Podejrzane turnieje i konsekwencje...

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Re: Podejrzane turnieje i konsekwencje...

Post autor: KrzysiekW »

Teoretycznie mamy LL, i chyba powinno się to zostawić - dać problem LL do przegłosowania , w określonym terminie i gotowe. (Ja np. przy jakichś wątpliwościach z decyzjami jako koordynator zwykle wskazuję możliwość odwołania do LL)
Tworzenie kolejnego ciała jest IMO przerostem formy nad treścią. Po pierwsze trzeba będzie tych reprezentantów jakoś wybrać. Potem będą musieli się zebrać i coś wspólnie uradzić - wystarczy że będą działać jak niektóre LS w historii i nigdzie nie dojdziemy z decyzjami.

Jak już trzeba (a wg mnie warto) określić jakieś sankcje, to zrobić katalog. Jak będzie potrzeba ukarania kogoś, to LL coś z tego wybierze. Nie twórzmy kolejnych organów - mamy LL, moderatorów LL i kordynatorów Ligi. No i LS, która w organizacji ligi nie bierze bezpośredniego udziału, ale i tak często się ludziom z organami Ligi myli. :)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Problem w tym, Krzyśku, że ile głów tyle pomysłów co zrobić dalej. Jedno chcą wieszać na palu inni nie przykładają zbytniej wagi do tego co się wydarzy. Głosowania nie da się w ten sposób sprawnie przedstawić. Badanie sprawy przez 40-pare osób to też bzdura (wiadomo, że coś się stało, ale dokładnie co gdzie i kiedy to już trzeba sprawdzać i szukać).

Nowy organ, który zbierałby się raz do roku, równie dobrze mogą to być moderatorzy LL.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jeżeli to nie zostanie w gestii moderatorów, od decyzji których można się odwołać do LL, to imo żadne sankcje nie mają racji bytu, bo po prostu nie zostaną nałożone. Powoływanie kolejnego organu do spraw wałów i nadużyć jest moim zdaniem bezcelowe - w czym będzie lepszy czy skuteczniejszy od już istniejącego (moderatorów)?

No i można by się zająć przy okazji chlewem na masterach - jak ktoś się porzyga na korytarzu czy naszcza pod siebie na sali noclegowej to fajnie by było móc bez konsekwencji nie zapraszać takiej osoby na następne mastery.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Jankiel pisze:J
No i można by się zająć przy okazji chlewem na masterach - jak ktoś się porzyga na korytarzu czy naszcza pod siebie na sali noclegowej to fajnie by było móc bez konsekwencji nie zapraszać takiej osoby na następne mastery.
Żaden regulamin nie przewiduje konsekwencji dla orga za zbanowanie gracza przed turniejem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jankiel pisze: No i można by się zająć przy okazji chlewem na masterach - jak ktoś się porzyga na korytarzu czy naszcza pod siebie na sali noclegowej to fajnie by było móc bez konsekwencji nie zapraszać takiej osoby na następne mastery.
Moim zdaniem dobrze zareagował Kalesoner na ostatnim masterze wywalając gracza w nocy z soboty na niedzielę i banując go jednocześnie na następnym organizowanym przez siebie masterze.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Żaden regulamin nie przewiduje konsekwencji dla orga za zbanowanie gracza przed turniejem.
To akurat powinno być uregulowane - imo, żeby turniej był zgłoszony do ligi to musi być otwarty dla każdego i organizator nie może sobie arbitralnie określać Ty możesz przyjechać, Ty nie.
Jednocześnie popieram wywalanie ludzi, którzy nie potrafią się zachować i chciałbym, żeby np. organizator Orlego Gniazda mógł nie zapraszać ludzi, którzy nie potrafią się zachować.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

myślę że żaden organizator bez powodu niczego takiego nie zrobi, nie sądzę żeby trzeba było wszystko klaryfikować, środowisko samo wszystko ocenia.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kalesoner
Szczur Królów

Zgadzam się z Laikiem.
Bezpodstawne zachowanie orgów skończy się brakiem frekwencji i utratą mastera za rok, orgowie oceniają graczy, ale i gracze oceniają orgów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

banlista na określony czas za różnego rodzaju zachowania (oszustwa, pijackie wybryki i inne) powinna być. W ten sposób piętnowani gracze nie tylko powinni czuć presję środowiska ale także odczuć nieco realnych konsekwencji. I tak, uważam, że należy ich wrzucać do jednego wora.

Ważne jednak, by był organ odwoławczy - moze być nim LL, może być mniejsze grono. ale to tylko IMO
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Podoba mi się ta żądza krwi! Proponuje fanpejdż "LL: Wall of Shame"

Podoba mi się też wrzucanie już rozwiązany rzeczy do regulaminu. Taa... Zacznij od takich oczywistych spraw, a potem idźmy z tym dalej. Niech organizator poczuje siłę klatki LL, zwanej dalej regulaminem masterów.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

myślę że żaden organizator bez powodu niczego takiego nie zrobi,
Też tak sądzę. Choć chciałbym, żeby była możliwość odwołania się od zakazu wstępu do LL. Już trochę animozji i dziwnych pomysłów w historii wfb widziałem i wolałbym, żeby ktoś z czołówki nie został zbanowany na ostatnim masterze w sezonie, gdzie gra się o top 3.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

jestem tego samego zdania. Odwołanie od decyzji musi być
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Jankiel pisze:
myślę że żaden organizator bez powodu niczego takiego nie zrobi,
Też tak sądzę. Choć chciałbym, żeby była możliwość odwołania się od zakazu wstępu do LL. Już trochę animozji i dziwnych pomysłów w historii wfb widziałem i wolałbym, żeby ktoś z czołówki nie został zbanowany na ostatnim masterze w sezonie, gdzie gra się o top 3.
science-fiction...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Laik pisze:science-fiction...
+1
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Kalesoner
Szczur Królów

Moim zdaniem powinniśmy przyjąć, że konsekwencje wobec graczy zostały już przez klub i środowisko wyciągnięte i są wystarczające, a każdy następny przypadek negatywnych zachowań będzie rozpatrywany indywidualnie. Takie postawienie sprawy powinno chociaż trochę uchronić LL przed kompromitacją, bo wygląda na to, że jesteśmy nie tyle niezdolni do podjęcia decyzji, co nawet do przeprowadzenia dyskusji na konkretny temat.
Tak przy okazji bardzo mi się podobała na Bazyliszku odpowiedź jednego z graczy z południa na pytanie, co sądzi o sprawie lokalnej ligi bydgoskiej: "przecież wszyscy tak robią".
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Tak, Bydgoszcz cierpi za to, że dali się złapać, a nie za to, że oszukiwali.

Kalesoner
Szczur Królów

Nie wiem za co cierpi Bydgoszcz i w sumie to nie jest ważne.
Ważne są dwie rzeczy.
- nie potrafimy z tym nic zrobić
- prawdopodobnie są kluby, które robią to samo, tylko lepiej się kryją
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Kalesoner pisze: Tak przy okazji bardzo mi się podobała na Bazyliszku odpowiedź jednego z graczy z południa na pytanie, co sądzi o sprawie lokalnej ligi bydgoskiej: "przecież wszyscy tak robią".

ej ej... Doprecyzuj, że chodziło o konkretną cześć Południa Polski proszę:)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

potrzebuje (bo nie chcę samodzielnie tej decyzji podejmować) 6 osób jeszcze, które będą chciały podjąc głosowanie. Jeżeli znajdą się chętnie ok. Jezeli nie - też ok.

Czy jesteś za tym, by w związku z Pasiakgate:

1. Zawiesić klub 13K na pół roku/rok na LL
2. Zabrać możliwość zdobycia pucharu w tym roku drużynom z graczami z 13K/konkretnymi osobami
3. Zawiesić Pasiaka/Gokisha na X masterów (mogą grać, dostają 0 punktów do ligi vs nie mogą grać)
4. Odebrać członkom 13K/konkretnym osobom prawo uzyskania nagród za poprzedni sezon
5. Nie podejmować żadnych dodatkowych kroków

Kalesoner
Szczur Królów

Dymitr pisze:
Kalesoner pisze: Tak przy okazji bardzo mi się podobała na Bazyliszku odpowiedź jednego z graczy z południa na pytanie, co sądzi o sprawie lokalnej ligi bydgoskiej: "przecież wszyscy tak robią".

ej ej... Doprecyzuj, że chodziło o konkretną cześć Południa Polski proszę:)
dokładnie to chodziło o południowy zachód :D

jestem za głosowaniem
Obrazek

ODPOWIEDZ