Turniej WFB - SKLEP IMPERIUM Kraków - 30.04.2011 - 1600 pkt.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Re: Turniej WFB - SKLEP IMPERIUM Kraków - 30.04.2011 - 1600

Post autor: PiotrB »

Gremlin pisze:ja jade z dziewczyna na długi weekend - wiec odpadam. Zobaczymy sie na Arenie
No wiesz ??? Wybierasz dziewczynę zamiast batlla ?:))) Albowiem powiadam Ci przyjdzie czas ,że powiesz ale byłem głupi :lol2: :lol2: :lol2:

A propos turnieju przyprowadzę chyba 2 znajomych :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

ja prawdopodobnie przyprowadze znajomego Kamil Kazanowski VC
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Takie pytanie odnosnie TK:

Czy alternatywne uzbrojenie giganta jest dopuszczone? (zwyczajowo dopuszcza się na turniejach).

Lala
Pseudoklimaciarz

Post autor: Lala »

Bardzo proszę dopiszcie też mnie.
Radomir Kowalczyk
Imperium.

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Pozwolę sobie na dłuższe podsumowanie ograniczeń turnieju.

1. Magia.
Mimo braku szóstek i lordów magów, nadal są dobre czary, które pomagają, szczególnie gdy weźmie się dwóch magów i doda jakiś przedmiot generujący kości. Nie ma natomiast czarów, które same wygrywają grę. Słowem duży "+".

2. Maszyny.
Ograniczenie trzech maszyny uważam daje radę. Problemem jest natomiast ilość poszczególnych typów maszyn, dlatego poza ograniczeniem trzech maszyn należałoby dodać ograniczenie na katapulty (0-1), moździerz (0-1), rakietnica (0-1), trebusz (0-1), do tego liczenie maszyn podobnie jak w euro.

3. Ilość modeli strzelających.
Tu również warto dodać ograniczenie na ilość, wzorem euro. Poza imperium na ponad 40modelach strzelających (kusznicy, hangunerzy), nie było z tym większego problemu, ale w przyszłości może się tak zdarzyć.

4. Scenariusze.
Nareszcie WFB zaczyna przypominać grę strategiczną.

a) Breakthrough
Jak zawsze bardzo fajny scenariusz, mimo, że krasnoludy mają troszkę pod górkę, jestem bardzo za.

b) Watchtower
500pkt za zdobycie wieży to odpowiednia ilość. Grałem ten scenariusz z imperium i w 3-4 tury dało się wypchnąć z wieży 25ciu flagelantów.

c) Blood and Glory
Przy progu złamania 2 i tak sprowadza się do wybicia większości armii, więc bardziej przypomina Battle line. Mimo to jest wart zagrania. Na następny raz proponowałbym tylko inaczej liczyć wynik. Nie w oparciu o szybkość tylko o ilość straconych własnych punktów złamania.

4. Inne scenariusze do rozpatrzenia.

a) Meeting engagement
Jeśli zmieni się kwestie rezerw może być wart zagrania. Na przykład zamiast rzucania za każdą jednostkę, jedna (dwie na większe punkty) jednostka wybrana przez przeciwnika, albo ustawienie jednostek w szeregu i rzucenie kością, tak aby zawsze była jedna (dwie na większe punkty) w rezerwach, nie więcej nie mniej.

b) Gospoda z dużego RB
Mało znany ale bardzo fajny. Sprowadza się do przejęcia kontroli nad dwoma punktami, jednym stacjonarnym, jednym ruchomym.

Przy okazji, dziękuję przeciwnikom za grę w miłej atmosferze i trudne strategiczne wyzwania.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Ode mnie duży minus dla organizatorów! Jak można się spóźnić o 40 minut do własnego sklepu wiedzą ,że czekają ludzie i to nie tylko z Krakowa ale także przyjezdni. Wspomnę jeszcze o przepadających nagrodach. Wygrałem turniej miesiąc temu i nie czekałem na wyniki bo pomyślałem ,że nagrodę odbiorę następnym razem a tu ZONK! Nagroda przepadła bo nie odebrałem jej od razu [-X Duży minus za podejście do graczy dla sklepu Imperium. Szkoda bo myślałem ,że to będzie fajne miejsce i polecałem znajomym - teraz będę każdemu odradzał.

ponadto
ad 1. Magia była ok.
Ad2. Moim zdaniem 2 szt to aż za dość na tą ilość punkty.
Ad3 .Byłbym bardziej restrykcyjny na te punkty max 30 modeli strzelających
Ad4. Zgadzam się w 100% procentach :)

Tak czy inaczej ja się mocno zastanowię czy pojawię się jeszcze kiedyś w sklepie Imperium na turnieju czy jako klient. Nie lubię jak się mnie traktuje z boota :evil:...nawet nie chciało im się jeszcze wyników zamieścić - a turniej był 2 dni temu :roll:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Lala
Pseudoklimaciarz

Post autor: Lala »

"Ad2. Moim zdaniem 2 szt to aż za dość na tą ilość punkty."

Proponuje w ogóle zabronić maszyn, niech sobie wykokszone elity biegają bezstresowo po stole. :roll:

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Ciekawi mnie jakie były wyniki tego turnieju?
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

z tego co pamiętam

1.HE
2.DOCH
3.EMP
4.TK
5.DF
6.EMP
7.WE
8.VC
9.BOCH

Dorgar
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Dorgar »

Bardzo przepraszamy wszystkich biorących udział w turnieju za tak późne obwołanie wyników. Ze względu na weekend majowy oraz restrukturyzacje w naszej firmie dopiero dzisiaj mamy otwarte:

Oto wyniki turnieju:

1. Piotr Bystroń 52
2. Dawid Antolak 42
3. Damian Kłak 42
4. Michał Węgrzyński 36
5.Marek Hołownia 31
6. Radomir Kowalczyk 24
7. Jarek Oczkowicz 22
8. Kamil Kazanowski 19
9. Artur Skoczyk 17

Jeszcze raz pragnę wszystkim obecnym podziękować za przyjazd oraz późniejsze otwarcie sklepu. Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy po odbiór swych nagród oraz następny turniej który odbędzie się nie długo.
Obrazek

Dorgar
Kontakt:

Raz jeszcze wspomnę iż bardzo nam przykro z powodu późniejszego otwarcia sklepu. Pragnę raz jeszcze wszystkich przeprosić za to zaniedbanie, mam nadzieję iż mimo wszystko prężna organizacja oraz miła atmosfera podczas turnieju wynagrodziły wszystkim uczestnikom zdenerwowanie związane z tym faktem. Na szczęście zaczęliśmy praktycznie planowo o 11:30 z malutkim poślizgiem i turniej zakończył się dużo wcześniej niż było w planach.

Co do Ciebie Piotrze bardzo nam przykro iż tak się poczułeś, nasze intencje były zupełnie inne lecz nie zdążyliśmy ich przedstawić. Tak jak wspominałem podczas rozmowy z Tobą informacja o terminach realizacji bonów została przez ze mnie ogłoszona w poście podsumowującym ostatni turniej jak i na naszej stronie internetowej oraz również na samych bonach które wręczamy każdemu zwycięzcy osobiście. Myśleliśmy iż z naszej strony dopełniliśmy wszelkich możliwych sposobów aby każdy był o tym poinformowany. Do tej pory się to sprawdzało, ale widzę iż jednak nie, z względu na zaistniałą sytuacje pomyślimy o zmianach, by każdy z uczestników był o tym poinformowany.

Względem wprowadzanie terminów realizacji bonów niestety ostatnio nie zdążyłem Ci tego przedstawić przed Twoim wyjściem. Do początku tego roku faktycznie mieliśmy bezterminowe odbierania bonów, wszystkim się to podobało, nam również. Niestety pod koniec roku doszło do pewnych nie miłych sytuacji i to zmusiło nas do podjęcia tej przykrej decyzji dla nas i dla Was. Okazało się iż osoby wygrywające zbierają ogromne zniżki a potem nimi handlują, ludzie potrafili specjalnie ustawiać bitwy by zdobyć nagrody oraz inne nie ciekawe sytuacje. Stwierdziliśmy iż ma to fatalny wpływ na turnieje i sposób podejścia do nich, iż większości graczy nie będzie się podobało jak turnieje zmienią się w maszynkę do wygrywania dla paru osób a nie czymś klimatycznym i fajnym gdzie można spotkać ludzi mających podobne zainteresowania i wspólne hobby. Mam nadzieję iż rozjaśnia to tą kwestie nie co bardziej i raz jeszcze wyrażam ubolewanie iż tak to odebrałeś. Zapraszam Cię jednak do odebrania nagrody oraz dyplomu i do uczestnictwa w kolejnych turniejach.
Obrazek

Dorgar
Kontakt:

Co do samego podsumowania turnieju to odpowiem na post Romendakilla do myślę ze podkreśla najważniejsze aspekty turnieju.

1) Co pierwszego podpunktu to wydaję mi się że faktycznie było w porządku, ale też zastanawiałbym się co zmienią w tej kwestii lordowie.

2) Co do maszyn to wydawało mi się że było w porządku i bez przegięć, co najwyżej trzy mortary były ciekawostką jak i ogólnie cała armia Dawida, choć nie wydawało mi się że gra się z tym nie przyjemnie.

3) Co do modeli strzelających faktycznie wydaje mi się iż 30 modelowy limit jest dobrym pomysłem

4) Co do scenariuszy jestem jak najbardziej za Twoim podejściem Romendakill, brzmi bardzo dobrze i czekam na opinie innych graczy.

Zapraszam do ożywionej dyskusji kolejny turniej zostanie ogłoszony jutro i najprawdopodobniej odbędzie się w drugi weekend maja.

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

Dorgar pisze:Co do samego podsumowania turnieju to odpowiem na post Romendakilla do myślę ze podkreśla najważniejsze aspekty turnieju.

1) Co pierwszego podpunktu to wydaję mi się że faktycznie było w porządku, ale też zastanawiałbym się co zmienią w tej kwestii lordowie.

2) Co do maszyn to wydawało mi się że było w porządku i bez przegięć, co najwyżej trzy mortary były ciekawostką jak i ogólnie cała armia Dawida, choć nie wydawało mi się że gra się z tym nie przyjemnie.

3) Co do modeli strzelających faktycznie wydaje mi się iż 30 modelowy limit jest dobrym pomysłem

4) Co do scenariuszy jestem jak najbardziej za Twoim podejściem Romendakill, brzmi bardzo dobrze i czekam na opinie innych graczy.

Zapraszam do ożywionej dyskusji kolejny turniej zostanie ogłoszony jutro i najprawdopodobniej odbędzie się w drugi weekend maja.

Pozdrawiam
niestety - gra sie z tym nieprzyjemnie :P imo 0-1/2 na każdy rodzaj maszyn to dobra opcja

ODPOWIEDZ