Jak Giną Nam Figurki <czyli jak co gdzie i kiedy>

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Re: Jak Giną Nam Figurki <czyli jak co gdzie i kiedy>

Post autor: Kopyt »

Piszesz mi ze ja nawołuje do kradzieży? a sam podsuwasz mi ze mam traktować kogoś gorzej ubranego jako złodzieja(to nie rasizm? rasizm sam to przytaczasz)
Czyli jak nie będę rasistą i ktoś gorzej ubrany ukradnie mi figsa to sam sobie winien jestem bo nie rozdzielam ludzi do szufladek wedle grubości portfela?
Obrazek

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

według mnie Wieszkto, to włożyłeś sporo pracy (domyślam się) bo mimo wszystko same ogólniki i za przeproszeniem pierdoły są to...

...pisanie ze potencjalny złodziej może działaś sam/w grupie, że kradnie dla frajdy/dla sprzedania potem/dla czegoś tam...

no to są w sumie wszystko rzeczy, które raczej każdy ogarnięty człowiek wie, lub które się łatwo domyślić, a nadawanie temu rangi śledczo-naukowej jest śmieszne.

Zamiast starać się na forum z pierdół robić pracę badawczą, lepiej konkretnie pisać:

dzień ten i ten, turniej taki, tu i tu, spadło to i to.(jest już temat zagubiony/znaleziony)
można napisać temat o ludziach którzy przewalają(lecz jest temat "poszukiwany")

przepraszam za ostre słowa, lecz mnie osobiście śmieszy pisanie pierdół i ogólników w stylu "chowaj figurki do walizki, gdy zostanie jednostka zabita. Wtedy Ci nikt nie zawędzi"...no naprawdę...

zamiast tutaj robić analizy na forum...nie wiem pomaluj coś :mrgreen:

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

Kopyt pisze:Piszesz mi ze ja nawołuje do kradzieży? a sam podsuwasz mi ze mam traktować kogoś gorzej ubranego jako złodzieja(to nie rasizm? rasizm sam to przytaczasz)
Czyli jak nie będę rasistą i ktoś gorzej ubrany ukradnie mi figsa to sam sobie winien jestem bo nie rozdzielam ludzi do szufladek wedle grubości portfela?
Co może ja już po przeczytaniu postu ,kminię jak komuś coś zajeb... czy może właśnie ty doszedłeś do jednej ze złodziejskich taktyk, czyli kradzież na wykroczenie z kalkulatorkiem .

Rasizm to jest twarda prawda ,zazwyczaj kradną biedni i chciwi ,czasem to się łączy , czasem nie i tyle.
Poza tym mylisz pojęcie bo dyskryminowanie ze względu na ubiór to nie rasizm, rasizm byłby w tedy gdybym dyskryminował ludzi o innym kolorze skóry .
Bojek pisze:zamiast tutaj robić analizy na forum...nie wiem pomaluj coś :mrgreen:
Może później , ale wpierw skończę co zacząłem.
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Wieszkto - sry, ale pierniczysz głupoty. W środowisku battlowym kradzieże praktycznie nie istnieją, a pisanie jakiś dziwnych tekstów o złodziejach świadczy o zdecydowanie zbyt dużej ilości wolnego czasu. Nie wiem po co to robisz, ale nikomu się to nigdy nie przyda, a ty tylko marnujesz czas.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Andrzej pisze:Wieszkto - sry, ale pierniczysz głupoty. W środowisku battlowym kradzieże praktycznie nie istnieją, a pisanie jakiś dziwnych tekstów o złodziejach świadczy o zdecydowanie zbyt dużej ilości wolnego czasu. Nie wiem po co to robisz, ale nikomu się to nigdy nie przyda, a ty tylko marnujesz czas.
=D> =D> =D>
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

No chyba ze chodzi o kostki miarki (od tego mamy rudego specjalistę na śląsku :mrgreen: ) i templatki bo to jest prawdziwa plaga :?
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

Prosta sprawa,

miarka zawsze przy sobie i podpisana, kostki jak grasz z kimś to używacie swoich gdy mają różne kolory. Nic nie umknie. I oczywiście fajny motyw z tymi kostkami od GW w tym sześcianie-->idealnie 27kości, wiadomo że po grze pudełeczko musi być pełne, inaczej kulturalnie zwracamy uwagę przeciwnikowi, czy może nie widział gdzieś moich kości i szybkie spojrzenie pod stół. To wystarcza.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

WieszKto - niestety od strony prawnej to również są brednie. Ja wiem, że chciałeś dobrze, ale oczywistym jest, że nie jesteś prawnikiem. Prawnik sprawdziłby, czy na pewno ma rację, zanim pisnąłby cokolwiek na jakikolwiek temat.
Po co skoro każdy może sam .
Czyli ujęcie złodzieja i związane z tym akta prawne. Pewnego rodzaju normy zachowań.
§ 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.
§ 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji.
Jednakże niewolno nam tykać takiego osobnika ,posiada on swoją nietykalność oraz godność osobistą.
Bzdura.
Ten rodzaj zatrzymania wiązać się może ze stosowaniem przemocy w granicach niezbędnych do zapobieżenia oddaleniu się zatrzymanego, a nawet z krótkotrwałym pozbawieniem wolności, np. w zamkniętym pomieszczeniu, w takim samym celu, przed oddaniem takiej osoby w ręce Policji. Jeżeli zatrzymanie jest legalne, to zatrzymanemu nie przysługuje prawo do obrony koniecznej (SA w Krakowie II AKa 87/06, KZS 2006, z. 10, poz. 13).
Lech Paprzycki, komentarz aktualizowany do art. 243 kpk
Także samo złapanie złodzieja nie może powodować uszczerbku na jego zdrowiu.
Kolejna bzdura. Patrz wyżej.
Niewolno na takiej osobie samemu wymierzyć kary ,ponieważ kradzież to wykroczenie poniżej 400zł . Dopiero powyżej tej kwoty to przestępstwo.
Ta wypowiedź jest błędna na tylu różnych poziomach, że aż wymaga osobnego podpunktu. Po pierwsze, nikomu nie wolno wymierzać kary, niezależnie od tego, czy sprawca dopuścił się zbrodni, występku, czy wykroczenia. Karę może wymierzyć tylko sąd i inne organy państwowe. Po drugie, ujęcie nie jest karą. Po trzecie, wolno stosować ujęcie wobec sprawcy zarówno przestępstwa opisanego w Kodeksie Karnym, jak i wykroczenia opisanego w Kodeksie Wykroczeń. Po czwarte, kradzież jest przestępstwem, a kradzież lub przywłaszczenie sobie cudzej rzeczy ruchomej, jeśli jej wartość nie przekracza jednej czwartej minimalnego wynagrodzenia jest wykroczeniem. Ujęcie wolno stosować niezależnie od tego, czy wystąpiła jedna, czy druga forma.
Środków przymusu bezpośredniego mogą używa tylko Funkcjonariusze Policji i Kwalifikowani Pracownicy Ochrony , czyli gaz , kajdanki , pała. Zwykli obywatele raczej nie powinni dotykać takiego delikwenta :shock: .
Kolejna bzdura. Każdy może używać jakichkolwiek środków przymusu bezpośredniego, które będą współmierne do sytuacji w celu ujęcia sprawcy.
§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.
§ 2. W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
§ 3. Sąd odstępuje od wymierzenia kary, jeżeli przekroczenie granic obrony koniecznej było wynikiem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu.
Przytaczasz ten artykuł, ale zupełnie nie podajesz dlaczego! Czego on ma dowodzić, co ma ukazywać? Odpowiem za Ciebie. Póki kradzież jest w toku, lub dopiero występuje faza usiłowania, można skorzystać z prawa do obrony koniecznej. Po dokonaniu już tego czynu, uprawnienie do obrony koniecznej wygasa i aktualizuje się prawo do ujęcia sprawcy w ramach przewidzianych ustawowo.

Jeśli chcesz udzielać porad prawnych, rób to chociaż zgodnie ze sztuką, dobrze?

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Naviedzony
+1
Na tej podstawie napisałem swojego posta o pakowaniu na oczach grającego jego figurek do swojej torby.
Zostałem za to prze Wieszkto zgłoszony do administracji o zbanowanie poprzez nakłanianie do kradzieży.
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Absurd.

Wieszkto
Chuck Norris

Naviedzony pisze:Absurd.
Absurdalne jest to co napisałeś :
Ten rodzaj zatrzymania wiązać się może ze stosowaniem przemocy w granicach niezbędnych do zapobieżenia oddaleniu się zatrzymanego, a nawet z krótkotrwałym pozbawieniem wolności, np. w zamkniętym pomieszczeniu, w takim samym celu, przed oddaniem takiej osoby w ręce Policji. Jeżeli zatrzymanie jest legalne, to zatrzymanemu nie przysługuje prawo do obrony koniecznej (SA w Krakowie II AKa 87/06, KZS 2006, z. 10, poz. 13).
To jest jakieś orzeczenie w ,jakieś sprawie sądowej ,o przebiegu której nic nie wiemy. Ogólnie nie pada tu najważniejsze ujęcie tylko zatrzymanie < a to jest zarezerwowane dla Policji itd> co może sugerować iż ktoś ujmujący został pozwany przez ujętego . Sąd stwierdził iż tak trzeba było zrobić ,i już bo inaczej się nie dało .
Kolejna bzdura. Każdy może używać jakichkolwiek środków przymusu bezpośredniego, które będą współmierne do sytuacji w celu ujęcia sprawcy.
Polecam zapoznanie się z ustawą o tychże środkach USTAWA z dnia 24 maja 2013 r.o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej. Jest tu ciekawa lista ludzi którzy mogą takowe środki stosować , lista środków itd . Niema na niej obywateli podczas ujęcia . Środki fizyczne to też środki przymusu bezpośredniego należy o tym pamiętać #-o .
§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.
§ 2. W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
§ 3. Sąd odstępuje od wymierzenia kary, jeżeli przekroczenie granic obrony koniecznej było wynikiem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu.
Przytaczasz ten artykuł, ale zupełnie nie podajesz dlaczego! Czego on ma dowodzić, co ma ukazywać? Odpowiem za Ciebie. Póki kradzież jest w toku, lub dopiero występuje faza usiłowania, można skorzystać z prawa do obrony koniecznej. Po dokonaniu już tego czynu, uprawnienie do obrony koniecznej wygasa i aktualizuje się prawo do ujęcia sprawcy w ramach przewidzianych ustawowo.
Nie chodziło mi o złodzieja bo on w chwili ujęcia bronić się nie może, ale o osobę ujmującą która takowe ataki może odpierać, a jeżeli to naprawdę niezbędne nawet sprawcę obezwładnić .
art. 24,kc pisze:§ 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

§ 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.

§ 3. Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym.
Podkreśliłam na czerwono interesujący nas fragment .
I Taka moja mała prośba Naviedzony ,zanim coś napiszesz najpierw sprawdź i przeczytaj to co napisałeś. Bo napisałeś straszliwego kacoboła.

Ja ze swojej strony wszystkich zainteresowanych w temacie ujęcia ,zapraszam na fora prawne tam jest wiele przydatnych informacji oraz porad. Pamiętajcie każda taka sytuacja jest inna ,i należy ją inaczej rozpatrywać.
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Jeśli ktoś będzie szukał porady prawnej u użytkownika Wieszkto, nie powinien tego robić. Jeśli jednak zrobi to - sam jest sobie winien. Ja ostrzegam przed tym.

Kontynuowanie tego tematu nie ma sensu. Ja stąd zmykam, zanim ktoś spróbuje wmówić mi, że ujęcie nie jest rodzajem zatrzymania.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Wieszkto przestań pajacować
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Wieszkto
Chuck Norris

Naviedzony pisze:Jeśli ktoś będzie szukał porady prawnej u użytkownika Wieszkto, nie powinien tego robić. Jeśli jednak zrobi to - sam jest sobie winien. Ja ostrzegam przed tym.

Kontynuowanie tego tematu nie ma sensu. Ja stąd zmykam, zanim ktoś spróbuje wmówić mi, że ujęcie nie jest rodzajem zatrzymania.
Stary masz konkretne ustawy , konkretne definicje i wmawiasz ludziom iż mogą robić te same czynności prawne co uprawnione przez państwo Polskie osoby .
Weź się kurn.. lecz człowieku jeszcze ktoś cię przeczyta . Zrobi komuś krzywdę, bo nie będzie wiedział co robi i jak , a z tego powodu będzie miał problemy i to duże. Bo ty wyskrobałeś jakieś tam orzeczenie z 2006 r , mamy 2014r jest to z deka nie aktualne .
Andrzej pisze:Wieszkto przestań pajacować
Ja nie pajacuje , przedstawiam aktualne akta prawne.

ODPOWIEDZ