8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Romendakil »

m1920636a_FAQ_Warhammer_Rulebook__V1_5.pdf p.6 pisze:Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the
Close Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform
From Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

pytanko. Czy w hordzie 3 rząd wali wszystkie ilości ataków czy ma tylko 1 atak każdy model? w AB nic nie pisze by były to hity w ilości 1 na model a na turnieju upierał się gracz ze 3 szereg wali tylko po 1 ataku.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Szereg inny niż pierwszy zawsze wykonuje jeden atak ( może ich mieć więcej, ale wali tylko jednym ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Wynika to opisu supporting attack'ów.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Chyba że typ jednostki to Monstrous Infantry/ Monstrous Beasts/ lub też Monstrous Cavalry (ale tylko jeźdźcy), wtedy kolejne szeregi wykonują do 3 ataków.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

czy Grapeshot dostaje minusy za dystans?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Smh pisze:czy Grapeshot dostaje minusy za dystans?
W zasadach ma tylko armour piercing, więc ma wszystkie minusy, co prawda nie ma minusu za multiple shot bo tej zasady tej nie ma.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

kudłaty pisze:
Smh pisze:czy Grapeshot dostaje minusy za dystans?
W zasadach ma tylko armour piercing, więc ma wszystkie minusy, co prawda nie ma minusu za multiple shot bo tej zasady tej nie ma.
czyli, tak dla pewności, krótki zasięg na 6" długi do 12" ?

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

Czyli traktuje się go jak normalną broń strzelecką? Np. strzelając do skirmisha ma się -1 do trafienia? A co z stand&shoot? Bo z tego co pamiętam to nie ma też zasady slow to fire, więc why not? (nie mam teraz booka, żeby sprawdzić co tam dokładnie napisali)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

To jest machina, wiec nie moze.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Traktuje się go jako alternatywny strzał działa. Obsługa nie wyciąga grapeshota zza pazuchy i nim nie rzuca ;) Nie możesz zrobić nim S&S tak samo jak nie możesz tego zrobić normalnym strzałem z działa.
W RB nie ma nic na temat braku negatywnych modyfikatorów, więc strzelanie w skirmish ma minusy. W opisie grapeshota pisze 'To fire a grapeshot, select a target according to the normal tules of shooting' więc jest jasno napisane.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

:mrgreen: 8) 8) :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
....... :oops:

:mrgreen: - bohater na koniu
8) - harpie
:twisted: - Black Guard
:oops: - orzeł

Orzeł bije się z harpiami i corner to corner z 1 gwardzistą. Bohater szarzuje w bok harpii, w CC bije jako pierwszy i zabija wszystkie harpie, następnie gwardia zabija orła.

1) bohater overrunuje w bok BG zanim gwardia zabije orła(w 7ed po takiej sytuacji powinien wypłacić swoje ataki ponownie, w 8ed dalej tak jest?)
2) bohater zabija harpie, gwardia zabija orła, zarówno BG jak i bohater odłączają się od CC i w nastepnej turze mogą normalnie sie poruszać
3) inna opcja :?:

Andrzej
Pan Spamu

2
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

Andrzej pisze:2
wytlumacz sie dlaczego 2 a nie np 1 ?
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Andrzej
Pan Spamu

Bo tak mi zasędziowali na masterze :)

Poza tym, nie możesz wejść w walkę z jednostką inaczej niż przez szarżę.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Rabsp pisze:Orzeł bije się z harpiami i corner to corner z 1 gwardzistą. Bohater szarzuje w bok harpii, w CC bije jako pierwszy i zabija wszystkie harpie, następnie gwardia zabija orła.
W kolejności masz: bohater zabija wszystkich swoich przeciwników, może wykonać overrun. Może wpaść w gwardię, ale dopiero jak cały combat się skończy bo wtedy wykonujemy pościgi.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

Andrzej pisze:Bo tak mi zasędziowali na masterze :)

Poza tym, nie możesz wejść w walkę z jednostką inaczej niż przez szarżę.
aha czyli jak cal za przeciwnikiem ktorego wybije do nogi bedzie stala jednostka to z overrun'u nie moge w nia wpasc i grzcznie ustawic sie cal przed nia ? Imho Lidder to dobrze wyjasnil.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Relosu pisze:aha czyli jak cal za przeciwnikiem ktorego wybije do nogi bedzie stala jednostka to z overrun'u nie moge w nia wpasc i grzcznie ustawic sie cal przed nia ? Imho Lidder to dobrze wyjasnil.

Lidder _chyba_ pisał o sytuacji, gdy całość to CC wielojednostkowy, jeśli natomiast wybijesz oddział i overunujesz w drugi (nawet jeśli jest on w CC, ale w innym CC niż przed chwilą był) to możesz to zrobić przed rozegraniem następnego CC
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, o 09:54 przez Smh, łącznie zmieniany 1 raz.

- Ulegasz stereotypom.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

czyli bohater wpada z overruna w BG po tym jak orzeł padł i dalej zarówno BG jak i bohater są w CC?

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Tak. Można dodać, że jest to nowy combat, wiec gdyby to byli nie bg a warriorsi to mieliby znów mozliwość skorzystania z hate
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Zablokowany