Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Klafuti »

Na lizaki PG się nadają i w zasadzie na nic więcej. Kiedyś, jak było fear outnumber to byli pewnie lepsi. Teraz jedyne co potrafią, to stać i przyjmować strzelanie na ryj, chyba, że wrzucisz im brzytwę, natomiast do brzytwy potrzebna jest książka i tu masz odpowiedź na kolejne pytanie: ludzie nie biorą książki, bo nie biorą PG, więc i brzytwa jest niepotrzebna, zwłaszcza, jak masz WL, którzy też mają sensowną siłę i do tego stubborn, no i te 100 punktów można zaoszczędzić na dodatkowych WL, antymagię albo na coś jeszcze innego.

Natomiast SM są dobrzy do zwalczania hord piechoty, więc ich można brać.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Książka jest dobra, ale nie na Euro, a teraz większość rozpisek jest na te zasady.

@Cichy
Mudżahedin

Post autor: @Cichy »

A co byłoby najlepsze dla maga zamiast książki?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

loremaster cloak, sigil of asuryan, annulian crystal

jesli uda ci sie wcisnac te 3 przedmioty to masz mocna antymagie, wlasciwie jest to zestaw podstawowy ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

zamiast sigila, scrolla jak masz ciasno z punktami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ring of fury, zestaw nieśmiertelności ;) opcji obok ksiązki jest naprawdę sporo.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

zestaw nieśmiertelności :
Folaraith's robe i loremaster cloak ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

nie, robe i talisman of saphery :P wchodzi jeszcze scroll/silver wand.

Kiedyś chyba było to bardzo popularne zestawienie.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Semi pisze:loremaster cloak, sigil of asuryan, annulian crystal

jesli uda ci sie wcisnac te 3 przedmioty to masz mocna antymagie, wlasciwie jest to zestaw podstawowy ;)
Ja arcemu lubię dawać silverwand, wtedy zna prawie wszystkie czary, więc jestem pewien, że dostanę te czary, które są mi potrzebne. :)
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
B0BER
Mudżahedin

Post autor: B0BER »

ehh powiedzcie jak poradzić sobie z magią takich wampirów?
jako że grałem pierwszy raz HE to wziąłem sobie książke.. okazało się. że -2 kości do dispela trochę bolą bo nie dispeluje praktycznie nic.
denerwuje mnie to euro. rownie dobrze moze byc jedna armia i granie kartonikami bo to nie ma sensu. wszystko co jest specyficzne i lepsze jest od razu cięte, w wochu błogosławieństwa, tutaj ta książka -2PD i -2DD to przesada, a w takich DE ich kusze i domeny magii. Masakra

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Akurat na Euro to Book of Hoeth jest raczej słabą opcją, bo tracisz możliwości Dispela, a z samej ofensywnej strony tej książki nie bardzo korzystasz. Musiał byś mieć domenę gdzie castingi czarów są wyższe, czyli najlepszym wyborem jest tu Shadow, który został obcięty do 4 kostek na czar. Jak wybierzesz inną domenę, gdzie castingi są mniejsze, to możesz osiągnąć to samo bez książki po prostu spamując umiejętnie czary z małej ilości kości.

A co do samych Wampirów, to obecnie na topie są armie oparte o Swiatło, więc jakbyś zajrzał na forum dotyczące Wampirów, to one się boją naszej magii i nie wiedzą co z nią zrobić :P
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
B0BER
Mudżahedin

Może i światło jest dobre, ale conajmniej 3 czary są na VC bezużyteczne. Po co zwiększać I i WS skoro mamy wysoki? Po co nam ASF skoro go mamy? Po co nam blokowanie sprzelania skoro oni nie strzelają?
Mam jeszcze parę pytań i będzie ich więcej jako że dzisiaj kupiłem sobie HE :)
1. Co pakujecie w cory, jak je zapełniacie i w jakich proporcjach?
Ja wystawiłem 2x20 łuczników ale nie wiem czy to dobra opcja.
2. Jak składacie Lordów i herosów? Rozumiem, że book odpada, ale co im dajecie? Widziałem fajny łuk na herosa. 3A z S5 magicznych czy jest to grywalne?
3. Jak robi się Loremastera [chodzi czy da sie zrobić tak by posiadać wszystkie czary]
4. Grając dzisiaj na WL widziałem że są oni bardzo miękcy.. 3T sv+5 jest dość słaby więc jak ich bronicie ? Może po prostu tak mi się wydaje bo grałem wochem gdzie miałem 4T sv+4 i warda na +3....
5. W specjalach polecacie tylko WL czy PG lepiej? W końcu ward na +4 z bazy jest dość fajny ;)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Może i światło jest dobre, ale conajmniej 3 czary są na VC bezużyteczne. Po co zwiększać I i WS skoro mamy wysoki? Po co nam ASF skoro go mamy? Po co nam blokowanie sprzelania skoro oni nie strzelają?
to sa wlasnie najlepsze czary tj domeny ;)

duzy WS i -1 do hita daje ci przzywalnosc b duza, dzieki czemu nie tracisz cennych WL ktorych jest znacznie mniej niz ghouli. Dzieki bironie nawet maly odzial WL jest w stanie pokroic cos duzo mocniejszego, ASF jest zbedny ale ten +1 atak czasem zmienia wiele...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

1. Co pakujecie w cory, jak je zapełniacie i w jakich proporcjach?
najczęstsze złożenie o 45 łuków rozbitych na 25/10/10 i 10 spearelfów żeby dopchać cory, ale np ja grałem na 25/10 łuczników i 20 spearelfów ;) problemem jest to, że jakbyś nie złożył corów to i tak są do bani i posłużyć mogą jedynie do ogarnięcia jakiegoś śmiecia lub bunkrowania bohaterów.
2. Jak składacie Lordów i herosów? Rozumiem, że book odpada, ale co im dajecie? Widziałem fajny łuk na herosa. 3A z S5 magicznych czy jest to grywalne?
imo w tej armii największe różnice między rozpiskami są włąśnie w bohaterach. Jedni grają na smoku + bsb + mag, inni wrzucają princa z 1lvl(najczęściej death) + arcy + bsb, jeszcze inne dobre złożenie to arcymag + bsb + mag.

Przedmioty dla boaterów są bardzo dobre i można ich składać na wiele różnych sposobów. Podstawowe itemy których się najczęściej używa: Annulian Crystal/Banner of Sorcery)/Dispell Scroll/Sigil of Asuryan/Silver Wand/Loremasters Cloak/Ring of Fury
z BoS'em może biegać BSB, jest to dobre rozwiązanie, pomimo możliwości złożenia puszki z Sv2+/reroll koleś dalej ma t3 2Wo... a więc turbo twardy nie jest, za to jest turbo ważny dla całej armii, także po kilkunastu grach dojdziesz do wniosku, że nie warto elfiego BSB pchac w combat :D
Grałem na łuku o którym wspomniałeś(Reaver Bow), jest bardzo fajną zabawką, ale ogromnym minusem jest brak możliwości marszowania BSB'kiem jeśli chcemy sobie strzelić :mrgreen: opóźnia to oddział z tym bohaterem co potem skutkuje brakiem zasięgu 12" dla innych oddziałów na reroll Ld ;)
Kolejną sprawą jest wymuszenie strzelania w jeden cel jeśli BSB siedzi w łucznikach, czasem chciałoby się strzelić z Reaver Bowa do jakiegos fasta, a dużym oddziałem łuków w jakiś pokaźniejszy cel któryemu chwile przedtem obniżyliśmy To, niestety taka operacja nie jest możliwa i trzebaby było wyjść bohaterem z oddziału, a to dalej jest miękki wafel z małym Sv T3 i 2Wo ^^
3. Jak robi się Loremastera [chodzi czy da sie zrobić tak by posiadać wszystkie czary]
możesz mieć +1czar[Silver Wand] co daje bardzo dużą szanse na znajomość tych czarów które chcesz, albo poprostu wpakować arcymaga i małego maga 2lvl z tymi samymi lorami ;)
4. Grając dzisiaj na WL widziałem że są oni bardzo miękcy.. 3T sv+5 jest dość słaby więc jak ich bronicie ? Może po prostu tak mi się wydaje bo grałem wochem gdzie miałem 4T sv+4 i warda na +3....
nie zauważyłeś tego grając WoChem przeciwko HE? Elfy mają kopa w CC, ale padają jak muchy od byle czego... głupie 2d6s4 może nieźle przetrzebić oddział i pozbawić w dużej mierze wartości bojowej... taka specyfika armii, że wszędzie jest T3 i Sv5+ na piechocie, dlatego wszyscy starają się wziąść jak najwięcej WL, żeby nawet jak spadnie kilku, reszta mogła coś zabić.
5. W specjalach polecacie tylko WL czy PG lepiej? W końcu ward na +4 z bazy jest dość fajny ;)
PG są fajni, jeśli grasz na BoH+Shadow bez euro ;) To było moje piersze złożenie w 8ed i mega dawało rade, do tego klocek DP z BSB puszką i kloc 35 LSG + jakieś łuki do ogarnięcia śmietnika i trzymania magów :mrgreen:
niestety bez brzytwy PG ze swoim 1A S4 szału nie robią, mogą jedynie przyjąć szarze jakiegos oddziału i trzymać, ewentualnie zabiją jakiś śmietnik, nie mają co mierzyć się jednak z inna dobrą piechotą np. saurusi/warriorzy WoChu, o chosenach nie wspominam :mrgreen: W zabijaniu o niebo lepsi są WL, przed lekkim ostrzałem praktycznie nie ma różnicy w przeżywalności, ponieważ LIon Pelt daje 3+ Sv, a więc jest to powiedzmy porównywalna ochrona do tej którą posiadają PG.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Teoretycznie możesz grać na Phoenix Guardach i Arcymagu z Magią Cienia i Księgą Hoetha nawet na Euro, bo statystycznie rzecz biorąc rzucenie czaru z 4 kości daje statystyczny wynik 14 + Poziom Maga, więc 18 czyli tyle ile kosztuje Brzytwa, a na dublet masz ponad 70% szansy. Niestety jak powszechnie wiadomo statystyka często się nie sprawdza w kluczowych momentach i nikt nie chce ryzykować tego, że ta Brzytwa nie wejdzie wtedy gdy musi i główny oddział spadnie.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
B0BER
Mudżahedin

a powiedzcie mi jak jest z tymi wlocznikami? skoro normalnie bija 2 szeregi, w hordzie 3, w 8ed speary daja +1 szereg czyli bija 4 a oni maja jeszcze zasade ze jak maja speary to bije wtedy 5 szeregow? ;)
PS. fajne sa te bolce. moze i slabo trafiaja bo najczesciej na +4 ale jak walilem VC w mortis na +3 to dwoma bolcami zdjalem go w jedna ture ;)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Tak jak mówisz, Spearmeni i Seaguardzi w hordzie i nie szarżując uderzają z 5 szeregów. A co do Balist strzelających po Mortisie to miałeś fart po prostu, bo musiał przeciwnik oblać Regeneracje wszystkie, a na multiplikacje ran rzuciłeś niestatystycznie, a samo trafianie na 3+/4+ i ranienie na 3+ też nie sprzyja temu, aby wszystko weszło, więc tylko pogratulować rzutów :P

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Z tymi bolcami to miałeś więcej szczęścia niż rozumu. Lepiej mogłeś zainwestować te 200 punktów w arcego z lightem, efekt byłby ten sam, a jeszcze jest przydatny do innych zadań.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Wczoraj gralem z vc i jestem pod wrazeniem 3x light. Masakra z tym lorem i swietna odmiana po prawie nie czarujacej bretce ;)
1x horda SM jest swietna, szkoda tylko, ze figsy takie brzydkie :/
Generalnie SM to man of the match. Przebili sie na booscie przez 2 tury combatu przez jakis spory kloc zombie, nabuffowani wpadli w kolejny kloc zombie z 3 bohaterami i mortisa. Zabili herosow, mortisowi cos tam zadali sypneli w cc a pozniej niestety zgineli od ghuli w bok :(

Jak ogarniacie ghule? Tylko magia i strzelaniem czy moze ktorys z oddzialow he daje rade z nimi w cc?
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
B0BER
Mudżahedin

WL spokojnie kroja tylko problemem sa posiony z s4...
niestety gralem narazie dwie gry ale mialem pecha z tymi WL...
jak wbilem sie w ghule to na poczatku bylo fajnie ale potem dostali przerzuty na trafienie i zranianie... nie chce mowic jak to wygladalo. a jak gralem na WE to pochlastalem treekiny ale zostalo mi 10 WL wbily sie w nich drady i ich pogonily. on wbil mi dwie rany ja mu jedna i przegralem o 1. mialem maga tam 9 LD i stuborn a uciekli mi... potem chcieli sie zebrac ale nie dali rady i za plansze... z maski ugralem tylko 13:7...

Zablokowany