Zagranie wątpliwe moralnie ;)

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

to nie siej chaosu w i temacie, ktory i tak stapa po bardzo watpliwym interpretowaniu zasad w wielu miejscach :)

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

A jak to jest z Breath Weapons i załogą maszyn? W opiesie Breath Weapons jest napisane, że wszystkie cele ziania muszą być widoczne dla ziejącego.

Teraz (thx JJ!) żeby strzelić, wystarczy, że widzi sama maszyna. Zatem naturalnym jest, że obsługa idzie głęboko do lasu. Podlatuję sobie Smokiem do takiej maszyny i co? W zasadzie jakkolwiek template położę, to jakiś załogant się załapie. Mogę go zranić? Czy nie, bo nie widzę. Jak rozpatrywać zianie do Scoutów w lesie?

W ostatniej bitwie Hydrą widziałem ze 2 najwyżej, a zaziałem 8. Sytuacja bez znaczenia, jednakże przyjdą takie, które będą kluczowe.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Mysle, ze mozna to rozpatrzec przez analogie do toczenia sie kuli armatniej, ktora przez przypadek obejmie tez herosa stojacego za oddzialem. Tzn - prosze bardzo.

Nie mozesz natomiast ziac w sytuacji, gdy placek nie obejmie zadnego modelu przeciwnika.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Żadnego widocznego modelu przeciwnika.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Strzelasz w cel widoczny: maszynę. Celem jest maszyna. Nie jest napisane ze musisz widziec kazdy pojedynczy model w celu, gdyz wtedy strzelanie np. z flame cannona stojacego na ziemi byloby niemozliwe (nigdy nie zobacza drugiego rzedu :P).
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

karlee pisze:Strzelasz w cel widoczny: maszynę. Celem jest maszyna. Nie jest napisane ze musisz widziec kazdy pojedynczy model w celu, gdyz wtedy strzelanie np. z flame cannona stojacego na ziemi byloby niemozliwe (nigdy nie zobacza drugiego rzedu :P).
Cytat z RB:
Note that the monster must be able to see all its potential targets

Flame to nie Monster a jego strzał to nie Breath Weapon. Używa tylko fire templatki.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

heheh dobre :)
teraz bede pamietal o tym i koniec ziania do lasu jak widzisz jeden model i zabijasz 6 innych :)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

No właśnie nie wiem jak to jest do końca. Bo jak widzę 1-2 skirmisherów i położę na nich template, tak, że obrywa jeszcze 2 których nie widzę, to nigdzie nie ma napisane, że ci 2 niewidoczni mają jakiegoś czarodziejskiego immuna. Dlatego zamieściłem to tutaj. To jak strzelanie Cannonem tak, żeby oberwał ktoś za oddziałem. To jak strzelanie Cannonem tak, żeby zachaczyło o Rydwan w HtH 10 cali dalej...i tak dalej, i tak dalej...

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Teoretycznie jak by się wczytać w zasady strzelania, to katapultą nie możesz walić w środek oddziału tylko musisz celować w model z pierwszego rzędu :roll:

Takie to trochę bzdurne te zasady.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Note that the monster must be able to see all its potential targets
Ale tu chyba raczej chodzi o oddział, a nie o pojedyncze modele.

Bo inaczej model nie będący large tagertem nie mógłby ziać w regimenty, bo przeciez widzi tylko pierwszy szereg.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Jankielu. Nie znam Monstera, który nie jest LT a może ziać a dodatkowo ów zapis z RB jest dość jednoznaczny. Doskonale rozumiem powagę sytuacji i wiem, że wszyscy i tak zieją w sposób opisany powyżej, jednak jest to "ogólnie akceptowalne zagranie wątpliwe moralnie".

pzdr i EOT: JP

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

BSB z wyrmlanca <-- potwor w ludzkiej skorze.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Marek Golan pisze:BSB z wyrmlanca <-- potwor w ludzkiej skorze.
hahah rofl:)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

nie jest monsterem czyli cytat sie go nie tyczy?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

Paraszczak pisze:Jankielu. Nie znam Monstera, który nie jest LT a może ziać a dodatkowo ów zapis z RB jest dość jednoznaczny. Doskonale rozumiem powagę sytuacji i wiem, że wszyscy i tak zieją w sposób opisany powyżej, jednak jest to "ogólnie akceptowalne zagranie wątpliwe moralnie".

pzdr i EOT: JP
stary spawn tzeentcha niebyl LT i zial no i teraz mozna dac gifta z zianiem heraldowi w nowych demonach

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dlatego wlasnie targets=chocby jeden model z regimentu. Nie ma co na sile szukac dziury w calym.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Wałowałem, wałuję, będę tak wałował.
RAW to zawracanie głowy w tym wypadku.
"Upierdliwe na maksa. " .. Jak to się tera mówi...
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

ale ciekawe rzeczy mozna znalesc jak sie doslownie czyta RB...

Abandoned

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

spawn tęczy zieje :)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Robson pisze:spawn tęczy zieje :)
juz nie :P

Abandoned

ODPOWIEDZ