Jak łapać smoki ;)
-
- Falubaz
Wtedy trafimy na Treemana,dzwonek,black couche ,manticory,i inne.Asassello pisze:ale wiecie.. ustawianie wiekszosci bohaterow i armii na zabicie jednego smoka jest wyjatkowo nie-uniwersalne - nie zawsze traficie na smoka i co wtedy?

gralem troche ostatnio bretka i przeciw niej np. imperium na 2 czolgach
nie tracac modelu
, i widze 3 glowne zagrozenia dla tej armi(bretki):
- brokol
- czolg
- smok
- ch dwarfs
ale to inna bajka
te 3 pierwsze problemy rozwiazuje koles przezemnie wczesniej przedstawiony, ja wystawiam jeszcze przedmiot zakazujacy latania na palladynie, lord jedzie w gralach, do tego 2 hero na pegazach w tym bsb i magiczka z 2xds lub tym fajnym scrollem. Opcja z killing blowem na lordzie jest imo gorsza bo nie dziala na czolgi ;] nie dziala na herosow, male demony..., koles nie ma przerzutow i ma gorszego save, do tego tresska jest jednorazowa, od drugiej tury trafiamy na 4+.

- brokol
- czolg
- smok
- ch dwarfs

te 3 pierwsze problemy rozwiazuje koles przezemnie wczesniej przedstawiony, ja wystawiam jeszcze przedmiot zakazujacy latania na palladynie, lord jedzie w gralach, do tego 2 hero na pegazach w tym bsb i magiczka z 2xds lub tym fajnym scrollem. Opcja z killing blowem na lordzie jest imo gorsza bo nie dziala na czolgi ;] nie dziala na herosow, male demony..., koles nie ma przerzutow i ma gorszego save, do tego tresska jest jednorazowa, od drugiej tury trafiamy na 4+.
Przecież jako że czołg jest large target, to powinien działa KB...
tak mi się wydaje. w opisie jest tylko o "large target" a czołg pod tą kategorię podchodzi 

Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Killing Blow działa na wszystkie modele, które są "man sized", czyli piechotne o US 1. Virtue of Heroism poszerza możliwości killing blowa'a o modele z opisem "large". Nigdzie w RB nie ma wzmianki, że KB nie działa na maszyny. Można więc spokojnie zabijać Black Coacha, Steam Tanka i wszystko co ma tego pecha że jest "Large". 

nigdzie nie masz napisane że nie działaRobson pisze:killing blow nie dziala chyba na maszyny...

Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

a co powiecie na ustawienie?:
gralowy lord na pegazie z:
*Birth-sword of carcassone (+1S, przeciwnik przerzuca udane AS)
*V. of Audacity (przerzut trafień i ranień przeciw wrogom z większym S)
*the grail shield (4+ ward save)
może nie zabija smoków w szarży
ale jest dużo bardziej uniwersalny.
Przeciwko twardym kolesiom ma przerzuty wszystkiego, co daje mu całkiem niezłą skuteczność pomimo małej siły a ward na 4+ pozwoli mu trochę pożyć.
W walce ze zwykłymi oddziałami też powinien sobie radzić.
gralowy lord na pegazie z:
*Birth-sword of carcassone (+1S, przeciwnik przerzuca udane AS)
*V. of Audacity (przerzut trafień i ranień przeciw wrogom z większym S)
*the grail shield (4+ ward save)
może nie zabija smoków w szarży

Przeciwko twardym kolesiom ma przerzuty wszystkiego, co daje mu całkiem niezłą skuteczność pomimo małej siły a ward na 4+ pozwoli mu trochę pożyć.
W walce ze zwykłymi oddziałami też powinien sobie radzić.
Hmm ale treemana i inne bydlaki rani na 5+...
Chociaż tak patrząc taki lordzik jest naprawdę niezły, bo mozna go posłać też na słabsze jednostki
a gdyby zrezygnować z grail shield i dac mu GGH i ES ? sava ma wtedy na 2+ z re-rollem a ward od blessa daje rade... Ogólnie rzecz biorąc koncepcja ciekaw taka próba uniwersalnego kolesia, w miare udana
to trzba w praniu sprawdzić 
Chociaż tak patrząc taki lordzik jest naprawdę niezły, bo mozna go posłać też na słabsze jednostki

Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

głupia 7 edycja:P a nawet przy zwykłej tarczy i GGH save na 3+ z re-roll byłby nie do pogardzenia... w najbliższym czasie potestuje sobie kolesiaBłażej pisze: 2. ES nie można już łączyć z innymi magicznymi pancerzami.

Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

nie wiem czy ktos to juz pisal bo nie chcialo czytac wszystkiego ale wg najlepiej trobnac smokowi z trabki i zastawic go z przodu duza lanca z bsb i warbanerem i zrobic smokowi z dupy kakao a jak ktos gra z lordem na hipciu to juz jest prostrze viritue of heroism smoka nie ma jak sie jeszcze ma 3 pegazów i mozna odmowic challange to juz jest w ogole bajka jak sie wyplaca smokowi kilkancie do dwudziestu ataków z s5 i 6
ja kocham mine ludzi jak sie dowiaduja ze musi przujac tyle ukluc od lanc az milo popatrzec
ja kocham mine ludzi jak sie dowiaduja ze musi przujac tyle ukluc od lanc az milo popatrzec
Jedno z pierwszych połączen na jakie wpadłem po dostaniu armybooka w swoje łapki. Naprawdę daje rade ale ja baaardzo rzadko wystawiam takiego kolesia, po prostu nie ma potrzeby 
a kosztuje 50 pkt

a kosztuje 50 pkt

Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.