8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
lance i magiczne lance działają
+2 do siły w szarży mają, więc włÓcznie też powinny

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Zgadzam się, ale czy np. oddział może zrobić taki reform.Nie może, z dwóch powodów:
1. modele co były w walce przed combat reform muszą być dalej w walce po combat reform. Podręcznik strona 90-coś, przy combat reformach, nie pamiętam dokładnie.
2. Reform to:
a) zmiana formacji
b) zmiana facingu
c) a+b
Przesunięcie modelu w bok to nie reform. Źródło: podręcznik, strona 14.
pozdrawiam
Furion

..............

i "przeskoczyć" zwyklakami i np. championem na drugą stronę:
...........

...........

by stykały się te same modele, ale by zrobić miejsce na szarzę z lewej strony.
Jesli tak to jeszcze przykład, który mielismy z zielonym:

Stały tak.
....

..

Wygrałem rzut na reform i mówie zielonemy by robił jako pierwszy. On nie rusza nic.
Ja wtedy przesówam moich lekko w bok by odsłonić narożnik, do którego chciałbym kontrować.
....

......

Nie zmieniam formacji facingu. Z przyjemnoscia usłyszę, ze takie przesówanki i przestawianki są niedozwolone. Zakończyłoby to durna inwencję twórczą w tej dziedzinie i gracze przykladali by sie bardziej do pierwszego dostawienia szarży.
pozdr.

takDębek pisze:
Zgadzam się, ale czy np. oddział może zrobić taki reform.
champion
zwyklak nr1
reszta zwyklaków
kowboj przeciwnika
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
..............
i "przeskoczyć" zwyklakami i np. championem na drugą stronę:
...........![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
...........
jest to legalne.Jesli tak to jeszcze przykład, który mielismy z zielonym:
![]()
![]()
-jego lanca
![]()
![]()
-moja lanca
Stały tak.
....![]()
![]()
![]()
..![]()
![]()
![]()
Wygrałem rzut na reform i mówie zielonemy by robił jako pierwszy. On nie rusza nic.
Ja wtedy przesówam moich lekko w bok by odsłonić narożnik, do którego chciałbym kontrować.
....![]()
![]()
![]()
......![]()
![]()
Nie zmieniam formacji facingu. Z przyjemnoscia usłyszę, ze takie przesówanki i przestawianki są niedozwolone. Zakończyłoby to durna inwencję twórczą w tej dziedzinie i gracze przykladali by sie bardziej do pierwszego dostawienia szarży.
pozdr.
Uzasadnienie: zmiana miejsca dwóch zwyklaków to też reform, ponieważ robisz wtedy "rearrange unit". Strona 14.
pozdrawiam
Furion
skoro nie porawili, wychodzi na to ze jest to świadoma decyzja o spalaniu się kadai w każdej turzeManfred pisze:link
http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... khanQA.pdf

W drugim przypadku nie przestawilem modeli. Przesunąłem tylko troszkę w bok całą lancę.
Przy lancach chodziło mi, czy trzeba przestawić modele na drugą stronę regimentu, czy wystarczy przesunąć caly unit w bok.
Gdyby trzeba było przestawić modele w celu realizacji "rearrange unit", można by przeciwnika zablokować przed takim reformem:
....
..
Gracz
nie może odsłonić lewego rogu gracza
przez przestawienie modelu z lewej na prawą.
....
......
Mógłby to zrobić przez przesunięcie całego unitu.
....
....

Przy lancach chodziło mi, czy trzeba przestawić modele na drugą stronę regimentu, czy wystarczy przesunąć caly unit w bok.
Gdyby trzeba było przestawić modele w celu realizacji "rearrange unit", można by przeciwnika zablokować przed takim reformem:
....

..

Gracz

....

......

Mógłby to zrobić przez przesunięcie całego unitu.
....

....

@Debek
ponumeruję tych frajerów. lanca 3 z przodu walczy z lancą 3 z przodu.
..1..2..3
Po reformie:
.....1..3..2
...
W praktyce nie przestawiasz modeli, bo nie ma to większego sensu.
pozdrawiam
Furion
ponumeruję tych frajerów. lanca 3 z przodu walczy z lancą 3 z przodu.
..1..2..3

Po reformie:
.....1..3..2
...

W praktyce nie przestawiasz modeli, bo nie ma to większego sensu.
pozdrawiam
Furion
Tyle, że na Twoim przykładzie widać, że model nr1 został przestawiony na inne miejsce, podobnie pozostałe modele.
Na moim, przestawienie modeli miejscami jest czystą fikcją. Faktycznie unit został jedynie przepchniety w bok.
Porównaj sobie te dwie sytuacje:
....
......

1: odsłaniam narożnik poprzez przestawienie modeli bez przesówania w bok - IMO reform, ale nielegalny bo model wypadł z walki
....
..
2: odłaniam narożnik przez z przesuniecie w bok - IMO lipa, a nie reform (jak na przykładzie monstera), przestawienie modeli jest tu tylko dla picu
....
....

Ogólnie chodzi mi o to, że w pierwszym przypadku unit przesunie się ale o pewną stałą - (x szerokosć podstawki, gdzie x to liczba modeli pierwszego szeregu przerzucona na druga stronę regimentu). Co więcej, przynajmniej jeden model (skrajny z lewej) musi zostać przestawiony na inne miejsce (dostawiony z prawej strony), by manewr był możliwy.
To, że zamieniałem miescami pozostałe modele tym się nie sugeruj. Chciałem tylko pokazać, że wiem, że można je sobie poprzestawiać.
W drugim przypadku poprostu przepychamy milimetr, pół cala, niewazne - tyle by osiągnąć cel. Tutaj też poprzestawiałem sobie modele na koniec.
Jesli można przepychać wten sposob regimenty to czemu nie monstera, z zachowaniem zasady niewyłączania modeli z walki ofkors.
- lanca
- monster
Monster robi reform:
.
Na moim, przestawienie modeli miejscami jest czystą fikcją. Faktycznie unit został jedynie przepchniety w bok.
Porównaj sobie te dwie sytuacje:
....

......

1: odsłaniam narożnik poprzez przestawienie modeli bez przesówania w bok - IMO reform, ale nielegalny bo model wypadł z walki
....

..

2: odłaniam narożnik przez z przesuniecie w bok - IMO lipa, a nie reform (jak na przykładzie monstera), przestawienie modeli jest tu tylko dla picu
....

....

Ogólnie chodzi mi o to, że w pierwszym przypadku unit przesunie się ale o pewną stałą - (x szerokosć podstawki, gdzie x to liczba modeli pierwszego szeregu przerzucona na druga stronę regimentu). Co więcej, przynajmniej jeden model (skrajny z lewej) musi zostać przestawiony na inne miejsce (dostawiony z prawej strony), by manewr był możliwy.
To, że zamieniałem miescami pozostałe modele tym się nie sugeruj. Chciałem tylko pokazać, że wiem, że można je sobie poprzestawiać.
W drugim przypadku poprostu przepychamy milimetr, pół cala, niewazne - tyle by osiągnąć cel. Tutaj też poprzestawiałem sobie modele na koniec.
Jesli można przepychać wten sposob regimenty to czemu nie monstera, z zachowaniem zasady niewyłączania modeli z walki ofkors.

Monster robi reform:

.

Coz ja dostalem inna odpowiedz, ale jak ktos powiedzial w dziale chd "pewnie pracownik fw byl pijany"esgaroth pisze:skoro nie porawili, wychodzi na to ze jest to świadoma decyzja o spalaniu się kadai w każdej turzeManfred pisze:link
http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... khanQA.pdf

Michał Wiśniewski
9.06 (2 dni temu)
do forgeworld
I hawe one question and would love to get official answer form FW, or perhaps Alan Bligh

Forge World (UK) forgeworld@gwplc.com
13:37 (2 godz. temu)
do mnie
Hi,
Thanks for your e-mail. The Burning Bright rule comes into effect from game turn two, and the test is made at the start of each game turn.
Any mention of 'turn' in the Warhammer rules will refer to game turn unless the specific wording 'player turn' is used.
Regards
Forge World
@Dębek
Regimenty mogą tak robić, jeżeli zmieniasz miejscami co najmniej dwa modele.
Pojedynczy model nie może zrobić slide'a w bok.
pozdrawiam
Furion
Regimenty mogą tak robić, jeżeli zmieniasz miejscami co najmniej dwa modele.
Pojedynczy model nie może zrobić slide'a w bok.
pozdrawiam
Furion
zabawne, ze mowi o warhammer rules, bo ruleook na stronie 12 ma napisane zupelnie co innego.Any mention of 'turn' in the Warhammer rules will refer to game turn unless the specific wording 'player turn' is used.
Ta wiec czekamy na oficjalna errate/faq
Entombet
odpisz chłopakowi gdzie ma spojrzeć i niech się poprawi i poproś jeszcze raz o FAQ hehe

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Zaczerpnięte z TWFEntombet pisze:Coz ja dostalem inna odpowiedz, ale jak ktos powiedzial w dziale chd "pewnie pracownik fw byl pijany"esgaroth pisze:skoro nie porawili, wychodzi na to ze jest to świadoma decyzja o spalaniu się kadai w każdej turzeManfred pisze:link
http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... khanQA.pdf![]()
Michał Wiśniewski
9.06 (2 dni temu)
do forgeworld
I hawe one question and would love to get official answer form FW, or perhaps Alan Bligh. Our Polish Chaos dwarf community is uncertain about burning bright k'daai rule. Do they burn one time per ech player turn/ two times per game turn starting from second game turn, or one time per game turn. Thanks in adwance for answer, we would love to get some official response/faq in this matter.
Forge World (UK) forgeworld@gwplc.com
13:37 (2 godz. temu)
do mnie
Hi,
Thanks for your e-mail. The Burning Bright rule comes into effect from game turn two, and the test is made at the start of each game turn.
Any mention of 'turn' in the Warhammer rules will refer to game turn unless the specific wording 'player turn' is used.
Regards
Forge World
iSomeone on Chaos Dwarf online emailed FW and asked the question:
Sent: 03 April 2012 22:49
To: Forgeworld
Subject: K'Daai Burning Bright rule
Hello,
I have a query with regards to the Burning Bright rule, as I believe it is being misinterpreted.
According to the rule “As a result, from the second game turn onwards, at the start of each turn a Toughness test must be made for each K’Daai unit…” Also, on pg 12 of the rulebook, it mentions that “Whenever a rule refers to a ‘turn’, whether in this book, a Warhammer Armies book or an expansion, it means ‘player turn’, other it will specifically state ‘game turn’.
Now people are interpreting the Burning Bright rule as: “Starting from the second Game Turn onwards, at the start of each Player Turn a Toughness test ….” . This effectively means that each K’Daai unit will take 10 tests throughout a battle, 5 for the Chaos Dwarf player & another 5 during the opponent’s turn.
Can you pls confirm wheter your intention was that the K’Daai unit takes a Toughness test at the start of each friendly Chaos Dwarf turn (5 tests) or wheter you intended the unit(s) to take 10 tests?
Forgeworld answered with this:
From: Forge World (UK)
Sent: 04 April 2012 14:58
Subject: Re: K'Daai Burning Bright rule
Hi,
Thanks for your e-mail and our apologies for the confusion. The test must be made at the start of each game turn from the 2nd onwards, NOT every player turn.
Regards
Forge World
From: Forge World (UK) <forgeworld@gwplc.com>
To: Thomas Van Dyke <tomvandyke@sbcglobal.net>
Sent: Mon, June 11, 2012 8:34:09 AM
Subject: Re: Tamurkhan: The Throne of Chaos Q&A and Errata
Hi,
Thanks for your e-mail. The Burning Bright rule should be tested for at the start of each game turn from the 2nd, not each player turn.
We will update the FAQ document accordingly.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

Niestety żadne mejle tego typu to nie jest wykładnia zasad. Najmniejsza.
Niektórzy autorzy booków, zapytani mejlowo, odpowiadali że manbane się nie stackują a fanatycy zadają hity no as. Potem wychodził FAQ w którym było dokładnie na odwrót. Wording jest czysty i dopóki nie wyjdzie FAQ nie ma najmnieszych podstaw żeby zmienić ruling, bez różnicy ilu graczy Chaos Dwarves będzie lamentować.
Po wyjściu FAQ'a będzie to niechybnie zmienione.
pozdrawaim
Furion
Niektórzy autorzy booków, zapytani mejlowo, odpowiadali że manbane się nie stackują a fanatycy zadają hity no as. Potem wychodził FAQ w którym było dokładnie na odwrót. Wording jest czysty i dopóki nie wyjdzie FAQ nie ma najmnieszych podstaw żeby zmienić ruling, bez różnicy ilu graczy Chaos Dwarves będzie lamentować.
pozdrawaim
Furion
Nie taki był mój zamysł.Furion pisze:Niestety żadne mejle tego typu to nie jest wykładnia zasad. Najmniejsza.
pozdrawaim
Furion
Chodziło mi właśnie o to, że ta sama firma zapytana o to samo wielokrotnie, daje różne odpowiedzi.
Dlatego właśnie należy olać te ich mailiki.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

-
- Wałkarz
czy nowy czołg da rade zablokować tak samo jak abomke żeby jechał only na wprost, czy ma jakieś inne zasady poruszania się?
-
- Wałkarz
cool
nie czytałem najnowszych uściśleń, a fakt, wypadałoby byc na bierząco...
po krótkiej lekturze, chce potwierdzić swoje rozumowanie...
między
oraz
zakładamy 1"
....
....
....
....
....
.............................
rozumiem, że
może spivotować wchodząc na
tylnym rogiem podstawki i ruszyć się ruchem losowym szarzując na
?
....
....
....
....
....
czyli tutaj także
może obrócić się w stronę
i zaszarżować?
i jeszcze czysto teoretyczne zapytanie... czy jeśli rzuce zerówke z heavena na skinki, a one wezmą sobie Ld od slana, to skinki będa miał Ld 9 od slana czy generalską także obniżam wtedy o 1(czyli skinki mają ld 8 )?

po krótkiej lekturze, chce potwierdzić swoje rozumowanie...
między

.............................

rozumiem, że

czyli tutaj także

i jeszcze czysto teoretyczne zapytanie... czy jeśli rzuce zerówke z heavena na skinki, a one wezmą sobie Ld od slana, to skinki będa miał Ld 9 od slana czy generalską także obniżam wtedy o 1(czyli skinki mają ld 8 )?
mam takie pytania
1. czy jesli duzy oddzial z lordem wejdzie do combatu i caly zostanie wybity zostanie tylko lord i zbreakuje to zbiera sie on po zlamaniu normalnie czy trzeba rzucic 2 galy?
2. kiedy nasz przeciwnik jest w trakcie ucieczki i deklarujemy szarze z dwoch stron od przodu i od tylu to jak sie wykonuje owe szarze? jaka kolejnosc i jak ustalic czy go zniszczymy w pogoni?
1. czy jesli duzy oddzial z lordem wejdzie do combatu i caly zostanie wybity zostanie tylko lord i zbreakuje to zbiera sie on po zlamaniu normalnie czy trzeba rzucic 2 galy?
2. kiedy nasz przeciwnik jest w trakcie ucieczki i deklarujemy szarze z dwoch stron od przodu i od tylu to jak sie wykonuje owe szarze? jaka kolejnosc i jak ustalic czy go zniszczymy w pogoni?
1. Lord zbiera się normalnie, na swojej liderce (tworzy już nowy odział).
2. Po deklaracji jednej szarży, reakcję deklaruje i wykonuje się natychmiast (w tym oczywiście zawiera się rzut na ucieczkę i przesunięcie uciekających). Potem dopiero następuje deklaracja ewentualnych kolejnych szarż. Dopiero po wszystkich deklaracjach kulasz zasięgi (sam ustalasz w jakiej kolejności), ale w wypadku szarży paru jednostek na jeden oddział, rzucasz w tym samym czasie. Jeśli szarża dojdzie do uciekającego oddziału, dostawiasz jednostkę jak przy normalnej szarży i wtedy uciekający są zniszczeni.
2. Po deklaracji jednej szarży, reakcję deklaruje i wykonuje się natychmiast (w tym oczywiście zawiera się rzut na ucieczkę i przesunięcie uciekających). Potem dopiero następuje deklaracja ewentualnych kolejnych szarż. Dopiero po wszystkich deklaracjach kulasz zasięgi (sam ustalasz w jakiej kolejności), ale w wypadku szarży paru jednostek na jeden oddział, rzucasz w tym samym czasie. Jeśli szarża dojdzie do uciekającego oddziału, dostawiasz jednostkę jak przy normalnej szarży i wtedy uciekający są zniszczeni.