Ceny malowania

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inkwizytor
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Inkwizytor »

Witam
A ja się chciałem spytac jakie są wasza/ w waszy mieście ceny malowanie na różnych poziomach.
Tak po prawdzie, to na porządnym poziomie u nas maluje co najwyżej czterech gości, z czego dwaj studiują poza miastem :) A tak na poważnie-ceny wahają się od 30 do 100 za pieszy dwudziestoosobowy regiment. Ośmiu kawalerzystów-50-80 PLN, bohaterowie różnie.
Niedługo zaatakuje nas kosmiczna lejąca się galaretka.

A i tak wszyscy zgnijemy w kobiałce ;)

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

A ile średnio na godzine zarabia ktoś kto maluje figurki? (ktoś kto maluje na wysokim poziomie)

Awatar użytkownika
Inkwizytor

To w sumie zależy jak dużo czasu poświęcasz figurce i za ile ją pchniesz :)

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Ale tak około. tak średnio na godzine czy tydzień czy jak.. ?

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

Niektórzy mają cennik godznny. Typu : 10 zł za 1h malowania. Inni zwykle oceniają koszt pracy " na oko", coponiektórzy mają stałe ceny "za piechotę", za kawalerię" etc. Różnie. Zależnie od "popularności" malarza i jego poziomu może zarobić od 3( początkujący, co drybrushem macha) do 10-15, czasem więcej( jak idzie fidurka na e-baya)
Nie nakręcaj sie tak na malowanie bo już znam 2 osoby kto sie stasznie zachwyciły "pracą" malarza i pierwszej sie nie chce malować, chociaż kasę wzięła( skąd my to znamy?) a druga ma w porównaniu do poziomu jaki reprezentuje kosmiczne ceny.....

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Hehe a tak patrząc na kwestię malowania ciekaw jestem czy malarze płacą podatki od tego czy hm "ukrywają" się w szarej strefie. :P
wampiry znaczy fiskus pewno nie zdaje sobie sprawy z tej ciekawostki jaką jest malowanie plastikowych żołnierzyków.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

chyba nie wierzysz, że taki urzędas uwieżyłby, że można płacić 2-3 tysiące za pomalowanie kawałków metalu i plastiku. Prędzej wsadziliby cie za pranie pieniędzy w nierealnym interesie....

Awatar użytkownika
Inkwizytor

Hihi, uważam, że w tym kraju jest za dużo podatków (jakieś VATy, akcyzy i cholera wie jeszcze co), więc ja już dopłacać nie muszę ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

VAT jest. I co z tego, gdy malując figurki go nie płacisz?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ale podatek dochodowy od osób fizycznych już tak.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Inkwizytor

Jankiel pisze:VAT jest. I co z tego, gdy malując figurki go nie płacisz?
Nic z tego-po prostu stwierdzam, że w tym kraju jest za dużo podatków. To nie ma żadnego związku z malowaniem figurek :)

LordEmpire
Pseudoklimaciarz

Post autor: LordEmpire »

ja maluje do dupy ale i tak sie nie przejmuje poniewaz nie ma czym a zawsze figurke da sie poprawic i zmyc farbe ba wydawanie kasy na kupno z mej strony to glupotya \chyba ze to ja spzredaje pomalowane:D poniewaz 25plz to dos drogo na polskie wydadki dajy taki regiment 12 wariorow za 25 sł to wychodzi 300 zł nie realne ale dla obcokrajowcow spoko:DXD

Jarek Tyszka
Pseudoklimaciarz

Post autor: Jarek Tyszka »

Stachu pisze:chyba nie wierzysz, że taki urzędas uwieżyłby, że można płacić 2-3 tysiące za pomalowanie kawałków metalu i plastiku. Prędzej wsadziliby cie za pranie pieniędzy w nierealnym interesie....
Chyba troche przesadzasz. Jesli zglosisz dochody rzedu 2-3 tysiacy, to urzad skarbowy uzna raczej ze ukrywasz dochody.

Awatar użytkownika
Inkwizytor

ja maluje do dupy ale i tak sie nie przejmuje poniewaz nie ma czym a zawsze figurke da sie poprawic i zmyc farbe ba wydawanie kasy na kupno z mej strony to glupotya \chyba ze to ja spzredaje pomalowane:D poniewaz 25plz to dos drogo na polskie wydadki dajy taki regiment 12 wariorow za 25 sł to wychodzi 300 zł nie realne ale dla obcokrajowcow spoko:DXD
Po pierwsze-używaj polskich znaków i znaków przestankowych-wówczas Twoja wypowiedź będzie o wiele bardziej zrozumiała.
Po drugie-nie uważasz,ze 25PLN od łebka za piechociaża to przesada? Ja rozumiem-do dychy, góra 15, ale 25? Hmmm... komu by się chciało malować klocek warriorów na poaziomie GD?

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

To za model co jest w czołówce na GD sie płaci 25 tak ?

Pozdro

Awatar użytkownika
Inkwizytor

Może nie w czołówce, ale IMO niepowinieneś się powstydzić wystawiając go na GD.

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Napsiz to na twf - będa mieli ubaw.

Awatar użytkownika
Inkwizytor

Akurat nie widzę w tym nic śmiesznego-nie sztuką jest zgarnąć za chałę 25PLN. Tak każdy by potrafił. Jeżeli już płacę komuś te 25PLN to wymagam, żeby figurka była pomalowana NAPRAWDĘ ładnie i żebym mógł z nią pojechać np. na takiego Games Daya-może nie po to, żeby wygrać, ale też nie po to, żeby zająć chwalebne ostatnie miejsce z najbrzydszą figurką w całym konkursie.
Czy ciężko zrozumieć że za jakąś cenę żądam dobrze wykonanej roboty?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

25zł za pomalowanie figurki na Games Day? Owszem, ciężko to zrozumieć. Nie taka robota, nie za taką cenę. Zapytaj popularne polskie studia malarskie - Leprechaun, MAS, nawet Mantrę ;) ile by sobie zażyczyli za oddział piechoty na poziomie konkursu malarskiego Golden Demon, czy nawet Słoneczniki Van Gorka - potem podziel to przez ilość wojaków w takim oddziale.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Inkwizytor

Studio to studio-studio zawsze bierz więcej, bo ma renomę, popularność etc. To trochę jak porównyanie firm produkujących figurki-GW to moloch (dlatego ma drogie figurki), taki Reaper to mała firma-a jej figurki nie dość że są na wyższym powiomie niż te GWowskie, to jeszcze tańsze.
Ale tak możemy gadać i gadać i nikt z nas drugiego nie przekona. Koniec tematu.

ODPOWIEDZ