CompScore by Furion

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
ZgnilyChlopiec
Mudżahedin

Post autor: ZgnilyChlopiec »

Zrobilem wlasnie Vc na CS Furion i o dziwo jak mi sie nie pododal z poczatku wyklarowala mi sie ladna rospiska jesli jest wszystko w porzadku :D, chodz zastanawiam sie nad caddym zamiast wight lord :D

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=214853#214853
Paraszczak pisze:Wszyscy sapią na wymaxowane rozpiski, wszyscy się zarzekają, że ich to nie dotyczy, wszyscy walą na turnieje z jakimś syfem. A potem się okazuje, że g... prawda i na 30 VC, 29 ma BSB z Regeneracją, a ten ostatni to też miał, tylko nie dojechał.
Hipokryzja!

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

- jednostki Core (niekoniecznie Rank&File) uznajemy za różne, gdy:

* upgrade'ujemy ich na Scoutów
* upgrade'ujemy ich na Big Uns
* upgrade'ujemy ich na Chosen'ów
* upgrade'ujemy ich na Tunelling Team (bądź podobny upgrade)
jak rozumiem, to oddziały ogre bulls z ironfistami, w tym przypadku to jest to samo, co oddziały z dwiema brońmi/bez niczego?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Pająk pisze: jak rozumiem, to oddziały ogre bulls z ironfistami, w tym przypadku to jest to samo, co oddziały z dwiema brońmi/bez niczego?
tak. oba oddzialy rankowa orowa niestrzelajaca piechota i nie ma zadnych ograniczen co do jej wystawiania...

ZgnilyChlopiec
Mudżahedin

Post autor: ZgnilyChlopiec »

Ogolnie to chcialbym zobaczyc ten CS na jakims turnieju :D Jesli taki bedzie napewno sie zjawie o bedzie dosc ciekawie
Paraszczak pisze:Wszyscy sapią na wymaxowane rozpiski, wszyscy się zarzekają, że ich to nie dotyczy, wszyscy walą na turnieje z jakimś syfem. A potem się okazuje, że g... prawda i na 30 VC, 29 ma BSB z Regeneracją, a ten ostatni to też miał, tylko nie dojechał.
Hipokryzja!

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Furion pisze: Q: CS jest zły, bo nie zmieni tego, że powstaną wymaksowane schematy, tyle, że pod ten CS.
A: Powstawania "schematów" nie da się uniknąć - widziałeś kiedyś turniejowe Imperium inne niż 2+4? Ja jeszcze nie miałem tego szczęścia. Wracając do pytania: różnica między wymaksowaną rozpiską a wymaksowaną rozpiską pod ten CS jest taka, że pod ten CS nie da się złożyć rozpiski KNP - a takie jest właśnie głóne założenie tego CS.
Ja tylko chciałbym dokomentować że tak naprawdę te Composition Restrictions wpływają na walkę ze schematami. Zawsze są gracze któzyidą po linii najmniejszego oporu biorąc schemat i tacy którzy idą podprąd i biorą nieschematyczne rozpiski. Ograniczenie siły schematów powinno przyczynić się do zwiększenia liczby armii nieschematycznych bo takie rozpiski będą miały większe szanse przeciw obciętym schematom niż mają obecnie przeciw schematom do oporu wymaksowanym.

Teraz:
"nie, nie wezmę tego, nie mam szans z wymaksowanymi rozpiskami"

Przy Compie
"hmm, spróbuję, powinienem mieć w miarę przyzwoite szanse z wymaksowanymi rozpiskami"

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

To tez prawda. Gram glownie na lokalach i na trzy bitwy zawsze jedna rozpiska jest "normalna" (np. ostatni turniej - skaveni: lord fighter, bsb niemagiczny goły, dwóch elektryków, dwa ratlingi, miotacz płomieni, jedna latarka, jeden oddział jezzaili, 3x clanraty, 1x slave, 3x globy, 3x nocni i 3x gutter, 1x giant rats). Przy osłabieniu wymaksowanych schematów przez CS takie rozpiski mają większe szanse na turnieju. Oczywiście nie mówię że ta rozpiska była słaba, ale do wersji max brakuje jej całkiem sporo.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

abstrahując od prowadzonej dyskusji, taka mnie refleksja na majówce naszła...
czemu ograniczenia do limitu punktów na herosów nie zamienić na limit punktów na pojedynczego herosa (albo jakoś połączyć):
np. maksymalnie jeden heros może być wart więcej niż 200 pkt.
(przy ograniczeniu herosów do ok 800 pkt wygląda całkiem nieźle)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Offspringman
Kretozord

Post autor: Offspringman »

Asassello pisze:
czemu ograniczenia do limitu punktów na herosów nie zamienić na limit punktów na pojedynczego herosa (albo jakoś połączyć):
nie przeginaj.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

@Asassello

Abstrahując od tego, że 200 pts to overkill, to ten zapis da ten sam efekt a jest bardziej skomplikowany.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Czy te 720pts na bohaterów to musi być taki hard limit? Nie można by wprowadzić jeszcze 1-3 punktów bo czasami tak jest, że nic się nie da zabrać, w końcu bohaterowie nie mają muzyków ;)
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

kurka_z_podworka pisze:czasami tak jest, że nic się nie da zabrać, w końcu bohaterowie nie mają muzyków ;)
Czyli kombinacja nielegalna ;-)

Czy na turniejach na 2k tez grasz rozpiska na 2003pts, bo juz pousuwałeś muzyków a taka fajna rozpa weszła?? ;-)

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Wezmiesz scrola mniej i bedziesz zyl :wink:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Furion pisze:@Asassello

Abstrahując od tego, że 200 pts to overkill, to ten zapis da ten sam efekt a jest bardziej skomplikowany.
VC lord i BSB z regenka sie wtedy nie mieszcza, tnie tez demony gdzie BSB moze byc za 200 pkt.. czy tez HE (BSB z BB to ok 218 pkt).
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

To nie ma zakazywać, to ma ograniczać. Jak weźmiesz bsb za 218 pkt, to nie weźmiesz 3 wysranych magów ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

as Trikk said

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

max jeden hero za >200 pkt tez tylko ogranicza.

btw.
bsb za 218 + arcy z ksiazka za 360 + caddy za 140 = 718 pkt :)

ale juz spierac sie nie bede.. IMO z tego CS, ktory miał byc prosty wyszedł juz skomplikowany system ograniczen, w ktory mało komu chce sie już bawić.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

skutecznosc / prostota = chyba najlepszy współczynnik ever... mimo wszystko ;-)

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Jak ten CS jest skomplikowany to ja nie wiem. Śmiać mi się chce z takich tekstów. To jaki jest nieskomplikowany? Gdyby jeszcze usunąć z niego przykłady to już w ogóle zajmuje śmiesznie mało.

Chociaż ja bym go jeszcze uproscil w sekcji core:

Zadnej jednostki nie mozna wystawic wiecej niz 3 razy, a jesli jest to ciezka kawaleria to wiecej niz dwa razy.
jednostki Core uznajemy za różne, gdy:

* upgrade'ujemy ich na Scoutów
* upgrade'ujemy ich na Big Uns
* upgrade'ujemy ich na Chosen'ów
* upgrade'ujemy ich na Tunelling Team (bądź podobny upgrade)

co daje max 4 lance w core - w obecnej wersji sa 3. Prostsze to niz te sloty potrojne. A nadal dziala i ogranicza skinki do 6 oddzialow (w obecnej wersji jest do 5) oraz morze driad i innych paskudztw.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2008, o 18:29 przez Morgon82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

nie liczba zajmowanych linijek jest wyznacznikiem tego jak bardzo skomplikowany jest dany CS.
łatwość zrozumienia i interpretacji też jest ważna.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Ok to co powiesz na moja propozycje sekcji Core powyzej?

Zablokowany