Takie bradziej dark he.

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Chce pomalować jeszcze na srebrno-szaro-metaliczny. Gdzieś jest umieszczone foto z SM o podobnym charakterze.
Jesli chodzi ci o tych Swordmasterów
To wysoko mierzysz... Golden Demon :wink:
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Belannaer
Warzywo

Post autor: Belannaer »

Gratuluje umiejętności malarskich, jednak dobór kolorów mi sie nie podoba.
Zakładają na siebie czerwone ciuchy a na to zieloną zbroje? Jakoś mi to nie pasuje do SM Ci wyglądają jak z jakiegoś komiksu :P

Jednak malowanie bardzo dobre, podstawka też fajna, ale chyba nie wystawiasz ich po 5 rzędzie?

Pozdro

Awatar użytkownika
Belannaer
Warzywo

hehehe strasznie szybko odpisujecie
Kris pisze: Jesli chodzi ci o tych Swordmasterów
To wysoko mierzysz... Golden Demon :wink:
Jedynie bym coś zmienił z płaszczykiem Championa i ich kitami na hełmach - czerń, może granat, albo bordo :P
Ale malowanie jest super :) Mam nadzieje żę podobnie mi wyjdą :)
Na drugi oddział nie mam pomysłu może trochę złotego krwista ciemna czerwień i biel lub szarość.

Pozrawiam

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Post autor: Chodak »

No wiesz jesli chodzi o kolorystyke to jak kto lubi - jednym sie podobaja jednym nie ;) Ale zawsze tak jest obojetnie jak bys nie pomalowal :) a co do wystawiania ich po 5 w rzedzie to zazwyczaj tak robie, zalezy z kim gram. Ale nie odbiegajmy od tematu za bardzo, bo nas Kosa ochrzani :)

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

A co do tego ze sa "komiksowo" pomalowani juz mi pare osob powiedzialo, ale oczywiscie w znaczeniu pozytywnym :)

Awatar użytkownika
Belannaer
Warzywo

Chodak pisze:No wiesz jesli chodzi o kolorystyke to jak kto lubi - jednym sie podobaja jednym nie ;) Ale zawsze tak jest obojetnie jak bys nie pomalowal :) a co do wystawiania ich po 5 w rzedzie to zazwyczaj tak robie, zalezy z kim gram. Ale nie odbiegajmy od tematu za bardzo, bo nas Kosa ochrzani :)
A można wiedzieć dlaczego? Tracisz tylko ataki! Przy drogich elfach raczej nie opłaca sie pakować w rzędy. No chyba że ktoś jest innego zdania :P

Wystawiasz 15 a nie lepiej 14 mieć 15 ataków niż 11? Walcząc masz większe szanse że kogoś zdejmiesz a jeszcze zostaje ci 15 pkt

Kosa wiem ę to odbieganie od tematu ale jestem ciekaw taktyki niektórych graczy :P

Pozdro

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Zauważ, że tracisz co prawda te 4 ataki, z których wbijasz statystycznie dwa woundy (pomijam, że może sie wysejwoawać) a z rzędów masz pewne +2 do rezolucji. Poza tym jak masz w rzędzie piątkę to latwiej nią manewrować (wheele mniej zżerają)...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

tak, jak masz 15 to wystarczy jedna zablakana strzala (chocby z takiego rydwanu HE) i juz masz 14 ludków, czyli masz 4 ataki mniej i tylko jeden szereg :) - takie jest moje rozumowanie jesli chodzi o szeregi w drogich elitarnych piechotach czy tez kawaleriach (juz prawie nikt nie wystawia 10 SH czy tez DP - bo ten dodatkowy rząd jest a drogi i za latwo go stracic)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Belannaer
Warzywo

Kris pisze:Zauważ, że tracisz co prawda te 4 ataki, z których wbijasz statystycznie dwa woundy (pomijam, że może sie wysejwoawać) a z rzędów masz pewne +2 do rezolucji. Poza tym jak masz w rzędzie piątkę to latwiej nią manewrować (wheele mniej zżerają)...

Masz pewne +2? przy 14 wystawionych w 2 rzędach masz +1 ale za to 4 ataki i 15pkt? No mozę z wheelami sie zgodze ale czy nie jesteśmy najszybszą armią i przy ASF nie ma to teraz znaczenia przy SM?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

1. Wystawiajac ich 14 mamy mniejsze mozliwosci manewrowania niz np przy ustawieniu 3x5.
2. Jestesmy narazeni na wieksza ilosc szarż niz przy 5 w szeregu.
3. Dostajemy wieksza premie za 2 szeregi niz tylko za 1.
4 przy zabiciu jednego SM mamy nadal 1 rzad wiecej niz w przypadku wystawienia 14 (2x7)
5. Majac do dyspozycji 11 atakow z S5, WS6 i oczywiscie ASF-em niewiele jednostek przetrzyma taki atak bez zadnych strat i miejmy nadzieje spowodowania paniki, badz zlamania ;)

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Belannaer, Przecież nie mówię o wyższości 5tek na 7kami, tylko dostrzegam zalety każdego ustawienia.

Przeciw bretońskim lancom bardziej skuteczne są piątki - z tego prostego powodu, że wiecej naszych mistrzów po prostu nie wejdzie do walki - za zawsze o +1 czy +2 więcej do rezolucji

PS.
przy zabiciu jednego SM mamy nadal 1 rzad wiecej niz w przypadku wystawienia 14 (2x7)
Ale przecież przy 13 (2x7-1) rząd nadal sie liczy - bo ma conajmniej 5 w szeregu...

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Co do tegu ustawienia to faktycznie :) Conajmiej 5 w szeregu ;) Ale ja i tak wole 3x5 cisnąć ;)

Awatar użytkownika
Szrederator
Chuck Norris

Post autor: Szrederator »

Chodak pisze:2. Jestesmy narazeni na wieksza ilosc szarż niz przy 5 w szeregu.
mało rzeczy rozwali 14 sm ostatnio przyjąłem chaosowego generała na demonic mouncie i 3 korników heros zabił mi 4 a ja 3 korników w sumie przegrał o 1 i uciekł :) zmienil się w sawna :lol2: ale oni rozwalą pawie wszystko :twisted:

Chmuruś
Chuck Norris

Post autor: Chmuruś »

Ostatnio, w 14 SM (2x7) zaszarżowała mi 5 Khorników z BSB. Oddał tylko BSB, poczym uciekł :D

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

to pogratulowac ze szarżował naprawde szarżowac Klocek SM to samobójstwo ;) jezscze w ilości 5 to juz naprawde ;)

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

A wracajac do tematu konwersji HE na bardziej dark HE co sądzicie o pomysle zamiany ostrzy wloczni HE na ostrza od wloczni DE oraz doklejeniu na sam dol wloczni HE tych zakonczen od wloczni DE?

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

kompletnie pozbawione jakiegokolwiek sensu.

To nie w stylu HE.
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Widukind z Korwei, Kronika Saska

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Wiesz... Wtedy już tylko po hełmach będzie rozróżnienie, że to klocek Spearmenów, nie warriorsów...
Według mnie nie tędy droga - zamiana modeli DE na HE to nie to...
(choć rozważam używanie Dark riderów jako fasta...)

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Ale ja nie chce zamieniac modeli DE na HE, tylko dodac pare motywow do moich HE, zeby wygladaly jak dark HE. Przykladowo chcialem zamienic ostrza wloczni w moich spearmanach :)

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Zdecydowane nie takim zamianom. IMO wtedy traci się klimat. Jak dla mnie ta mroczność HE powinna raczej leżeć w przytłumieniu kolorów, jakies trofea wrogów (głowy odpadają, bardziej już bronie), pozbawienie tylu błyskotek i dodanie zniszczeń w ekwipunku (ale nie ma się on rozpadać, bo przecież ejst najwyższej jakośći. Ale takie rzeczy typu strzały w tarczach, czyli takie które wynikają z mnogości przebytych bojów są ok). No to tyle ode mnie :wink:
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

ODPOWIEDZ