Płomienie FENIXA III [WŁOCŁAWEK] ____SUPER_NAGRODA____
Ponieważ to będzie mój pierwszy turniej "na tajne rozpiski", chciałem zadać pozornie durne pytanie:
Na czym polega gra w tajne rozpiski?
A żeby udowodnić, że jest to tylko pozornie durne pytanie, rozwinę myśl:
1. Magiczne przedmioty - tu akurat nie mam wątpliwości - nie ma obowiązku mówić przeciwnikowi, jakie magiczne przedmioty maja nasze oddziały / bohaterowie, czyż nie?
2. WYSIWYG na oddziałach: czy przeciwnik ma obowiązek poinformowac mnie o wyposażeniu oddziału? Tzn. np., czy jest w nim czempion, którego nie widać, czy oddział faktycznie ma halabardy i tarcze, które są na modelach itp...
3. WYSIWYG na bohaterach: np. smok bez jeźdźca jest częstym widokiem na polskich polach bitew - czy mogę przeciwnika wypytać, jakie standardowe wyposażenie ma jeździec (tarcza, zbroja, lanca?)
4. Poziom czarodziejów - no tego to już nigdy nie widać, czy to też będzie niespodzianką do pierwszej tury magii?
5. Statystyki oddziałów - nie każdy ma w głowie wszystkie armybooki. Czy przeciwnik będzie miał obowiązek odpowiedzieć mi na pytanie w stylu: jaki WS mają Silver Helms, jaką siłe Twoje Kroxigory itp...
Na czym polega gra w tajne rozpiski?
A żeby udowodnić, że jest to tylko pozornie durne pytanie, rozwinę myśl:
1. Magiczne przedmioty - tu akurat nie mam wątpliwości - nie ma obowiązku mówić przeciwnikowi, jakie magiczne przedmioty maja nasze oddziały / bohaterowie, czyż nie?
2. WYSIWYG na oddziałach: czy przeciwnik ma obowiązek poinformowac mnie o wyposażeniu oddziału? Tzn. np., czy jest w nim czempion, którego nie widać, czy oddział faktycznie ma halabardy i tarcze, które są na modelach itp...
3. WYSIWYG na bohaterach: np. smok bez jeźdźca jest częstym widokiem na polskich polach bitew - czy mogę przeciwnika wypytać, jakie standardowe wyposażenie ma jeździec (tarcza, zbroja, lanca?)
4. Poziom czarodziejów - no tego to już nigdy nie widać, czy to też będzie niespodzianką do pierwszej tury magii?
5. Statystyki oddziałów - nie każdy ma w głowie wszystkie armybooki. Czy przeciwnik będzie miał obowiązek odpowiedzieć mi na pytanie w stylu: jaki WS mają Silver Helms, jaką siłe Twoje Kroxigory itp...
Słuszne pytanie Voltar można by to wyjaśnić by później nie sprawiło to problemów.
Według mojej opinii słowo tajne będzie się opierało głownie o magiczne przedmioty będziemy musieli poinformować iż wystawiamy konnice w fcg ale już czy maja magiczny sztandar tego nie powiemy, bohaterowie mają dla przykładu heavy armour ale czy jest on magiczny czy nie to już wyniknie w starciu, tarcze np u spearmenów o tym imo trzeba powiedzieć bo to nie żadna ukryta prawda to zwykły sprzęt (halo ukryje tarcze i o niczym ni powiem). Co do statystyk unitów oczywista oczywistość należy przedstawić przeciwnikowi z czym się zmierzymy ale wszelkie modyfikatory z przedmiotów ukrywamy .
Reasumując zapewne organizatorowi chodziło o magiczne przedmioty ilość zwoi , ilość i jakość bound spelli, broni. Level maga.. cóż tutaj wydaje mi się iż należny poinformować chociaż zostawmy te wszystkie kwestie organizatorom.
Według mojej opinii słowo tajne będzie się opierało głownie o magiczne przedmioty będziemy musieli poinformować iż wystawiamy konnice w fcg ale już czy maja magiczny sztandar tego nie powiemy, bohaterowie mają dla przykładu heavy armour ale czy jest on magiczny czy nie to już wyniknie w starciu, tarcze np u spearmenów o tym imo trzeba powiedzieć bo to nie żadna ukryta prawda to zwykły sprzęt (halo ukryje tarcze i o niczym ni powiem). Co do statystyk unitów oczywista oczywistość należy przedstawić przeciwnikowi z czym się zmierzymy ale wszelkie modyfikatory z przedmiotów ukrywamy .
Reasumując zapewne organizatorowi chodziło o magiczne przedmioty ilość zwoi , ilość i jakość bound spelli, broni. Level maga.. cóż tutaj wydaje mi się iż należny poinformować chociaż zostawmy te wszystkie kwestie organizatorom.
nie do konca. widac zwykle odpowiedniki magicznych przedmiotow tzn. majac soulrendera (de dwurak z ap) widac na characterze dwuraka. ak samo z armourami tarczami itpvoltar pisze: 1. Magiczne przedmioty - tu akurat nie mam wątpliwości - nie ma obowiązku mówić przeciwnikowi, jakie magiczne przedmioty maja nasze oddziały / bohaterowie, czyż nie?
tak rozpiske masz2. WYSIWYG na oddziałach: czy przeciwnik ma obowiązek poinformowac mnie o wyposażeniu oddziału? Tzn. np., czy jest w nim czempion, którego nie widać, czy oddział faktycznie ma halabardy i tarcze, które są na modelach itp...
tak samo widac co ma character przeciwnika3. WYSIWYG na bohaterach: np. smok bez jeźdźca jest częstym widokiem na polskich polach bitew - czy mogę przeciwnika wypytać, jakie standardowe wyposażenie ma jeździec (tarcza, zbroja, lanca?)
na tajne rozpiski gra sie, ze widac poziomy magii a takze inne tego typu rzeczy jak:4. Poziom czarodziejów - no tego to już nigdy nie widać, czy to też będzie niespodzianką do pierwszej tury magii?
-dyscypliny slannow
-marki chaosu
-itp.
tak. z oczywistych powodow nie podajesz kosztow punktowych oddzialow5. Statystyki oddziałów - nie każdy ma w głowie wszystkie armybooki. Czy przeciwnik będzie miał obowiązek odpowiedzieć mi na pytanie w stylu: jaki WS mają Silver Helms, jaką siłe Twoje Kroxigory itp...
tak przynajmniej sa ogolnie rozumiane tajne rozpiski. jak bedzie na turnieju niech sie orgowie wypowiedza
by było sprawiedliwie. podaję moja rozpiskę:
2250 Pts - Vampire Counts Army
1 Vampire Lord @ 455 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy; Shield
The Arkayne: Dark Acolyte [30]
The Courtly: Walking Death [25]
The Bestialle: Infinite Hatred [25]
The Martialle: Avatar of Death [20]
Cadaverous Cuirass [15]
Book of Arkhan [35]
Crown of the Damned [35]
Sword of Might [15]
1 Vampire @ 190 Pts
Magic Level 1
The Master: Summon Ghouls [15]
Helm of Commandment [30]
Black Periapt [15]
1 Necromancer @ 220 Pts
Magic Level 1; Necromancy; Knows 2 Necro Spells
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Corpse Cart @ [100] Pts
Unholy Loadstone [0]
1 Wight King @ 140 Pts
Battle Standard Bearer; Heavy armour
Enchanted Shield [15]
Sword of Kings [25]
20 Grave Guard @ 348 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of the Barrows [45]
1 Crypt Keeper @ [12] Pts
6 Dire Wolves @ 48 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
10 Crypt Ghouls @ 80 Pts
10 Crypt Ghouls @ 80 Pts
9 Crypt Ghouls @ 88 Pts
1 Ghast @ [8] Pts
5 Cairn Wraiths @ 325 Pts
Great Weapon
1 Banshee @ [25] Pts
1 Varghulf @ 175 Pts
Bestial Fury [0]
Casting Pool: 9
Dispel Pool: 6
Models in Army: 73
Total Army Cost: 2249
ps. ze mną będzie się grało na otwarte rozpiski.
bo wam łatwiej byłoby nauczyć się na pamięć jednej niż mi 20-stu
2250 Pts - Vampire Counts Army
1 Vampire Lord @ 455 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy; Shield
The Courtly: Walking Death [25]
The Bestialle: Infinite Hatred [25]
The Martialle: Avatar of Death [20]
Cadaverous Cuirass [15]
Book of Arkhan [35]
Crown of the Damned [35]
Sword of Might [15]
1 Vampire @ 190 Pts
Magic Level 1
The Master: Summon Ghouls [15]
Helm of Commandment [30]
Black Periapt [15]
1 Necromancer @ 220 Pts
Magic Level 1; Necromancy; Knows 2 Necro Spells
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Corpse Cart @ [100] Pts
Unholy Loadstone [0]
1 Wight King @ 140 Pts
Battle Standard Bearer; Heavy armour
Enchanted Shield [15]
Sword of Kings [25]
20 Grave Guard @ 348 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of the Barrows [45]
1 Crypt Keeper @ [12] Pts
6 Dire Wolves @ 48 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
10 Crypt Ghouls @ 80 Pts
10 Crypt Ghouls @ 80 Pts
9 Crypt Ghouls @ 88 Pts
1 Ghast @ [8] Pts
5 Cairn Wraiths @ 325 Pts
Great Weapon
1 Banshee @ [25] Pts
1 Varghulf @ 175 Pts
Bestial Fury [0]
Casting Pool: 9
Dispel Pool: 6
Models in Army: 73
Total Army Cost: 2249
ps. ze mną będzie się grało na otwarte rozpiski.
bo wam łatwiej byłoby nauczyć się na pamięć jednej niż mi 20-stu
Chłopaki, no to jak? Smiechu odsyła do Shina, Shino do Smiecha. Wskocz jak możesz do auta, zobacz czy pięć osób wytrzyma obok siebie spokojnie dwie godzinki jazdy. Męska decyzja, bo nie wiem czy mam sie ogarniać, czy dać sobie spokój! I tak Cię nie znam, więc sie nie obrażeSmiechu pisze:Pisz do Shina, bo ja tam jestem kierowcą i jezeli chłopaką nie bedzie ciasno w moim jakże bardzo obszernym Yarisie to ok.
Ale to już niech zadecyduje ten który wygra turniej :D:D
ja juz ci mowilem jak jest nie widzialem jak dokladnie to wyglada i nie widze przeszkody zebys jechal jesli sie pomiescimy jednak o pojemnosci nie decyduje ja tylko smiechu
niby zawsze mozesz fischowi jechac na kolanach lecz tylko czy bedzie ci tak wygodnie
niby zawsze mozesz fischowi jechac na kolanach lecz tylko czy bedzie ci tak wygodnie
Zasady tajnych rozpisek przedstawiają się następująco:
1. każdy z graczy musi posiadać wydrukowaną rozpiskę (tylko i wyłącznie w jednym egzemplarzu). w razie wątpliwości będę miał wszystkie rozpiski w formie elektronicznej na laptopie
2. podstawowe statystyki jednostek nie są tajne.
3. teoretycznie obowiązuje WYSIWYG. jeżeli go nie masz wtedy będziesz musiał na każdą prośbę przeciwnika wyjaśniać czy masz FCG oraz jakie "widoczne" uzbrojenie posiada twój odział np. czy ma możliwość wymiany hw na gw itp.
4. WYSIWYG na bohaterach ogranicza się tylko do uzbrojenia. o magicznych różdżkach, talizmanach i pierścieniach itp. oraz o tym, że widoczny miecz jest magiczny przeciwnik dowie się w momencie kontaktu BtB.
5. marki, gifty, moce specjalne itp. są tajne do momentu kontaktu BtB
6. poziom magów jest również tajny. chociaż samo losowanie czarów i ich lore nie są. czasami mag ma wykupiony cały lore lub może losować dodatkowe czary wtedy jego poziom zostanie ujawniony dopiero w momencie kontaktu BtB
7. rozmieszczenie assasinów, fantayków itp. jest również tajne.
8. wszystko co tajne przestaje być tajne w momencie kontaktu BtB z jednostką przeciwnika
9. wszelkie próby wałowania będą SUROWO karane. łącznie z automatycznym przegraniem całej bitwy 20:0.
w razie wątpliwości pytajcie śmiało.
===============================================
a teraz kilka ogłoszeń parafialnych:
pierwsza dobra: nagrodą pocieszenia za ostatnie miejsce będzie podręcznik do lotra po hiszpańsku oraz... WYPRASKA Z CAŁĄ DRUŻYNĄ PIERŚCIENIA (9 modeli). całośc wygląda poprostu świetnie
a druga gorsza: niestety nie udało się przenieść wystawy z sali balowej na pietrze i turniej odbędzie się na parterze. pomieszczenie większe ale już bez wypasionego wystroju. budynek oczywiście ten sam. (ps. będzie można obejrzeć wystawę na piętrze)
1. każdy z graczy musi posiadać wydrukowaną rozpiskę (tylko i wyłącznie w jednym egzemplarzu). w razie wątpliwości będę miał wszystkie rozpiski w formie elektronicznej na laptopie
2. podstawowe statystyki jednostek nie są tajne.
3. teoretycznie obowiązuje WYSIWYG. jeżeli go nie masz wtedy będziesz musiał na każdą prośbę przeciwnika wyjaśniać czy masz FCG oraz jakie "widoczne" uzbrojenie posiada twój odział np. czy ma możliwość wymiany hw na gw itp.
4. WYSIWYG na bohaterach ogranicza się tylko do uzbrojenia. o magicznych różdżkach, talizmanach i pierścieniach itp. oraz o tym, że widoczny miecz jest magiczny przeciwnik dowie się w momencie kontaktu BtB.
5. marki, gifty, moce specjalne itp. są tajne do momentu kontaktu BtB
6. poziom magów jest również tajny. chociaż samo losowanie czarów i ich lore nie są. czasami mag ma wykupiony cały lore lub może losować dodatkowe czary wtedy jego poziom zostanie ujawniony dopiero w momencie kontaktu BtB
7. rozmieszczenie assasinów, fantayków itp. jest również tajne.
8. wszystko co tajne przestaje być tajne w momencie kontaktu BtB z jednostką przeciwnika
9. wszelkie próby wałowania będą SUROWO karane. łącznie z automatycznym przegraniem całej bitwy 20:0.
w razie wątpliwości pytajcie śmiało.
===============================================
a teraz kilka ogłoszeń parafialnych:
pierwsza dobra: nagrodą pocieszenia za ostatnie miejsce będzie podręcznik do lotra po hiszpańsku oraz... WYPRASKA Z CAŁĄ DRUŻYNĄ PIERŚCIENIA (9 modeli). całośc wygląda poprostu świetnie
a druga gorsza: niestety nie udało się przenieść wystawy z sali balowej na pietrze i turniej odbędzie się na parterze. pomieszczenie większe ale już bez wypasionego wystroju. budynek oczywiście ten sam. (ps. będzie można obejrzeć wystawę na piętrze)
- Orkgrinder
- Wałkarz
Zwrócić uwagę można na fakt, że DE też mogą :PSUMO pisze:Może to i głupie pytanie, ale wnoszę że HE mogą zabrać swoje 4 bolce (zgodnie z BP+R) :D Czy może się mylę?
No to skoro maie chęć sie gnieść na tylenej kanapie to mozesz jechac.Matej pisze:Chłopaki, no to jak? Smiechu odsyła do Shina, Shino do Smiecha. Wskocz jak możesz do auta, zobacz czy pięć osób wytrzyma obok siebie spokojnie dwie godzinki jazdy. Męska decyzja, bo nie wiem czy mam sie ogarniać, czy dać sobie spokój! I tak Cię nie znam, więc sie nie obrażeSmiechu pisze:Pisz do Shina, bo ja tam jestem kierowcą i jezeli chłopaką nie bedzie ciasno w moim jakże bardzo obszernym Yarisie to ok.
Ale to już niech zadecyduje ten który wygra turniej :D:D
Shino raczej napewno bedzie jechal z przodu ze wzgledu na wieksze rozmiary niz Fish - ni wiem jak tam gabaryty Zielonego :P
Okolo 23:00-30 podm info o ktorej sie spotykamy.
A jesli chodzi o miejsce spotkaia to na 100% metro Młociny.