[MASTER] Orcze Gniazdo 14-15.05
Re: [MASTER] Orcze Gniazdo 14-15.05
Niecałe 3 tygodnie do największego mastera w roku i tylko 3 zgłoszenia?
Mam nadzieję, że po opublikowaniu v.1.0 spłyną wszystkie rozpy i będzie z kim grać.
Mam nadzieję, że po opublikowaniu v.1.0 spłyną wszystkie rozpy i będzie z kim grać.
To nie tak...
By "środowisko" nie wymierało (z uwagi, że 9Age to projekt graczy a nie korporacji handlowej, która za pomocą sprytnych rozwiązań napędza "nowych"), musi być dopływ świeżej krwi! pytanie skąd ją wziąć? Hermetycznie zamknięte środowisko "wyjadaczy" nie pozwoli na "coś innego", coś nowego, pomysły, idee itp - to skończy się tak, jak kończy się żywot wielu [i tutaj można wstawić cokolwiek] - po prostu rozpadnie się, zostanie porzucone, zapomniane.
Udział w jakimkolwiek turnieju na duże pkt dla wielu nowych osób (w tym dla przykładu: mnie) jest zamknięty z powodu:
a) braku doświadczenia i dogłębnej znajomości zasad - choć to nie jest wielka przeszkoda
b) braku pomalowanej armii
(wiem, powyższe nie stanowią w większości przypadków przeszkody w rozumieniu zasad turniejowych) - ale dla mnie wystawienie nie pomalowanej armii lub pomalowanej byle jak = złe moje samopoczucie. Nawet w bitwach czysto towarzyskich ładnie pomalowana armia to ładnie pomalowana armia. I tak ocieramy się o pytanie: to dlaczego nie pomalujesz? Cóż, czasem czas lub jego brak jest cholerną przeszkodą.
Małe punkty na lokalnych turniejach - to szansa dla osób takich jak ja by domalować, i zacząć "ogrywanie się z zasadami" poza domowymi pieleszami z kumplem czy dzieckiem, a małe punkty na imprezach typu master to szansa dla osób, które teraz nie wezmą udziału w masterze z kilku różnych nie znanych mi powodów, ale zasmakują dużych imprez, i też dla odwiedzających (jeżeli tacy są), którzy zobaczą - kurcze wystarczy kilkanaście figur i można zacząć się świetnie bawić...
Czy jeżeli na tego typu imprezach bakcyla złapie kilka osób - to "środowisko" będzie miało dopływ świeżej krwi? (do przelewania w kolejnych bitwach dop. tłum. )
By "środowisko" nie wymierało (z uwagi, że 9Age to projekt graczy a nie korporacji handlowej, która za pomocą sprytnych rozwiązań napędza "nowych"), musi być dopływ świeżej krwi! pytanie skąd ją wziąć? Hermetycznie zamknięte środowisko "wyjadaczy" nie pozwoli na "coś innego", coś nowego, pomysły, idee itp - to skończy się tak, jak kończy się żywot wielu [i tutaj można wstawić cokolwiek] - po prostu rozpadnie się, zostanie porzucone, zapomniane.
Udział w jakimkolwiek turnieju na duże pkt dla wielu nowych osób (w tym dla przykładu: mnie) jest zamknięty z powodu:
a) braku doświadczenia i dogłębnej znajomości zasad - choć to nie jest wielka przeszkoda
(wiem, powyższe nie stanowią w większości przypadków przeszkody w rozumieniu zasad turniejowych) - ale dla mnie wystawienie nie pomalowanej armii lub pomalowanej byle jak = złe moje samopoczucie. Nawet w bitwach czysto towarzyskich ładnie pomalowana armia to ładnie pomalowana armia. I tak ocieramy się o pytanie: to dlaczego nie pomalujesz? Cóż, czasem czas lub jego brak jest cholerną przeszkodą.
Małe punkty na lokalnych turniejach - to szansa dla osób takich jak ja by domalować, i zacząć "ogrywanie się z zasadami" poza domowymi pieleszami z kumplem czy dzieckiem, a małe punkty na imprezach typu master to szansa dla osób, które teraz nie wezmą udziału w masterze z kilku różnych nie znanych mi powodów, ale zasmakują dużych imprez, i też dla odwiedzających (jeżeli tacy są), którzy zobaczą - kurcze wystarczy kilkanaście figur i można zacząć się świetnie bawić...
Czy jeżeli na tego typu imprezach bakcyla złapie kilka osób - to "środowisko" będzie miało dopływ świeżej krwi? (do przelewania w kolejnych bitwach dop. tłum. )
co do a, to to dotyczy w zasadzie kazdej gry, gdzie wystepuje kompetytywna scena turniejowa. Niezaleznie od tego czy jest to zabawa w ludki, egaming, sport czy wedkarstwo. Doswiadczenie mozna zdobywac tylko jezdzac, a kazdy, kto byl na turnieju, mial kiedys turniej, ktory byl dla niego/niej pierwszy.Udział w jakimkolwiek turnieju na duże pkt dla wielu nowych osób (w tym dla przykładu: mnie) jest zamknięty z powodu:
b) dlatego z tego co wiem nie ma nakazu pomalowanej armii. Patrzac po nowych osobach na turniejach (kilka takich w Warszawie jest), byly osoby, ktore przyjezdzaly cala szara armia, ktora pozniej domalowywali w odpowiednim czasie.
Zgadzam się z Tobą w 100% zasady i malowanie w większości nie są wymagane, ale czy wyobrażasz sobie (rozpatrując tylko malowanie) dajmy na to: występ gitarowy i grę na niedostrojonej gitarze? Można? Pewnie, że można - ale jak odbiorą to inny grający na tym samym występie no i widzowie - pozostawiam do namysłu... ja bym odczuwał lekki dyskomfort
Osoby "taplające" się w WFB (przynajmniej te, z którymi miałem do czynienia w realu i tutaj na forum) uważam za naprawdę mega pozytywnych "gości", i patrząc na scenę przez ich pryzmat można wnioskować: super towarzystwo do ekstra rozrywki! A moje powyższe 3 grosze to tylko pogląd "świeżaka" z zewnątrz, który próbuje spamować i nabijać sobie posty
nie wyobrazam sobie. ak samo nie wyobrazam sobie pojscie na turniej, ktory odbywa sie w sali, do ktorej drzwi sa zamurowane. Bo jednak narzedziem jest w tym wypadku sala podobnie jak i narzedzie muzyka.SkavenLord pisze:Zgadzam się z Tobą w 100% zasady i malowanie w większości nie są wymagane, ale czy wyobrażasz sobie (rozpatrując tylko malowanie) dajmy na to: występ gitarowy i grę na niedostrojonej gitarze? Można? Pewnie, że można - ale jak odbiorą to inny grający na tym samym występie no i widzowie - pozostawiam do namysłu... ja bym odczuwał lekki dyskomfort
blizszy porowaniinu jesli juz granie z niepomalowanymi modelami jest to czy wyobrazasz sobie pojscie na wyzej wymieniony koncert, i sie okazuje, ze na nim uczestnik tego koncertu nie dba zbytnio o higiene albo za mocno poguje (choc tez porownanie za mocne. Blizsze byloby, ze nagrywa koncert na komorce i troche tym przeszkadza Ci w odbieraniu go na zywo)
jeszcze do porownania, ze w sumie dla organizatora najwazniejsza ilosc osob: to czemu nie pozwala na proxowanie? przeciez wiecej osob moze przyjechac bez ludkow, niz osob, ktore je posiadaja
nie mniej radze zaczac jezdzic od razu. Z niepomalowana armia (jesli mozna) i z brakiem doswiadczenia. doswiadczenie tak sie zdobywa a do malowania armii nic nie motywuje tak jak chec pojechania na nastepne turnieje
Mamy ponad 2 tygodnie do turnieju - 90% graczy wysyła zgłoszenia w ostatnich godzinach...
Turniej ma wszystko żeby być hitem - Mamy super miejscowke, doświadczenie, ostateczne zasady, selekcję do euro
Turniej ma wszystko żeby być hitem - Mamy super miejscowke, doświadczenie, ostateczne zasady, selekcję do euro
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
- wind_sower
- Masakrator
@Shino Dziękuję, że zupełnie niechcący potwierdziłeś moje słowa. Nie nazywaj za to swojej własnej argumentacji inwalidztwem.
Dwa systemy => więcej ludzi, bo grupa zainteresowanych jest większa. Proste.
Twoje dalsze wnioski zwyczajnie pominę, gdyż założenia, ktore przyjąłeś są zwyczajnie błędne i nie mają odzwierciedlenia do sytuacji, którą tu omawiamy. Chciałbym zakończyć już ten off top, który zupełnie niechcący rozpocząłem. Dlatego zapraszam na priv.
@Skavenlord Osób, których mierzwi granie szarakami jest więcej. Ze mną jest już nas dwóch Armię maluję tak, żeby za trzy lata nie mieć ochoty jej przemalować, a nie żeby mi nie obcinali punktów na masterach. Inna filozofia, dla niektórych na tym forum nigdy nie zrozumiana, więc nie przejmuj się. Rób swoje i do zoba na jakimś masterze.
Dwa systemy => więcej ludzi, bo grupa zainteresowanych jest większa. Proste.
Twoje dalsze wnioski zwyczajnie pominę, gdyż założenia, ktore przyjąłeś są zwyczajnie błędne i nie mają odzwierciedlenia do sytuacji, którą tu omawiamy. Chciałbym zakończyć już ten off top, który zupełnie niechcący rozpocząłem. Dlatego zapraszam na priv.
@Skavenlord Osób, których mierzwi granie szarakami jest więcej. Ze mną jest już nas dwóch Armię maluję tak, żeby za trzy lata nie mieć ochoty jej przemalować, a nie żeby mi nie obcinali punktów na masterach. Inna filozofia, dla niektórych na tym forum nigdy nie zrozumiana, więc nie przejmuj się. Rób swoje i do zoba na jakimś masterze.
Maluję dla Perfectly Painted Studio!
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
Zgnieść rewolucje! Utrzymać status quo!
@wind_sower
@skavenlord
A tak na serio, to do szczyrku przyjadą ludzie, którzy od ponad miesiąca przygotowują się na ten turniej na 2500. Jak się będziemy rozdrabniać to w końcu dojdziemy do takiego momentu, że będziemy robić 3 turnieje w jednym, bo ludzie lubią grać na różne formaty. Jeden na 1200 jeden na 1800 i 2500. Po co? Mityczni nowi gracze i tak nie jeżdżą na mastery i śmiem wątpić, że za duży próg punktowy to jest ostateczny argument za brakiem wyjazdu. Przypomnijmy sobie mastery w Krakowie czy Wrocławiu na małe punkty, parówki itp. Co z tego wychodziło? Zawsze byli dokładnie ci sami ludzie nie ważne jakie formaty. Jest problem z wyjazdem, bo punkty za duże? Pożycz figurki? Napisz do organizatora może on coś skołuje albo wymyśli/dopuści?
@wind_sower
@skavenlord
A tak na serio, to do szczyrku przyjadą ludzie, którzy od ponad miesiąca przygotowują się na ten turniej na 2500. Jak się będziemy rozdrabniać to w końcu dojdziemy do takiego momentu, że będziemy robić 3 turnieje w jednym, bo ludzie lubią grać na różne formaty. Jeden na 1200 jeden na 1800 i 2500. Po co? Mityczni nowi gracze i tak nie jeżdżą na mastery i śmiem wątpić, że za duży próg punktowy to jest ostateczny argument za brakiem wyjazdu. Przypomnijmy sobie mastery w Krakowie czy Wrocławiu na małe punkty, parówki itp. Co z tego wychodziło? Zawsze byli dokładnie ci sami ludzie nie ważne jakie formaty. Jest problem z wyjazdem, bo punkty za duże? Pożycz figurki? Napisz do organizatora może on coś skołuje albo wymyśli/dopuści?
Jak rozgrywany będzie wybór strony, rozpoczynanie i scenariusz oraz deployment? Gramy czysto podręcznikowo, czy są jakieś odstępstwa?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
tylko twoja. Zreszta nie po raz pierwszy. Swoja droga podoba mi sie twoja postawa: "zrobcie cos co mi sie podoba. Inaczje nie chce".wind_sower pisze: Nie nazywaj za to swojej własnej argumentacji inwalidztwem.
nie. dwa systemy -> wiecej ludzi, bo wiecej miejsc na turnieju. powtarzaj za mna. WIECEJ (w sensie nie mniej i nie tyle samo) miejsc (w sensie osob, ktore moze wziac udzial w turnieju gdzie jest max 1 druzyna na kraj)Dwa systemy => więcej ludzi, bo grupa zainteresowanych jest większa. Proste.
w sensie zalozenia etc, w ktorego pomagalem w tworzeniu i w ktorym wielokrotnie bralem udzial? mozliwe, ze sa bledne. Mozliwe, ze jednak wiecej wiem na ten temat i to jak by ten turniej wygladal jakby nie mial ograniczen miejsc. Moze bralem udzial w tworzeniu turniejow klmatycznych, nauk gry i turniejow wogole. Moze po prostu troche bardziej siedze w temacie od dluzszego czasu i moje bledne zalozenia wynikaja z doswiadczenia jak ludzie sie pojawiaja.Twoje dalsze wnioski zwyczajnie pominę, gdyż założenia, ktore przyjąłeś są zwyczajnie błędne i nie mają odzwierciedlenia do sytuacji, którą tu omawiamy.
Z cheica sie tez dowiem skad twoje zalozenia sie wziely.
nadal nie wytlumaczyles mi tez skoro zalozenie jest, ze 2 turnieje to wiecje osob, to czmeu mniejsze wymagania do turnieju (brak figurek, brak pomalowania) to nie oznacza wiecej osob?
swoja droga 2 turnieje to chyba jednak mniej osob, bo innym twoim zalozeniem jest, ze fajniej przyjechac na turniej gdzie jest duzo osob a nie malo (na 2 osobnych turniejach ewidentnie bedzie wzglednie mniej osob niz na jednym zbiorczym)
- wind_sower
- Masakrator
Jako mityczne stworzenie, które pierwszy raz postanowiło pojechać na mastera możesz sobie cykać ze mną fotki. Jedyna okazja, na drugim masterze już nie będzie tej szansy. Błogosławieni, którzy nie zobaczyli a uwierzyli. Gdybym miał pomalowaną armię w zeszłym roku to bym pojechałJarekK pisze:Zgnieść rewolucje! Utrzymać status quo!
@wind_sower
@skavenlord
A tak na serio, to do szczyrku przyjadą ludzie, którzy od ponad miesiąca przygotowują się na ten turniej na 2500. Jak się będziemy rozdrabniać to w końcu dojdziemy do takiego momentu, że będziemy robić 3 turnieje w jednym, bo ludzie lubią grać na różne formaty. Jeden na 1200 jeden na 1800 i 2500. Po co? Mityczni nowi gracze i tak nie jeżdżą na mastery i śmiem wątpić, że za duży próg punktowy to jest ostateczny argument za brakiem wyjazdu.
- wind_sower
- Masakrator
Zrobimy sobie foto grupowe! Jarekk powiesi sobie nad kominkiem
Takie głosy chodzą, ale w pierwszy poście widzę tylko
To w końcu jak jest. Zniesiona na bank, czy dalej nie wiadomo? Zostały dwa tygodnie i to dość istotne na tym etapie.konieczność posiadania pomalowanej armii prawdopodobnie będzie zniesiona