Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)
Re: Co zmieni się w 9 edycji?
zauważcie, że GW nie może znerfić jednej cześci (np altylerii), ponieważ nikt nie kupi armi opartej na niej... DF,EMP,ChD... GW wbrew pozorom musi zachować balans
Ja bym na GW spojrzał jak na krwiopijce podejrzewam ,ze w 9 edycji turbo grywalne będzie to ,co teraz jest słabe i zalega w magazynach.
Niestety obawiam sie tego o czym już było wspomniane - uproszczenie zasad i upodobnienie armii pod wzgledem gry czego juz jestesmy swiadkami (np. Coraz wiecej dział w armiach)
A teraz co mnie boli najbardziej - brutalny gwałt na fluffie
A przykładem tego jest bezczelna taktyka GW z wprowadzaniem 40kowych demonów do battla byle było wiecej odbiorców
Niestety obawiam sie tego o czym już było wspomniane - uproszczenie zasad i upodobnienie armii pod wzgledem gry czego juz jestesmy swiadkami (np. Coraz wiecej dział w armiach)
A teraz co mnie boli najbardziej - brutalny gwałt na fluffie
A przykładem tego jest bezczelna taktyka GW z wprowadzaniem 40kowych demonów do battla byle było wiecej odbiorców
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!
W sumie to jestem ciekawy jak by wyglądała bitwa np Bretonia vs Tau albo Space Marines XD
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
- Infernal Puppet
- Masakrator
Bardzo jednostronnie jak sądzę .
Meh. Ludzie zawsze tak prorokują jak wychodzą nowe AB i większości przypadków rezultat jest taki, że przewidywania okazały się funta kłaków warte .podejrzewam ,ze w 9 edycji turbo grywalne będzie to ,co teraz jest słabe i zalega w magazynach.
Przecież monstery już są grywalne ( nie wszystkie, ale to wynika raczej z ich kosztu pkt niż z zasad ). Dosłały Tstompa, dostały przyjaźniejsze zasady LT, i td. Od cannonów umierały jak psy już wcześniej, teraz może jest to tylko bardziej widoczne, gdy działa ma więcej armii ( co też jest dyskusyjne - obecnie armatę maja 4 armie, kiedyś taką teoretycznie mogła mieć właściwie każda, przypomnijcie sobie hecę z działami DoW ). Może też zmieniły się podstawki ( kiedyś większość potworów miała 50x50 i podobne, teraz wiadomo, mamy rozmiary rzędu 100x150, sześć razy większe niż w/w ), ale mi się akurat ta zmiana podoba. Wielgachny smok popylajacy na 5 cm wygląda po prostu śmiesznie ( w rozumieniu głupio, nie zabawnie ), na wiekszej podstawce czuć majestat tego dziadostwa . Choć oczywiście wielgachna podstawka dość znacząco wpływa to na szansę złapania pocisku prosto w ryj niestety.Na bank wrócą monstery, zobaczcie ile teraz taki kosztuje a nadal jest niegrywalny. Dostaną jakąś zasadę która ja wzmocni a artylerię zrobią bardziej losową. Np: armaty które na daleki zasięg muszą rzucić jak w niebezpośrednie trafienie.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Przy tych podstawkach trafić mógłby i Steve Wonder na 7 ed. Ale niech ktoś wciśnie stonehorna czy arachnoka na rydwanową
- Infernal Puppet
- Masakrator
Batl zaznał modeli znacznie większych niż swoje podstawki ( Garlauch np. ), więc podejrzewam, że przy duuuuużej dozie samozaparcia dało by się coś takiego zrobić . Choć efekt wizualnie byłby zapewne dość tragiczny .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Mecz z HE na smoku. W 1 turze Treb wali w smoka. Gad zostaje na jednym życiu. W następnej turze wpada w lancę. Wyzywa dowódcę na pojedynek. Przyjąłem. Lord He nie zrobił nic a czempion dobił Smoka. Walkę wygrywałem bodaj o 3 lub 4 (sztandar, szeregi i zadana rana) Lord bez smoka ucieka na 2 cale.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Na to najbardziej czekam w 9 edycji.Matis pisze:Mecz z HE na smoku. W 1 turze Treb wali w smoka. Gad zostaje na jednym życiu. W następnej turze wpada w lancę. Wyzywa dowódcę na pojedynek. Przyjąłem. Lord He nie zrobił nic a czempion dobił Smoka. Walkę wygrywałem bodaj o 3 lub 4 (sztandar, szeregi i zadana rana) Lord bez smoka ucieka na 2 cale.
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać
Jak na mnie to my sami wymuszamy na nas konkretne zakupy nie GW. GW wypuszcza pełną dowolność ograniczoną w %. A Euro czy inne "formaty" nakazują nam zakup jednostek które będą tworzyć najlepszą rozpiskę. Wychodzi nowy AB, spece ucinają jednostki + ograniczenia by "z balansować grę" a my znowu do sklepu po to co będzie uber. To my sami sobie robimy kłopoty z zakupem nowych modeli. Ktoś kto gra już dość trochę i tak ma wystarczająca ilość modeli do dostosowania się do panujących zasad a z nową edycją zakupi tylko "nowości" do kolekcji lub przetestuje i odmówi sobie zakupu.
ps. Panowie chciałbym podziękować za pracę nad PKS.
ps2. Zakupił bym dodatek z Regionem/Clanem do AB choćby z racji tego iż tchnęło by to odrobinę ducha w armie <jednostki specjalne> i dostarczyło dużą ilość fluffu. Bo co mi z Hochlandzkich barw skoro pukawy te same co w innych prowincjach.
ps. Panowie chciałbym podziękować za pracę nad PKS.
ps2. Zakupił bym dodatek z Regionem/Clanem do AB choćby z racji tego iż tchnęło by to odrobinę ducha w armie <jednostki specjalne> i dostarczyło dużą ilość fluffu. Bo co mi z Hochlandzkich barw skoro pukawy te same co w innych prowincjach.
nah nie zgadzam się z tezą że to balans nakazuje kupno jednostek a nie GW
na mega uproszczonym przykładzie chaosu
grało się w 6 ed na smoku i knightach khorna -> 7 ed warriorzy choseni z warshrineami -> 8ed juggernauty i demony wróciły do łask
nie wynika to z ograniczen tylko z podrecznika który nagradza zmiane jednostek na 'nowe'
na mega uproszczonym przykładzie chaosu
grało się w 6 ed na smoku i knightach khorna -> 7 ed warriorzy choseni z warshrineami -> 8ed juggernauty i demony wróciły do łask
nie wynika to z ograniczen tylko z podrecznika który nagradza zmiane jednostek na 'nowe'
T
- Infernal Puppet
- Masakrator
A i to tylko połowicznie. Z 5 ( skullcrusherzy, mutalich, slaughterbrute, gorebeast chariot, chimera ) nowych jednostek WoCh-u, na dobrą sprawę grywalne są 2, może 3. Więcej w zmianie mety robi zmiana w bazowych zasadach. Ściąganie ofiar w walce wręcz od tyłu, a nie od przodu spowodowało przecież zmniejszenie ilości kawalerii ( poza bretą ) a w jej miejsce pojawienie się wielkich klocków piechoty, rzeczy wcześniej poza goblinami/skavenami w zasadzie niespotykanej.tylko z podrecznika który nagradza zmiane jednostek na 'nowe'
Z feita:
edit
via an anonymous source on Faeit 212
November will be Nidvember; Plastic Hive Guard Box released (corrected)
December: No coment, Hobbit and new Terrain
January: Ork Codex; Plastic Kommandoz & Warboss Plastic Kit
February: Dark Elves Armybook
March: Imperial Guard; three Plastic Kits for Steellegion & a Turretless Tank Kit, new Steellegion Character (no Yarrik!) Codex-Focus is Cadia & Armageddon
April: Breton Armybook
May: Space Wolves, there will be a 13th Great company & Thousand Sons Supplement parallel release near end of the Year Focus of the SW Supplement is the Fight again Tzeentch Forces
June: Warhammer Fantasy 9th Edition with Empire vs. Orks & Goblins
edit
via an anonymous source on Faeit 212
November will be Nidvember; Plastic Hive Guard Box released (corrected)
December: No coment, Hobbit and new Terrain
January: Ork Codex; Plastic Kommandoz & Warboss Plastic Kit
February: Dark Elves Armybook
March: Imperial Guard; three Plastic Kits for Steellegion & a Turretless Tank Kit, new Steellegion Character (no Yarrik!) Codex-Focus is Cadia & Armageddon
April: Breton Armybook
May: Space Wolves, there will be a 13th Great company & Thousand Sons Supplement parallel release near end of the Year Focus of the SW Supplement is the Fight again Tzeentch Forces
June: Warhammer Fantasy 9th Edition with Empire vs. Orks & Goblins
Akurat ta plota jest dość niewiarygodna bo inne źródła orki na marzec do 40k ustawiają a gwardię na styczeń.
A co do czasowki ciężko powiedzieć bo GW potrafi ostro zamieszać kolejność
Od dawna trąbiono ze tyrki to pierwszy dex w 2014, a przed nim miała być gwardia i orki jeszcze a tu hop siup i zmiana..
Możliwe ze na to maja wpływ supplementy bo razem z tyrkami ma być supplement do ultrasow, a zaraz po wydaniu gwardii i orków ma być codex armageddon zawierający 5list armii(templarzy,salamandry dwie armie orków(speed freaks i gazkul horde) i Steel legion do ig).
Dobre czasy w 40k teraz
A co do czasowki ciężko powiedzieć bo GW potrafi ostro zamieszać kolejność
Od dawna trąbiono ze tyrki to pierwszy dex w 2014, a przed nim miała być gwardia i orki jeszcze a tu hop siup i zmiana..
Możliwe ze na to maja wpływ supplementy bo razem z tyrkami ma być supplement do ultrasow, a zaraz po wydaniu gwardii i orków ma być codex armageddon zawierający 5list armii(templarzy,salamandry dwie armie orków(speed freaks i gazkul horde) i Steel legion do ig).
Dobre czasy w 40k teraz
Gdyby zmienić w twoim poście liczbę 9 na 8 to post byłby identyczny jak 99% postów jak wychodziła 8 edycjaMatias pisze:Wszyscy tak narzekają. Ale powiedzcie - jak wyjdzie ta 9 edycja i będzie faktycznie beznadziejna - czy ktoś każe wam grać na jej zasadach ? Przecież jeżeli wszyscy się zgodzą z jej ch**owością, to będzie można dalej grać na zasadach 8ed
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać
Dokładnie jakby przeszukać forum to znalazłoby się te posty. Dodatkowo był pomysł Bastard Sworda
Niezależnie co się zmieni kto ma grać w battla to będzie w niego grał w 9 edycję i kolejne które będą.
Zmiany edycji są dobrym pretekstem dla tych którzy chcą skończyć z graniem.
Niezależnie co się zmieni kto ma grać w battla to będzie w niego grał w 9 edycję i kolejne które będą.
Zmiany edycji są dobrym pretekstem dla tych którzy chcą skończyć z graniem.
Wisła Kraków.