O kształcie i potrzebie CSa

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Post autor: THE_END »

Nom właśnie na tym CS-ie punktowym "kulturalnym" była by większa szansa na pojawianie się nowych rzeczy - np jeden z graczy może myśleć tak ... Hmmm chce mieć steam tanka i waraltar - ale mi to pojedzie po punktach ... to moze zamiast 50 crossbowo wezme jeden odział mieczników i flagallantów ze 20 skoro i tak mam ich w corach - wtedy kara nie będzie az tak ogromna żebym nie miał szansy ...

Awatar użytkownika
Wilhelm
Wałkarz

Post autor: Wilhelm »

z tak pojęty CS musi być mimo wszystko jednak ułożony pod każdą armię z osobna bo co dla jednej obcięcie smoka jest dużym osłabieniem, dla innej mniejszym albo żadnym itd. itp.

Wg mnie warto podjąć próbę, stworzyć projekt angażując w to możliwie jak najszerszą grupę osób, a następnie przetestować na 3-4 turniejach. Zbadać efekt itd. ;P

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Postanowiłem już działać w kierunku omawianego tu projektu, czyli szerzenia "kultury pisania rozpisek" :)

Na początek założyłem wątek adresowany do członków Ligii Sędziowskiej. Dzięki uprzyjmości jednego z modratorów forum, a mianowicie Fluffy temat ten został przeniesiony do "zlustowanego forum listy ligowej":

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... c7f#233901

Jak pisałem poparcie LS jest bardzo ważne. Do tego oczywiście jest również potrzebne zaanagażowanie ogółu forumowiczów (o czym wspomina poniżej Wilhelm).

Teraz należałoby rozpocząć prace nad CS'em który reguluje kompozycje armii dla każdej armii oddzielnie pod katęm oczywiście promowania "kultury pisania rozpisek" czyli zdobywanie punktów za stonowane/klimatyczne rozpiski (formy mogą być oczywiście różne). Dobrym przykładem jest mocne zaangażowanie i dobra organziacja graczy z działy Imeprium, którzy tworzą alterantywny army list do imperium. Myśle, że przyda się temat w którym omówi się jak powinna przebiegać praca nad takim projektem...

Trzeba się dobrze zas

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Lista Sedziowska pracuje, a przynajmniej miala pracowac nad jakims CS-em juz dawno (zanim wpadliscie na ten genialny pomył by oddac ukladanie CS-ów komus z wiekszym autorytetem i doswiadczeniem ;-) ). W koncu to od posta Barbarossy rozpoczał sie ten wysyp CS-ow.
na razie jednak nie widac zadnych owoców tych prac, ale mam nadzieje ze miło nas zaskoczą :)

poza tym szerzenie kultury układania rozpisek nikogo nie nauczy sie poprzez zadne CS-y.. przy kazdym CS beda powstały rozpiski przegiete (w ramach tego CS), bo ludzie beda chcieli miec jak najmocniejsza rozpiske by latwiej im sie grało.

pozdrawiam
Obrazek

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

ALe i tak przyjemniejsza się gra wydaje z Imperium 2+1+ Helka niż 4+2 :D

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Asassello pisze: na razie jednak nie widac zadnych owoców tych prac, ale mam nadzieje ze miło nas zaskoczą :)
zmiana ls w jakimkolwiek momencie to zlo pod takimi wzgledami ;)
poza tym szerzenie kultury układania rozpisek nikogo nie nauczy sie poprzez zadne CS-y.. przy kazdym CS beda powstały rozpiski przegiete (w ramach tego CS), bo ludzie beda chcieli miec jak najmocniejsza rozpiske by latwiej im sie grało.
dlaetego jestem przeciwnikiem cs ;) rozpiski sa jeszcze nudnuejsze niz wczesniej i bardziej schematyczne

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Hmmm jeśli pracują nadal to powinno być jakiekolwiek info...(chociażby takie, że prace nadal trwają).

Jeśli chodzi o szerzenie kultury pisania rozpisek to uważam, ze w mniejszym lub większym stopniu to pomoże. Podobnie jest z malowaniem armii. Znam mnóstwo ludzi, którzy dzień przed turniejem siadają i trwardo malują figurki, nie tyle aby poprostu na turniej przyjść z pomalowaną armią, ale dla samej renomy ładnie pomalowanej armii i uzyskania punktów za pomalowanie. Punkty kompozycyjne nie powinny być gorsze. Chodzi oto aby był ten "bodziec", aby była jakaś "oficjalny aspekt turniejowy" który by "oficjalnie" na rozpiskę zwracał uwagę. Sam fakt istnienia czegoś takiego poprostu nie może zaszkodzić, a co najwyżej pomóc.

Przypominam, że CS w szerzeniu kultury pisania rozpisek ma nie zabraniać "przysłowiowe 4+2" tylko chociażby symbolicznie zwracać uwagę na rozpiski budowame na inne sposoby niż powyższy.

ODPOWIEDZ