami walczącymi w cc. Ja bym się więc sugerował, ze możesz położyć templatkę na oddziale, który jest widoczny przez któregokolwiek załoganta. Bo zbytnie stosowanie się do zasad polegać będzie na "możesz dotknąć templejtem tylko zewnętrzny szereg oddziału żeby mieć normalny hit, każdy inny traktujemy jako indirect bo nie widzisz co się dzieje w kolejnym szeregu" wyjdzie wiec na to, że będziesz też mógł położyć templatki nad monsterem bo nie widzisz tylnej części jego podstawki/pleców modelu. Indirect hit dotyczy tylko oddziałów poza LOSem. To jest wałkowanie na całej linii.
Największa maruda na Border Princes 

i odezwal sie gracz krasnoludzki ;]Rakso_The_Slayer pisze:ja pier... ale głupoty piszecie...
chodiz o ustalenie faktow. srodek templaty na figsie z pierwszego szeregu, ja tak to widze.
pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"
"Double or nothing, aim for his cock"
Sam sobie to wymysliłeś. Zgodnie z rulebookiem, to jedynie zewnętrzną krawędzią można drasnąć model w pierwszym szeregu. Ale to głupota i wątpię, byśmy tak gralichodiz o ustalenie faktow. srodek templaty na figsie z pierwszego szeregu, ja tak to widze.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
w podreczniku jest przyklad jak stone thrower trafil w srodek wiec wiemy co GW mialo na mysli i nawet wg TLOSa taki inzynier krasnoludzki chyba widzi ze strzela w wiecej jak jeden oddzial
fajne by to bylo ale niestety tak nie bedzie
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Ta zasada współpracuje z TLOSem. Maszyna na poziomie oddziału zawsze wypatrzy drugi rank między nogami pierwszego. Co więcej, idę o zakład, że z laserowym markerem upoluję nawet model 3 oddziały dalej i to z monsterami po drodze

Także jak Jankiel pisze, zmieniając TLOS LS będzie musiało także i tą zasadę uściślić, albo nie i wtedy przytnie elegancko maszyny

Nie od załoganta tylko od maszyny.theudulf pisze:Generalnie w zasadach pisze że nie możesz położyć templatki "nad" ("over") sojusznikami lub przeciwnikami walczącymi w cc. Ja bym się więc sugerował, ze możesz położyć templatkę na oddziale, który jest widoczny przez któregokolwiek załoganta.(...)
a tabelkę na zranienie też będziesz niezbytnio traktował?theudulf pisze:(...)Bo zbytnie stosowanie się do zasad (...)
Dokładnie tak rozumiem zasady strzelania katapultą i ósmoedycyjny Line of Sight.theudulf pisze:(...)polegać będzie na "możesz dotknąć templejtem tylko zewnętrzny szereg oddziału żeby mieć normalny hit, każdy inny traktujemy jako indirect bo nie widzisz co się dzieje w kolejnym szeregu" wyjdzie wiec na to, że będziesz też mógł położyć templatki nad monsterem bo nie widzisz tylnej części jego podstawki/pleców modelu.
Wałkowanie? Nie. To jest podejście RAW.theudulf pisze:To jest wałkowanie na całej linii.
Chyba, że ma ktoś na bieżąco dostęp do książki i przytoczy zasadę mówiącą inaczej.
A może ten Stone Thrower strzelał z górki? Albo miał mega wysoką podstawkę. Albo był zamontowany na grzbiecie mamuta?amadeus pisze:w podreczniku jest przyklad jak stone thrower trafil w srodek wiec wiemy co GW mialo na mysli i nawet wg TLOSa taki inzynier krasnoludzki chyba widzi ze strzela w wiecej jak jeden oddzial
zdaje sobie sprawe ze to jest niemądre. ale jesli w booku stoi ze trzeba polozyc tamplate w losie to przeciez nie widac 2 i 3 szeregu klocka. to dlaczego mamy tak grac?Jankiel pisze:Sam sobie to wymysliłeś. Zgodnie z rulebookiem, to jedynie zewnętrzną krawędzią można drasnąć model w pierwszym szeregu. Ale to głupota i wątpię, byśmy tak gralichodiz o ustalenie faktow. srodek templaty na figsie z pierwszego szeregu, ja tak to widze.
jesli dlatego ze wygodnie to nie odpisuj

pozdrawiam
majzownik pisze: A może ten Stone Thrower strzelał z górki? Albo miał mega wysoką podstawkę. Albo był zamontowany na grzbiecie mamuta?
czarujesz siebie czy kogo ze GW tak ukreatywniloby najprostsze przyklady?moze strzelali z ksiezyca?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
majzownik ale ty głupoty piszesz... weź się powstrzymaj. Wyjdź sobie na dwór... pomyśl. Czytałeś w ogóle Rulebooka nowego czy tak sobie wymyślasz?
jest ładnie narysowane jak się strzela z katapy. Wzornik był na środku oddziału. Maszyny wg booka nie mają podstawek w ogóle więc raczej nie była to kwestia skałki na podstawce.
Wzornik ma być w LoS. A nie model nad którym jest. Więc ja sobie wzornik mogę położyć i na ostatnim modelu a on będzie dalej w LoS maszyny. Poczytaj rulebooka, potem pisz tu.
Pozdro
jest ładnie narysowane jak się strzela z katapy. Wzornik był na środku oddziału. Maszyny wg booka nie mają podstawek w ogóle więc raczej nie była to kwestia skałki na podstawce.
Wzornik ma być w LoS. A nie model nad którym jest. Więc ja sobie wzornik mogę położyć i na ostatnim modelu a on będzie dalej w LoS maszyny. Poczytaj rulebooka, potem pisz tu.
Pozdro
@ majzownik
Nie kombinuj i nie rób prostych spraw trudnymi.
@ Aldean
A gdzie napisane, że drugiego szeregu nie widać, skoro sam może z drugiego, a z volley i z kolejnych strzelać??
Nie kombinuj i nie rób prostych spraw trudnymi.
@ Aldean
A gdzie napisane, że drugiego szeregu nie widać, skoro sam może z drugiego, a z volley i z kolejnych strzelać??
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...

chcesz raw to masz raw. Templatke nalezy polozyc nd oddzialem. Nigdzie nie ma napisane jak wysoso a wysokosc polozenia templatki nie wplywa na to co jest pod nia. totez jesli templatke bedziesz kladl tak z 40 cm nad stolem ominiesz nie tylko niemoznosc polozenia jej na srodku oddzialu ale tez niewygodny indirect fire...Aldean pisze:zdaje sobie sprawe ze to jest niemądre. ale jesli w booku stoi ze trzeba polozyc tamplate w losie to przeciez nie widac 2 i 3 szeregu klocka. to dlaczego mamy tak grac?Jankiel pisze:Sam sobie to wymysliłeś. Zgodnie z rulebookiem, to jedynie zewnętrzną krawędzią można drasnąć model w pierwszym szeregu. Ale to głupota i wątpię, byśmy tak gralichodiz o ustalenie faktow. srodek templaty na figsie z pierwszego szeregu, ja tak to widze.
jesli dlatego ze wygodnie to nie odpisuj![]()
![]()
pozdrawiam
tyle jesli chodzi o raw
obejrzyj sobie przysiege wojskowa byle jakiego kumpla i zastanow sie jak to jest mozliwe ze widzisz tylne szeregi podczas defiladyAldean pisze: zdaje sobie sprawe ze to jest niemądre. ale jesli w booku stoi ze trzeba polozyc tamplate w losie to przeciez nie widac 2 i 3 szeregu klocka. to dlaczego mamy tak grac?
jesli dlatego ze wygodnie to nie odpisuj![]()
![]()
pozdrawiam
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
bez nerwy panowie.Rakso_The_Slayer pisze:Shino +1.
Shino, templata ma swoje wymiary, tak jak i podstawki, wiecej nie obejmiesz.
chodzi tutaj tylko o problem próby połączenia tlos z los. jesli patrzymy na to z punktu tlosowego to problemu nie ma. Ale jesli tlos ma byc zastapiony losem, to ja innego strzelania z katap nie widze.
pozdrawiam
Nad rulebookiem spędziłem trzy godziny w piątek czytając wszystko poza fluffem, przez weekend trawiłem ten przypadek z ludźmi z którymi gram.Rakso_The_Slayer pisze:majzownik ale ty głupoty piszesz... weź się powstrzymaj. Wyjdź sobie na dwór... pomyśl. Czytałeś w ogóle Rulebooka nowego czy tak sobie wymyślasz?
Mi też nie podobają się wnioski, do których doszliśmy, ja nie forsuję swojego zdania, tylko pytam bardziej doświadczonych o opinię.
O widzisz, to jest rozwiązanie problemu. Faktycznie nie skupiałem się jakoś specjalnie na tym na jakiej wysokości ma być wzornik - bardziej w zasadach trafiania templatkami interesowało mnie brak losowania częściowych trafień.Rakso_The_Slayer pisze: Wzornik ma być w LoS. A nie model nad którym jest. Więc ja sobie wzornik mogę położyć i na ostatnim modelu a on będzie dalej w LoS maszyny.
Ale faktycznie tam gdzieś koło wzorów templatów powinno stać, że kładzie się je nad celem. A w katapulcie pewnie napisano że wzornik ma leżeć w LoS, a nie cel.
Oby wszystkie wątpliwości (zwłaszcza te najgłupsze) rozwiewały się tak szybko jak ta moja

Pozdrawiam,
m.
"To fire stone thrower take the small template (3") and place it anywhere completely within the war machine's line of sight, outside of ST minimum range and within its maximum range."
Tak pisze w RB odnośnie strzelania STkiem.
A dalej: "if over an enemy unit, the hole in the middle of the template must be over a single model".
Tak pisze w RB odnośnie strzelania STkiem.
A dalej: "if over an enemy unit, the hole in the middle of the template must be over a single model".
Największa maruda na Border Princes 

szukałem i nie znalazłem - czy może ktoś obeznany z nowym rulebookiem podsumować zasady arc of sight i line of sight dla 8 ed.?
szczególnie, jeżeli chodzi o charakterów i maszyny.
z góry dzienx!
szczególnie, jeżeli chodzi o charakterów i maszyny.
z góry dzienx!
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".
ok, ale co z maszynami, które nie mają podstawek? jak im się ustala arc of sight?M.T. pisze:Arc of sight - 90 stopni z frontu dla wszystkich. Bez wyjątku.
Line of sight - modele widzą to, co widzą w rzeczywistości (true line of sight - TLOS)
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".
Przeczytajcie poddział "Firing a Stone Thrower". Zdecydowanie sugerują tam, że template kładziemy nad oddziałami w LOS (od drugiego akapitu poddzialu).
Hmm teraz zauważyłem, jeszcze jedną ciekawą rzecz - w poddziale "Choose target" w strzelaniu z działa mamy napisane, że maszynę pivotujemy w movement phase. Natomiast w poddziale ogólnym Shooting with war machines" mamy, że maszynę możemy pivotowac przed strzałem. I co teraz?
W RB jest napisane, że "LOS is always taken from chosen firing point" - w przypadku działa koniec lufy, w przypadku bolt throwera czubek bolta, a w przypadku katapulty... eee tu nie wiem... punkt w którym kamień odrywa się od maszyny?ok, ale co z maszynami, które nie mają podstawek? jak im się ustala arc of sight?
Hmm teraz zauważyłem, jeszcze jedną ciekawą rzecz - w poddziale "Choose target" w strzelaniu z działa mamy napisane, że maszynę pivotujemy w movement phase. Natomiast w poddziale ogólnym Shooting with war machines" mamy, że maszynę możemy pivotowac przed strzałem. I co teraz?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."