Płomienie FENIXA III [WŁOCŁAWEK] ____SUPER_NAGRODA____

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
voltar
Wałkarz

Post autor: voltar »

Ponieważ to będzie mój pierwszy turniej "na tajne rozpiski", chciałem zadać pozornie durne pytanie:
Na czym polega gra w tajne rozpiski?
A żeby udowodnić, że jest to tylko pozornie durne pytanie, rozwinę myśl:
1. Magiczne przedmioty - tu akurat nie mam wątpliwości - nie ma obowiązku mówić przeciwnikowi, jakie magiczne przedmioty maja nasze oddziały / bohaterowie, czyż nie?
2. WYSIWYG na oddziałach: czy przeciwnik ma obowiązek poinformowac mnie o wyposażeniu oddziału? Tzn. np., czy jest w nim czempion, którego nie widać, czy oddział faktycznie ma halabardy i tarcze, które są na modelach itp...
3. WYSIWYG na bohaterach: np. smok bez jeźdźca jest częstym widokiem na polskich polach bitew - czy mogę przeciwnika wypytać, jakie standardowe wyposażenie ma jeździec (tarcza, zbroja, lanca?)
4. Poziom czarodziejów - no tego to już nigdy nie widać, czy to też będzie niespodzianką do pierwszej tury magii?
5. Statystyki oddziałów - nie każdy ma w głowie wszystkie armybooki. Czy przeciwnik będzie miał obowiązek odpowiedzieć mi na pytanie w stylu: jaki WS mają Silver Helms, jaką siłe Twoje Kroxigory itp...

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Słuszne pytanie Voltar można by to wyjaśnić by później nie sprawiło to problemów.

Według mojej opinii słowo tajne będzie się opierało głownie o magiczne przedmioty będziemy musieli poinformować iż wystawiamy konnice w fcg ale już czy maja magiczny sztandar tego nie powiemy, bohaterowie mają dla przykładu heavy armour ale czy jest on magiczny czy nie to już wyniknie w starciu, tarcze np u spearmenów o tym imo trzeba powiedzieć bo to nie żadna ukryta prawda to zwykły sprzęt (halo ukryje tarcze i o niczym ni powiem). Co do statystyk unitów oczywista oczywistość należy przedstawić przeciwnikowi z czym się zmierzymy ale wszelkie modyfikatory z przedmiotów ukrywamy .
Reasumując zapewne organizatorowi chodziło o magiczne przedmioty ilość zwoi , ilość i jakość bound spelli, broni. Level maga.. cóż tutaj wydaje mi się iż należny poinformować chociaż zostawmy te wszystkie kwestie organizatorom.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

voltar pisze: 1. Magiczne przedmioty - tu akurat nie mam wątpliwości - nie ma obowiązku mówić przeciwnikowi, jakie magiczne przedmioty maja nasze oddziały / bohaterowie, czyż nie?
nie do konca. widac zwykle odpowiedniki magicznych przedmiotow :) tzn. majac soulrendera (de dwurak z ap) widac na characterze dwuraka. ak samo z armourami tarczami itp :)
2. WYSIWYG na oddziałach: czy przeciwnik ma obowiązek poinformowac mnie o wyposażeniu oddziału? Tzn. np., czy jest w nim czempion, którego nie widać, czy oddział faktycznie ma halabardy i tarcze, które są na modelach itp...
tak rozpiske masz :)
3. WYSIWYG na bohaterach: np. smok bez jeźdźca jest częstym widokiem na polskich polach bitew - czy mogę przeciwnika wypytać, jakie standardowe wyposażenie ma jeździec (tarcza, zbroja, lanca?)
tak samo :) widac co ma character przeciwnika :)
4. Poziom czarodziejów - no tego to już nigdy nie widać, czy to też będzie niespodzianką do pierwszej tury magii?
na tajne rozpiski gra sie, ze widac poziomy magii a takze inne tego typu rzeczy jak:
-dyscypliny slannow
-marki chaosu
-itp.
5. Statystyki oddziałów - nie każdy ma w głowie wszystkie armybooki. Czy przeciwnik będzie miał obowiązek odpowiedzieć mi na pytanie w stylu: jaki WS mają Silver Helms, jaką siłe Twoje Kroxigory itp...
tak. z oczywistych powodow nie podajesz kosztow punktowych oddzialow ;)

tak przynajmniej sa ogolnie rozumiane tajne rozpiski. jak bedzie na turnieju niech sie orgowie wypowiedza :)

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

rozpy poszly...teraz tylko kolowac transport ;D

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

by było sprawiedliwie. podaję moja rozpiskę:

2250 Pts - Vampire Counts Army

1 Vampire Lord @ 455 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy; Shield
The Arkayne: Dark Acolyte [30]
The Courtly: Walking Death [25]
The Bestialle: Infinite Hatred [25]
The Martialle: Avatar of Death [20]
Cadaverous Cuirass [15]
Book of Arkhan [35]
Crown of the Damned [35]
Sword of Might [15]

1 Vampire @ 190 Pts
Magic Level 1
The Arkayne: Dark Acolyte [30]
The Master: Summon Ghouls [15]
Helm of Commandment [30]
Black Periapt [15]

1 Necromancer @ 220 Pts
Magic Level 1; Necromancy; Knows 2 Necro Spells
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Corpse Cart @ [100] Pts
Unholy Loadstone [0]

1 Wight King @ 140 Pts
Battle Standard Bearer; Heavy armour
Enchanted Shield [15]
Sword of Kings [25]

20 Grave Guard @ 348 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of the Barrows [45]
1 Crypt Keeper @ [12] Pts

6 Dire Wolves @ 48 Pts

5 Fell Bats @ 100 Pts

10 Crypt Ghouls @ 80 Pts
10 Crypt Ghouls @ 80 Pts
9 Crypt Ghouls @ 88 Pts
1 Ghast @ [8] Pts

5 Cairn Wraiths @ 325 Pts
Great Weapon
1 Banshee @ [25] Pts

1 Varghulf @ 175 Pts
Bestial Fury [0]

Casting Pool: 9
Dispel Pool: 6
Models in Army: 73

Total Army Cost: 2249

ps. ze mną będzie się grało na otwarte rozpiski.
bo wam łatwiej byłoby nauczyć się na pamięć jednej niż mi 20-stu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Matej
Chuck Norris

Post autor: Matej »

Smiechu pisze:Rezerwój miejsca dla Wawy:
Shino
Zielony
Śmiechu
...
- jeszcze nie wiadomo kto z nami podbije.
Napewno my, ale 100% damy znac jutro lub w czwartek.
Macie ewentualnie jeszcze jedno miejsce w aucie? :)

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Pisz do Shina, bo ja tam jestem kierowcą i jezeli chłopaką nie bedzie ciasno w moim jakże bardzo obszernym Yarisie to ok.
Ale to już niech zadecyduje ten który wygra turniej :D:D:D

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

mała prośba:
ma ktoś może pożyczyć corpse carta na turniej?

ps. wkrótce zamieszczę szczegółowe zasady grania na tajnych rozpiskach. w zasadzie będzie tak jak napisał Shino.
Obrazek

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Ja Ci moge pozyczyc - coprawda jest nie pomalowany, ale zawsze jest to Corps Cart.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

przywieź. wielkie dzięki.
przy tajnych rozpiska WYSIWYG jest o wiele ważniejszy niż pomalowanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
SUMO
Wałkarz

Post autor: SUMO »

Może to i głupie pytanie, ale wnoszę że HE mogą zabrać swoje 4 bolce (zgodnie z BP+R) :D Czy może się mylę?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jesi nie beda powtarzac speciali wo wg. bpr moga ;)

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

I weź człowieku graj w ta grę na BP+R :evil: ŻAL.PL ten patch wymaga update :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
SUMO
Wałkarz

Post autor: SUMO »

Shino pisze:jesi nie beda powtarzac speciali wo wg. bpr moga ;)
Hehehe ale fajnie.

Co prawda pedałkami jade drugi raz dopiero, ale widze że BP+R jednak przy nich fajnie funkcjonuje. Niezła siła ognia. Nie ma to tamto. :D :D

Awatar użytkownika
Matej
Chuck Norris

Post autor: Matej »

Smiechu pisze:Pisz do Shina, bo ja tam jestem kierowcą i jezeli chłopaką nie bedzie ciasno w moim jakże bardzo obszernym Yarisie to ok.
Chłopaki, no to jak? Smiechu odsyła do Shina, Shino do Smiecha. Wskocz jak możesz do auta, zobacz czy pięć osób wytrzyma obok siebie spokojnie dwie godzinki jazdy. Męska decyzja, bo nie wiem czy mam sie ogarniać, czy dać sobie spokój! I tak Cię nie znam, więc sie nie obraże ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ja juz ci mowilem jak jest :) nie widzialem jak dokladnie to wyglada i nie widze przeszkody zebys jechal jesli sie pomiescimy :) jednak o pojemnosci nie decyduje ja tylko smiechu :)

niby zawsze mozesz fischowi jechac na kolanach lecz tylko czy bedzie ci tak wygodnie ;)

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Zasady tajnych rozpisek przedstawiają się następująco:
1. każdy z graczy musi posiadać wydrukowaną rozpiskę (tylko i wyłącznie w jednym egzemplarzu). w razie wątpliwości będę miał wszystkie rozpiski w formie elektronicznej na laptopie
2. podstawowe statystyki jednostek nie są tajne.
3. teoretycznie obowiązuje WYSIWYG. jeżeli go nie masz wtedy będziesz musiał na każdą prośbę przeciwnika wyjaśniać czy masz FCG oraz jakie "widoczne" uzbrojenie posiada twój odział np. czy ma możliwość wymiany hw na gw itp.
4. WYSIWYG na bohaterach ogranicza się tylko do uzbrojenia. o magicznych różdżkach, talizmanach i pierścieniach itp. oraz o tym, że widoczny miecz jest magiczny przeciwnik dowie się w momencie kontaktu BtB.
5. marki, gifty, moce specjalne itp. są tajne do momentu kontaktu BtB
6. poziom magów jest również tajny. chociaż samo losowanie czarów i ich lore nie są. czasami mag ma wykupiony cały lore lub może losować dodatkowe czary wtedy jego poziom zostanie ujawniony dopiero w momencie kontaktu BtB
7. rozmieszczenie assasinów, fantayków itp. jest również tajne.
8. wszystko co tajne przestaje być tajne w momencie kontaktu BtB z jednostką przeciwnika
9. wszelkie próby wałowania będą SUROWO karane. łącznie z automatycznym przegraniem całej bitwy 20:0.

w razie wątpliwości pytajcie śmiało.

===============================================

a teraz kilka ogłoszeń parafialnych:
pierwsza dobra: nagrodą pocieszenia za ostatnie miejsce będzie podręcznik do lotra po hiszpańsku oraz... WYPRASKA Z CAŁĄ DRUŻYNĄ PIERŚCIENIA (9 modeli). całośc wygląda poprostu świetnie ;)
a druga gorsza: niestety nie udało się przenieść wystawy z sali balowej na pietrze i turniej odbędzie się na parterze. pomieszczenie większe ale już bez wypasionego wystroju. budynek oczywiście ten sam. (ps. będzie można obejrzeć wystawę na piętrze)
Obrazek

Awatar użytkownika
Orkgrinder
Wałkarz

Post autor: Orkgrinder »

SUMO pisze:Może to i głupie pytanie, ale wnoszę że HE mogą zabrać swoje 4 bolce (zgodnie z BP+R) :D Czy może się mylę?
Zwrócić uwagę można na fakt, że DE też mogą :P

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Matej pisze:
Smiechu pisze:Pisz do Shina, bo ja tam jestem kierowcą i jezeli chłopaką nie bedzie ciasno w moim jakże bardzo obszernym Yarisie to ok.
Chłopaki, no to jak? Smiechu odsyła do Shina, Shino do Smiecha. Wskocz jak możesz do auta, zobacz czy pięć osób wytrzyma obok siebie spokojnie dwie godzinki jazdy. Męska decyzja, bo nie wiem czy mam sie ogarniać, czy dać sobie spokój! I tak Cię nie znam, więc sie nie obraże ;)
No to skoro maie chęć sie gnieść na tylenej kanapie to mozesz jechac.
Shino raczej napewno bedzie jechal z przodu ze wzgledu na wieksze rozmiary niz Fish - ni wiem jak tam gabaryty Zielonego :P:P

Okolo 23:00-30 podm info o ktorej sie spotykamy.
A jesli chodzi o miejsce spotkaia to na 100% metro Młociny.

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

Shino z gabarytów to ma większy ode mnie tylko brzuch

pozdro
Obrazek

ODPOWIEDZ