Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Re: Początkujący generał

Post autor: Pacek »

na tych kilka gier, w które grałem działo nie zaszalało, parę razy misfireowało, lub zabiło coś plewnego..po prostu szkoda mi slotu rare na nie. Gdyby było w specjalach, z pewnością bym je brał :)
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

Ostatnio popróbowałem katapkę. Miażdży elfy i bretkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Prawda jest taka że nie mamy słabych rarów. DW i Abomka są brane najczęściej bo są najbardziej uniwersalne; kółku straszy LT których teraz pełno na stolach a abomka jest trochę niedoszacowana punktowo i dobra prawie na wszystko.
Klopa też mnie się sprawdza, jest tania ale na niektóre armie jest słabszym wyborem niż reszta rarów.
Latarka natomiast jest strasznie losowa (a to ci nowość u szczurów :) ) czasami może zawieść w najbardziej kluczowym momencie, a czasem może nas milo zaskoczyć i spłacić się kilkukrotnie ( trafiając plackiem centralnie w jakiś sku@&*@le drogi klocek lub zabijając smoka).
Ja osobiście wole wystawić klope + WLC ale nie ma się co dziwić że gracze jadąc na turniej wolą brać 2xHPA lub HPA + DW, bo te rary są bardziej uniwersalne.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

jak już mówiłem mi latarka rzadko wybucha mam do niej słabość , pare razy brałem abomke też dała rade, ostatnio grałem na DW ale nie zdążył nic pokazać z tego co mówicie to wypróbuje go jeszcze pare razy :)
]arrrr

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

ja doomwheela lubie od kiedy na jednym turnieju zniszczył dwa drzewce, bloodthirstera, chyba ze 3 enginy, kowboja, trochę skinków, trochę horrorów i trochę flesz hołndów.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

na kółko działaja poisony?

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

tak

superkacek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: superkacek »

czym zaczynać w 8ed

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

slejwami...

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

popieram marcinsa w 8ed (w poprzednich zresztą też) potrzeba dużo slavów bez no przynajmniej 120 nie wychodź z domu,a 150-160 to jest optimum, a poza tym kup ze 40 clanratów (do pchania dzwona) i dzwonek, sztandarowego armii ze 3 inżynierów i dwa boxy stormvrminów. Od siebie dodam, że na pewien czas (puki nie uzbieram i nie pomaluje całej swojej armii będę grał w 40k black templarami :mrgreen: )

superkacek
Powergamer Rozpiskowy

czy slejvi muszą być skavenami a i jak się gra skavenami

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

O ile opis w poprzednim podręczniku wyraźnie wskazywał na skavenów, o tyle opis w tym nowym wskazuje, że WIĘKSZOŚĆ to szczury. Więc nie ma najmniejszego problemu z użyciem modeli innych ras. Oczywiście odpowiednio skonwertowanymi.

Ja używam w większości modeli szczurków z pojedynczymi gnoblarami, gobasami i ludźmi dla kolorytu, ale myślę o zwiększeniu odsetku obcych ras do tak ~20% oddziału.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

u mnie wychodzi teraz 45% szczurów, a reszta to zielonoskórzy różnej maści, od gnoblarów po gobsy i snotlingi, trochę ludzi, jakiś dwarf, lizardmen, a nawet squig, ogólnie kolorowa banda

superkacek
Powergamer Rozpiskowy

dziękuję za odpowiedzi a matusz masz jakąś galerie czy coś takiego żeby zobaczyć twoją horde.

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

mam galerię gdzieś tutaj, ale tamsą stare zdjęcia przed reformą armii, wtedy mialem czysto "zielonych" slavów :)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Czekajac na nowy book do TK postanowiłem sobie zrobic/zbejcowac skaveny na małe pkt. i w zwiazku z tym mam kilka pytań do ogarniętych graczy ... :wink: Uprzedzam ,ze ostani raz na turnieju gralem ze 2 lata temu ... na 6 ed ,czy poczatek 7 :mrgreen:

Wojo jakie mogę aktualnie spłodzić to :
herosi:2-3 inzynierkow ,assasynek ,priest ,zwyklas .
ok.40-50 niewolników
ok.40 clanbraci
20 sztormow
troche duzych szczurow z poganiaczmi .
3 swarmy
kilka jezaili
jakas kopaczka
ze 2 dziala
klopa
abomka
2 x kółko

preferuje armie scryre z lekka domieszka pestilens lub calosc eshin (ale chyba niegrywalna ;)).

-Co się będzie opłacać na nowa edycje na małe pkt (ile pkt. na nowa będzie jak stare - 1500 ?).
-Co najlepiej dokupić ? (wiem ,że furorę robi 50 slavow :D).
-ktos robil juz jakies liche proby na nowa edycje ? Jakie jesnostki daja rade ?
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Imo dokup Gutter runnersów (albo ich zrób) 3x5 albo 3x6 to niezbędnik na obecne plutony - resztą da się zagrać, choć jechanie bez seera na dowolne punkty imo mija się z celem - musi być to +4 do dispela

f00fe
Plewa

Post autor: f00fe »

Cześć jestem nowy na forum i w Warhammerze
Poczytałem trochę to Forum i zastanawiam się na wyborem armii bardzo podobają mi się skaveni (przeglądałem podręcznik od kolegi który kupił go bo myślał że będzie grał tą armią ale jednak się pospał)
Powiedzcie od czego zacząć tylko proszę o bardziej rozwiniętą odpowiedź niż "slejwami"
Pozdrawiam f00fe

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Na pewno odpowiedz sobie na pytanie czy grasz w domu, czy chcesz nastawić się na turnieje, bo rozpiski zasadniczo się różnią. Jakikolwiek by to nie był początek, na pewno będziesz potrzebować figurki slaves/clanrats. Skaveni opierają siłę w na liczebności, więc na stołach niczym dziwnym nie jest widok oddziału 50 slavów czy 40 clanratów, w zależności od punktów nawet kilku takich. Slaves są obecnie bardziej popularni, clanrats widziałem głównie w roli popychaczy dzwonu grey seera (sporo graczy twierdzi, że do niczego innego się nie nadają, ale to już sprawa gustu i tego z czym mają się mierzyć). Niemniej jednak czymś cory musisz zapchać, a są trzy opcje: clanrats, slaves i stormvermin, czyli szczurza elita, która dużo zyskuje dzięki wysokiej inicjatywie i niesionym halabardom. W bitwie przeciw bretonii oddział 40 z warlordem na ratogrze bonebreakerze zjadł samodzielnie trzy lance rycerzy i oddział chłopów na przekąskę ;-) Ciekawą opcją są też weapon teams, z nich ratling jakby trochę odstaje bo musi rzucić na trafienie, ale każdym da się coś zagrać.

Do tego na pewno przyda Ci się jakiś zalążek herosów. Tutaj (zależy oczywiście jak grasz) oczywistym wyborem jest bsb i 1-2 elektryków (warlock engineer). Później dochodzą takie smaczki jak seer, warlord czy plague priest.

Ze speciali na pewno mogę doradzić zakup/zrobienie kilku gutter runners, genialnie zajmują się wrogimi maszynami/ samotnymi magami. Pozostałe wybory nie są już tak oczywiste bo dużo zależy od tego z kim grasz: jezzaile przeciwko ciężko opancerzonej kawalerii, censer bearers przeciwko oddziałom o niskiej inicjatywie (żeby zdążyli uderzyć zanim zginą ;-) ), globadierzy do zadań specjalnych jak np. czołg imperialny, plague monks do mielenia słabo opancerzonej piechoty wroga.

W rarach bardzo opłaca się warp-lightning cannon, a dla ludzi lubiących wygrywać hellpit abomination, to drugie, o ile dojdzie do wroga, to gniecie jajka i wywołuje płacz u każdego ;-) Plague claw catapult to też ciekawy wybór na armie hordowe o niskiej bazowej liderce (np. orkowie i gobliny), chociaż nieźle gwałci też bretońskie wojska wszelkiej maści.

Napisz konkretnie w jakie punkty mierzysz na początek, zastanów się ile masz kasy i ile chcesz zainwestować. Niedługo wychodzi zestaw battle for blood island (czy jakoś tak), będzie bardzo opłacalny dla nowych graczy. Batalion skaveński też jest bardzo opłacalny, wszystkich figurek z niego powinieneś być w stanie użyć w dobrej rozpisce (nawet ratogrów, które teraz są niczego sobie).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

f00fe
Plewa

Post autor: f00fe »

Takie małe pytanie z jakich źródeł możne otrzymać Slejwy?
a co do tego zestawu to kupie go na 100% ponieważ jest tam też mały rulebook
A na jakie pkt bym chciał zacząć myślę że coś koło 100 może 1200 jakoś tak i grałbym raczej domowe ale na turnieje też bym wpadał.

ODPOWIEDZ