Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: misha »

przejrzyj dział zasad, było wałkowane X razy, wniosek był, że szarżę deklarujesz w momencie kiedy jest częścią oddziału, więc ma +1M do tej szarży
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

Witam. Szukałem w starszych postach, ale w sumie nie mogę się połapać na czym stanęło: na jakiej podstawce powinien być oficjalnie hellsteed - kawaleryjskiej, czy 40x40 ?

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

ismael pisze:Witam. Szukałem w starszych postach, ale w sumie nie mogę się połapać na czym stanęło: na jakiej podstawce powinien być oficjalnie hellsteed - kawaleryjskiej, czy 40x40 ?
kawaleryjskiej

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

zostalo mi zasedziowane ze mortis nie moze uderzyc spirit horda w bok (lub tyl), jako ze bestie ktore ciagna rydwan moga bic tylko do przodu.
ale czy to czasem nie spectral steedy ciagna mortis, ktorych nie ma w profilu mortisa(a jest wlasnie spirit horda)? przynajmniej tak jest w opisie mortisa (ze to konie ciagna a nie spirit horda:) ).
Co o tym myslicie ?

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

nigdy wcześniej nie rozważałem tego problemu, ale po rzucie okiem do AB wydaje mi się że to było słuszne rozstrzygnięcie.

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Leoh pisze:zostalo mi zasedziowane ze mortis nie moze uderzyc spirit horda w bok (lub tyl), jako ze bestie ktore ciagna rydwan moga bic tylko do przodu.
ale czy to czasem nie spectral steedy ciagna mortis, ktorych nie ma w profilu mortisa(a jest wlasnie spirit horda)? przynajmniej tak jest w opisie mortisa (ze to konie ciagna a nie spirit horda:) ).
Co o tym myslicie ?
Problem tutaj leży jeszcze w innym miejscu. Spirit horda ciągnąca mortis nie ma magicznych ataków ;)
Tylko krzyk jest magiczny.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Basia z góry ma magiczne, chyba
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

wydaje mi się że spiryt horda jest traktowana jako eteryki, które mają magiczne ataki...przez to że jest to swoisty eteryk(eteryczna część modelu) jest ten ruch eteryczny jak i magiczne ataki..mogę się mylić na mortisie grałem z 2-3razy ale zawsze według takowego rozumowania: ruch eteryczny, magiczne ataki i magiczny krzyk basi(jak to ma basia w opisie wycia duchów)...

pytanie z innej beczki czy z Mortisa na potrzeby Euro liczy się jako 1krzyk? pewno tak...

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Nie masz zasady eteryczności ( tylko ruch jak takowy jeśli dobrze pamiętam ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Euro:
0-4 howls (death shriek counts as 2)
Czyli Basia za 1, terrorgeist za 2 -> mortis za 1.

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Bojek pisze:wydaje mi się że spiryt horda jest traktowana jako eteryki, które mają magiczne ataki...przez to że jest to swoisty eteryk(eteryczna część modelu) jest ten ruch eteryczny jak i magiczne ataki..mogę się mylić na mortisie grałem z 2-3razy ale zawsze według takowego rozumowania: ruch eteryczny, magiczne ataki i magiczny krzyk basi(jak to ma basia w opisie wycia duchów)...

Bojek... gadasz bzdury. Czyli Black Knight's wg. Ciebie tez są eteryczne i mają magiczne ataki w tej edycji? :) ...nawet wtedy gdy do nich wejdzie White King na steedzie?
Pozdro! :lol2:

Nie masz nigdzie napisane przy atakach mortisa, że są magiczne więc nie są. Tylko i wyłącznie shooting mortisa jest magiczny.
Radzę czytać zasady na przyszłość bo można się nieźle naciąć podczas turnieju... ja już się naciąłem w marcu i mi wystarczy :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

+1
@Daw
a co ci wcisnęli? :)

@Bojek 8) cmon przeczytaj zasadę Spectral Steed
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

misha pisze:a co ci wcisnęli? :)
To było na BoBie kiedy jeszcze w pełni wszyscy nie ogarnialiśmy wordingu do VC. Mortisem chciałem wykonać szarżę na (ostatnią) bazę duchów przeciwnika... nie zrobiłem tego bo przewertowaliśmy ab-ka przed deklaracją z przeciwnikiem jeszcze raz ale naciąłbym się niemiłosiernie ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Takie pytanko, ile ataków wypłaca jednostka duchów w liczbie 6 sztuk ustawiona w dwu szeregu?
a) 12+9
b) 12+12
c) 12+3

Odpowiedź prosiłbym uargumentować. Dzięki ;-)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

c.
Ich troop type to swarm. Zgodnie z RB każdy model wykonujący supporting attack wykonuje tylko 1 atak. Wyjątkiem są MC, MI i MB, które mają zasadę monstrous support pozwalającą na wykonanie do 3 ataków. Swarmy nie mają takiej zasady.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

po chill grasp (wright -> "no arrmor save") nie ma mozliwosci parry save. Prawda czy nie ? :)

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Oczywiście, ze nie :P . Ignorujesz armour sv, a nie warda od parowania [ zakładając, ze tan może zostać wykonany ].
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Dokładnie tak. Jeżeli Than nie używa magicznej broni to może wykonać parry... tak samo the thricksers działa na przerzut parry.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

wraciaki mają grejta...mają też Inicjaywy 2 żadna rewelka...

pytanie czy robią chill'out wraciaki biją ostatnie przez GW, czy ten specjalny atak jest wykonywany zgodnie z inicjatywą?

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Bojek pisze:pytanie czy robią chill'out wraciaki biją ostatnie przez GW, czy ten specjalny atak jest wykonywany zgodnie z inicjatywą?
Tak.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ