Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
hmm no to moje pytania:
1. czy grinder ginie po śmierci unitu? (napisali że jak się znajdzie wiecej niż 3" od unitu to się go zdejmuje)
2. smoke bomb rozumiem że działa nie tylko na samotnego assassina ale jak ucieka z klockiem to też?
3. woundy ze shroud bannera są liczone do CR?
4. jak mam unit z fearem i piebalda to przeciwnik wykonuje 2 testy psychologii żeby zaszarżować?;]
5. ratogr champion jest championem unitu i może challengowac itp?
6. jak może to jak mam jeszcze mastermouldera to mam 2 championów?:P
7. inżynier może mieć 2 pistole i czy mu to coś daje?
8. jak jest ze stubbornem w skavach? z rank bonusem czy bez?
9. warlord na warlitterze dostaje bonusy pieszego modelu? (hw shield, ahw, gw..)
1. czy grinder ginie po śmierci unitu? (napisali że jak się znajdzie wiecej niż 3" od unitu to się go zdejmuje)
2. smoke bomb rozumiem że działa nie tylko na samotnego assassina ale jak ucieka z klockiem to też?
3. woundy ze shroud bannera są liczone do CR?
4. jak mam unit z fearem i piebalda to przeciwnik wykonuje 2 testy psychologii żeby zaszarżować?;]
5. ratogr champion jest championem unitu i może challengowac itp?
6. jak może to jak mam jeszcze mastermouldera to mam 2 championów?:P
7. inżynier może mieć 2 pistole i czy mu to coś daje?
8. jak jest ze stubbornem w skavach? z rank bonusem czy bez?
9. warlord na warlitterze dostaje bonusy pieszego modelu? (hw shield, ahw, gw..)
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Na forum maelstormu zaczęli zbierać pytania co do booka, cześć jest głupia, ale większość to dziury w podręczniku. Zobaczcie ile tego jest...
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
hahaha najbardziej mi sie podoba czy warlord może zabrac 20 houndów bo nie ma limitu na skavenpile:D:D:D:D
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Jeszcze go pogryza i tyle będzie miał. Lepiej 10 zatrutych broni w ogonie 

O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Wielkie dzięki Hobbicie!Hobbit pisze:Na forum maelstormu zaczęli zbierać pytania co do booka, cześć jest głupia, ale większość to dziury w podręczniku. Zobaczcie ile tego jest...
Moim ulubionym są dwie (trzy, cztery!) furmanki w jednym unicie monków. Faktycznie z tekstu nie sposób wywnioskować, że tak nie można. Ech!
Ja pitolę! A ja myślałem, że polscy gracze to zrzędy, naginacze zasad i znajdywacze dziury w całym! Najgorsze jest to, że wszytkie te pytania są uzasadnione! Chryste Panie, jak można spierniczyć tyle rzeczy w tak krótkiej książce. Jeśli odejmiemy fluffa, zdjęcia, podsumowania itp to okazuje się, że na jedną stronę przypada dziesięć niedoróbek. I po co było się tak spieszyć. Wytrzymalibśmy jeszcze kilka tygodni, tylko żeby bubla nie było.
-
- Masakrator
Pytania rewelacyjne
Dodałbym jeszcze:
Czym do cholery jest Furnace/Bell i Doomwheel?
Poza tym, AB dzielimy na kiepskie z błędami i mocne z błędami. Skavy należą wg.mnie do drugiej kategorii.(Nie silmy się, nie ma Ab bez błędów).

Dodałbym jeszcze:
Czym do cholery jest Furnace/Bell i Doomwheel?
Poza tym, AB dzielimy na kiepskie z błędami i mocne z błędami. Skavy należą wg.mnie do drugiej kategorii.(Nie silmy się, nie ma Ab bez błędów).
No tak, nie podali zasięgu gwiazdek...
Przyznam się, ze nie zwróciłem na to uwagi. 
Rany, takich kwiatów będzie cała masa...
Nie ma AB bez błędów, ale ten chyba przoduje w ilości.
Nawalone w tym booku niedoróbek i braków jak rodzynek w dobrej babce...
A jakie to pole dla naginaczy zasad. Że o prymitywnych oszustwach nie wspomnę, bo jak coś ma kilka rożnych tabelek, to na którejś w końcu da się kantnąć przeciwnika.
Coś kolega Vettock chciał chyba przedstawić swoją wizję szczurów i za bardzo poszedł w udziwnienia, zamiast zrobić rzeczy proste, za to rzetelne. :/
Kilka rzeczy zrobiono fajnych, nie mogę powiedzieć (prieści z magią, assasin z wardem itp.) ale dużo niefajnych.
](./images/smilies/eusa_wall.gif)

Rany, takich kwiatów będzie cała masa...
Nie ma AB bez błędów, ale ten chyba przoduje w ilości.

Dokładnie.Motya pisze:Jeśli odejmiemy fluffa, zdjęcia, podsumowania itp to okazuje się, że na jedną stronę przypada dziesięć niedoróbek. I po co było się tak spieszyć. Wytrzymalibśmy jeszcze kilka tygodni, tylko żeby bubla nie było.
Nawalone w tym booku niedoróbek i braków jak rodzynek w dobrej babce...
A jakie to pole dla naginaczy zasad. Że o prymitywnych oszustwach nie wspomnę, bo jak coś ma kilka rożnych tabelek, to na którejś w końcu da się kantnąć przeciwnika.

Coś kolega Vettock chciał chyba przedstawić swoją wizję szczurów i za bardzo poszedł w udziwnienia, zamiast zrobić rzeczy proste, za to rzetelne. :/
Kilka rzeczy zrobiono fajnych, nie mogę powiedzieć (prieści z magią, assasin z wardem itp.) ale dużo niefajnych.
Tymi błędami można by obdzielić wszystkie pozostałe armybooki, a pewnie i dla rulebooka by coś zostało. Nic, trzeba czekać na następną edycję <śmiech przez łzy>
Ja nie będę ględzić, tylko zadam konkretne pytanie:
Czy przy obliczaniu liderki skaveńskiej bierze się bonus za szeregi z początku fazy, czy z jej końca? Dla pewności: mówię o fazie innej niż walka, o magii lub strzelaniu. Mój znajomy stwierdził, że strzelanie to nie combat, więc bonus jest za szeregi na koniec, a ja tu gdzieś na forum wyczytałem, że jednak z początku. No to jak to jest? Od razu proszę o uzasadnienie odpowiedzi, bo samo "bo tak" mi nie wystarczy.
Czy przy obliczaniu liderki skaveńskiej bierze się bonus za szeregi z początku fazy, czy z jej końca? Dla pewności: mówię o fazie innej niż walka, o magii lub strzelaniu. Mój znajomy stwierdził, że strzelanie to nie combat, więc bonus jest za szeregi na koniec, a ja tu gdzieś na forum wyczytałem, że jednak z początku. No to jak to jest? Od razu proszę o uzasadnienie odpowiedzi, bo samo "bo tak" mi nie wystarczy.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
-
- Masakrator
Skąd ten wniosek? Nie ma mowy nic o żadnej fazie, dostają bonus do leadership -based testów i tyle, od początku do końca. To tak,jakby PA działały tylko w strzelaniu, a Flaming ataki w magii.Czy przy obliczaniu liderki skaveńskiej bierze się bonus za szeregi z początku fazy, czy z jej końca? Dla pewności: mówię o fazie innej niż walka, o magii lub strzelaniu. Mój znajomy stwierdził, że strzelanie to nie combat, więc bonus jest za szeregi na koniec, a ja tu gdzieś na forum wyczytałem, że jednak z początku. No to jak to jest? Od razu proszę o uzasadnienie odpowiedzi, bo samo "bo tak" mi nie wystarczy.
Generalnie radzę poczytać dokładnie opis zasady Strength in Numbers.
Occ pisze:Skąd ten wniosek? Nie ma mowy nic o żadnej fazie, dostają bonus do leadership -based testów i tyle, od początku do końca. To tak,jakby PA działały tylko w strzelaniu, a Flaming ataki w magii.Czy przy obliczaniu liderki skaveńskiej bierze się bonus za szeregi z początku fazy, czy z jej końca? Dla pewności: mówię o fazie innej niż walka, o magii lub strzelaniu. Mój znajomy stwierdził, że strzelanie to nie combat, więc bonus jest za szeregi na koniec, a ja tu gdzieś na forum wyczytałem, że jednak z początku. No to jak to jest? Od razu proszę o uzasadnienie odpowiedzi, bo samo "bo tak" mi nie wystarczy.
Generalnie radzę poczytać dokładnie opis zasady Strength in Numbers.
Może ja coś niejasno napisałem, więc posłużę się przykładem: w 25 clanratów strzela coś, co zabija 7 z nich. Przychodzi do testu paniki za 25% strat w fazie, na jakiej liderce i dlaczego zdaję? 8 bo miałem pełny bonus za szeregi na początku fazy, czy 7, bo przecież mam LD5 clanratów i 2 pełne szeregi w momencie zdawania testu?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
masakra jestem podłamany.. szczególnie że większość odpowiedzi to "nie wiem"
hmm...
hmm...
sami sobie przecząIs the Storm Banner One Use Only?
Commentary: It appears that the banner can be reactivated multiple times. It appears there is nothing preventing it being re-activated the same turn it ends.
Zasięg gwiazdek to 6". Jest napisane w rulebooku jeżeli się nie mylę. Dodam tylko że DE mają 12" i nie mają minusu za multiple, tyle że oni mają BS9 a Skaveni 5KrzysiekW pisze:No tak, nie podali zasięgu gwiazdek...Przyznam się, ze nie zwróciłem na to uwagi.

Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Nie lubię demonów i mroczniaków

Dokładnie. Rakietę też nie wiadomo kiedy użyć, bo nie ma tego napisane, albo co powiecie na doomflayera z savem na 1+? Może też im się zapomniało, że aby czar można było rzucić walkę trzeba to napisać?
Oczywiste partactwo jest oczywiste i nie wiem czy zasługuje na moje 65zł, bo prawdę powiedziawszy to ten book mnie strasznie rozczarował pod względem zasad. Podziękujmy GW za rezygnację z zewnętrznych testów!
Oczywiste partactwo jest oczywiste i nie wiem czy zasługuje na moje 65zł, bo prawdę powiedziawszy to ten book mnie strasznie rozczarował pod względem zasad. Podziękujmy GW za rezygnację z zewnętrznych testów!
Wiem, że pytanie nie pasuje idealnie do tematu, ale czy ktoś z Was jest w posiadaniu najnowszego White Dwarf'a Nr. 359? Bo słyszałem, że jest tam dość obszerny wywiad z Jeremym Vetockiem - który jest twórcą nowego AB do Skavenów.
Chętniebym, poczytał to co mówi "twórca" o swoim dziele 

Ja myślę, że oni sobie nie tyle co przeczą, tylko tworząc pytania wyjaśniają w czym widzą problem. Od tego jest komentarz...Cytuj:
Is the Storm Banner One Use Only?
Commentary: It appears that the banner can be reactivated multiple times. It appears there is nothing preventing it being re-activated the same turn it ends.
sami sobie przeczą
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."