Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

Re: Szybkie pytania

Post autor: Omegon »

Całkowicie podpisuję się pod MadMaxem, jak nie masz wprawy w psikaniu sprayem to lepiej nakładaj pędzlem.

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

Orientuje się ktoś czy kępki trawy GW Mordheim Turf to odpowiednik kępki Winter Tuft firmy AP? Jest między nimi jakaś różnica?
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

inne są bo sam się nad tym zastanawiałem

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Czy ktoś używał produktów firmy NOCH do makiet/podstawek dioram?
Chodzi mi o roślinność wycinaną laserowo czy pasuje do skali itd

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

ma ktoś jakieś doświadczenie z chińskim forge worldem ?

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Kacpi 1998 pisze:ma ktoś jakieś doświadczenie z chińskim forge worldem ?
aha, w czym problem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

czy kupić 1 model czy 3 za tą samą cenę :P

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Domyślam się, że pytasz się o jakość odlewów?
To zależy jak Ci sie trafi, ostatnio FW niesamowicie mnie zawodzi jakością i z czystym sumieniem muszę przyznać, że pod tym względem odlewy z innych źródeł są lepsze. Natomiast zdecydowanie leposzym materiałem do obróbki itd jest żywica z FW ta z chin jest krucha i łamliwa.
Obrazek

Awatar użytkownika
ddr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ddr »

Durant pisze:Czy ktoś używał produktów firmy NOCH do makiet/podstawek dioram?
Chodzi mi o roślinność wycinaną laserowo czy pasuje do skali itd
Zdaje mi się, że ojciec używa tego do makiet kolejowych. Jeśli tak, to sprawdzę przy okazji i dam znać.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Post autor: cichy »

Zakupiłem kompresor z aerografem. Polecana podróbka iwaty i kompresor też znany. Mój problem polega na tym, że chyba kupiłem chłam albo zapomniałem jak się używa aero. Pierwsza sprawa to nie mogę dobrać gęstości farby (używam farbek army painter). Cały czas jest niby farba za rzadka i wali kleksy, a jak zwiększę gęstość to aero jakby się zapycha po sekundzie i przestaje lecieć farba. Muszę przesunąć ten dyngs do sterowania do mocno i wtedy wali kleksa ogromnego i działa dalej przez chwilę lub dłużej. Ciężko tak malować bo co chwilę muszę go jakby odtykać.Sam aero jest chyba ok, problem wydaje się leżeć w kompresorze. Dobija do 4 bar to fakt, ale przy ciągłej pracy max to jakieś 1,8 bara? Coś koło tego. Nie za mało? Może farby jednak nie umiem dobrać? Albo nie mieszam odpowiednio?

Pomocy...

edit

teraz jeszcze zaczął pluć wodą(skąd?!) i czasem nawet na pełnym otwarciu nie leci farba. Jutro spróbuję go przeczyścić ale to dziwne, że nowy aero tak od razu się zapchał. Może to wina farbek z army paintera? Kiedyś miałem kompresor membranowy (taki jak polecali w SPIM na YT) i malowałem farbkami citadel to nie było takich problemów. Ech :(
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

cichy pisze:Zakupiłem kompresor z aerografem. Polecana podróbka iwaty i kompresor też znany. Mój problem polega na tym, że chyba kupiłem chłam albo zapomniałem jak się używa aero. Pierwsza sprawa to nie mogę dobrać gęstości farby (używam farbek army painter). Cały czas jest niby farba za rzadka i wali kleksy, a jak zwiększę gęstość to aero jakby się zapycha po sekundzie i przestaje lecieć farba. Muszę przesunąć ten dyngs do sterowania do mocno i wtedy wali kleksa ogromnego i działa dalej przez chwilę lub dłużej. Ciężko tak malować bo co chwilę muszę go jakby odtykać.Sam aero jest chyba ok, problem wydaje się leżeć w kompresorze. Dobija do 4 bar to fakt, ale przy ciągłej pracy max to jakieś 1,8 bara? Coś koło tego. Nie za mało? Może farby jednak nie umiem dobrać? Albo nie mieszam odpowiednio?

Pomocy...

edit

teraz jeszcze zaczął pluć wodą(skąd?!) i czasem nawet na pełnym otwarciu nie leci farba. Jutro spróbuję go przeczyścić ale to dziwne, że nowy aero tak od razu się zapchał. Może to wina farbek z army paintera? Kiedyś miałem kompresor membranowy (taki jak polecali w SPIM na YT) i malowałem farbkami citadel to nie było takich problemów. Ech :(
Odwieczny problem z pseudo iwatami. Najpewniej złe proporcje farby. Czasem pomagało przemycie dyszy wacikiem nasączonym w wamodowskim lub innym zmywaczu farb akrylowych.Spróbuj dodać do farby medium lub retender i wymieszaj. Generalnie ja z chińczykami na godzinę malowania przeznaczałem kilka na czyszczenie, awarie itd. Spróbuj odkręcić trochę dysze moze pomoże.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

No to może polecisz coś lepszego? Bo malowanie demonów aerografem to czysta przyjemność, a ten model skuteczni mi to uniemożliwia. Do 200 zł coś kupię? Bo jeśli nie będzie skoku Jakościowego to sobie daruje. Ile w ogóle trzeba za taki aero dać?

Draco
Chuck Norris

Post autor: Draco »

gdzie mogę kupić kółka takie do armaty?^^ badz katapuilty itp

kuczol
Kontakt:

Post autor: kuczol »

cichy pisze:No to może polecisz coś lepszego? Bo malowanie demonów aerografem to czysta przyjemność, a ten model skuteczni mi to uniemożliwia. Do 200 zł coś kupię? Bo jeśli nie będzie skoku Jakościowego to sobie daruje. Ile w ogóle trzeba za taki aero dać?
do 200zł to ciężko będzie za niecałe 300żł polecam ultrę. Ja właśnie zmieniłem i jestem zadowolony choć muszę się uczyć malować od początku bo bardzo czułe bydle i przy moich mało zgrabnych łapkach to lekcja pokory. Spróbuj zmniejszyć ciśnienie na zaworze to powinno przestać pluć. A że tak zapytam czy masz zbiornik wyrównawczy w tej machinie? Ja przy chińczykach to zdejmowałem przednią osłonę igły i co chwila ściągałem paluchami strupka z farby z igły i było ok.
Zapraszam do mojego studia szukaj na FB Kuczolpaintlab

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Nie mam, kupiłem chińszczyznę w zestawie.

Obrazek

O dziwo dużo ludzi poleca ten kompresor, więc myślę, że to raczej mój brak umiejętności. A wodą dziś pluł tylko po włączeniu ciśnienia potem przestawał. Czasem coś mu tam sie jeszcze wyrwało. Mam długi wąż (3m) podobno wtedy zbiornik nie jest taki potrzebny. Oczywiście ze zbiornikiem byłby lepszy ale nie chciałem na początek dużych sum inwestować

Dziś już lepiej się malowało. Muszę nauczyć się dobierać gęstość farby. Kupiłem też na allegro kilka farbe vallejo air.

@kuczol

jak mi się spodoba, a muszę przyznać że demony się tym maluje super :) to się szarpnę na coś porządnego bo o dziwo może mi się to przydać w pracy. Zajmuję się usuwaniem wgnieceń rys itp. z karoserii samochodowych, więc aero będę mógł robić zaprawki. Ale najpierw się muszę wyćwiczyć na chińszczyźnie.

A tak w ogóle jakie powinno być ciśnienie? Ten kompresor nabija do 4 bar. W trakcie pracy spada poniżej 2 ale to wystarcza. Może powinienem go przykręcić do 2?

kuczol
Kontakt:

po mojemu to koniecznie wsadź zbiornik wyrównawczy - jak pracujesz w warsztacie to masz na pewno dostęp do starych gaśnic - ja właśnie taką podłączyłem. Koszt kilka złączek + teflon i kwadrans pracy (około 20 zł na złączki w castoramie). Jak będę miał chwilkę to cyknę fotkę swojego abyś wiedział o co chodzi. Pluje bo ma za duże ciśnienie startowe. Każdy aero powinien mieć podane odpowiednie ciśnienie robocze - wydaje mi się, że koło 2 starczy przy tej twojej machinie - ważne aby było równomiernie pompowane a tego nie osiągniesz bez zbiornika samym wężykiem. Thinerek do farbek też nie zaszkodzi ;). No i koniecznie skołuj sobie wiatraczek do tej machiny jak chcesz żeby ci dłużej pochodziła.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Thinner już zamówiłem, wiatrak mam taki zwykły pokojowy to w lato będzie na kompresor dmuchał. Mam rok gwaracji teoretycznie pisemnej :roll: Jak tyle wytrzyma a ja nadal się będę tym bawił to pewnie zainwestuje w coś lepszego. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś dłuuugim wężem.

kuczol
Kontakt:

gwarancja nie obejmuje przegrzania bo napisane jest na nim, że nie może dłużej pracować niż 30 minut więc dmuchaj już jak malujesz a nie w lato bo to ustrojstwo dość szybko się nagrzewa. Chiba taniej niż dłuuuuuuuuuugi wąż wyjdzie zbiornik wyrównawczy z gaśnicy ;) - i pożytek większy bo kompresor rzadziej chodzi i mniej się grzeje.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Szykują się nowe farbki by GW :)
Last week I rumored 25 new colors by GW, now i have more informations:
-New Glazes
-Shades for White Basecoats
-pink base with two layers
-greenish metallic base with suitable layers
-Technical Paint for bleached effects
-some other paints

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

A czy on nie powinien sam się wyłączyć przy ryzyku przegrzania? Podobnież posiada takowy czujnik :P Na internecie ktoś na jakimś forum pisał

ODPOWIEDZ