gdzie się walnąłem?Malal pisze:Proponuje Ci powtorna lekture rulebooka.Bo nie podejrzewam Cie o umyslne walowanie przeciwnikow.Dastor pisze:Wood potrzebuje losa, a stone nie.
Slann
Moderator: Ziemko
Joł
gram na lone slannie mój aktualny jest złożony tak:
dodatkowa kośc, lore, terror i eteryk
do tego hands, 2+ ward na ranged i dispell scroll
Przede wszystkim zamierzam jednak dołożyć Army standard i War Banner.
Wacham się też czy nie zamienić 2+ warda na war drumy (oj nie raz by się przydały) ale wtedy żeby zrównoważyć osłabienie dałbym regenkę.
Ale z kolei regenka usuwa cały lore, wtedy by się przydał tepok, a tepok usuwa hands.
Można też po prostu zamienić 2+ warda na war drumy i resztę zostawić jak jest - ale wtedy już czary w slanna bolą, bo nawet magicznymi pociskami można go zabić.
Po tych zmianach mam coś takiego
dodatkowa kośc, eteryk, regenka, terror
tepok, war drum i zostaje 55 punktów - można dać 2 dispell scrolle, alebo Quetzla (-1 hit w hth).
Po tych zmianach mamy przede wszystkim możliwośc marszu przy wrogu i na plus dwa razy 4+ save i np w hth i -1 do hita
Na minus: brak ochrony przed pierwszym miscastem, brak 2+ warda na magincze ranged (ale dwa razy 4+), brak całego lora (jeden czar mniej - można nie wylosować tego najważniejszego)
Zastanawiam sie czy posiadanie i warda i regenki i niewrażliwości na niemagiczne to nie przesada w obronie, ale z kolei na te kilka bitew, które zagralem zawsze slanna ktoś w końcu łapał i wiązał w walce. Z kolei we wszystkich tych przypadkach uciekłbym gdybym mógl marszować. Największy problem jest taki że Slann bez TG musi być na widoku bo większosc czarów ma albo zasięg, albo LoS i przez to musi mieć niezła ochronę.
Wiem na pewno ze ze skilli slanna musi zostać terror i dodatkowa kość, może przy posiadaniu i warda i regenki zrezygnowac z eteryka, ale tu z kolei strzeli cannon i jak sie nie udadzą dwie czwórki to leżymy. Poza tym z eterykiem to można smoka przetrzymać.
Zatem co myślicie, która opcja lepsza?
Czekam też na Wasze propozycje.
gram na lone slannie mój aktualny jest złożony tak:
dodatkowa kośc, lore, terror i eteryk
do tego hands, 2+ ward na ranged i dispell scroll
Przede wszystkim zamierzam jednak dołożyć Army standard i War Banner.
Wacham się też czy nie zamienić 2+ warda na war drumy (oj nie raz by się przydały) ale wtedy żeby zrównoważyć osłabienie dałbym regenkę.
Ale z kolei regenka usuwa cały lore, wtedy by się przydał tepok, a tepok usuwa hands.
Można też po prostu zamienić 2+ warda na war drumy i resztę zostawić jak jest - ale wtedy już czary w slanna bolą, bo nawet magicznymi pociskami można go zabić.
Po tych zmianach mam coś takiego
dodatkowa kośc, eteryk, regenka, terror
tepok, war drum i zostaje 55 punktów - można dać 2 dispell scrolle, alebo Quetzla (-1 hit w hth).
Po tych zmianach mamy przede wszystkim możliwośc marszu przy wrogu i na plus dwa razy 4+ save i np w hth i -1 do hita
Na minus: brak ochrony przed pierwszym miscastem, brak 2+ warda na magincze ranged (ale dwa razy 4+), brak całego lora (jeden czar mniej - można nie wylosować tego najważniejszego)
Zastanawiam sie czy posiadanie i warda i regenki i niewrażliwości na niemagiczne to nie przesada w obronie, ale z kolei na te kilka bitew, które zagralem zawsze slanna ktoś w końcu łapał i wiązał w walce. Z kolei we wszystkich tych przypadkach uciekłbym gdybym mógl marszować. Największy problem jest taki że Slann bez TG musi być na widoku bo większosc czarów ma albo zasięg, albo LoS i przez to musi mieć niezła ochronę.
Wiem na pewno ze ze skilli slanna musi zostać terror i dodatkowa kość, może przy posiadaniu i warda i regenki zrezygnowac z eteryka, ale tu z kolei strzeli cannon i jak sie nie udadzą dwie czwórki to leżymy. Poza tym z eterykiem to można smoka przetrzymać.
Zatem co myślicie, która opcja lepsza?
Czekam też na Wasze propozycje.
- JungleJack
- "Nie jestem powergamerem"
Czy z 3 oka Tzeentcha można kopiować czary slaana w TG? Unosi się nad nimi w fazie czarowania, czy to oznacza że w turze przeciwnika TG go zasłaniają?
Jesli jest na dysku to moze, bo jest wyzej, jesli na piechte to nie moze, bo slann jest wyzszy tylko w fazie magii.
eteryczny slan dostaje rany z miscasta?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Tak, bylo kiedys przyjete, ze hity z miscasta sa magiczne.
gw dalo faq?Ziemko pisze:bylo kiedys przyjete
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Nie, LS to kiedys uscislilo. Bodajze w 7ed i pytalem o to kogos z LS czy to nadal obowiazuje i powiedzial, ze tak.
Na ostatnim turnieju była zagwózdka z tym, ogólnie była odpowiedź nie. Nawet nie chciałem pytać, czy MR na oddziale dostaje warda od templatki miscasta. I czy Mr dodaje się warda slana.
Mr dodaje się do Warda slanna. Co do reszty odpowiedzi, to zgodnie z logiką odpowiem, że nie można brać odefektów miscasta ochrony oferowanej przez MR. To tak jakbyś chciał brać MR od flary z engina.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
- JungleJack
- "Nie jestem powergamerem"
Witam.
Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego tak rzadko grywa się slaanem na lore of death? Obniżanie T wygląda dośc fajnie i do walki i pod salamandy, pod salamandy bardzo fajnie wygląda też -3 LD, do tego snajperki (slaan z 10 LD i zerówka wygląda ok) i Xerus. Nie grałem na tym lorze ale zaczynam się zastanawiać czy aby nie był całkiem dobrym wyborem pod żabę.
Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego tak rzadko grywa się slaanem na lore of death? Obniżanie T wygląda dośc fajnie i do walki i pod salamandy, pod salamandy bardzo fajnie wygląda też -3 LD, do tego snajperki (slaan z 10 LD i zerówka wygląda ok) i Xerus. Nie grałem na tym lorze ale zaczynam się zastanawiać czy aby nie był całkiem dobrym wyborem pod żabę.