Baldur's Gate powraca odnowiony.

Moderator: Zaklinacz Kostek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Re: Baldur's Gate powraca odnowiony.

Post autor: Quaki »

Zgadzam się, dlatego zdecydowałem się tego spróbować dopiero jak trzeci raz przechodziłem grę :D

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Tak, acz co ciekawe utrzymany w ten sposób yoshi ma swój własny tekst jak trafiamy do piekła ( co wzkazuje, że był pomyślany pierwotnie jakiś sposób by go w drużynie zachować ). Niestety do ToB już się go zabrać nie da.
Wykopałem w czeluściach kompa
Jan jansen jest niemożliwy. Pamiętam jak miałem zainstalowanego moda na dodatkowe dialogi, gdzie nie dziwota - jan własnie dostał ich najwięcej. Jest np. moment gdy tworzy dla Valgara kuszę ( taką sobie ), ale komentarz obdarowanego jest świetny :
- Janie, mam nadzieję, że to nie jest jeden z tych przedmiotów które wystrzelone okrążą cały świat po to by mnie trafić w plecy ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

"Minsc, jakiego gatunku szczurem jest Boo? Podróżującym po morzach szczurem lądowym? Jedzącą owoce polną myszą? Żyjącą w kanałach miejską łasicą?"
"Bez wątpienia moje kolana są w niebezpieczeństwie...Niziołku! Stoisz tu ciągle żywa tylko dzięki zastosowania mojej magii, nie wątp we mnie."
"Ja...ja czuję się taki zmęczony jakbym widział podwójnie, albo potrójnie. Widzę poczwórnie! Z całą pewnością poczwórnie!"
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ja pamiętam to

Słyszałem już wcześniej tę melodię. Ona jest na liście starych przebojów razem z "Zawiedź mnie, a cię zabiję".
A może w tym przypadku, to jej przeróbka śpiewana przez niesławnego barda ogrów
Chumba - Khana - "Zawiedź mnie, a cię zjem". Oczywiście, zawsze moglibyśmy po prostu wyjść...

heh najpierw jednak BG1 wychodzi , osobiście uważam że pod pewnymi względami jest lepsze niż BG2.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Mam pytanie. Przy moim ekranie muszę konfigurować wszystkie starsze gry za pomocą high resolution patchy. Jaką rozdzielczość polecilibyście do BG na panoramicznym? Kombinuję jak dotąd w ciemno, ale kiepsko mi idzie. :roll:
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Az sobie zainstaluje bg i przejde jeszcze raz :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

a mnie kur**ca strzeliła... przelazlem cały SoA, Ellesime gada swoje, filimiki, na zakonczenie i nagle sru, komunikat "Włóż płytę z rozszerzeniem" a ja takie oczy, bo plyta w napedzie... Wlaczam glowne menu, biore Nowa gre w ToB i to samo... Reinstalka, patch i znow tu samo... Damn...

HELP! Miał ktoś coś podobnego? W necie nie znalalzem odpowiedzi na to pytanie;/
Na starym kompie z Vista i drugim z XP działą normalnie, ale na moim Win 7 dupa...

Cytujac klasyka " Więc co się stało, że się zesrało?"

:evil:

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Wie ktoś czy romanse są kontynuowane w podmroku? Bo Aerie niespodziewanie ucichła :P.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Nie są.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

I tak i nie. W sumie w podmroku trzeba podjąc decyzję która może zaważyć na romansie :P . A przynajmniej puki się tego nie zmoduje. Zresztą w kilku lokacjach jest podobnie ( wewnątrz twierdzy strażnika np. ) - bieg romansu jest po prostu zatrzymany ( choć czas między kolejnymi odsłonami romansu nalicza się normalnie, więc jak wejdziemy do nadającej się do romansu lokacji to od razu zaatakuje nas dialog ).
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

W wypadku Viconii decyzja nie waży ;)

Majestic
Falubaz

Ach, Viconia. Jedyna postać dla której kupiłem berło zmartwychwstania. Zabijałem cholerę, wskrzeszałem, znów zabijałem i tak w kółko :P.

Akurat opcje romansowe są w BG2 takie sobie. Mamy egzaltowaną nastolatkę Aerie, ciotkę Jaheirę albo sukę Viconię. Po prostu super.

BTW, wiecie może czy mod planar sphere będzie w tej reedycji? Był super, ale fakt że historia w nim opowiedziana była bardziej epicka od głównego wątku może trochę stać na przeszkodzie wprowadzenia go w życie ;).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Aerie jest słodka. Obrażać Aerie to jak obrażać Futtershy. Przepadnij.

Dla tej postaci po ukończeniu ToBa przez jakieś pół dnia miałem włączoną grę na pauzie i dla pewności przespałem drużyną 9 miesięcy, by mi urodziła te dziecko. Ale się doczekałem w końcu i byłem bardzo wzruszony :)

Majestic
Falubaz

Jest słodka, to fakt. Dlatego zabieram ją w każde wojaże po Amn. Ale i tak za pierwszym razem gdy już ma dojść do sceny łóżkowej nie mogłem się powstrzymać żeby powiedzieć "wybacz, nie dam rady, te blizny po skrzydłach są obrzydliwe" :lol2:.

BTW. Widzę że nie tylko ja miałem skojarzenia z Fluttershy.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Ja za to lubiłem mieć w teamie i Aerie i Viconie, by patrzeć, jak się żrą :D. Za to przeżywałem katusze, kiedy miałem postanowione, że romans będzie z Viconią i przy jednym z ich sporów musiałem się wstawić za nią, a nie za Aerie... Wypaczenie :D.

Nota bene, w ToBie Aerie jest już naprawdę spoko ;). Z charakteru oczywiście, bo jako postać jest cholernie słaba, co nie zmienia faktu, że niemal zawsze ją mam :D.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Vinconia to numer 1 :)
Aerie też daje radę, ale trzeba do niej dojrzeć ;) Natomiast zawsze strasznie wkurzała mnie Jaheira, zarówno w pierwszej i drugiej części.
Wisła Kraków.

Majestic
Falubaz

Aerie słaba jako postać? Proszę cię, trochę czułości przy doborze przedmiotów i miałeś jedną z silniejszych postaci w grze :).

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Nie ma takiej opcji, za niski poziom. Nie wiem, co to "czuły" dobór- mam po prostu wszystkie najlepsze ;). Aerie z czysto technicznego punktu widzenia jest spoko, jak robimy drużynę typowo do walki wręcz- w jednym slocie mamy kapłana i maga. I ona nadal jest słaba, ale dzięki niej reszta drużyny to same koksy, main character łotrzyk zawadiaka- każdy konflikt trwa najwyżej parę sekund na najwyższych poziomach. Wtedy Aerie i tak nie zdąży rzucić żadnego czaru, więc to, że jest gówniana tak nie boli ;). Ale jeśli chcemy zaznać odrobiny magii, znacznie lepiej mieć jednoklasowców- kapłan Viconia albo sir Anomen (tylko tego dupka nigdy nie miałem, widziałem tylko jak była dziewczyna nim grała), a mag najlepiej main character albo Edwin. Dopiero przy porównaniu widać jak Aerie niewiele potrafi :P

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Mane hero w jakąkolwiek klasę byś go nie wcisnął i tak będzie co najmniej 20% lepszy niż dowolny NPC w analogicznej :lol2: . Jedyna chyba naprawdę widoczna przewaga BG1 do BG 2 to właśnie ilość NPC-ów ( inna sprawa, ze ich jakość jest zupełnie inna, no i wszystkie praktycznie postacie są szybko dostępne, w BG1 część na przyłączenie czekała kilka rozdziałów, tu tak mają tylko postacie z modów np. solafein ).
Mad Mike pisze:

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Anomen jest fajny, miałem go w drużynie :)
Pozatym to opcja romansu o której nikt dotąd nie wspomniał :D
Wisła Kraków.

ODPOWIEDZ