Dostałem 3 razy łomot - 1 Krasie 2x TrupKi - jest mi źle....

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

No tak, czterdziestkowcom trzeba wyjaśniać od zera ideę composition score ;) Więcej w temacie o slangu ;)

W dużym skrócie - duńczycy wymyślili całkiem ciekawy comp score. Gdzieś na NG wisi cały tekst, mam nadzieję, że Jacek poratuje i poda bezpośredniego linka.

EDIT: dzięki, Jacku :)

Gramy na ten comp czy nie? Bo bije w nas właściwie po równo, a nawet śmiem twierdzić, że w "reprezentację" bardziej ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Brat Tomasz pisze:a co to jest "Duński comp" ? Rozumiem że to nie komputer z Danii ;)
Duński od Danii
Comp od Composition score

Takie restrykcje, przy tworzeniu armii, ze nie powtarza sie zbyt wiele slotow, ograniczenia magii itp :)
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Tomash pisze: Gramy na ten comp czy nie? Bo bije w nas właściwie po równo, a nawet śmiem twierdzić, że w "reprezentację" bardziej ;)
NIE.

Napisałem Ci, że wystawię 4000 WE na zasadzie ładnie pomalowanych modeli.

"JJ-comp."
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Brat Tomasz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brat Tomasz »

trikk pisze:
Brat Tomasz pisze:a co to jest "Duński comp" ? Rozumiem że to nie komputer z Danii ;)
Duński od Danii
Comp od Composition score

Takie restrykcje, przy tworzeniu armii, ze nie powtarza sie zbyt wiele slotow, ograniczenia magii itp :)
dzięki :-) mniej więcej wiem o co chodzi z compscorami (w 40tce też takie sie zdarzają) - bardziej chodziło mi jakiegos sznurka do opisu tego duńsckiego komputera... ;)

Awatar użytkownika
Brat Tomasz

JJ daj numer na priva bo jakos go po pijaku skasowałem :-)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Tomash pisze:Shino: co prawda mam dwie katapulty, ale papier-nożyce-kamień to mnie ostatnio kręciły jakoś we wczesnej podstawówce ;) Pomyśli się jeszcze, to ma być gra dla funu, a dublowanie i triplowanie slotów jest kompletnie nieklimatyczne. Oczywiście się tutaj zgadzamy, prawda Jacku? ;)
z calym szacunkiem, ale 2 katapulty to nie jest kamien papier nozyce... :wink:

nie mniej jednak milej gry i szybko piszecie ten raport :)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Ech, smsy od Brata Tomasza przeczytałem jak ów pewnie już dawno w Gołkowie był. Innym razem pykniemy epicką bitwę - ja w międzyczasie domaluję carriony i herosów :)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

The winter hasn't come yet. Fresh flowers bloomed on disoriented brushes.
The surface of a muddy pool stirred. A bony hand emerged, followed by a rotting skull. More bloated corpses pierced the surface, crawling to the shore. Weeping willows bent, their branches sprouted claws. In a flurry of blows, the dismembered remnants sank back in the mud.

Inwazja Wampirów na Leśne Ostępy Gołkowa została odparta.

Najpierw Varden wygrywając z rozpaczliwie broniącymi się krasnalami postanowił powiększyć rozmiary zwycięstwa i rzuciwszy na Nekrarcha Hellish Vigour i Hand of Dust zaszarżował w ostatniej turze kowadło. Na 4+ z przerzutem zabijał w pojedynku Runelorda. 1,3..... Runelord zadał mu ranę, a Wampierz z raną i przewagą liczebną w plecy sypnął się do spodu.
Statystyka, panie. :? Skonfundowany Varden odjechał.
Tomash, jako nazbyt kościsty, nie wstał na czas, więc Brat Tomasz zastąpił mnie jako obrońcę Gołkowa przed Trupami. Spisał się bez zarzutu. Z łatwością odparł ataki VC.
Partia przebiegała pod znakiem jego przewagi i dziwacznych rzutów.
Driady i Drzewiec szarżują na Giganta na dwóch ostatnich ranach. Zadają jedną. Drzewiec oblewa test inicjatywy i nie zdaje Warda. Dostaje 2D6 ran, czyli 2. :roll: Stubborn na Gigancie - 11.
Drugi potwór, pobiwszy wraz z Driadami, Alterem i WD z BSB Black Knightów (miałem 3 popychaczki, ale nie dało się, i dostałem kontrę... :roll: ) wystawił się na dwa strzały z Armaty DOW, która uprzednio 3 razy miała "misfire" bez konsekwencji. Zszedł w dwie tury :D - misfire tylko na bounce wypadał, a kule lądowały prosto na drzewie... :D
5 Fell batów zbreakowało i zagoniło 10 łuczników, a drugą dziesiątkę musiały Netoreki zabić do spodu, bo 2 jedynki Elfikom wypadły. No to zabiły.
Krwawa partia.
Bratu Tomaszowi zostali się bohaterowie, pół Drzewa, pół WD, jedne Driady.
Mi - bohaterowie, zombiaki, dwa klocki wskrzeszone na ćwiartkach i Boskie Działko. :D
999 do 852 dla Leśnych Obrońców Gołkowa.

10-10.

Wnioski.
Istnieje transfer umiejętności między 40k a WFB. :shock:
Żaden początkujący nie gra jak Brat Tomasz. :)
Zapraszam go samego lub wraz z Chudym Tomashem. Dostanie wtedy 4000 Leśniaków do obrony Gołkowa przeciw połączonym siłom VC i TK.
Mówiłem, że nie da się przegrać WE z trupami.

Dziękuję Wam za udany Nowy Rok.

My, Anonimowi Battlowcy, powinniśmy trzymać się razem.

Awatar użytkownika
Brat Tomasz

I ja także bardzo dziekuje za bardzo miłe noworoczne łubudu :-)

Nastepnym razem weźmiemy aparacik zrobimy pstryk - pstryk :-)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Kolejna bitwa Tomash (TK) - Brat Tomasz (WE).
1500 pkt.

W dużym skrócie: pomimo okrutnych przeciwności losu :D Brat Tomasz ugrał średnie zwycięstwo (nie liczyliśmy punktów, ale jakoś tak).

Wystawiłem klimatyczną rozpiskę z Casketem, coby Tomek miał okazję poznać co to i jak się z tym obchodzić. Trochę go przestraszyłem opisem casketu (bo potencjał ma okrutny), ale jak się potem okazało, nie taki był w tej bitwie straszny.
Brat Tomasz z klimatu to miał Branchwraith jako generała i... tyle ;) No i nie wystawił dużego rasiaka, zapewne spodziewając się katapulty.

Bitwę można w skrócie opisać jako szachy pod tytułem "jak dojść do Khemri, żeby nie oglądać casketu" - było długo, ciekawie i wyczerpująco.
Ale przede wszystkim była świetna zabawa i takie jazdy, że Witek Faber nie wygonił nas ze sklepu o 19ej, tylko ocierając łzy smiechu pozwolił pograć troszkę dłużej :D

Najbardziej hardkorowe momenty bitwy:
- pierwsza tura Brata Tomasza: pierwszopoziomowa czarodziejka (scroll caddy) rzuca z dwóch kości tree singing na niedaleki las; dwie jedynki, a potem 8 na efekt - traci poziom, przestaje być magiem i może sobie dwoma dispel scrollami podetrzeć swoją wychudzoną pupcię :lol:
- potem, już pod koniec bitwy, trzy rydwany strzelają z łuków do latającej samopas eks-magiczki: 3/3 trafienia, 3/3 rany :lol:
- combat - alter oraz branchwraith z drewniakami szarżują na rydwan z księciem, z kontry (rozpatrzony wcześniej i wygrany combat) doszarżowuje trójka ushabti i dostawia się jedna: elfy (alter, branchwraith, dwie driady!) zadają księciowi jedną ranę, khemri nie robią nic, remis :lol:
- po zjedzeniu princa na rydwanie alter (na jednej ranie!) szarżuje na latającego nieopodal hierofantę: zadaje jedną ranę i w rewanżu także dostaje jedną, dziękujemy panu :lol:

Było doskonale, fura śmiechu, a Brat Tomasz chyba ograniczy do zera ilość magów w armii :D
Aha - Wildzi są wciąż przegięci ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Gratuluje dobrej zabawy ! :)
Poza tym widze, ze Brat Tomasz chce pretendowac do miana najlepiej ogranego z TK gracza w Polsce... ;)
Powiedziliscie w ogóle Bratu Tomaszowi, ze sa jeszcze inne armie w WFB, łobuzy? :lol:
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Przecież z VC w nowy rok grał ;)
Z innych armii w WFB to chyba jeszcze coś słyszał o krasnalach, bo po tym miscaście aż podszedł do półki i chciał poprosić jakieś pudło dwarfów :D

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Tomash pisze:Przecież z VC w nowy rok grał ;)
Z innych armii w WFB to chyba jeszcze coś słyszał o krasnalach, bo po tym miscaście aż podszedł do półki i chciał poprosić jakieś pudło dwarfów :D
Krasnoludków ci u nas dostatek.

1 - Nie 8 tylko 10-11 na Tabelce Miscast.
Wiem bo z dówch kości rzuciłem małe wskrzeszenie w pierwszej turze z 2 lvl nekrosa - stacił czar i poziom. Miał jeszcze popychaczkę; z dwóch kości - to tak średnio wchodziła.
2 - Początek drugiej tury = koniec fazy magii.

Krasnoludków ci u nas dostatek.

Tylko one w Gołkowie nie używają Mocy Kowadła. Nawet mała runa to śmierć.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Pardon, to oczywiście była dziesiątka. Już poprawiam w relacji.

A Tomka odwiedliśmy od krasi przekonując, że łatwiej o spalenie runy niż o miscasta. ;)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

bless pisze:Ja też dzis dostałem łomot.
Przegrana 11:9 z Ogrami to jak masakra w plecy.
Jedy Knight pisze:Do Gołkowa przyjechały Ogry Jacka K.

Słysząc, że Bless przegrał WE z Ogrami :D , wyciągnąłem Monster Truck i wdeptałem biedne Ogry, które mogły tylko bezradnie obracać się by stawić czoła potworom.

Szarża "Księżniczki Anny" w bok oddziału IG z dwoma Rzeźnikami niezbyt się powiodła - W tym Boku tkwił Tyrant na trzech ostatnich życiach. Księżniczka Anna zadała mu trzy rany, ale jedną wywardował. Jaszczurka zbłaźniła się i w odwecie dostała dwie rany. Ward wyczerpywalny - jedynka. Ilość ran - rzut na D3 = 6, następny rzut na D3 =6, w sumie 6. Nie gonił Księżniczki, bo chciał wyrwać się z okrążenia czatujących nań Drzewców.
Szarża na Drzewca = 5 ran od Tyranta, reszta wysejwowana. :D Rewanż - Tyrant na ostatnim życiu - Moja tura - drugi drzewiec zabija Tranta, pierwszy rozszarpuje Ogry z dwurakami.
Jacek zabił mi przynętę z Łuczników, Smoka (Bez Księżniczki), pół Drzewa, Pół WR.
Przeżyły Nieśmiertelne Yeti, Jedne IG z Rzeźnikiem.

Postanowiłem wreszcie zagrać Ogrami. :P
.

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Jakcu, jak juz grasz, to porob zdjecia :) Zakaldam ze cyfraka masz bo Jankielowi porobiles na ktoryms turnieju. A taki raporcik okraszony fotkami to cud-miod-kiełbasa :wink: .

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Narożny pisze:Jakcu, jak juz grasz, to porob zdjecia :) Zakaldam ze cyfraka masz bo Jankielowi porobiles na ktoryms turnieju. A taki raporcik okraszony fotkami to cud-miod-kiełbasa :wink: .
Mam 3 aparaty ale żaden cyfrowy.
Zawsze są zdjęcia "Courtesy of Swingu".
Zresztą - zarówno Ogry jak i Lizaki były niepomalowane.
Może w czwartek, trzepiąc VC Blessa namówię go by pstrykał.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jedy Knight pisze:
Musze niestety uprzejmie odmowic. Nie ma sensu fotografowac armii, ktore sa niepomalowane. A moja nie bedzie. Nie ma sie czym chwalic przed swiatem. Jeszcze przyjdzie czas raporcikow full wypas. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

bless pisze:
Jedy Knight pisze:
Musze niestety uprzejmie odmowic. Nie ma sensu fotografowac armii, ktore sa niepomalowane. A moja nie bedzie. Nie ma sie czym chwalic przed swiatem. Jeszcze przyjdzie czas raporcikow full wypas. :)
Zawsze wiedziałem, że w Warszawie nie ma komputerów czy drukarek. Ale Armii?
Swingu odmawia, Bless odmawia.
A ja mam ochotę na uczciwy bat rep.

Może chociaż 1500 VC masz? :(
Co za bryndza...

Widzę, że muszę z Nowej Iwicznej kogoś ściągnąć na Sobotę... :roll:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Pyknąłbym, ale
- w weekend jadę na swojego pierwszego czterdziestkowego mastera ;)
- nie weźmiesz DE jak mężczyzna, żeby rozstrzygnąć dawny mecz, tylko jakąś armię, z którą moje TK mogą w najlepszym wypadku grać na remis :roll:

ODPOWIEDZ