MŚ w piłce nożnej - Brazylia 2014

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Re: MŚ w piłce nożnej - Brazylia 2014

Post autor: Dębek »

Breslauer pisze:Szkoda Chorwatów...
Pewnie, ze szkoda. Tym bardziej, ze w sobotę czeka mnie koszenie trawnika, bo przegrałem o ten mecz zakład z żoną, która była za Brazylią. :mrgreen:
Chorwaci się podobali, bo postawili brazylii cieżkie warunki. Czy byli lepszi w tym meczu? Wynik i statystyki mówią coś innego.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

smiejagreg pisze:...
Solider pisze:Pomijając żałosny poziom sędziowania, to nie wiem na co narzekacie, w tym meczu, Brazylia strzeliła 4 bramki :), a Chorwacja żadnej i dlatego przegrała. Nawet wątpliwy karny (którego nie powinno być imo) tego nie zmieni, bo bez karnego byłoby 2:1, a to wciąż przegrana. Chorwacja grała rwanie i nierówno, Brazylia zresztą też, ale ona miała Nejmara i Oscara, którzy zrobili różnicę.
Trochę to przypomina używanie statystyk przez naszych "rządzących" - oni też nie ogarniają zagadnienia, ale z ich wypowiedzi wszystko wygląda jasno i jednoznacznie...
No to pojechałeś... :shock: Statystyki pokazują komu bardziej chciało się grać i tyle, według mnie poza karnym z kapelusza i bardzo niskim poziomem sędziowania, mecz był ok, 4 bramy na początek... lubię to! Zwycięstwo Brazylii zasłużone. Chorwaci przegrali na własne życzenie, prowadzili (po golu Brazylii ;) ) i nie dowieźli zwycięstwa, to nie paraolimpiada, aby faworyzować słabszych... to MŚ!!!.
Dębek pisze:
Bez "pomocy" sędziego Chorwaci mogli spokojnie ten mecz zremisować, a nawet wygrać.
A Brazylia mogła im wsadzić 3 lub 4 gole, bo okazji miała wystarczająco dużo. Gdybanie. Dla mnie lepiej jak wygrywa drużyna, która lepiej gra w piłkę. Za zwycięstwa w stylu Greków na euro dziękuję bardzo.
+1.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Meczyk był bardzo dobry, ale sędzia zjebał show i tyle.
A gdybanie można sobie darować.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Kołata +1
Sedzia się nie popisał, ale zarzucanie mu, że wydrukował mecz jest co najmniej nie na miejscu. Nie wytrzymał presji, źle się ustawił, brazylijczyk przyaktorzył, nieważne. Popełnił błąd, jakich zdarza się wiele w piłce nożnej.
Fakt jest faktem, że brazylia potrafiła odpowiedzieć po straconej bramce. Zdobyła przewagę i strzeliła gola.
Chorwatów nie było już na to stać, mimo że czasu mieli sporo. Zamiast tego dostali kolejną bramkę. Różnicę było zatem widać gołym okiem. Piłkarsko chorwaci odstawali, nie jakoś strasznie, ale zawsze.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Mecz był ok, Brazylia była lepsza, gdyby nie karny to wynik był sprawą otwartą.
Nie pierwszy raz na mundialu zdarza się że to gospodarze mają szczęście do sędziów - zobaczymy jak to będzie wyglądało dalej.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Po jednym mundialu w Korei i Japonii?
Przepraszam, a którzy gospodarze, poza koreańczykami, byli tak strasznie faworyzowani?
RPA?, Niemcy?, Francja? USA?
Raz się zdarzyło w meczach Korea - Hiszpania i Korea - Włochy i teraz zawsze jak jest błąd na korzyść gospodarzy to zawsze musi być wał?
Sędziowie będą mylili się jeszcze nie raz na tych mistrzostwach, a pomyłki będą wpływały na przebieg gry. Życie. W ostatnich latach tylko Francuzi wygrali MŚ u siebie i o ile pamiętam to grali zajebiście i nikt im nie pomagał.

BTW w przypadku Korei to też nie był żaden spisek, tylko efekt dopuszczenia do sedziowania arbitrów z Beninu czy innej Somalii, którzy wystraszyli się tłumu i totalnie się pogubili.
Jak mawiał dawno temu mój znajomy o sędziowaniu na meczach finałowych koszykówki w Polsce: "Na początku myślałem, że oni oszukują a okazało się, że są poprostu głupi".
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Chociaż nie jestem fanem teori spiskowej dziejów to przypomne Ci Piotrze ćwierć final w Niemczech - Niemcy vs Argentyna w ktorym pamietam mozna bylo miec sporo zastrzezen do pracy sedziego
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Wiemy że setki, jak nie tysiące spotkań na świecie jest ustawianych – są śledztwa, konkretne zarzuty – dotyczy to też najmocniejszych lig.
FIFA jest organizacją przeżartą korupcją – to ona wyznacza sędziów do poszczególnych spotkań. Czy można z całą pewnością stwierdzić że sędziowanie jest czyste? Tym bardziej że były w przeszłości jaskrawe przypadki złego sędziowania.
Czemu służy brak powtórek telewizyjnych? Sędziego technicznego który przekaże informacje głównemu?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Wiemy że setki, jak nie tysiące spotkań na świecie jest ustawianych – są śledztwa, konkretne zarzuty – dotyczy to też najmocniejszych lig.
Nie przypominam sobie udowodnienia korupcji w przypadku sędziów na MŚ. Nie ma dowodów, ale juz można komuś zarzucić oszustwo, bo w serie A była afera korupcyjna. Będą dowody, wtedy sam pierwszy nazwę japońca złodziejem.
Chociaż nie jestem fanem teori spiskowej dziejów to przypomne Ci Piotrze ćwierć final w Niemczech - Niemcy vs Argentyna w ktorym pamietam mozna bylo miec sporo zastrzezen do pracy sedziego
A ja wspomnę nieuznaną bramkę dla anglików w meczu z Niemcami, gdzie ani Niemcy ani Anglia nie byli gospodarzami. :wink: Reasumując sprzeciwiam się stwierdzeniu, że błąd w meczu gdzie gra gospodarz jest wałem, drukowaniem etc., a bład w meczu gdzie gospodarz nie gra jest błędem.

Obiektywnie rzecz ujmując mecze z udziałem gospodarzy mają duży cieżar gatunkowy, wiec powinni je prowadzić jak najlepsi sędziowie. Nie przeczę, że arbitrom łatwiej przychodzi pomyłka na kożyść niż przeciw gospodarzom. Wiadomo jaką presję wywołuje obecność 2 tys kibiców z Chorwacji, a jaką 70 tys brazylijczyków. Nie jestem jednak w stanie uwierzyć, że ktoś japońcowi kazał podyktować karnego z kapelusza.
Zabolało mnie jak hiszpanom w meczu z koreą nie uznano 3 prawidłowych bramek. To było przykre. Pomyłka w meczy Brazylia-Chorwacja, mimo ze sercem byłem za chorwatami, spłynęła po mnie jak woda po kaczce.
Wygrał zespół obiektywnie lepszy. Za grę chorwatom należy się uznanie, ale nie róbmy z nich moralnych zwycięzców. Bramę strzelili trochę przypadkowo. Nie potrafili utrzymać prowadzenia, nie potrafili skontrować skutecznie brazylijczyków. Gdy prowadzenie mieli przeciwnicy nie potrafili ich skutecznie przycisnąć, sami dali się w końcówce skontrować. Nie mieli ani szczęścia (sędzia) ani argumentów czysto piłkarskich więc zasłużenie przegrali.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Jestem kibicem sezonowym (oglądam mecze co 2 lata) wiec może sie nie znam ale:
Wczoraj byłem zachwycony Chorwatami :wink: Walka była, jakieś hopsanie techniczne z piłką też. Wyglądało to dla mnie tak - biegł Chorwat z piłką podbiegało 2 Brazylijczyków a on do nich "A ja umiem tak!" i cyk cyk był za nimi. W druga stronę to samo z Brazylijczykami "Hej Chorwaci, fajny numer zrobiliście 30 s. temu, a tak umiecie" cyk cyk i jada dalej. Rewelka, dawno czegoś takiego nie widziałem. A największe wrażenie na mnie zrobili nasi przyjaciele z południa europy swoją postawą. Zazwyczaj w meczu potrącony kolo widowiskowo pada i umiera bólu. Wczoraj: traci chłop z Chorwacji równowagę, prawie upada, ale podpiera się łapami, boksuje nogami, zbiera się i biegnie dalej z piłką koło nogi. Bez, teatrologii bez wymuszania czegokolwiek.

A dzisiaj natomiast wielki rewanż za poprzedni mistrzostwa! Szwagier z Hiszpanii już na mnie pomstuje ale co tam, niezmiennie od 1994 r .. HOLANDIA !!!
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Dobre podsumowanie:"w tym meczu były cztery sytuacje kluczowe dla wyniku: 26 min. cios łokciem Neymara na czerwoną kartkę - sędzia daje żółtą, 56 min. faul Alvesa na Olicu wychodzącym na czystą pozycję, czerwona kartka dla Alvesa i wolny tuż przed linią pola karnego - sędzia nie widzi faulu, 68 min Fred wykonuje pad do tyłu jakby trafił go pocisk dużego kalibru, choć obrońca ledwo go dotknął (na pewno nie ciągnął, co widać na powtórkach) czyli żółta kartka dla Freda i wolny dla Chorwatów - sędzia dyktuje rzut karny, 90 min. ewidentny faul Ramiresa przy linii środkowej (wejście obiema nogami od tyłu) po którym piłkę przejmuje Oscar i strzela bramkę - sędzia nie widzi faulu... cała reszta tego przedstawienia to tylko otoczka bez znaczenia dla wyniku..." Tym samym możemy zakończyć i czekać na Holendrów. =P~
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

Grolshek pisze:Dobre podsumowanie
chyba nie do końca, bo Chorwaci też łokciami się rozpychali

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Zasadniczo na strasznie dużo pozwalał sędzia - dużo było sytuacji gdzie ktokolwiek inny by spokojnie odgwizdał faul.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Jeszcze gwizdnięto rękę Olicia, której nie było, a wychodził na czystą pozycję.

Pompa na Brazylijczyków była za duża. Sędziowie wychodzą z założenia, że lepiej skrzywdzić tych mniejszych niż tych, którym kibicuje zdecydowana większość. Kraje jak Serbia czy Chorwacja co mistrzostwa są okradane bo mało ludzi tam mieszka i małe reklamacje będą.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Nie wiem na ile jest to prawdą, ale mówi się, że z powodu niepokojów społecznych, w momencie, kiedy Brazylia odpadnie z mistrzostw mogą się zacząć burdy.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

co mistrzostwa są okradane
Uwielbiam taką retorykę... Co się potem politykom dziwić. Sól tej ziemi. :P
Paradoksalnie na ostatnim euro "okradli" takiego kopciuszka jak Anglia. W cześniej "okradali" innych maluczkich typu Hiszpania, Argentyna czy Włochy. :roll:
BTW, skoro wszystko jest ustawione, to po co to oglądać.
Nie wiem na ile jest to prawdą, ale mówi się, że z powodu niepokojów społecznych, w momencie, kiedy Brazylia odpadnie z mistrzostw mogą się zacząć burdy.
Burdy się zaczną bo brazylii nie stać na ten mundial, a nie dlatego, że ich drużyna odpadnie. FIFA, która zarobi na tym mundialu, to idealny target na wieszanie psów. Dajcie spokój biednemu kitajcowi z gwizdkiem. Pochodzi z kraju, gdzie honor jeszcze coś znaczy i najwyraźniej nie wiedział, że Fred San, mógłby upaść tak nisko by symulować faul w polu karnym. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Ale te małe kraje zawsze są okradane, a taka Anglia to pewnie piszesz bez sensu o meczu z Niemcami. Hiszpania z kolei ma szczęście od paru lat niezmiennie. Nie piszę o ustawianiu meczów, tylko o jakimś tam faworyzowaniu jednych względem drugich co często udziela się sędziom.

Gdyby Japończyk pomylił się na korzyść Chorwatów skończyłby tak: http://gwizdek24.se.pl/pilka-nozna/pilk ... 36312.html

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Daj może jakiegoś emota, bo pomyślę, że ten link wklejasz na poważnie.
Ale te małe kraje zawsze są okradane.
Jasne, a w USA biją murzynów. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Najśmieszniejsze jest to ,że nie mogą posadzić ziomka z monitorkiem gdzieś przy murawie (np.: techniczny) ,który oglądałby powtórki i dawał info sędziemu w słuchaweczkę .Zero wymuszeń ,przypadkowych karnych i innych wałów ... ale nie byłoby jak zarobić :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

ODPOWIEDZ