Aborcje i Eutanazje

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Re: Aborcje i Eutanazje

Post autor: Kefas »

Piotras pisze:Koledze pomyliło się chyba z 3 tygodniami. Coś takiego.
Zwolin też pisał o 3-4 miesiącu #-o

3 tydzień a 3 miesiąc to duża różnica w życiu płodowym ale w tym czasie rozwijają się serce i układ krwionośny... dla mnie nawet bezkształtny zbitek komórek który zostanie kiedyś człowiekiem trzeba chronić za wszelką cenę!

Wszystkie definicje aborcji to: usunięcie ciąży (czy coś w tym stylu) a nie usunięcie (zabicie) człowieka.
Może definicje trzeba zmienić najpierw bo ludzie potem posługują się błędnymi określeniami.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2010, o 13:39 przez Kefas, łącznie zmieniany 1 raz.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Nie. Prawo ma być neutralne, wolne od naleciałości światopoglądowych.

Nota bene
Dla mnie nawet bezkształtny zbitek komórek który zostanie kiedyś człowiekiem trzeba chronić za wszelką cenę!
Rozumiem, iż po każdym stosunku biegasz z kubkiem by ratować przyszłe istnienia?

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Varinastari pisze: Rozumiem, iż po każdym stosunku biegasz z kubkiem by ratować przyszłe istnienia?
To już by było ultrapodejście ;) Jednak chyba najbardziej konserwatywne osoby uznają że człowiekiem jest się od momentu poczęcia, a nie od plemnika :P

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Skavenblight pisze:
Varinastari pisze: Rozumiem, iż po każdym stosunku biegasz z kubkiem by ratować przyszłe istnienia?
To już by było ultrapodejście ;) Jednak chyba najbardziej konserwatywne osoby uznają że człowiekiem jest się od momentu poczęcia, a nie od plemnika :P

jakoś mi umknął mądry post tego pana ;)

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Co do eutanazji, to nie wiem jakie podejście do prawa człowieka do godnej śmierci mieli właściciele kliniki eutanazyjnej "Dignitas"(nomen omen) w Szwajcarii wyrzucając prochy pacjentów w urnach do pobliskiego jeziora.....

Varinastari
Masakrator

Zaśmiecili jeziora.

Tak na poważnie, to ta cała klinika Dignitas to eksces, nic nie mający do prawdziwej wolności człeka do decydowania o swojej śmierci.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

PiotrekN pisze:Pragę zauważyć, że Ci wszyscy którzy popierają aborcję, zdążyli się już urodzić :)
Mistrz :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Ano mistrz...plagiatu ;) Bo to cytat z Ronalda Reagana.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

Varinastari pisze:Nie. Prawo ma być neutralne, wolne od naleciałości światopoglądowych.
no i o to chodzi
jak ktoś sie nie chce poddawać to jego wybór
ale Ci co chcą czemu mają nie móc

ja wiem że zaraz mi tu ktoś palnie argumentem że to tak jak z zabijaniem dorosłego człowieka ale
w drógim tygodniu (dzięki za uświadomienie) to to jeszcze człowiek nie jest \

a ja wolałbym chba się nie narodzić niż być nniekochanym dzieckiem bo rodzice mnie nie chcą i wolą życie naukowców (Kosa)
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

ja tam dzieci rodzic z wiadomych przyczyn nie mogę,też jestem troszku za młody żeby na takie tematy się wypowiadać...
ale tak na małpi rozum to dziecko powinno być darem ,a nie skaraniem boskim które zepsuje życie,obecnie część ludzi rozmnażanie traktuje jako drogę do poślubienia bogatego frajera,lub jako polisę na przyszłość co by na starość dziecko pomagało i utrzymywało swoją''kochającą'' matkę...
aborcji powinno się zabronić to jest morderstwo inaczej nazwać tego nie można,ciąża wiadomo znikąd się nie bierze,a kto wypina tego wina i powinien dziecko wychować a nie uciekać od odpowiedzialności zabijając je. :|

tak swoją drogą to słyszałem o tym że Chińczycy jedzą nienarodzone dzieci... :?

tak to wygląda ze strony 15latka :roll:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

kiedy ksztaltuje się uklad nerwowy i hmmm, mózg plodu? Wie ktoś?

żeby nie bylo, ze jestem straszny i nieczuly oraz bezduszny. Jakby mi się zdarzyla wpadka za nic w świecie bym nie usunąl ciąży kobiety, z któą wpadlem, stalo się, trudno, ponosze konsekwencję bo jakoś sobie poradzilbym, aczkowliek powinno być takie prawo i możliwość.

Bo chyba nie myślicie, ze jakby aborcja byla dozwolona to nagle wszystkie kobiety w ciąży by z niej korzystaly? W rzadkości zapewne, wszakże i tak da się wykonać aborcję na czarnym rynku czy jak to się tam nazywa. A co z instynktem macierzyńskim? Przecież on ma też wiele do powiedzenia, światopogląd kobiety wiele się zmienia gdy zachodzi w ciąże i inaczej się zachowuje. Jestem pewny, że ludzie są na tyle świadomi, ze korzystaliby z tego prawa niezwykle rzadko, ale powinno ono być.
Ja jestem calym sercem za aborcją we wczesnym stadium, ale i tak bym z niej nie skorzystal ani nie namawialbym mojej kobiety czy tam osoby, z którą wpadlem do skorzystania z tego prawa.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja uwazam, ze okreslenie swiadomosci plodu i jego istnienia jako istoty ludzkiej, powinny zajac sie Uścislenia Sedziowskie. Akurat nowa kadencja LS sie zaczela, nie wydali jeszcze nic nowego, swietny sposob, zeby sie sprawdzic.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

@ Marcins
Dobrze gadasz chłopcze, trzeba było najpierw się zastanowić nad możliwymi konsekwencjami, a dopiero potem dawać, a tak to jest to po prostu genocyd. Hitler też robił podobnie i skończył marnie. Co do chinoli to wszystko jest możliwe, ja natomiast słyszałem, że Holendrzy uzyskują z wyskrobków kolagen do kosmetyków. Atomica to za mało, żeby ich pomścić :x

@swieta_barbara =D> trzeba to ująć w BP+R :D
Ostatnio zmieniony 6 cze 2010, o 13:46 przez Klafuti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

:)

To, że ty byś wolał się nie narodzić i nie być kochanym nie oznacza, że inna osoba też by wolała więc IMO błędne rozumowanie.

Po 2 zazwyczaj jak się już dziecko urodzi (po uniknięciu aborcji z jakiejś przyczyny to mimo wszystko najczęściej jest kochane)

Teraz z punktu widzenia mnie - biologa. Płód, zarodek czy jak zwał genetycznie człowiekiem jest. Ponieważ paznokieć też jest genetycznie człowiekiem uściślę, że jest to cały rozwijający się organizm który genetycznie człowiekiem jest (rozpoczęty proces a nie tylko składowe - jak komórka jajowa i plemnik).

Natomiast to co stanowi o naszym człowieczeństwie z punktu filozoficznego ... jest bardzo śliskie i zależne od danej ideologii. Czasem nie do pomyślenia - np niewolnik w niektórych dawnych społecznościach nie był uznawany za człowieka ... tym samym można było go bezkarnie zabić. Myślę, że większość osób żyjących współcześnie uznała by to za barbarzyństwo. Jednak taki był wówczas system moralny. Z mojego punktu widzenia lepiej jest być nadmiernie powściągliwym - jeśli chodzi o 2 istnienie niż zbyt liberalnym.

Co do eutanazji - wydaje mi się, że każdy ma prawo się zabić. Jednak robienie z tego interesu, sprawy państwowej, uściśleń prawnych jest co najmniej śliskie.
Cierpisz ? Chcesz z tym skończyć ? Proszę bardzo - ale nie wymagaj od innych aby cię uśmiercali.

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Kosa pisze:kiedy ksztaltuje się uklad nerwowy i hmmm, mózg plodu? Wie ktoś?

żeby nie bylo, ze jestem straszny i nieczuly oraz bezduszny. Jakby mi się zdarzyla wpadka za nic w świecie bym nie usunąl ciąży kobiety, z któą wpadlem, stalo się, trudno, ponosze konsekwencję bo jakoś sobie poradzilbym, aczkowliek powinno być takie prawo i możliwość.

Bo chyba nie myślicie, ze jakby aborcja byla dozwolona to nagle wszystkie kobiety w ciąży by z niej korzystaly? W rzadkości zapewne, wszakże i tak da się wykonać aborcję na czarnym rynku czy jak to się tam nazywa. A co z instynktem macierzyńskim? Przecież on ma też wiele do powiedzenia, światopogląd kobiety wiele się zmienia gdy zachodzi w ciąże i inaczej się zachowuje. Jestem pewny, że ludzie są na tyle świadomi, ze korzystaliby z tego prawa niezwykle rzadko, ale powinno ono być.
Ja jestem calym sercem za aborcją we wczesnym stadium, ale i tak bym z niej nie skorzystal ani nie namawialbym mojej kobiety czy tam osoby, z którą wpadlem do skorzystania z tego prawa.
Taak i dlatego np. teraz w Hiszpanii aborcji dokonuje się srednio co 6.5 min... to tyle na temat świadomości i odpowiedzialności ludzi
Odwołując się do przykładu naszych zakochanych naukowców- są inne mozliwosci zeby nie "zruinowac" sobie życia przez wpadkę- np. adopcja ze wskazaniem, ale wiadomo najłatwiej "wyskrobać".

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Bestialski_Brokuł pisze: Odwołując się do przykładu naszych zakochanych naukowców- są inne mozliwosci zeby nie "zruinowac" sobie życia przez wpadkę- np. adopcja ze wskazaniem, ale wiadomo najłatwiej "wyskrobać".
tja, myślisz, ze to takie latwe dla kobiety?
Co do Hiszpani, dane proszę i zródlo, bo tak to możemy sobie dyskutować.

Post Gogola niezwykle mądry. Ciężko określić ramy czlowieczeństwa czlowieka, czy w ogólę się to da? To jest tak jak opowiastka o "czlowieku Platona" :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Mówiąc o łatwiejszym miałem na myśli, że przy adopcji ze wskazaniem trzeba znaleźć rodzinę do adopcji, załatwić formalności i też przełamać pewne bariery psychiczne. Przy aborcji mamy tylko to ostatnie + znalezienie kliniki. Tak naprawdę nie ma łatwych rozwiązań, ale takie jest niestety życie- jak ktoś jest na tyle dorosły, że podejmuje współżycie to potem musi być równie dorosły by ponieść ewentualne konsekwencje "pękniętej gumy".
Co do Hiszpanii chociażby tu http://www.johnstonsarchive.net/policy/ ... spain.html chociaż 6.5 min daje ok 80 tys. aborcji więc obecnie będzie jeszcze częściej

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

w skrócie: jestem i za eutanazją jak i za aborcją.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

jako katolowi pozostaje mi tylko jedno...

Varinastari
Masakrator

Uszanować poglądy innych?

:wink:

ODPOWIEDZ