Codex 7 edycji dla besti?

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Re: Codex 7 edycji dla besti?

Post autor: Dibo »

Szczurza Jucha pisze: Znów jedyna słuszna taktyka milion chariotów.
=D> Jak tak czasem robiłem (jakieś 1,5 roku temu) to sie ze mnie śmiałeś :cry:
Dziki pisze:Od zawsze było wiadomo, że Bestiami grało się wyłącznie dla klimatu i ładnych modeli i jak widać nowy AB tego nie zmieni.
:twisted: tak właśnie :!: niech tak zostanie bo jak nie to ostatnią klimaciarską armią bedą Ogry

Thurion ma racje z tego co widać bestie bedą monotonne rozpiskowo. Czyli coś jak WoCh
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Ależ wy jęczycie Panowie...jak baby dosłownie!(no offence dla kobiet oczywiście).
Nawet nie macie Ab w ręku, założenia opieracie na plotkach od jakiegoś typa, który wszystko (jak napisał) notował na szybko. Szansa przeoczenia wielu informacji jest spora. Poza tym, parę rzeczy wydaje się dość nielogicznych(m.in spieprzenie Bestigorów- wszak gw jest nastawione na kasę i chce, by ich figsy się sprzedawały). Poczekajcie na Ab. Już niedługo.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Occ pisze:Poza tym, parę rzeczy wydaje się dość nielogicznych(m.in spieprzenie Bestigorów- wszak gw jest nastawione na kasę i chce, by ich figsy się sprzedawały). Poczekajcie na Ab. Już niedługo.
Naprawdę? Przewertuj zatem kilka ostatnich AB. Gwarantuję, że znajdziesz w nich jednostki o nowych modelach ale kiepskich zasadach i możliwościach w stosunku do reszty jednostek. Jedna z podpowiedzi to korsarze. Ale jest ich więcej. Poszukaj.

GW jest nastawione na kasę. Ale kieruje swoją grę do innej grupy docelowej - kolekcjonerów i modelarzy. Nie zaś do graczy, którzy cenią najbardziej sam aspekt "bitewny" systemu, a tym bardziej nie do graczy turniejowych, którzy dla GW są "ekstremistami". W dodatku GW nie prowadzi playtestów swoich AB poza bitwami towarzyskimi. Zaś próby stworzenia zbalansowanych AB kończą się tragicznie. Autor AB nieraz myśli, że zasady które zapodał do danej jednostki są mocne lub wyważone. Niestety ten sam autor nie jest wstanie tego zweryfikować w rzeczywistości bez playtestów i bez żadnego doświadczenia, gdyż jedyne gry jakie stoczył to towarzyskie. Innymi słowy nie ma pojęcia jak dana jednostka wypadnie w ekstremalnych warunkach czyli warunkach turniejowych. Zaś dla czystego modelarza i kolekcjonera to jakie zasady mają dane figurki, już znacznie mniej interesuje.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Mnie bardzo negatywnie do booka nastraja manewr typu - usrać najfajniejszą zasadę herdów, dać lekki i niestabilny boost, któy w dodatku jest w 50% copypaste z DE, rozbić je, a w charakterze bonusu nie zmienić kosztu punktowego i statlinu [oprócz nieszczęsnego LD].

Thurion - DOKŁADNIE o takiej samej rozpisce pomyślałem. Co to oznacza? Że na chwilę obecną bestie, które mają 6 cholernych specjali i 5 rarów, będą armią na jedno kopyto jeżeli ktoś nie będzie chciał dostawać systematycznych wklep.

Najfajniejsze są przedmioty typu crown of horns - daje stubborna dla bohatera i oddziału! WOWZA! Jak wspaniale, że kosztuje 75 punktów, w związku z czym bohater nie jest w stanie wykupić sobie żadnej logicznej obrony ^^.

Nie mówię, że na chwilę obecną bestie wyglądają tragicznie. Coś się złożyć da na pewno. Ale czarno widzę używalność dużej liczby jednostek, w tym wręcz ikonicznych herdów - a bestie bez herdów stracą, i to NAPRAWDĘ stracą.
No i z psychologią będą cyrki większe niż były, bo co mi po ld9 na beastlordzie, skoro NIC nie ma rerolla? ^^
Znów jedyna słuszna taktyka milion chariotów.
Jak tak czasem robiłem (jakieś 1,5 roku temu) to sie ze mnie śmiałeś
Po pierwsze nie ty tak robiłeś tylko wszyscy tak robili, bo było to najpotężniejsze [o ile o czymś takim można w wypadku bestii mówić] ustawienie corów, panie "kocham klimat bestii i dlatego jako że są rasą zamieszkującą głównie lasy i bardzo rzadko wg fluffu używają rydwanów wystawiam ich 5" :P

Po drugie wtedy był sens wystawiania dość dużych ilości herdów i psów, które zajmują dużo miejsca, a teraz to raczej odejdzie do lamusa - a przy gęstym wystawieniu osobiście ciężko mi się upycha czarioty tak żeby mogły swobodnie sobie jeździć.
Uerph.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Bestie beda bardzo dobre na VC chyba :) Wbić się minoskami w klocek jakiś i taka walka czy zdazysz dowskrzeszac wiecej niz ja wygeneruje w koncu atakow :D

Doombull cos czuje moze byc przekozacki, zobaczymy czy mutacje sa oddzialnie od itemow, ale stubborn z mutacji, a typ łatwo z innych itemow moze miec te 9-10 atakow z S6 + primal fury.

Armie będzie mozna zlozyc na wiecej sposobow niż teraz.

pozdro

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Zobaczymy, może jednak coś się uda z tego ugrać. Bestigory i tak kupi grupka 10 latków + kolekcjonerzy a to, że kicha na stole to już mało istotne.
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Jeden z moich bliższych znajomych już od dawna ma bestie poktyte kurzem gdzieś w zakamarkach szafy. Czeka z niecierpliwością na armię i ma zamiar zakupić od razu wszystko co mu brakuje. Sam chciałem się dorzucić i też przy okazji sobie pograć tą armią, bo po graniu WE od początku 5 edycji , bestie były najbliżej klimatowi WE, jako coś w rodzaju złych WE ;P. Również podzielam obawy Szczurzej Juchy względem herdów. Herdy i zasada raiders to dla mnie ikona bestii. Razem z zasadą ambush tworzą "unikalność" tej armii oraz jej "klimat". GW niezwykle żadko miewa dobre pomysły, zwłaszcza które dotyczą zasad sfery "taktycznej" czy też "bitewnej" jak właśnie zasady związane z formacją oddziału i ich grywalnym mieszaniu. Zasada herdów i ambusha właśnie do takich zasad należała. Do tego typu zasad również należą zasady fast cavalery, hit&run itp. Niestety GW zwykle tego typu zasady potrafi jedynie skopać, jak w przypadku LSG u HE, czy chociażby kamyku u krasnoludów, która to zasada jest groteskową próbą stworzenia formacji czworoboku w krasnoludzkiej piechocie. Zdaje sobie sprawę, że GW może bestie według tych nowinek wygiąć w ten sam sposób jak skaveny. Dwa mocarne potwory w rarach (z tych 5 lub 4 jeden uber przegięty napewno się znajdzie) + spam minosów lub innej tego typu jednostki w specialach oraz zapchanie corów byle czym - najpewniej rydwanami. W tym wypadku armia bestii oprócz utraty herdów straci również charakter "hordowy". Do tego jeszcze czary które przywołują na stół rarowe potwory, co jest już chwytem prosto w kieszeń - a dokładnie portfel.

Nie chcę się skarżyć. Ale jestem mocno zaniepokojony możliwą utratą przez bestie cech unikalnych. Byłem przekonany, że GW akurat tego nie będzie chciał drastycznie zmienić/wywalić/skopać - czyli najfajniejszych zasad, bez których ta armia nie rózni się od innych już niczym. A bez herdów i ambusha (bo obecny z nowinek to jak gra w rosyjską ruletkę) tej armii nawet nie będę chciał ruszać. Wiem, zapalony i ślepy na nowości GW kolekcjoner ze mnie żaden ;P. Ale to chyba dobrze ;P.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Dziki pisze: Już wole 6ed. jak ten nowy ma tak wyglądać. :( . Rzucili nowe potworki. Świetnie.Cyklop, który narazie ładnie jest opisany ale WS 2?!
Może chodzi o ... Ward ... Save?

:lol2:
Dziki pisze: Od zawsze było wiadomo, że Bestiami grało się wyłącznie dla klimatu i ładnych modeli i jak widać nowy AB tego nie zmieni.
Ja od jakiegoś czasu wyłącznie tak podchodzę do bitew koziołkami (świniami, rybami i co tam jeszcze mam w armii :) ) i bardzo pomaga. Jak dostanę oklepy, to i tak zabawę miałem przednią.
Jakby zabrali unruly, to super. :) (w armii z Morghurem to dopiero była jazda)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Spokojnie panowie. Narazie prawie nic nie wiadomo, a sila armii jak wiadomo tkwi w szczegółach :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

coś mi tu śmierdzi propagandą... i szczerze mało wierze temu kolesiowi bo tak to i ja sobie moge pisać :|
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Dyd
Mudżahedin

Post autor: Dyd »

na BoS jest plotka mowiaca o tym, ze
Bestigor capture standards if they simply win a round of combat, get to add it (and any others they capture) to their combat res.
I ze centigory zostana jednak w specialach.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

coś mi tu śmierdzi propagandą... i szczerze mało wierze temu kolesiowi bo tak to i ja sobie moge pisać
Po pierwsze - jaką propagandą, na litość?

Po drugie - nie kolesiowi tylko 3 czy 4 typom, których wersje się pokrywają, i którzy nic nie mają z kłamania na warseerze/herdstonie oprócz możliwości zszargania sobie reputacji. Ale to pewnie spisek! Spisek i propaganda! =D>

Wydaje mi się że można na 70% spokojnie stwierdzić, że tak, bestigory kradną sztandary, tak, są w specjalach, tak, mają taki sam statline [ld7... rydwany też, bez rerolla :/], tak, nikt nie będzie ich używal tak długo, jak chce coś logicznie ugrać.

Chyba że wstawi się tam mini-dumbula-bsb ze sztandarem+1 do S albo dumbula/beastlorda ze scaly skinem i pancerzykiem jakimś i stubbornem na głowie.
Uerph.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

ani doombulla, ani beastlorda, tylko dużego braj szamana, ten sam T, W, SV (o ile pozwola mu na branie chaos armoura, a obstawiam że tak) - masz wówczas bezpieczny klocek, z magią, stubbornem, jesli tylko przypilnujesz żeby mieć kontre to bdzie to miało sens...

W hujowej, pseudodefensywnej opcji :/ Mam w dupie takie bestie...
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Coś mi to wygląda że drudzy mortale wychodzą... Dobrze że nie zdążyłem ich sprzedać...

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Drudzy mortale bez pancerza i z większą ilością mięsa ;)

Generalnie nie miałbym problemów z mnóstwem minosów, wielkimi stworami w rare [szczególnie jabbersmok i gorgona], kilkoma czariotami i czym tam jeszcze, gdyby mi nie zrobili tak, że teraz owszem, wciąż będe wystawiał gory, ale ze świadomością, że wywalam punkty w błoto - bo nie da się nimi za wiele ugrać :(
Uerph.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Szczurza Jucha - po prostu chce jeszcze podnioesc ludzi na duchu zanim zobaczą kodex :mrgreen:

Szafa za ile sprzedasz Armie? ;)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Chłopaki!!!
Wystawiamy 10 dużych kloców piechoty, shamanów i jazda!!!
3-4 do ambusha, a reszte popychamy 4 razy na turę!!! i w drugiej turze przeciwnik nie ma jak nas ominąć :) (wiem że dużo przeciwników może w nas spokojnie wpaść, ale kazdy plan musi miec luke :D )

Pumby mogą być fajne. Wszystko zależy tylko od kosztu pkt

Pozdro

Kal_Torak
Masakrator

Garg nie ma co podnosić ludzi na duchu. Na tym etapie nowinki już w większej połowie pokrywają się z tym co jest w booku. Zwłaszcza kiedy są potwierdzane przez kilka różnych osób. Mój znajomy stracił już nadzieję i jest cholernie wkurzony - bardzo mu zależało aby móc zagrać herdową hordą bestii. Ja również bo myślałem sobie, że też pogram tą armią. Jestem przekonany, że z tej armii da się zrobić "wygiętą" rozpę - ale taką w stylu skaveńskiej abominacji lub magicznego wochu. I to właśnie najbardziej mnie zniechęca. Chociaż napewno wiele osób ucieszy się z możliwości złożenia tego typu rozpisek...

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Mam nadzieję, że biorąc inny lore będzie można zatrzymać zerówkę (jak w VC), wtedy nawet byłaby szansa popchnięcia w pierwszej turze jakichś minosów w deploy przeciwnika. Mam nadzieję że popychaczka oraz primal fury działa na całą armię typu Gorgona, pumpy itp

Osobiście myślę, że bestigorki (moze gorki) u mnie dla minosków będą służyć jako look out. Mam nadzieję, że będzie opcja bsb na Gorebullu i że siekiera magiczny dwurak +d3 ataki kosztuje mniej niz 51 pkt :)

Co jeszcze ważne to mutacje czy w itemy się punktowo wliczają.

Niestety imho Cy-klopa nie daje nam komfortu wystawienia jednego caddiego i trzech klepaczy (chyba ze shaman lord i 3 minosy herosi).

Taki moj wish to aby bestigor champion mogl miec 25pkt przedmiotow na ten samobojczy boundspell :D

Ciekawe jak bardzo walczący będą shamani i czy są braystaffy.

Niestety paniki to będzie to co ma nas zatrzymać.
Pozdro

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Ja i tak mam zamiar grać na herdach ;)

ODPOWIEDZ