WoCh 8 edycja
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: WoCh 8 edycja
jakby zdejmował regenę to dało by się tym grać a tak plagusy czy bestie nurgla z regeną 3+ po 1 czarze no i np crypty...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Bonus ze strength in ranks działa tylko przy testach Ld.Charki pisze:Treason of tzeenth vs. szczurze szeregi
Przysługuje bonus do liderki oddziałowi na który jest rzucony treason ?
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Skull of Katam.
Pytanie niby proste, ale pojawiają się rozbieżności.
Obniżam magowi liderkę o powiedzmy 2 na stałe. Potem rzucam spirit leech.
Jaką liderkę biorę??
Miałem 8 mam 6.
Podobno jeden z "sędziów" twierdzi, że biorę unmodified czyli zawsze 8kę?
Tylko, że ten mag już 8ki nie ma.... miał ja, a teraz ma mniejszą nie jednorazowo, tylko na stałe.
Dla mnie jest to nielogiczne rzucać snajpery na liderce 8, a korzystać z liderki 2....
Mądra głowa? Anyone?
edit - tu jeszcze opis zasady
"the bearer of SoK suffers a -1 leadership panalty for the rest of the game for every result of 1 rolled when channelling"
Pytanie niby proste, ale pojawiają się rozbieżności.
Obniżam magowi liderkę o powiedzmy 2 na stałe. Potem rzucam spirit leech.
Jaką liderkę biorę??
Miałem 8 mam 6.
Podobno jeden z "sędziów" twierdzi, że biorę unmodified czyli zawsze 8kę?
Tylko, że ten mag już 8ki nie ma.... miał ja, a teraz ma mniejszą nie jednorazowo, tylko na stałe.
Dla mnie jest to nielogiczne rzucać snajpery na liderce 8, a korzystać z liderki 2....
Mądra głowa? Anyone?
edit - tu jeszcze opis zasady
"the bearer of SoK suffers a -1 leadership panalty for the rest of the game for every result of 1 rolled when channelling"
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
trochę dziwne tłumaczenie,
bo co zrobić z innymi zmiennymi które w trakcie gry zmieniają wartość? po obniżeniu na stałe T ze skavenskiej również nie będzie to miało znaczenia że w profilu jest inna wartość, bo chyba skavy mają taki ładny czar
albo obniżanie armour save na stałe huk z metalu i tak ranimy na wartości rozpiskowej
ogólnie unmodified Ld to przecież najwyższe Ld w oddziale, więc kwestia również tego gdzie ten mag siedzi, w oddziale czy biega samopas
jak siedzi w oddziale to go ten modyfikator nie grzeje, bo oddzial musialby miec obnizone Ld na stale
bo co zrobić z innymi zmiennymi które w trakcie gry zmieniają wartość? po obniżeniu na stałe T ze skavenskiej również nie będzie to miało znaczenia że w profilu jest inna wartość, bo chyba skavy mają taki ładny czar
albo obniżanie armour save na stałe huk z metalu i tak ranimy na wartości rozpiskowej
ogólnie unmodified Ld to przecież najwyższe Ld w oddziale, więc kwestia również tego gdzie ten mag siedzi, w oddziale czy biega samopas
jak siedzi w oddziale to go ten modyfikator nie grzeje, bo oddzial musialby miec obnizone Ld na stale
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Do czasu. To się zaraz zmieni.misha pisze: ogólnie unmodified Ld to przecież najwyższe Ld w oddziale, więc kwestia również tego gdzie ten mag siedzi, w oddziale czy biega samopas
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Przy opisie Doom and Darkness też jest:"... suffers a penalty to its Leadership ..." i jakoś Spirit Leech na to nie działa. W takim wypadku Unmodified to Unmodified, a to czy modyfikacja jest stała, czy na czas określony nie ma znaczenia, nie?
taki istotny szczegół którego nie ma przy DD ani przy sztandarze dyscypliny poza tym to jakoś mam wrażenie, że uściślenie w kwestii spirit leech idzie krok dalej niż FAQ GW np:for the rest of the game
unmodified wg FAQ 1.4 było wprost powiedziane, że bez żadnych modyfikatorów
unmodified wg FAQ 1.7 obecnego to najwyższe Ld w oddziale (nic z poza oddziału)
masz cynk z GW, że zmienią to w nowym FAQ?Do czasu. To się zaraz zmieni.
Chyba chodzi o to że na euro/w uściśleniach ma się pojawić zapisek, że 0 z deatha testuje się na Ld profilowym celu.misha pisze:masz cynk z GW, że zmienią to w nowym FAQ?Do czasu. To się zaraz zmieni.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
No właśnie dlatego pytam.
Czyli rzucanie doom&darkness na oddziały ze steadfastem też nie ma sensu....
W sumie lepiej się tego dowiedzieć później niż wcale, ale wolałbym i tak żeby jakaś głowa z LS to napisała oficjalnie.
P.S. Czy ktoś wie może jak wyglądał faq do skavenów?? Czy unmodified tam liczy się z rzędami czy bez? Bo zaraz się okaże, że i slavy pryskają szybciej, skoro tak rawowo podchodzimy do sprawy.
Czyli rzucanie doom&darkness na oddziały ze steadfastem też nie ma sensu....
W sumie lepiej się tego dowiedzieć później niż wcale, ale wolałbym i tak żeby jakaś głowa z LS to napisała oficjalnie.
P.S. Czy ktoś wie może jak wyglądał faq do skavenów?? Czy unmodified tam liczy się z rzędami czy bez? Bo zaraz się okaże, że i slavy pryskają szybciej, skoro tak rawowo podchodzimy do sprawy.
FAQ RB 1.4
Skoro SKavenom przysługuje Strenght In Numbers co już jest modyfikatorem to czemu nie można innych jeśli są w obrębie jednego oddziału.
FAQ RB 1.7A: Your unmodified Leadership is the highest Leadership
characteristic in the unit. Do not include any modifiers from
any source, for example, Strength in Numbers, Inspiring
Presence or the Doom and Darkness spell.
FAQ 1.7 nie mówi, że bez modyfikatorów, mówi, że nie można skorzystać z Ld poza oddziałem a to co ma oddział działa, trochę nie do końca kojarzę jakie argumenty były za tym by spirit leech nie korzystał z modyfikatorów, bo z FAQ to nie wynikaA: Your unmodified Leadership is the highest Leadership
characteristic in the unit. So the Leadership from any
characters in the unit itself (but not from outside the unit, from
Inspiring Presence for example) with a higher Leadership can
be used unless specifically stated otherwise.
Skoro SKavenom przysługuje Strenght In Numbers co już jest modyfikatorem to czemu nie można innych jeśli są w obrębie jednego oddziału.
steadfast nie ma nic wspolnego z unmodified leadreshipCauliflower pisze: Czyli rzucanie doom&darkness na oddziały ze steadfastem też nie ma sensu....
unmodified to unmodified, wiec nie dostaja bonusow za ranki.P.S. Czy ktoś wie może jak wyglądał faq do skavenów?? Czy unmodified tam liczy się z rzędami czy bez? Bo zaraz się okaże, że i slavy pryskają szybciej, skoro tak rawowo podchodzimy do sprawy.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
"STEADFASTShino pisze:steadfast nie ma nic wspolnego z unmodified leadreshipCauliflower pisze: Czyli rzucanie doom&darkness na oddziały ze steadfastem też nie ma sensu....
If defeated unit has more ranks than its enemy, it takes break test on its unmodified Leadership."
str. 54 Rulebook....
A to feler westchnął kalafior....
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Wklej faq, który o tym mówi.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Zgadza się.
Czyli mag może mieć 2ld, nie korzystać z innej, a snajpery nasucza z 8ką?
Ok. Rozwiązane.
Głupia ta gra
Czyli mag może mieć 2ld, nie korzystać z innej, a snajpery nasucza z 8ką?
Ok. Rozwiązane.
Głupia ta gra
- Paraszczak
- Falubaz
Ja sie już zgubiłem. Może ktoś napisać wykładnię, co to jest unmodified LD, jak działa D&D, Strenght in Numbers, Dyscyplina i inne modyfikatory na Snajperki oraz Steadfasta? Tak po prostu napisać?