dziwne, dziwne te nowe szczurki 2250
Re: dziwne, dziwne te nowe szczurki 2250
rypnięcie się autora w zasadach. Raczej koleś niewiele ma wspólnego z zasadami. Kieruję się tym co jest opisane przy SiN, a nie "widzimisię" autora, który raz pisze jedno, kolejny raz drugie.
Jeeli interpretujesz w ten sposób dodatkowe zapiski, które mają niewiele wspólnego z zasadami, to abominacja ucieka 3d6+ dzięki "Scurry away!" "All models in the skaven army add +1 to the total rolled to determine the distance they flee."
Jeeli interpretujesz w ten sposób dodatkowe zapiski, które mają niewiele wspólnego z zasadami, to abominacja ucieka 3d6+ dzięki "Scurry away!" "All models in the skaven army add +1 to the total rolled to determine the distance they flee."
mają napisane :
przykład który podaje na 80 stronie AB jest tyllko dowodem na intencje autora, który ominął (uznał zapewne że to oczywiste) zapisek up to +3 w treści zasady. Jednak fakt jest taki, że niestety taki był zamiar i taka powinna być klaryfikacja.
co do scurry away, nie wiem dlaczego nie mają tego Rary. o tyle o ile rozumiem to przy abominacji i doomwheel'u (mają już swój losowy ruch, więc pewnie dlatego) o tyle nie rozumiem skąd brak zapisku przy reszcie. tak czy inaczej w tej sprawie nie mam zdania, poczekam na FAQ
Z drugiej strony każdy czarodziej w DE ma Druchii Sorcerer za wyjątkiem Witch Kinga:)
powiedz mi co rulebook pisze w haśle rank bonus?first determinate the unit's Leadership as normal and then add the rank bonus of the unit to this value
przykład który podaje na 80 stronie AB jest tyllko dowodem na intencje autora, który ominął (uznał zapewne że to oczywiste) zapisek up to +3 w treści zasady. Jednak fakt jest taki, że niestety taki był zamiar i taka powinna być klaryfikacja.
co do scurry away, nie wiem dlaczego nie mają tego Rary. o tyle o ile rozumiem to przy abominacji i doomwheel'u (mają już swój losowy ruch, więc pewnie dlatego) o tyle nie rozumiem skąd brak zapisku przy reszcie. tak czy inaczej w tej sprawie nie mam zdania, poczekam na FAQ
Z drugiej strony każdy czarodziej w DE ma Druchii Sorcerer za wyjątkiem Witch Kinga:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
rulebook pisze o bonusach za szeregi do Combat Resulta. A to są dwie różne rzeczy
Bonus w zasadzie SiN dotyczy minimum 5 chłopa w szeregu, żeby mieć dodatkowy LD.
Zasada Extra Rank ze str 38 RB dotyczy bonusów do CR'a.
Masz rację, lepiej poczekać do FAQ'a,
Ciekawe co wymyślą.
P.S. Nie ma zasady Rank Bonus, tylko Extra Rank
Bonus w zasadzie SiN dotyczy minimum 5 chłopa w szeregu, żeby mieć dodatkowy LD.
Zasada Extra Rank ze str 38 RB dotyczy bonusów do CR'a.
Masz rację, lepiej poczekać do FAQ'a,
Ciekawe co wymyślą.
P.S. Nie ma zasady Rank Bonus, tylko Extra Rank
Działo i katapulta nie mają scurry away! bo rozpadają się kiedy zaczną uciekać. Abominacja i doomwheel mają te swoje losowe ruchy wiec pewnie nie miały mieć go w ogóle.Dmtrij pisze:co do scurry away, nie wiem dlaczego nie mają tego Rary. o tyle o ile rozumiem to przy abominacji i doomwheel'u (mają już swój losowy ruch, więc pewnie dlatego) o tyle nie rozumiem skąd brak zapisku przy reszcie.
Rank bonus to rank bonus, dodawanie +8 do liderki jest naciąganiem.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, o 01:13 przez kanister, łącznie zmieniany 1 raz.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.
dokladnie rzecz biorac extra rank bonus. Przeczytaj caly tamten akapit dodatkowo rank bonus sie pojawia w wielu itemach (mork spirit banner dla przykladu) i odpowiedziach w faqach...Morrok pisze: P.S. Nie ma zasady Rank Bonus, tylko Extra Rank
Kolejne testy szczurków:
11:9 z demonami Janiszka na 2 juggerach, bloodku (wszystko płonące ataki...)
9:11 z Marysiem (o'n'g z mengilami, fanole, mnóstwo śmieci i strzelania +czarująca wiwerna, ciężki kąsek dla szczurków jak moj. Adrzej trochę farcił... skończyło się jak skończyło)
9:11 z Goloną i jego krasiami (w 2 tury przez wyczerpany storm banner pożegnałem się przez mega rzuty przeciwnika z 2 abominacjami i połową Verminlorda... póżniej jak furmanka i reszta dojechały do combatu to zrobiły dosłownie mielonkę z krasi. Przykład: furmanka od przodu w hammerersow z Oathem + censerzy od boku. Efekt: 20 zabitych hammerersów- rzeź...)
Jak na nieograną rozpiskę- (często są problemy z losowaniem odpowiednich czarów albo pamiętaniem o takich zasadach jak cornered rats slavów czy wstawaniu abominacji) uważam, że wyniki w okolicach remisów dają napawdę pewną nadzieję na dobrą rozpiskę na przyszłość.
Zmiany: doomflayer possał pałkę totalnie i wyzuciłem go z rozpiski, mimo że zrobiłem figurkę Zamiast niego wchodzi warpfire thrower kosztem 3 clanratów, dzięki czemu mam pełne 2250
Verminlord jest cholernie delikatny- gra nim jest ciężka i zeby się spłacił to trzeba go odpowiednio wystawić i nie mieć patelniowatych stołów... losowanie z dwóch lorów jest ciekawe, ale ponad 5 czarów jest nieprzydatnych (skitterleap, death frenzy [z ruin], posion attacks, czy rzygnięcie z siła 2 (z plagi) i straszna 13-tka...)
11:9 z demonami Janiszka na 2 juggerach, bloodku (wszystko płonące ataki...)
9:11 z Marysiem (o'n'g z mengilami, fanole, mnóstwo śmieci i strzelania +czarująca wiwerna, ciężki kąsek dla szczurków jak moj. Adrzej trochę farcił... skończyło się jak skończyło)
9:11 z Goloną i jego krasiami (w 2 tury przez wyczerpany storm banner pożegnałem się przez mega rzuty przeciwnika z 2 abominacjami i połową Verminlorda... póżniej jak furmanka i reszta dojechały do combatu to zrobiły dosłownie mielonkę z krasi. Przykład: furmanka od przodu w hammerersow z Oathem + censerzy od boku. Efekt: 20 zabitych hammerersów- rzeź...)
Jak na nieograną rozpiskę- (często są problemy z losowaniem odpowiednich czarów albo pamiętaniem o takich zasadach jak cornered rats slavów czy wstawaniu abominacji) uważam, że wyniki w okolicach remisów dają napawdę pewną nadzieję na dobrą rozpiskę na przyszłość.
Zmiany: doomflayer possał pałkę totalnie i wyzuciłem go z rozpiski, mimo że zrobiłem figurkę Zamiast niego wchodzi warpfire thrower kosztem 3 clanratów, dzięki czemu mam pełne 2250
Verminlord jest cholernie delikatny- gra nim jest ciężka i zeby się spłacił to trzeba go odpowiednio wystawić i nie mieć patelniowatych stołów... losowanie z dwóch lorów jest ciekawe, ale ponad 5 czarów jest nieprzydatnych (skitterleap, death frenzy [z ruin], posion attacks, czy rzygnięcie z siła 2 (z plagi) i straszna 13-tka...)
Straszny nie fart z mojej strony, szarża flamerów w abominacje, zadałem 4 rany, a potem ani jednej, co skutkowało tylko społowieniem. Do tego Blodek szarża na abominacje drugą z pięcioma ranami, oczywiście nie zabił jej i koniec.
Ogólnie rozpa Morroka strasznie mi się podoba, nie warto lekcewazyc furmanki i censerów, ja to zrobiłem i straciłem BSB z psami i klockiem letterów. Magia imho taka sobie. Naprawdę fajna rozpiska. Morrok musimy zagrac, tylko, że tym razem ja na Wronie Pozdrawiam
Ogólnie rozpa Morroka strasznie mi się podoba, nie warto lekcewazyc furmanki i censerów, ja to zrobiłem i straciłem BSB z psami i klockiem letterów. Magia imho taka sobie. Naprawdę fajna rozpiska. Morrok musimy zagrac, tylko, że tym razem ja na Wronie Pozdrawiam
no, Białystok ogarnięty nowymi szczurami.
5 bitew do przodu, oto relacja:
1 bitwa: TK Kalesonera.- King z destro 3xlich, gwardia z iconą, 2x klopy, 3 scorpy, 3x charioty, swarm i lucznicy
Verminlod wylosował scorcha, błyskawicę, warpgale'a i crack's calla.
zacząłem, w 2 turze kalesoner myślał, że kingiem z gwardią zaorze mi abominacje, ta ich poskładała w 2 tury, a potem zapolowała na resztę armii. Piecyk rozwalił 2 oddziały chariotów i klopę, abominacja z verminlordem wyczyściła drugą flankę.
17:3
2 bitwa. Bless, O'n'G - niesamowite rzuty po obydwu stronach. Bless 4x trafia na 5+ z balist w abominację- 3x regenki udane, wound.
Po wypuszczeniu fanatyków, zadał mi 7 woundów na jednej (nic nie wywardowałem...), druga padła od bolców, po czy stwierdziła, ze wstanie na 1 woundzie . Dzieki temu zaorałem nią 3 oddziały. Verminlord w 4 turze rozkręcił bolce ze slavsami, furmanka z censerami pogoniła trolle.
19:1
3 bitwa Inferno, znowu TK. rozpa jakKalesonera, tylko, ze cannon zamiast klopy.
Inferno zrobił ten sam błąd, co Kalesoner. Wjechał kingiem z gwardią w abominację Abominacja się odwinęła, zarąbała paru, po czym censerzy w szarży dopełnili reszty. Reszta skutecznie orana. Zdrowy Verminlord ginie w 5 turze od chariotów... mega rzuty Inferna i moje oblane wardy załatwiły go
12:8 dla mnie po wyciągnięciu hierophanty
4 bitwa Manfred. Szczury vs Szczury. Skryre z screaming bellem, vs Pestilence i moulder
w 3 turze złapałem screaming bella verminlordem od boku i do końca gry rozkręcał to badziewie (stormvermini niewiele dali )
Jedna abominacja wariuje- w 2 turze braindead, a w 3 turze 3x6!!!!, po czym rzucam wynik: 6!!!!! 18 cali z Siła 7 do przodu w abominację Manfreda. Złoooooo...
Druga abominacja, po 2 turach walki z przerzutem od Bsb'ka ODBIJA się od slavsów i zostaje zagoniona ((
12:8 dla mnie
5 bitwa. Chyba najbardziej emocjująca. Darek Polit z demonami. Na szczęscie miał 2x fiendy slaanesha, więc mogłem lecieć na pałę do przodu.
Abominacje skutecznie rozkręciły psy, fiendy. Slavsy wytrzymały szarżę 3 fiendów, po czym zostały zaorane przez censerów. Verminlord wyparowuje z glean magic... Wyrwał mi cracks call. jakieś 18-19 cali ode mnie wrona stoi. Myślę, nawet jak rzuci zasięg to zdam. Po czym Darek rzuca 21 cali zasięgu, mój test: "6"...
11:9 dla mnie, jedyna bitwa, gdzie nie ugrałem 6 tury
Wnioski: clanraty i Warpfire thrower to niepotrzebna inwestycja.
Abominacje są zajebiste.
Największy smutek po Verminlordzie: 2x został zabity, raz społowiony, spłacił się tylko raz dwukrotnie,, a w innych bitwach nawet nie w połowie.
Furmanką trzeba umieć grać. Trochę nie ogarnałem niektórych sytuacji i niekiedy sięnie biła w ogóle... Mniej slavsów, więcej miejsca dla furmanki
Jeżeli LS mi nie zabroni wystawiania 2 abominacji to rozpiska będzie wyglądala tak:
1 Vermin Lord @ 500 Pts
1 Plague Priest @ 284 Pts
General; Frenzy; Magic Level 1; Flail
The Foul Pendant [30]
1 Plague Furnace @ [150] Pts
1 Warlock Engineer @ 115 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 * Chieftain @ 124 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Battle Standard
Enchanted Shield [10]
Rival Hide Talisman [15]
Pipes of Piebald [25]
21 Skaven Slaves @ 44 Pts
Musician
Musician
Musician
Musician
23 Plague Monks @ 243 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Storm Banner [50]
1 Bringer-of-the-Word @ [10] Pts
7 Plague Censer Bearers @ 112 Pts
6 Plague Censer Bearers @ 96 Pts
1 Hell Pit Abomination @ 250 Pts
lub jak mi się znudzi verminlord i naprawdę nie będzie się dalej spłacał:
1 Grey Seer @ 653 Pts
General; Magic Level 4
#D3 Warpstone Tokens [0]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Skalm [30]
1 Screaming Bell @ [333] Pts
24 Clanrats @ [133] Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Clawleader @ [8] Pts
Frenzy; Magic Level 1; Flail
The Foul Pendant [30]
1 * Chieftain @ 124 Pts
Enchanted Shield [10]
Rival Hide Talisman [15]
Pipes of Piebald [25]
Musician
Musician
Musician
22 Plague Monks @ 236 Pts
Storm Banner [50]
Jeszcze jest 3 opcja, na wszelki wypadek jak LS stwierdzi, ze obcina abomnację do 0-1:
1 Grey Seer @ 799 Pts
General; Magic Level 4
#D3 Warpstone Tokens [0]
Skalm [30]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Screaming Bell @ [479] Pts
27 * Stormvermin @ [279] Pts
Halberd; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Grand Banner of Clan Superiority [30]
1 Fangleader @ [10] Pts
The Foul Pendant [30]
1 * Chieftain @ 124 Pts
Enchanted Shield [10]
Rival Hide Talisman [15]
Pipes of Piebald [25]
Musician
Musician
Musician
10 Night Runners @ 70 Pts
24 Plague Monks @ 250 Pts
Storm Banner [50]
5 bitew do przodu, oto relacja:
1 bitwa: TK Kalesonera.- King z destro 3xlich, gwardia z iconą, 2x klopy, 3 scorpy, 3x charioty, swarm i lucznicy
Verminlod wylosował scorcha, błyskawicę, warpgale'a i crack's calla.
zacząłem, w 2 turze kalesoner myślał, że kingiem z gwardią zaorze mi abominacje, ta ich poskładała w 2 tury, a potem zapolowała na resztę armii. Piecyk rozwalił 2 oddziały chariotów i klopę, abominacja z verminlordem wyczyściła drugą flankę.
17:3
2 bitwa. Bless, O'n'G - niesamowite rzuty po obydwu stronach. Bless 4x trafia na 5+ z balist w abominację- 3x regenki udane, wound.
Po wypuszczeniu fanatyków, zadał mi 7 woundów na jednej (nic nie wywardowałem...), druga padła od bolców, po czy stwierdziła, ze wstanie na 1 woundzie . Dzieki temu zaorałem nią 3 oddziały. Verminlord w 4 turze rozkręcił bolce ze slavsami, furmanka z censerami pogoniła trolle.
19:1
3 bitwa Inferno, znowu TK. rozpa jakKalesonera, tylko, ze cannon zamiast klopy.
Inferno zrobił ten sam błąd, co Kalesoner. Wjechał kingiem z gwardią w abominację Abominacja się odwinęła, zarąbała paru, po czym censerzy w szarży dopełnili reszty. Reszta skutecznie orana. Zdrowy Verminlord ginie w 5 turze od chariotów... mega rzuty Inferna i moje oblane wardy załatwiły go
12:8 dla mnie po wyciągnięciu hierophanty
4 bitwa Manfred. Szczury vs Szczury. Skryre z screaming bellem, vs Pestilence i moulder
w 3 turze złapałem screaming bella verminlordem od boku i do końca gry rozkręcał to badziewie (stormvermini niewiele dali )
Jedna abominacja wariuje- w 2 turze braindead, a w 3 turze 3x6!!!!, po czym rzucam wynik: 6!!!!! 18 cali z Siła 7 do przodu w abominację Manfreda. Złoooooo...
Druga abominacja, po 2 turach walki z przerzutem od Bsb'ka ODBIJA się od slavsów i zostaje zagoniona ((
12:8 dla mnie
5 bitwa. Chyba najbardziej emocjująca. Darek Polit z demonami. Na szczęscie miał 2x fiendy slaanesha, więc mogłem lecieć na pałę do przodu.
Abominacje skutecznie rozkręciły psy, fiendy. Slavsy wytrzymały szarżę 3 fiendów, po czym zostały zaorane przez censerów. Verminlord wyparowuje z glean magic... Wyrwał mi cracks call. jakieś 18-19 cali ode mnie wrona stoi. Myślę, nawet jak rzuci zasięg to zdam. Po czym Darek rzuca 21 cali zasięgu, mój test: "6"...
11:9 dla mnie, jedyna bitwa, gdzie nie ugrałem 6 tury
Wnioski: clanraty i Warpfire thrower to niepotrzebna inwestycja.
Abominacje są zajebiste.
Największy smutek po Verminlordzie: 2x został zabity, raz społowiony, spłacił się tylko raz dwukrotnie,, a w innych bitwach nawet nie w połowie.
Furmanką trzeba umieć grać. Trochę nie ogarnałem niektórych sytuacji i niekiedy sięnie biła w ogóle... Mniej slavsów, więcej miejsca dla furmanki
Jeżeli LS mi nie zabroni wystawiania 2 abominacji to rozpiska będzie wyglądala tak:
1 Vermin Lord @ 500 Pts
General; Frenzy; Magic Level 1; Flail
The Foul Pendant [30]
1 Warlock Engineer @ 115 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 * Chieftain @ 124 Pts
Enchanted Shield [10]
Rival Hide Talisman [15]
Pipes of Piebald [25]
Musician
Musician
Musician
Musician
23 Plague Monks @ 243 Pts
Storm Banner [50]
lub jak mi się znudzi verminlord i naprawdę nie będzie się dalej spłacał:
1 Grey Seer @ 653 Pts
General; Magic Level 4
#D3 Warpstone Tokens [0]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Skalm [30]
1 Screaming Bell @ [333] Pts
24 Clanrats @ [133] Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Clawleader @ [8] Pts
The Foul Pendant [30]
1 * Chieftain @ 124 Pts
Enchanted Shield [10]
Rival Hide Talisman [15]
Pipes of Piebald [25]
Musician
Musician
Musician
22 Plague Monks @ 236 Pts
Storm Banner [50]
Jeszcze jest 3 opcja, na wszelki wypadek jak LS stwierdzi, ze obcina abomnację do 0-1:
1 Grey Seer @ 799 Pts
General; Magic Level 4
#D3 Warpstone Tokens [0]
Skalm [30]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Screaming Bell @ [479] Pts
27 * Stormvermin @ [279] Pts
Halberd; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Grand Banner of Clan Superiority [30]
1 Fangleader @ [10] Pts
The Foul Pendant [30]
1 * Chieftain @ 124 Pts
Enchanted Shield [10]
Rival Hide Talisman [15]
Pipes of Piebald [25]
Musician
Musician
Musician
10 Night Runners @ 70 Pts
24 Plague Monks @ 250 Pts
Storm Banner [50]
Gratki wyników Morrok, podpowiem Ci tylko, że grand banner of standard superiority jest do d..., lepiej wrzucić stormom w 3 rozpisce warbanner albo coś innego. Ten sztandar nie daje D3 do combata, tylko zastępuje bonus za sztandar oddziału wynikiem D3 o ile masz więcej szeregów niż przeciwnik. A to sprawia, że jak rzucisz 1-2, to zmarnowałeś punkty, 3-4 to lepiej było wziąć warbanner, 5-6 - dopiero teraz działa. W ogóle to jak dobrze pokombinujesz w 3 rozpisce, to znajdziesz punkty na doomwheela, czyli mocnego straszaka na wszystkie duże cele.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
faktycznie, teaz doczytalem granda.
Generalnie wolę już baner of the under empire w tym momencie
Doomwheel jest słaby. Tak naprawdę to żaden straszak na duże cele, bo wystarczy, ze się postawi cos wcześniej i wystrzelasz 3 furie albo harpie zamiast gratera czy smoka
Generalnie wolę już baner of the under empire w tym momencie
Doomwheel jest słaby. Tak naprawdę to żaden straszak na duże cele, bo wystarczy, ze się postawi cos wcześniej i wystrzelasz 3 furie albo harpie zamiast gratera czy smoka
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Gratuluję wgranych! Tak samo jak Morrok raczej nie będę stosował Doomwheela. Chcę niebawem sproxować Abominację i ją wypróbować, ale poczekałbym na jej model. Do tej pory będę grał na 1 - 2 WLC.
Lest we forget:
Morroki, BSB na kozaka bryka z Censerami?
Sam testowalem troche Priesta z Nurglitch Blade i Rivals Hide Talisman, ale na razie obsysa.. Brak ASv jednak boli. Jak u Ciebie z tym BSB w Combacie? Z czym sie do tej pory spotykal z HtH i jak mu szlo?
Sam testowalem troche Priesta z Nurglitch Blade i Rivals Hide Talisman, ale na razie obsysa.. Brak ASv jednak boli. Jak u Ciebie z tym BSB w Combacie? Z czym sie do tej pory spotykal z HtH i jak mu szlo?
Wg uściśleń moze latać w oddziale z furnacem, ale wszyscy się bali podchodzić do tego i nikt nie zdołał ugyźć całego oddziału.
Raz Kalesonerowi udało się społowić monków chyba i tyle ;p
A na lokalu, BSB jak go testowałem z clanratami, w których siedział, to spokojnie odpierał ataki psów, a nawet na nich zaszarżował dzięki pipesom
Raz Kalesonerowi udało się społowić monków chyba i tyle ;p
A na lokalu, BSB jak go testowałem z clanratami, w których siedział, to spokojnie odpierał ataki psów, a nawet na nich zaszarżował dzięki pipesom