Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

jesli chcesz "pokonywac" tą rozpą, to życzę gammy sukcesów... ;)

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Bez drzew i 76 modeli :O Nie ma sensu wystawiac figurek na stol :)

Awatar użytkownika
Michał Archanioł
Mudżahedin

Post autor: Michał Archanioł »

Nie ma sensu kupować kredensu.........

Dla mnie fajna klimatyczna armia.

Jedyne co mi tak średnio pasi to ten orzełek tak samopas (można by go wpakować pod maga)..... ale ma się rozumieć, że oddziały pochodzą z dworów w sosnowych graniach ??

A i jeśli ma tu być klimat to bym zmienił magie na życie bardziej mi to podchodzi pod takie klimaty :)

Ale oczywiście to moje widzimisie....... :lol2:

Awatar użytkownika
Lukaszxx
Chuck Norris

Post autor: Lukaszxx »

bardzo fajna rozpiska, co do moich uwag to:
3 Warhawk Riders @ 140 Pts
Spear; Longbow; Wind Rider
3 Warhawk Riders @ 140 Pts
Spear; Longbow; Wind Rider
2x3 warhlaków to zła opcja - nie wiem jak ty ich używasz, ale dla mnie to jest oddział, który od frontu wpada w piechotę, wypłaca tyle ataków ile może po magu i ucieka - i teraz jak masz 3 - to do maga stojącego w środku lub na skraju formacji przystawia się jeden warhawk, jak wystawiłbyś 1x4 to zawsze dostawisz 2 do maga
Wardancer Noble @ 155 Pts
General; Wardancer; Wardancer Weapons
Horn of the Asrai [25]
Lamentation of Despairs [25]
jak już wystawiasz wardancer nobla, to zastanów się czy nie dać mu moonstona, pomimo erraty do FAQa oddział wardancerów z moonstonem zwykle wymusza na przeciwniku oddania ci połowy z lasem, lub niekorzystnego ustawienia oddziałów (blokada lasu przez regiment w nim ustawiony)
12 Glade Guard @ 150 Pts
Longbow; Musician
remember to keep cheap troops cheap zmniejsz ich do 10

dzięki temu oszczędzasz 80 (wr)+ 15(wd noble) + 48 łucznicy =143
wyrzucając sentinela z ww dostawiasz drugą 8 wd (144)do kampienia magów
a w ogóle to bez drzewca można grać - ale bez driad nie
pzdr

Awatar użytkownika
00dexter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: 00dexter »

Dlaczego sadzisz ze jak ma sie 3 warhawki i maga w srodku to dostawisz tylko jednego warhawka moim zdaniem spokojnie dwoch

Awatar użytkownika
Lukaszxx
Chuck Norris

Post autor: Lukaszxx »

bo musisz dostawiać skirmish jak najbardziej do centrum, pierwszy pójdzie idealnie w środek a dwóch kolejnych obok niego - oczywiście jeśli masz 3 w oddziale - i wówczas mag będzie stykał się z jednym warhawkiem tylko

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

Post autor: Dzidzia »

Dobra więc już odgrażałem się że będę grał z krachami ;]
ta pamiętna bitwa już dziś się rozegrała
rozpę miałem podobną co już wyżej zamieściłem, z tymże wywaliłem maga na koniu i czzempiona warhawków, za to dodałem łucznika z Hodem, jednego WR i Warbanner im oraz 2 Waywów.

Ogólnie to wygrałem bodajże 16:4. Kumpel okazało się miał tylko jedną machin/ę (!) i to w dodatku była to katapa (!), która właściwie to tylko rozwaliła 1 WR i nic więcej. Pozatym miał 20 thundów (nie wiem czemu nie kuszników) 2x 15 warriorsów z tarczami, 10 Hammerersów, 10 Ironów z thanem, 10 Longbeardsów i BsB ze sztandarem dającym warda na 5+. Teren był taki: po mojej stronie: po lewej duża górka (tam ustawiłem 10 GG i pod nią też) po prawej stronie na środku duży las (tam ukryłem w 1 turze waywów) po środku nieco z tyłu mały las (za nim zchowałem na początku WR i warhawki a w nim 1 oddział driad.) oraz mała górka na stronie mojego przeciwnika po lewej, tam byli strzelcy i katapka.

Jak już widziałem rozpę przeciwnika i jego ustawienie to już wiedziałem, że wygram ;]

Po prawej stronie po kolei padały oddziały dzięki kombinacyjnym szarzom driad, warhawków i WR oraz strzałom Waywów: wpierw 15 warriorsów, potem 10 hamciów, 10 longosów. Potem zniszczyłem drugi oddział 15 warriorsów po odpowiednim zmiękczeniu ostrzałem (strzelałem przez 2 tury na bliskim zasięgu dwoma oddziałami GG i bohaterem który wypalił w nich HoDa) więc trudno się dziwić, że zanim doszło do walki, to ostało się jeno 3 panów z comanda i than puszka (3 panów utłukłem herosem a than stał i ubijał mi łuki tak że ostało się 2 ;]). 10 ironów dostało szarże w bok od biegacza i od przodu od driad. Wykorzystałem power stona magiem i rzuciłem dodatkowe ataki dla driad. Ostało się 4 krasi, którzy uciekli (trudno się dziwić). Potem biegacz wygrał chalenga z BsB krasim tnąc go na kawałeczki swym dwurakiem ;].Ogólnie przeciwnikowi ostało się bodajże 16 Thundów, katapka i than puszka. Mnie z kolei zginęły prawie wszystkie driady (tylko 4 się ostały), 3 WR, 8 łuków i to wszystko. Gdybyśmy grali jeszcze jedną turę to nic by mu się nie zostało, bo resztki driad i WR były nastawione na szarże w thundów, ptaki na katapka, a than w końcu uciekł by od paniki ;]]

Ogólnie gdyby nawet zamiast katapki było działo, byłyby organki i jeszcze jeden oddział strzelców tak jak się spodziewałem to i tak raczej bym wygrał ;] tylko może nie 16:4 tylko pewnie 13:7 albo coś w tym stylu ;]

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

lol... Widząc co miał przeciwnik, to nie było trudne...

Awatar użytkownika
Michał Archanioł
Mudżahedin

Post autor: Michał Archanioł »

:-s .....i znowu będzie uraza krasnoludów!!

A tak szczerze to przeciwnik wystawił bardzo klimat armie, no może poza tymi hammerami lub ironami ( do wyboru :) )

A tu zresztą znaczenia nadały tereny !! Gdyby przeciwnik miał 2 armatki, 2 górki, to by nawet laski nie pomogły!!

Nie ma bata !! Jak są armatki to one koszą.... :(

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Hmm... Ale co koszą? Skirmish? :|
1 wild ridera od frontu? Ciekawe... :)

No, ale ok. Gratulacje wygarnia z krasiami.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

00dexter pisze:Dlaczego sadzisz ze jak ma sie 3 warhawki i maga w srodku to dostawisz tylko jednego warhawka moim zdaniem spokojnie dwoch
moze uda siedostawicale masz czempiona w hawkach i mag krzyknie czelendż...wiec i tak walczy z jednym a jak wywalisz obu to masz na czwartego do jednego oddziału wtedy wywal trzech i wsadź fasta

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

taaa rzeczywiście armatki na driady to wyjebioozaa ... jak ściągniesz 1 to już się ciesz hehe ;]
nie no serio mówię nawet jakby mój kumpel wystawił ostry defensik to i tak bym wygrał bo on jakoś dziwacznie grał, szedł na przód i się łudził że zaszarżuje na niego Waywatcherami albo łucznikami zamiast strzelac ;]]] a on nie jest jakims klimaciarzem- wręcz przeciwnie zazwyczaj gustuje w samograjowych rozpach z kupą maszyn i strzelców więc sam się zdziwiłem tym co wystawił ;] chyba myślał że moje "leśne szmaty" jak on to mówi w walce wręcz są beznadziejne i że na bank odbiję się od jego "genialnych" ironów czy hamciów (szczególnie że było ich po 10 xDD) no i się przeliczył ;] hamciów wystrzelałem warhawkami i waywatchersami a ironi dostali szarże od driad od frontu i w bok od biegacza z dodatkowymi atakami driad (ostatni czar) i ironi jak trudno się dziwić nieustali ;] ogólnie widać było że niegrał od jakis hmmm 7 miesiecy i że niewiele wie jak wyglądają współczesne realia warhammerowe ;] wkurzył się strasznie, chce rewanżu chyba się niezgodzę bo granie tylko po to, żeby coś komuś udowodnić to jakiś absurd, a pozatym domyślam się że wyciągnął wnioski z naszej gry i wystawił by mniej walki więcej strzelania i na dodatek nie podsuwałby się tak idiotycznie do składankowych szarż ;]]]

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Dzidzia widzę pr0 gamer nowy dołączył do grona wymóżdżaczy...
To ja może zrobię taki mały EOT i wrzucę rozpiskę:

1 Spellweaver @ 350 Pts

General; Magic Level 4; Longbow
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Ranu's Heartstone
Stone of the Crystal Mere

1 Spellsinger @ 175 Pts

Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll
Calaingor's Stave

1 Noble @ 140 Pts

Battle Standard
Oaken Armour

8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts

Musician

7 Wardancers @ 165 Pts

Musician
Bladesinger

5 Wild Riders @ 148 Pts

Standard; Musician

5 Wild Riders @ 148 Pts
Standard; Musician

4 Warhawk Riders @ 160 Pts

1 Treeman @ 285 Pts

7 Waywatchers @ 168 Pts

Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5
Models in Army: 74
Total Army Cost: 2300
Generalnie utrudniamy magię przeciwnikowi, treeman wiadomo, bohaterowie też... Nie trzeba tłumaczyć, że rozpa na turniej, ale jadę pograć zupełnie dla zabawy... :)

Proszę o konstruktywną krytykę (a nie, że słabe to to, nic nie ugrasz itp.).

Zdraviam Piotras

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

Rozpiska bez drzew bardzo fajna.

Ja jednak faktycznie pozbyłbym się drugich warhawków, i wystawił nawet 4 może, ale to już detal w sumie i zalezy jaki kto ma plan na bitwę.

Natomiast martwi mnie brak BSB - Eternale mają stubborn i trzeba go wykorzystać maksymalnie. Dodatkowo - mają spory statyczny CR i nalezałoby go wzmocnić dodtakowym sztandarem może?

Eternali zwiększyłbym do 24, tak na wszelki wypadek.

Bardziej podobała mi się wersja bez lorda maga, 1 mały nosiciel scrolli wystarczyć powinien, zwłaszcza przy takiej liczbie szybkich jednostek morderczych dla magów przeciwnika.

Ogólnie bardzo fajna rozpiska, wymagająca sporo kombinowania podczas gry. Napewno niełatwa w prowadzeniu aledająca sporo satysfakcji :-)

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Tak, dziękuje za krytykę... -.-"

...

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

fajnie zobaczyc fasta i warhawki razem w jednej rozpisce...do tego 7 WW...wiesz że to naprawde może być ciekawe ? i...niezdziwiłbym się jakbyś tym rzezał...

Awatar użytkownika
Mróva
Wałkarz

Post autor: Mróva »

Lepiej Piotras zarzuc swoją rozpą na 235, na EuroCSie :) Jestem bardzo ciekaw jak się wystawisz.

Ta rozpa trochę w moim stylu - bez dwóch Drzew, z Warhawkami i z GR. Brakuje mi jednak szóstki Wildów z warbennerem - u mnie oddział kluczowy, brakuje też trochę Driad - 2 ósemki to malutko. Złożenia herosów ciekawe, ja raczej składam ich inaczej - na BSBku jak wiesz Słomka i SotCM, jeśli na magach mały + duży to mały taki właśnie, a duży z re-rollami dispelów, scrollem i Ranusem. A tak w ogóle, to IMO duży caddy wystarcza, skoro nie bierzemy innego lorda, to Spellweaver z 4 skrolami, wtedy jest większa różnorodnośc herosów.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Co do wildów z WB brakowało pkt (jasne, że mogę poobcinać, ale to nie w moim stylu).

Fast wiadomo do odginania, warhawki do straszenia magów, skupiania mega ostrzału, a jeśli przeciwnik je zlekceważy to nawet jakieś maszynki wciągną. ;)

Dlaczego taki SW? Bo bez wsv jest już kompletnie miękki, a ja takich nie lubię. ;]
Co do BSB'ka - nie raz grałem na takim właśnie złożeniu i szczerze powiedziawszy zawsze mi się sprawdził (raz przetrzymał nawet smoka chaosu przez 3 tury - to już był fuks totalny, no ale regenka dobra sprawa ^^).
Nie wspominając o tym, że dzięki regence nie trzeba się wiele bać bsbkiem i można śmiało lecieć za drzewcami, czy w tancerzach do przodu.

A SoCM na SW, ponieważ jeśli nim wezmę magię beast to wsv 3+ + 1 zaklęcie z bestii i mam mordercę z save'm.

Co do złożenia przedmiotów, jasne że stuff z rerollem nieudanych dispelów jest fajny, ale zżera 55 pkt, a nikt Ci nie zagwarantuję, że za 2gim razem uda Ci się przerzucić... ;]

I jeszcze co do driad... Nie jestem fanem tej jednostki, poniżej 2k zawsze biorę 2 x 8, powyżej 3 x 8, tutaj jest wyjątek po prostu. :)

Generalnie muszę teraz tym pograć :D

@ Mróva: co do rozpisku na 2350 na CS'ie, będzie później... ;]

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Moja rozpiska:

* Spellweaver (General, Level 4) 330
- Wand of Wych Elm
- Dispel Scroll

* Spellsinger (Level 2) 175
- Calaingor's Stave
- Dispel Scroll

* Alter Noble (Great Weapon, Light Armour, Shield) 158
- Helm of the Hunt
- Stone of the Crystal Mere

* Noble (Light Armour, Battle Standard) 132
- Asyendi's Bane
- Hail of Doom Arrow

* Glade Guard 120
* Glade Guard (muzyk) 126
* Glade Guard (muzyk) 126

* Dryads 96
* Dryads 96
* Dryads 96

* 8 Wardancers (Bladesinger, muzyk) 165

* 6 Wild Riders (War Banner) 199

* Treeman 285

* 6 Waywatchers 144

Co sądzicie ?

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

@Dydu
rozpiska raczej bardzo standardowa więc nie wiem co tu oceniać ;] raczej będzie git no chyba że trafisz na empire z 2 czołgami i 4 canonami, albo HE z siódemkowym smoczusiem i 4 bolcami ;p

P.S. Zauważyłem że większość z was robi rozpy oparte na 2 caddych (dużym i małym). A nie lepiej wziąć 2 małych jak dla mnie 4 DS i 4DD spokojnie starczą, a slot lorda niezajęty (można wrzucić choćby biegacza smoków wyrzynacza ;p)??

Zablokowany