Dogs Of War
Moderator: Barbarossa
Re: Dogs Of War
Wg mnie jeśli już coś zmieniać to sloty tak jak u nowych BP-owych orków i to wszystko. Dwa przedmioty ze SoW to przegięcie. Procentowe rabaty na RoR - komu będzie cię chciało to liczyć, sprawdzać (chodzi mi o organizatorów turniejów).
Spoils of war - jeśli już rozszerzone to o sztandary. Dać możliwość noszenia oddziałowi, w którym siedzi Paymaster noszenia sztandaru do 50 p. i oczywiście możliwość skorzystania z Spoils of war przy wyborze sztandaru. Przy tym żaden bohater nie może już skorzystać z Spoils of war. W ten sposób mamy wzmocniony unit jakimś fajnym sztandarem, ale też plewnego BSB w armii.
Wydaje mi się, że tylko te zmiany są możliwe. Reszta jest zbyt skompilowana.
Spoils of war - jeśli już rozszerzone to o sztandary. Dać możliwość noszenia oddziałowi, w którym siedzi Paymaster noszenia sztandaru do 50 p. i oczywiście możliwość skorzystania z Spoils of war przy wyborze sztandaru. Przy tym żaden bohater nie może już skorzystać z Spoils of war. W ten sposób mamy wzmocniony unit jakimś fajnym sztandarem, ale też plewnego BSB w armii.
Wydaje mi się, że tylko te zmiany są możliwe. Reszta jest zbyt skompilowana.

Nie przesadzaj. W zmianach, które proponował wcześniej Fisch lub ja, nic nie było skomplikowanego a zmieniają naprawdę to co jest potrzebne.Reszta jest zbyt skompilowana.
Nawet przy założeniu, że nagle DoW staną się armią dużo bardziej popularną, chyba nie będzie problemem wyliczyć (sprawdzić) koszt 2-5 oddziałów RoR u 5/10 % grających. Bo na więcej raczej nie ma co liczyć.Procentowe rabaty na RoR - komu będzie cię chciało to liczyć, sprawdzać (chodzi mi o organizatorów turniejów).
O, to jest dobre pytanieczy LS dopuszcza możliwość dalszej ingerencji w DoW, czy nie? bo część osób spina się, żeby coś tam lekko zmienić. więc jeśli nie, to może warto im to zakomunikowac żeby niepotrzebnie nie tracily czasu.

Zmniejszenie kosztu RoRow to nie problem, jak by bylo wiadomo ile maja wynosic to "trach ciach mach" i zmiany naniesione do ArmyBuildera.
Przydalo by sie zeby mozna bylo w ramach Spoils of War wziac 2 przedmiot ale oba musialy by byc z tej samej armii (zeby uber kombosow nie robiono) i nie mozna by dac obu tej samej postaci.
Pozdrawiam
Pelzak
Przydalo by sie zeby mozna bylo w ramach Spoils of War wziac 2 przedmiot ale oba musialy by byc z tej samej armii (zeby uber kombosow nie robiono) i nie mozna by dac obu tej samej postaci.
Pozdrawiam
Pelzak
"Lepszy mały ale własny i z przodu, niż duży ale cudzy i z tyłu..."
Pozwolę sobie przekleić moje zdanie z działu DoW
Furion
pozdrawiamNie boję się o to, że DoW zostaną w tyle w powerze za nowymi armiami. Zasada Spoils of War (swoją drogą, genialna w swojej prostocie) pozwala bez problemu dopasować się do przeciwnika.
Kolejny problem to to, że DoW mogą zostać usunięte z listy dopuszczonych AB jako book out of date. Nie doszukiwałbym się to jednak rozwiązania w postaci
stworzenia czegoś zupełnie nowego, z pierdylionem zmian, bo jedyne czego ten book potrzebuje to:
a) rozszerzenie Spoils of War do NA PRZYKŁAD 50 pts na każde pełne 1000 pts. Albo może 60 pts? Nie myślałem o tym jeszcze.
b) zmniejszenie kosztów command group'ów
c) obniżenie kosztów RoR o 10-20%
Z czego podpunkt c to już zabawa, nie zmienia aż tak wiele. Z drugiej strony armie stały by się jeszcze bardziej urozmaicone.
pozdrawiam
Furion
Furion
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Co do BP to rozszerzenie SoW na sztandary jest dobrym pomysłem tylko dla wybranych regimentów ,np. dla Pikinierów oraz Gwardii Peya . Sam Peymaster nie powinien być obowiązkowy ale jeżeli już to nie powinien zabierać slotu . Pozostał bym przy jednym skradzionym obiekcie.
RoRy na pewno trzeba zaktualizować punktowo to jest kwestia na wczoraj. Kontyngenty nie są potrzebne to tylko zwiększy liczbę corowych oddziałów . Niepotrzebne to nam mamy RoRy a poza tym po co nam kopy AB do innych armii .
Co do Kislevu to jeżeli już wciągnąć ich do DoW ,to w całości wraz z bohaterami tylko z ograniczeniem że Generałem może być tylko Heros /Lord Dogów i na każdego Herosa Kilvisów ma przypadać jeden Dow . Innego pomysłu na rozwiązanie dylematu nie mama .
RoRy na pewno trzeba zaktualizować punktowo to jest kwestia na wczoraj. Kontyngenty nie są potrzebne to tylko zwiększy liczbę corowych oddziałów . Niepotrzebne to nam mamy RoRy a poza tym po co nam kopy AB do innych armii .
Co do Kislevu to jeżeli już wciągnąć ich do DoW ,to w całości wraz z bohaterami tylko z ograniczeniem że Generałem może być tylko Heros /Lord Dogów i na każdego Herosa Kilvisów ma przypadać jeden Dow . Innego pomysłu na rozwiązanie dylematu nie mama .
Widzę Wszystko
Witam,
Mam pytanie do LS. Gdyby się okazało, że GW wydając nową edycję, zignoruje istnienie armii Dogs of War, czy można liczyć na to, że LS przywróci ją do życia, nieco podobnie jak to uczyniła poprzez Balancing Patch ? Nie będzie zapewne problemu z przedmiotami magicznymi, bo ponoć ma być dużo commonów, ale trzeba będzie zapewne dostosować całą armię do zasad 8 edycji - przykładowo wyjaśniając do jakich progów zaliczyć RoRy zajmujące sloty hero+rare, jak działa pika, czy DoW może brać sprzymierzeńców itd.
Swe pytanie opieram na informacji - podziale armii na 3 kategorie dla doboru sojuszników:
Forces of Order: High Elves, Wood Elves, Lizardmen, Empire, Dwarfs and Brettonia
Forces of Destruction: Chaos of any kind, Skaven, Greenskins, Dark Elves (edit. Vampire Counts may go here).
Neutral: Ogres and Tomb Kings
Być może DoW nie ma tu celowo, bo będzie się ich wykorzystywało jako sojuszników na specjalnych zasadach, a być może jest to znak, iż GW chce odesłać DoW do lamusa.
Pozdrawiam
-ism
Mam pytanie do LS. Gdyby się okazało, że GW wydając nową edycję, zignoruje istnienie armii Dogs of War, czy można liczyć na to, że LS przywróci ją do życia, nieco podobnie jak to uczyniła poprzez Balancing Patch ? Nie będzie zapewne problemu z przedmiotami magicznymi, bo ponoć ma być dużo commonów, ale trzeba będzie zapewne dostosować całą armię do zasad 8 edycji - przykładowo wyjaśniając do jakich progów zaliczyć RoRy zajmujące sloty hero+rare, jak działa pika, czy DoW może brać sprzymierzeńców itd.
Swe pytanie opieram na informacji - podziale armii na 3 kategorie dla doboru sojuszników:
Forces of Order: High Elves, Wood Elves, Lizardmen, Empire, Dwarfs and Brettonia
Forces of Destruction: Chaos of any kind, Skaven, Greenskins, Dark Elves (edit. Vampire Counts may go here).
Neutral: Ogres and Tomb Kings
Być może DoW nie ma tu celowo, bo będzie się ich wykorzystywało jako sojuszników na specjalnych zasadach, a być może jest to znak, iż GW chce odesłać DoW do lamusa.
Pozdrawiam
-ism
Nie powiem tego w imieniu całej LS .. ale swoim.
To zależy od wielu czynników takich jak np: statystyki w 8 edycji, koszt punktowy jednostek w 8 edycji itp.
Jeśli koszty punktowe i statystyki miały by się dramatycznie zmienić ... to nie widzę jakoś zapomnianych armii z 5 edycji jako czymś czym można by było grać bez napisania im całego nowego booka. Jeśli te erraty do booków będą jakieś dramatycznie wielkie to wątpię by LS czuła się na siłach pisania czegoś podobnego dla np DoW.
To zależy od wielu czynników takich jak np: statystyki w 8 edycji, koszt punktowy jednostek w 8 edycji itp.
Jeśli koszty punktowe i statystyki miały by się dramatycznie zmienić ... to nie widzę jakoś zapomnianych armii z 5 edycji jako czymś czym można by było grać bez napisania im całego nowego booka. Jeśli te erraty do booków będą jakieś dramatycznie wielkie to wątpię by LS czuła się na siłach pisania czegoś podobnego dla np DoW.
Gogol,
Dzięki za szybką odpowiedź.
Coś na zasadzie:
- Paymaster nie jest obowiązkowy
- Bohaterowie DoW mogą korzystać z common magic items z podręcznia głównego
- Allied forces - jak w Imperium
- itp.
Pewnie sporo osób, dzięki ugrywalnieniu DoW przez Balancing Patch, zdążyło uzbierać tę armię i byłoby niepocieszonych, gdyby nadawała się teraz w całości tylko do straszenia na półce... Oczywiście jestem jedną z tych osób
Dzięki za szybką odpowiedź.
Czy z tej wypowiedzi można zrozumieć, że w przypadku gdyby koszty punktowe i statystki jednostek w innych kodeksach nie uległy zmianie (lub uległy zmianie niewielkiej), a armia DoW została pominięta przez GW, można liczyć na to, że LS przywróci ją na polskich stołach poprzez wydanie krótkiego pdf (vide zapisy z balancing patch'a) ?Jeśli koszty punktowe i statystyki miały by się dramatycznie zmienić ... to nie widzę jakoś zapomnianych armii z 5 edycji jako czymś czym można by było grać bez napisania im całego nowego booka. Jeśli te erraty do booków będą jakieś dramatycznie wielkie to wątpię by LS czuła się na siłach pisania czegoś podobnego dla np DoW.
Coś na zasadzie:
- Paymaster nie jest obowiązkowy
- Bohaterowie DoW mogą korzystać z common magic items z podręcznia głównego
- Allied forces - jak w Imperium
- itp.
Pewnie sporo osób, dzięki ugrywalnieniu DoW przez Balancing Patch, zdążyło uzbierać tę armię i byłoby niepocieszonych, gdyby nadawała się teraz w całości tylko do straszenia na półce... Oczywiście jestem jedną z tych osób

Właśnie, czemu ?
DoW mają najwięcej jednostek spośród wszystkich armii WFB, dzięki czemu nawet gdy osłabiony zostanie jeden typ oddziałów: skirmish, lekka kawa, ciężka kawa, piechota, bez problemu można złożyć przyzwoitą rozpiskę na pozostałych typach oddziałów.
Boli brak magicznych przedmiotów, ale plotki mówią o 50-80 commonach, co jest maga boostem dla DoW.
W mojej opinii jedynie kwestie obowiązkowego paymastera, bardzo drogich command group i braku opcji magicznych sztandarów na oddziałach są problematyczne. No ale to można naprawić pdf'em na pół strony.
DoW mają najwięcej jednostek spośród wszystkich armii WFB, dzięki czemu nawet gdy osłabiony zostanie jeden typ oddziałów: skirmish, lekka kawa, ciężka kawa, piechota, bez problemu można złożyć przyzwoitą rozpiskę na pozostałych typach oddziałów.
Boli brak magicznych przedmiotów, ale plotki mówią o 50-80 commonach, co jest maga boostem dla DoW.
W mojej opinii jedynie kwestie obowiązkowego paymastera, bardzo drogich command group i braku opcji magicznych sztandarów na oddziałach są problematyczne. No ale to można naprawić pdf'em na pół strony.
Po prostu oddzialy są za drogie punktowo, w dodatku pewne rzeczy - np wysoki save u przeciwnika - są dla DoW nie do przeskoczenia. Podobnie jak psychologia.
Dotychczasowy słaby wybór magic itemów ma sie rzeczywiscie poszerzyć, więc in plus.
Pozdrawiam
Dotychczasowy słaby wybór magic itemów ma sie rzeczywiscie poszerzyć, więc in plus.
Pozdrawiam
Oddziały nie są za drogie - za drogie są commandy, czemu wysoki sv jest nie do przeskoczenia ? DoW to grywalna armia która ma się dobrze a 8ed nie zapowiada niczego co miałoby to zmienić , gorzej już beastmeny mają z psychologią : ] więc może ratujmy beastmeny ? : )

T
Jasiuuu weź na tapetę tych masę RoRów i obniż ich koszt punktowy o tańszy command (który jest zresztą wbudowany). Tańszy command to coś rzędu 5-10 punktów. I co ci z tego wyjdzie? Ano oddział skirmisherów o statach "ludzkich" za ponad 100 punktów, oddział fasta za około 250 itd... Jeśli problem DoW to byłyby tylko command groupy to nie byłoby tu żadnej dyskusji nad nimi. Tych problemów jest więcej i obniżenie commandu o 5-10 punktów nie rozwiązuje żadnego problemu - nikt nawet różnicy nie zauważy. Gdyby dziś ktoś napisał autorski army book w stylu DoW - został by soczyście wyśmieny i sponiewierany za popełnienie czegoś tak paskudnego. Jeśli ktoś uważa że ten AB nie ma innych problemów niż koszt command groupów to niech wyobrazi sobie krasnoludy chaosu napisane w stylu army booka do DoW zamiast tego z Indy. Ciężko będzie znaleźć chociaż jedną osobę, która będzie wolała takie krasnoludy chaosu. Dlaczego? Na to chyba każdy zna odpowiedź.
Grałem i to nie raz.
Wiem, że nie są siłą napędową, ale napewno nie siłą bez znaczenia i stanowią 2/3 jak nie więcej samego Army listu. Zaś problemy nie RoRowych jendostek napewno też się nie ograniczają do command groupów. Sęk w tym, że obecnie to najbardziej przestarzały army list częsciowo rodem z 5 edycji. DoW mają takie same podstawy do odświeżenia swojego Army listu jak krasnoludy chaosu.
Wiem, że nie są siłą napędową, ale napewno nie siłą bez znaczenia i stanowią 2/3 jak nie więcej samego Army listu. Zaś problemy nie RoRowych jendostek napewno też się nie ograniczają do command groupów. Sęk w tym, że obecnie to najbardziej przestarzały army list częsciowo rodem z 5 edycji. DoW mają takie same podstawy do odświeżenia swojego Army listu jak krasnoludy chaosu.
ok ale nie o tym mowa przecież , mówimy o tym że DoW mają sobie rzekomo nie radzić na stołach 8ed : ] do tego nie jest przestażały bo jest na świeżym tuningu balansującym. i ROR jest raczej bez znaczenia bo nie opłaca się prezażnie (poza MMM i asarnilem , truthsayerem i dark emissary)

T
W edycji, gdzie prawdopodobnie będa królowały nadal LT (dodatkowe ataki), kawaleria (dodatkowe ataki) strzelcy (wiecej strzelania) DoW nie mają za bardzo czego wystawić - nie błyszczą w żadnej z tych kategorii.
Zgodzę się że są buildy jakoś-tam działające, dzięki BP pice of remas czy innego book of hoeth. Jednakże to nie do końca jest to o co nam chodzi. wolelibyśmy AL na poziomie chociażby TK czy obecnych bestii. Tym bardziej że w dobie 8 edycji siła, inicjatywa i AS będzie się liczył nawet bardziej niż do tej pory
Pozdrawiam
Zgodzę się że są buildy jakoś-tam działające, dzięki BP pice of remas czy innego book of hoeth. Jednakże to nie do końca jest to o co nam chodzi. wolelibyśmy AL na poziomie chociażby TK czy obecnych bestii. Tym bardziej że w dobie 8 edycji siła, inicjatywa i AS będzie się liczył nawet bardziej niż do tej pory

Pozdrawiam