Rozpiski elfów
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
IMO stawianie tylko na SM bo sa dobrymi klepaczami to wielki blad.. powyzej widzimy rozpiske z 3 oddziałami SM.. przeciez jak ja bym na takie cos trafił to bym pewnie to wystrzelał w jakies 3-4 tury - prawdopodobnie by nie doszli albo doszli w takiej ilosci zeby krzywdy juz nie zrobili.. tu kolega grał przeciw O&G, ktore poterznego ostrzału nie maja, a sam przyznal ze 2d6s4 go juz zabolało..
co by było gdyby przeciwnik wywalał 3x 2d6s4 na ture?
[oczywiscie jest tu duzo suchej teorii, ale staram sie naswietlic problem]
ja staram sie zawsze wcisnac 2 regony piechoty do rozpisek.. jeden SM drugi WL.. po 12 chlopa ze sztandarami.
pozdrawiam
co by było gdyby przeciwnik wywalał 3x 2d6s4 na ture?
[oczywiscie jest tu duzo suchej teorii, ale staram sie naswietlic problem]
ja staram sie zawsze wcisnac 2 regony piechoty do rozpisek.. jeden SM drugi WL.. po 12 chlopa ze sztandarami.
pozdrawiam
Nieno 3 oddziały są przesadzeniem,zresztą sw się wystawia wtedy kiedy masz taką ilość magi i strzelania że to nie ty będziesz szedł do przeciwnika(dla mnie arcy,mag i dragonmag,+20 łk i 3 bolce)wtedy daje swordów,wl nie bo niemam bsb,pohenixi nie bo nielubie.Niepotępiam innych piechot,ale powszechna nagonka na SW jest IMO bezcelowa.
U dara osobście bym zamienił sw na wl.
U dara osobście bym zamienił sw na wl.
To jest moja koncepcja na nowe HE czyli defens:
1 Archmage @ 350 Pts
General; Magic Level 4
Silver Wand [10]
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Seerstaff of Saphery [30]
Dispel Scroll [20]
1 Noble @ 143 Pts
Great Weapon; Battle Standard
Armour of Caledor [25]
10 Archers @ 115 Pts
Longbow; Musician
14 SpearElves @ 131 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
10 Swordmasters @ 195 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
1 Bladelord
10 Swordmasters @ 225 Pts
War Banner [20]
1 Bladelord
Gem of Courage
11 White Lions @ 198 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
1 Guardian
5 White Lions @ 137 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard
Banner of Sorcery [50]
1 Tiranoc Chariot @ 85 Pts
1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 80
Total Army Cost: 2249
BSB wchodzi do Sm bez gem of courage, w ten sposób zminimalizuje możliwość zbrejkowania oddziałów elitarnej piechoty.
Co najmniej 1 mag wchodzi do spearelfów którzy będą robić za bodyguardów.
Charioty idą kontrować, 5WL stoi gdzieś w lesie, za górką czy w innym jak najbardziej bezpiecznym miejscu, bolce i magia wali po najsilniejszych oddziałach zaś archersi po jakiś fastach czy maszynach, a to co dojdzie (oby jak najmniej tego było ) zostanie zatrzymane przez elite, na najgrubsze bydle (oddział) idą WL bo mają największą szanse to zatrzymać.
Jak widzicie armia zmusza przeciwnika do tego że on musi się do mnie ruszyć, ale za to rospa nie ma szans z dwarfami już większe z imperium (tutaj by dużo zależało od tego kto by zaczął).
Co o tym myślicie??
1 Archmage @ 350 Pts
General; Magic Level 4
Silver Wand [10]
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
Ring of Fury [40]
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Seerstaff of Saphery [30]
Dispel Scroll [20]
1 Noble @ 143 Pts
Great Weapon; Battle Standard
Armour of Caledor [25]
10 Archers @ 115 Pts
Longbow; Musician
14 SpearElves @ 131 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
10 Swordmasters @ 195 Pts
1 Bladelord
10 Swordmasters @ 225 Pts
War Banner [20]
1 Bladelord
Gem of Courage
11 White Lions @ 198 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
1 Guardian
5 White Lions @ 137 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard
Banner of Sorcery [50]
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 80
Total Army Cost: 2249
BSB wchodzi do Sm bez gem of courage, w ten sposób zminimalizuje możliwość zbrejkowania oddziałów elitarnej piechoty.
Co najmniej 1 mag wchodzi do spearelfów którzy będą robić za bodyguardów.
Charioty idą kontrować, 5WL stoi gdzieś w lesie, za górką czy w innym jak najbardziej bezpiecznym miejscu, bolce i magia wali po najsilniejszych oddziałach zaś archersi po jakiś fastach czy maszynach, a to co dojdzie (oby jak najmniej tego było ) zostanie zatrzymane przez elite, na najgrubsze bydle (oddział) idą WL bo mają największą szanse to zatrzymać.
Jak widzicie armia zmusza przeciwnika do tego że on musi się do mnie ruszyć, ale za to rospa nie ma szans z dwarfami już większe z imperium (tutaj by dużo zależało od tego kto by zaczął).
Co o tym myślicie??
" Sito- proste urządzenie do oddzielania od siebie obiektów o małych i większych wymiarach lub do oddzielania obiektów stałych od płynów, wreszcie do oddzielania zawiesin od płynów. "
http://pl.youtube.com/watch?v=xJqsFwIP0 ... re=related
defens jak defens.. IMO za male te klocki piechoty.. i za slaba kontra..ale to kwestia gustu i taktyki.
ale jedno napewno bym zmienił - tych 5 WL z BoS na 5 PG.. przynajmniej zaden terror ich nie wypedzi z tego lasu - a walczyc nimi i tak chyba nie zamierzasz.
ale jedno napewno bym zmienił - tych 5 WL z BoS na 5 PG.. przynajmniej zaden terror ich nie wypedzi z tego lasu - a walczyc nimi i tak chyba nie zamierzasz.
Co do liczebności oddziałów elity to się nie zgadzam, 12 jest w sam raz bo nie kosztują 300 ileś pkt a siłę mają nawet większą bo są ustawieni w formacji 2x6 (szczerze te +1 do CR mi nie robi za 75 pkt).
A mam tam 5WL z bos bo nie mam model PG
A mam tam 5WL z bos bo nie mam model PG
" Sito- proste urządzenie do oddzielania od siebie obiektów o małych i większych wymiarach lub do oddzielania obiektów stałych od płynów, wreszcie do oddzielania zawiesin od płynów. "
A propo swordów - bądźmy szczerzy giną jak szmaty od ostrzału. Ale kto w nie będzie strzelał w rozpisce gdzie potencjalnym strzelaczom zagrażają 3xDP, orzełek, natrętny ostrzał. Raczej nikt rozgarnięty - albo strzeli a później dojedzie go kawaleria/magia strzelanie. Jak mi zginą SM tragedii nie będzie, a jak dojdzie chociaż 5 (co jest całkiem prawdopodobne) to zrobią miazge. Wolę by w combacie było 5SM niż jakieś 8 WL bo tych 5 SM zrobi pewnie więcej (oczywiście zależy też od typu jdnostki z jak będą walczyli)
Do ostrzału niby skłania BoS... ale skoro prawie nikt mi tego oddzału nie wystrzelał w 6ed. bo jak się robiło gorąco (zotawało 1-3) to skoczyli do lasu itp.
Do ostrzału niby skłania BoS... ale skoro prawie nikt mi tego oddzału nie wystrzelał w 6ed. bo jak się robiło gorąco (zotawało 1-3) to skoczyli do lasu itp.
Probuje sklecic na turniej klimatyczna armie Caledoru.
Ale efektywna przy okazji (a raczej przedewszystkim)
1500p
1 * Noble @ 172 Pts
General; Great Weapon; Longbow; Dragon Armour; Shield
Temakador's Gauntlets [30]
Amulet of Light [15]
Elf Steed: Barded
1 Dragon Mage @ 430 Pts
Magic Level 2; Lore of Fire
Guardian Phoenix [25]
Dispel Scroll [20]
Dragon: Sun
10 Archers @ 110 Pts
10 Archers @ 110 Pts
5+1 Dragon Princes @ 250 Pts
Barding; Lance; Dragon Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [20]
Drakemaster @ [20] Pts
5+1 Dragon Princes @ 245 Pts
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [20] Pts
5 Shadow Warriors @ 80 Pts
Longbow; Light Armour
1 Great Eagles @ 50 Pts
1 Great Eagles @ 50 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 42
Total Army Cost: 1497
Ma to sens? Nie za drogie DP?
Ale efektywna przy okazji (a raczej przedewszystkim)
1500p
1 * Noble @ 172 Pts
General; Great Weapon; Longbow; Dragon Armour; Shield
Temakador's Gauntlets [30]
Amulet of Light [15]
Elf Steed: Barded
1 Dragon Mage @ 430 Pts
Magic Level 2; Lore of Fire
Guardian Phoenix [25]
Dispel Scroll [20]
Dragon: Sun
10 Archers @ 110 Pts
10 Archers @ 110 Pts
5+1 Dragon Princes @ 250 Pts
War Banner [20]
Drakemaster @ [20] Pts
5+1 Dragon Princes @ 245 Pts
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [20] Pts
5 Shadow Warriors @ 80 Pts
Longbow; Light Armour
1 Great Eagles @ 50 Pts
1 Great Eagles @ 50 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 42
Total Army Cost: 1497
Ma to sens? Nie za drogie DP?
ja bym zrezygnował z tego dragon maga za dużo łatwo ginących punktów.
Mój Mag ostatnio zginoł od łaa gleba łaa (czyli doom diver) potem smok rzucił sie w akcie desperacji na oddział goblinów od którego sie odbił choć miał frenzy i hate a potem go dogoniyły
Mój Mag ostatnio zginoł od łaa gleba łaa (czyli doom diver) potem smok rzucił sie w akcie desperacji na oddział goblinów od którego sie odbił choć miał frenzy i hate a potem go dogoniyły
Ja osobiście uważam ze orły jako jednstka rzadka to jakieś nieporozumienie- jak już chcesz mieć tą jednostkę rzadką to bierz: Bolca- prawie zawsze się spłaca
No wlasnie one nic przeciez nie robia i jak ich stawiam przed thundami to mi gina ciekawe czemu...? Rzeczywiscie plew...Ja osobiście uważam ze orły jako jednstka rzadka to jakieś nieporozumienie-
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
orły to jedne z najlepszych jednostek w HE - stosunek mozliwosci/cena jest bardzo wysoki
no ale jak stawiam je przed klockiem kuszników to tez mi gina...
no ale jak stawiam je przed klockiem kuszników to tez mi gina...
Ja orłow używam tylkom w połączeniu z oficerem na orle- wtedy to zabijają po kolei wszystkie maszyny przeciwnika i mogą nawet złamać jakąś kawe(np. wchodząc na flanke czy tyły).
Aha... Delfickie zabija...wtedy to zabijają po kolei wszystkie maszyny przeciwnika
No fasta moze zabija...mogą nawet złamać jakąś kawe(np. wchodząc na flanke czy tyły).
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
orly sa najgenialniejsza jednostka w armii HE.
jesli ktos tego nie rozumie - wspolczuje.
Nie bede rozpisywal nawet licznych powodow dla ktorych tak jest.. analogicznie mozna mowic ze fasty sa slabe.
bo sa slabe. w rekach poczatkujacego gracza (;
za to dragnmag to dla mnie pomylka - niewielka szansa ze sie splaci.
Za to ze zginie - az nazbyt duza
Pzdr
jesli ktos tego nie rozumie - wspolczuje.
Nie bede rozpisywal nawet licznych powodow dla ktorych tak jest.. analogicznie mozna mowic ze fasty sa slabe.
bo sa slabe. w rekach poczatkujacego gracza (;
za to dragnmag to dla mnie pomylka - niewielka szansa ze sie splaci.
Za to ze zginie - az nazbyt duza
Pzdr
Wracając do tematu - i rozpiski
Dla totalnego klimatu:
1. wywalic trzeba łuk z nobla (którz widział by zaciężny kawalerzysta strzelał z łuku?)
[a myślałes o konfiguracji ekwipunku: Star lance + enchanted shield?]
2. Wrzucić jeszcze jedna piątkę princów kosztem SW, czempów i może nawet orła - jak caledor to na całego !
Dla totalnego klimatu:
1. wywalic trzeba łuk z nobla (którz widział by zaciężny kawalerzysta strzelał z łuku?)
[a myślałes o konfiguracji ekwipunku: Star lance + enchanted shield?]
2. Wrzucić jeszcze jedna piątkę princów kosztem SW, czempów i może nawet orła - jak caledor to na całego !
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie
Truepunk
Niema co współczuć nowym graczom ,nauczą się i dowiedzą dlaczego tak pomomimo że orzeł bije nędzne 2 A z S4 i jest miękki.
Dragonmag
Nie zgodzę się ,poza zajebistym klimatem herosika mi w większości bitew się spłaca ,tutaj 3 bitki z turu na 1350 bodajże
Grałem z bretką, dragonmag ubił magiczkę genkę(nie wiem czemu ale sama i na piechote była)Później odgania jaką małą lancę terrorem ,rozwala pegazy w 1 ture magii+strzał 2 bolcy,a na koniec zbił małą lancę trzymaną kowerem od tyłu.
Potem lizze,to cóż gdy kolega stwierdził że niema szans dojścia to jedyne pkt jakie zdobyłem były dzięki DM,a sam przy tych operacjach stracił wonda.
Potem były zielone na machinkach i strzelaniu,tutaj tylko firewalle rzucałem z za lasu na środku,ew pociski w to co weszło w Los,a pod koniec bitwy wyleciałem z za lasu(moja ostatnia tura) i zterroryzowałem 2 czaki i zająłem ćwiartkę
Na małe pkt miodzio
Na większe różnie bywa,zależy od armii,ale grając z imperium(standardzik) to zdech kiedy kulną miscasta (już przedtem miał wonda z jakiegoś snajpera)Ale w między czasie sterroryzował swoje,choć pewnie 435 nie spłacił.Troche lepiej to wygląda z ofensami czy armiami które niemają zbyt mobilnego strzelania.
P.s Apropo DM co myślicie o dawaniu mu korony antypierwszowondowej?Niegrałem tym
Niema co współczuć nowym graczom ,nauczą się i dowiedzą dlaczego tak pomomimo że orzeł bije nędzne 2 A z S4 i jest miękki.
Dragonmag
Nie zgodzę się ,poza zajebistym klimatem herosika mi w większości bitew się spłaca ,tutaj 3 bitki z turu na 1350 bodajże
Grałem z bretką, dragonmag ubił magiczkę genkę(nie wiem czemu ale sama i na piechote była)Później odgania jaką małą lancę terrorem ,rozwala pegazy w 1 ture magii+strzał 2 bolcy,a na koniec zbił małą lancę trzymaną kowerem od tyłu.
Potem lizze,to cóż gdy kolega stwierdził że niema szans dojścia to jedyne pkt jakie zdobyłem były dzięki DM,a sam przy tych operacjach stracił wonda.
Potem były zielone na machinkach i strzelaniu,tutaj tylko firewalle rzucałem z za lasu na środku,ew pociski w to co weszło w Los,a pod koniec bitwy wyleciałem z za lasu(moja ostatnia tura) i zterroryzowałem 2 czaki i zająłem ćwiartkę
Na małe pkt miodzio
Na większe różnie bywa,zależy od armii,ale grając z imperium(standardzik) to zdech kiedy kulną miscasta (już przedtem miał wonda z jakiegoś snajpera)Ale w między czasie sterroryzował swoje,choć pewnie 435 nie spłacił.Troche lepiej to wygląda z ofensami czy armiami które niemają zbyt mobilnego strzelania.
P.s Apropo DM co myślicie o dawaniu mu korony antypierwszowondowej?Niegrałem tym