Kowadło!

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Kierin
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kierin »

Powiem tylko tyle na temat moich doświadczeń an turnieju z kowadłem, pierwsza gra (nie wiedziałem jeszcze jak korzystać w ogóle z kowadła) użyłem dwa razy specjalnej runy i przejechałem po trzech klockach kawalerii imperialnej z 2k6 obrażeń na każdy, z 15 kawalerii zostało mu 4 łącznie więc całkiem nieźle. W walce z VC na dużej runie się zacięło podleciały nietoperki i po fakcie, na trzeciej walce gdy już po prostu wiedziałem że dużych run sie nie używa wybuchło mi w drugiej turze na małej runie.

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Kowadło to duże ryzyko w porównaniu do lorda na tarczy. Ale daje nam większy def. magiczny (na bohaterze można wziąć runy za 150). Potrafi też ładnie narozrabiać we wrogiej armii i uczynić nas mobilniejszym. Jednak można w łatwy sposób stracić 500 punktów. Jest ono zdecydowanie dla tych, którzy lubią ryzyko i chcą na turniejach osiągnąć coś więcej niż mała wygrana, gdyż daje nam ono szanse na wybicie oddziałów wroga.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Ja bym posunął się nawet dalej w tym ostatnim stwierdzeniu. Przy farcie pozwala nam nawet na wygraną 20-0 włącznie.

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Na pewno jest wieksza szansa wklepania maski gracaj na kowadle ale lord na tarczy tez nie wyklucza takiej mozliwosci szczegolnie przeciw niektorym armia.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

dokładnie... wygrywac 20:0 zdażało mi się i bez kowadła więc nie jest ono wcale obligatoryjne żeby osiągnąc taki wynik ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

20-0 wygrać można i bez lorda. Wszystko zależy od tego z kim grasz, jakie masz szczęście, czy zrobiłeś błędy itp. Jednak kowadło może bardzo pomóc, ale jak wszystko, to tylko opcja.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

owszem, bez lorda też można. Jednak jedno kowadło może też w tym bardzo przeszkodzic kiedy w pierwszej turze przez zwykłego pecha tracisz 400 punktów i połowe założen taktycznych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Nekromancja!

Szybkie pytanko do Długobrodych: Czy zabicie obu obsługantów (ale nie zabicie Runelorda) powoduje zniszczenie kowadła? Nie daję w to wiary a tak mam napisane w Army Builderze. A do kodeksu dostępu nie mam.

pzdr: JP

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Oczywiscie ze nie... :) Musisz zabic runelorda zeby kowadlo nie dzialalo... :wink: Te pacholki sa tylko po to zeby bronic kowala... :)
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

jedynym "obsługantem" kowadła jest runelord... dopiero jak jego zabijesz kowadło nie działa i jest traktowane jak teren. Straznicy to jedynie obstawa... za to niestety kiedy runelord walczy nie może wybijac run i dlatego jest słabszy od magów... mogło by byc tak, że najpierw walczą sami strażnicy, potem jako druga linia obrony mamy runelorda... czasem dawałoby to nam dodatkową ture na runy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

fakt, a jak zabijesz tych przydupasów to dostajesz 100 pkt za kowadło

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Vanirh pisze:fakt, a jak zabijesz tych przydupasów to dostajesz 100 pkt za kowadło
chyba żartujesz....

jak zabijesz kowala to dostajesz punkty za niego

jak kowala i straż to pnkty za kowala i kowadło...

innych opcji nie ma.
Obrazek

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Post autor: THE_END »

A nie dostaje się jakiegoś dodatku za zabicie ich w hth ? ( nie wiem czy mi się przewidziało czy jak )

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

w 6 ed dostawało się +100 za zabicie w HtH całej obsady kowadła, w nowym armybooku na szczęście zginęła już ta głupia zasada.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

Sorki pomyliło mi się z czymś innym....
Za dużo tych zasad...

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

:D hehe

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

co sie bardziej oplaca wystawiac. Thorka czy runelorda? Ten pierwszy jest drozszy ale mozna przerzucac runy co jest bardzo wazne

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Proste ze Thoreka... Mowia ze jeden z najbardziej gietych bohaterow specjalnych... :wink: Duza runa na 3+ z rerolem to jest to! :D
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

tyle że thoreka nie można sobie wystawiać na turniejach limited - czyli 95% polskich turniei

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

dlaczego nie mozna go wystawiac? Jest niedozwolony czy co?

ODPOWIEDZ