FAQed by GW
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
JEszcze wczoraj obserwowałem na innym forum dyskusję, w której ktoś powoływał się na te erraty z Kanady, i byłem dość spokojny...
A dziś już są wszystkie na stronie GW. Szok.
Ale powoli poziom niespójności (czy wręcz debilizmu) tych tzw. FAQ jest taki, że po prostu psuje grę.
Naprawdę, mam dylemat.
A dziś już są wszystkie na stronie GW. Szok.
Normalnie tez jestem zwolennikiem "dura lex, sed lex" (dlatego mimo podpakowania HE skłaniałem się ku interpretacji DA jaką mamy teraz).Izo pisze:Dobra, dobra. Bez jaj. Jest oficjalnie, więc trzeba stosować. Co z tego, że to głupota. Nie my wymyślamy tą grę.
Ale powoli poziom niespójności (czy wręcz debilizmu) tych tzw. FAQ jest taki, że po prostu psuje grę.
Naprawdę, mam dylemat.
jeszcze tydzien. faqi wchodza w zycie w tydzien po pojawieniu sieKosmo pisze:No, mówiliście że dopóki errata sie nie pokaże na jukeju to mozna se nią tyłek podcierać no ale skoro się juz pojawiło to fajnie by było jakby zapadła jakaś oficjalna decyzja w stosunku do niej. Bo nie wiem czy sobie ją druknąć i na turnieju machać nią przeciwnikowi przed oczami czy poprostu olać
do tego czasu trzeba bedzie podjac jakas decyzje
Ja bym przyjął rzeczy, które powiedzmy mało wadzą a te parę kompletnych debilizmów normalnie zignorował (np. to z czołgiem - co z tego że War Machine jest ?? Czołg zawsze dawał 1/2 VP jak był społowiony - kiedyś nawet nie miał ran jak obecnie
; drugim takim totalem jest 360 S&S treemana - o ile sam S&S jest jeszcze ok, o tyle powinien być robiony tak jak każdy S&S - tylko w przód)

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2008, o 13:21 przez Scimitar, łącznie zmieniany 1 raz.
Ze Scimitarowego na nasze: przyjmijmy poprawki dopakowujące WE, a reszta do kosza 

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Wg mnie tak, bo, abstrahując od samych odpowiedzi mieszających w grze, ta errata może byc podstawą do coraz bardziej absurdalnych uzasadnień własnego widzenia zasad dla coponiektórych.Kosmo pisze:Naprawde sądzicie że pomimo paru bezsensownych punktów ta errata naprawde w tak znacznym stopniu wypaczy warhammera?

Wcześniej napisałem, które interpretacje w sprawie WE uważam za sensowne, a które nie - S&S na 360 stopni uwazam za totalna bzdurę cokolwiek by to mialo robicTomash pisze:Ze Scimitarowego na nasze: przyjmijmy poprawki dopakowujące WE, a reszta do kosza
a tak poza tym - pewnie niedlugo bede gral tylko DE na turniejach, tak wiec zart nie na miejscu

Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Jak rozumiem cały FAQ do WE też jesteś gotów spuścić w kiblu ^^Scimitar pisze:Ja bym przyjął rzeczy, które powiedzmy mało wadzą a te parę kompletnych debilizmów normalnie zignorował (np. to z czołgiem - co z tego że War Machine jest ?? Czołg zawsze dawał 1/2 VP jak był społowiony - kiedyś nawet nie miał ran jak obecnie)
Ja mimo wszystko jestem za stosowaniem tej erraty, jest debilna, ale co zamierzacie zrobić? Wypowiedzieć posłuszeństwo GW?
(nie to żebym kogoś do czegoś namawiał ^^)
A tak poważnie, namieszano, ale tak samo namieszano wypuszczając HE, wampiry i demony. Trzeba przygryźć wargi i bez zbędnego płakania do przodu. Innej opcji nie ma.
No niby to jest i debilizm ale z drugiej strony niektorzy gracze imperium mogą się czuć pokrzywdzeni że errata podpakowuje inne armie a akurat ten dopisek do czołgu zostaje ignorowany. Chyba lepiej albo wszystko przyjąć albo wszystko zignorować. Przyznaje że niektóre podpunkty wyglądają jakby były pisane przez osobe która w życiu w warhammera nie grała ale ja tam mimo wszystko jestem za przyjmowaniem oficjalnych FAQ'ów, jeżeli w innych krajach na nie grają i nie narzekają to dlaczego u nas miałoby sie nie dać. Sam nie wiem... Tak tylko przelewam swoje refleksje. Lepiej niech LS zadecyduje i będzie spokój. Jestem zwolennikiem przestrzegania klarownych zasad narzuconych odgórnie niż wszczynania buntów 

Z FAQ imperialnego:
Q:does the enemy earn half the victory points for the Steam Tank by reducing it to 5 or less wounds
A:No. The Steam Tank is classified as war machine(...)
czy to oznacza że ST wychodząc na stół oddaje na starcie całe VP przeciwnikowi, ze względu na fakt bycia war machinem bez załogi? oficjalnie?
Q:does the enemy earn half the victory points for the Steam Tank by reducing it to 5 or less wounds
czy to oznacza że ST wychodząc na stół oddaje na starcie całe VP przeciwnikowi, ze względu na fakt bycia war machinem bez załogi? oficjalnie?
Parę spraw tam postawionych mnie bardzo cieszy, bo potwierdza, że miałem racjęIzo pisze:Jak rozumiem cały FAQ do WE też jesteś gotów spuścić w kiblu ^^Scimitar pisze:Ja bym przyjął rzeczy, które powiedzmy mało wadzą a te parę kompletnych debilizmów normalnie zignorował (np. to z czołgiem - co z tego że War Machine jest ?? Czołg zawsze dawał 1/2 VP jak był społowiony - kiedyś nawet nie miał ran jak obecnie)

Draconis - FOR EVER !!!
wg RAW i FAQ, tak.Lukaszxx pisze:Z FAQ imperialnego:
Dodatkowo, wg RAW, jest niszczony automatycznie w walce wrecz

co do WE:
Fury of Kornus jest najlepszym Faqiem ever

Nie wiem co GW miało na myśliLukaszxx pisze:Z FAQ imperialnego:

W RB stoi jednak, że War Machiny, jeśli nie mają załogi na koniec bitwy, to oddają całość VP. Wyjątkiem są tu takie przypadki jak Hellcannon - szczegółowo opisane w army liscie
Draconis - FOR EVER !!!
No dokładnieFurion pisze: co do WE:
Fury of Kornus jest najlepszym Faqiem ever

Draconis - FOR EVER !!!
Czy zasada "simply translate structure points to wounds" ma też zastosowanie "per analogiam" do dzwona?Lukaszxx pisze:o lol
Q:how does (...)the brass orb work on ST
A: simply translate structure points to wounds.
chyba zacznę ten przedmiot wystawiać na turniejach

Ja chcę!

Hm, a kto to powyżej pisał o podpieraniu się tą durną erratą przy kolejnych roszczeniach? Że ja? Cofam!

trzeba bedie zupgrad'owac dzwonek skavenski, przez analogieLukaszxx pisze:o lol
Q:how does (...)the brass orb work on ST
A: simply translate structure points to wounds.
chyba zacznę ten przedmiot wystawiać na turniejach

edit:
Kurde, KrzysiekW mne uprzedzil

EPIC WINFurion pisze:wg RAW i FAQ, tak.Lukaszxx pisze:czy to oznacza że ST wychodząc na stół oddaje na starcie całe VP przeciwnikowi, ze względu na fakt bycia war machinem bez załogi? oficjalnie?
Dodatkowo, wg RAW, jest niszczony automatycznie w walce wrecz![]()
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny