Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ

Awatar użytkownika
Kaylar
Wałkarz

Post autor: Kaylar »

Witajcie ! :P

Krótko o mnie : Grałem w WHFB kilka lat temu (high elfami) i przestałem. Zapomniałem kilku zasad ;/. Proszę doświadczeni gracze pomóżcie mi z kilkoma pytaniami.

1)Co to są losowe szarże ?
2)Czy lance dalej dodają +3 do S podczas szarży ?
3)Na czym polega nienawiść ? Czy to czyni DE tak silnymi ? (to ma coś wspólnego z rerollem o ile pamiętam)
4)Czy rydwan z lwami jest lepszy i dalczego ? czy w ogóle się opłaca go wystawiać ?

POZDRAWIAM
HIGH ELVES 0/0/0 (W fazie zbierania ;])
WARRIORS OF CHAOS 0/0/0 (W fazie smutku ;])

Uważaj na swoje myśli, stają się słowami. Uważaj na swoje słowa, stają się czynami. Uważaj na swoje czyny, stają się nawykami. Uważaj na swoje nawyki, stają się charakterem. Uważaj na swój charakter on staje się twoim losem...

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Witamy z powrotem :)

1) Piechota szarżuje teraz na swój ruch+2d6. Kawaleria na swój ruch+3d6, z tym że z 3d6 wybierane są 2 najwyższe.
2) Lance dają +2 do siły podczas szarży
3) Tak, hate daje przerzut na hit. Ale teraz HE też to mają, jeśli ich inicjatywa jest większa lub równa w porównaniu z przeciwnikem :D
4) Imo nie opłaca się.

Tak w ogóle, to poleciłbym zakupić podręcznik, bo w zasadach zmieniło się naprawdę sporo.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Kaylar
Wałkarz

Nowy podręcznik po polsku długo pewnie nie będzie wydany więc trzeba się wykosztować ;D. Hhhmm ogólnie nasze Elfy powinny zawsze mieć Rerolla niezależnie od inicjatywy bo to ELITARNA ARMIA ! :P Ale cóż często mamy wyższą inicjatywę niż kto inny. Gdyby DE nie miały rerolla to nie byłyby takie mocne.

Hhhmm a te przeżuty tyczą się także łuczików i bohaterów ?
Czy bohaterowie dark elfów też maja zawsze przeżuty ? I na czym polega Killing blow ?

Nie pamiętam jaki ruch mają krasnoludy ale teraz mogą sobie poszarżować jak dobrze kostki się ułożą :mrgreen: .

Czy dalej jest tak, że figurki z great weapon uderzają ostanie ? Pytam pod kątem innych armii bo wiem, że HE maja ASF i Rerolla. Chodzi mi np o takich BG,Egzekutorów itp.

Czy w tej edycji można używać bohaterów typu Korhil itp w normalnych bitwach turniejowych ponieważ teraz jest ich więcej. (Czy Korhil razem z tym artefaktem +2 do siły ma łącznie siły 8 ? +2 za great weapon i +2 za artefakt ? )

Dla mnie HE miały zawsze najładniejszy wygląd figurek, fluff itp, ale nie oszukujmy się były po prostu dużo słabsze niż teraz. W nowej edycji trochę lepiej wpasowuje się fluff do realnych umiejętności armii :D.

W moich armiach na pewno beą smoki i jacyś bohaterowie na nich, czy taki koleś potrafi ubić lordów chaosu ?? ( Soz za głupie pytanie :oops: )

Tak ogólnie według was HE są teraz porównywalne bo DE zagrożeniem xD ?

Mam nadzieję, że trochę ożywi się to forum bo wszystkie pytania dotyczą nowej edycji :D

MIŁEGO DNIA :D

Uważaj na swoje myśli, stają się słowami. Uważaj na swoje słowa, stają się czynami. Uważaj na swoje czyny, stają się nawykami. Uważaj na swoje nawyki, stają się charakterem. Uważaj na swój charakter on staje się twoim losem...

Awatar użytkownika
Szrederator
Chuck Norris

Post autor: Szrederator »

Wszystkie dark elfy(nie harpie) i hydra mają zasadę, że w pierwszej turze walki mają przerzuty hita w zeszłej edycji zasadę otrzymywały też to na czym siedzieli, ale teraz już chyba nie.

Na większość turniejów bohaterowie i czempioni imienni są zakazani.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Kaylar pisze:Nowy podręcznik po polsku długo pewnie nie będzie wydany
wyjdzie mały rulebbok "gdzieś na dniach" :P
tzn wyjdzie razem z zestawem startowym - podręcznik zapewne będzie można kupić na allegro za ok 60 zł

Awatar użytkownika
Kaylar
Wałkarz

Zacząłem studia w Warszawie, akurat przechadzałem się po Carrefourze na Targówku i zobaczyłem stoisko z GW :D. Chwilę porozmawiałem ze sklepikarzem i powiedział, że podręcznik w wersji polskiej wyjdzie za około miesiąc. BTW cena angielskiej wersji w tym stoisku to ... 225 zł !!! OMG :O. Dobrze, że nie kupiłem go ;D. Cóż skoro DE mają przeżut tylko w 1 turze to my mamy lepszą zasadę :mrgreen:

Skoro ten temat się ożywił to może ktoś powie czy w ciągu tego miesiąca gdzieś w Wawie odbędzie się jakiś turniej ?

Andrzej
Pan Spamu

Poprzeglądaj sobie temat o turniejach:
http://forum.wfb-pol.org/viewforum.php?f=24

Możesz sobie zajrzeć też na stronę polskiej ligi
http://ranking.wfb-pol.org/n_turnieje.php

Tutaj masz jeden 30 października:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=24&t=26370
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Jupiiii! Właśnie stałem sie szczęśliwym właścicielem figurki Księcia Althrana :D
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Kaylar
Wałkarz

Nowy książe na smoku jest całkiem fajny ale mi bardziej podoba sie to http://jotte.istore.pl/pl,product,31781 ... arath.html jak myślicie czy podstawka bedzie dopuszczalna do turniejów ? ( Nie bedzie stanowiła jakiegoś problemu ?), i co to jest ?? :O http://www.valkiria.net/index.php?p=sho ... p=0&area=1

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

Czy nowi WL są tej samej wielkości co starzy ?

Andrzej
Pan Spamu

Są nieco więksi.

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Kaylar pisze:Nowy książe na smoku jest całkiem fajny
niespecjalnie on nowy, piszesz tak jakby go wypuścili razem z tą najświeższą falą :)
karty z zaklęciami z ośmiu podstawowych dziedzin magii, z opisem i całą resztą, generalnie po to żebyś nie musiał co chwilę otwierać RB, w sumie fajna sprawa bo ładnie wykonane. Także jeśli nie masz co robić z pieniędzmi albo (jak ja) wydajesz pieniądze nie na to na co powinieneś, to polecam ;)
Szymon pisze:Czy nowi WL są tej samej wielkości co starzy ?
Andrzej pisze:Są nieco więksi.
niby więksi ale jak dla mnie sprawiają wrażenie szczuplejszych. ale generalnie pasują do starych wzorów, nie to co Ci nieszczęśni PG
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Andrzej
Pan Spamu

Havelock pisze:karty z zaklęciami z ośmiu podstawowych dziedzin magii, z opisem i całą resztą, generalnie po to żebyś nie musiał co chwilę otwierać RB, w sumie fajna sprawa bo ładnie wykonane. Także jeśli nie masz co robić z pieniędzmi albo (jak ja) wydajesz pieniądze nie na to na co powinieneś, to polecam ;)
Dla mnie zwalili sprawę z tymi kartami. Co za geniusz wymyślił, żeby nie dać czarom numerów. Przecież to strasznie utrudnia korzystanie z kart, szuka się potem wśród nich, mieszają się.
Powinni po pierwsze dać numery, a po drugie zrobić różne kolory różnym domenom. Bo jak mam 11 czarów w rozpisce, to można się z tym pogubić :)

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

z tymi numerami to się zgodzę, chciałbym je sam jakoś oznaczyć ale pewnie coś spieprzę a to w sumie droga zabawka... co do domen - mi by wystarczył symbol (tym bardziej że każda domena go ma)
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

cold turkey
Mudżahedin

Post autor: cold turkey »

Na kiedy nowy kodeks HE przewidujecie ? Koniec 2012 chyba Najwcześniej albo 2013 ?

Ostatnio był to styczeń 2002 VI edycja a listopad 2007 VII a więc 5lat i 10miesięcy. Na razie minęło 3 lata od wydania obecnego. Więc wynika z tego, że powinien być w lecie 2013.

Chcecie w ogóle tego kodeksu skoro HE są relatywnie Mocne na tej edycji ? Jakieś obniżenia cen punktowych przewidujecie(core), przesunięcia (silver helms do core) ? A może jest ryzyko osłabienia HE nowym AB (kiedyś tak z WoChem było) ?
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nic nie chcemy. bawimy się nową edycją. na nowego booka się obecnie nie zanosi. o plotkach i życzeniach pogadamy za jakieś 2 lata. pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaylar
Wałkarz

Dla mnie najfajniejszą rzeczą byłoby przeniesienie lwiego rydwanu do core :mrgreen:

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Ja tam bym wolał Silverów w corach
a obecny AB jest IMO bardzo dobry
I sold my soul for rock'n roll

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

ja bym chciał za to tańszą piechote 8) bo stosunek liczebnosci mojej armii do armii przeciwnika potrafi wynieść 1:4 :P i to jest wkurzające ^^

ODPOWIEDZ