Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

00dexter pisze:drzewo na wiekszosc armi jest ok
Większość, ale nie wszystkie. W tym nowe demony. ;)

Awatar użytkownika
Mróva
Wałkarz

Post autor: Mróva »

Jeszcze a propos Tree vs SM - Swordzi wypłacają 8 ataków, 6 wchodzi, 3 ranią, jeden wardujesz... No i nie jest tak różowo, zanim masz FO, teoretycznie cię zetną! :|
Poza tym mysza ma rację, chukki na luzie wysyłają Drzewko do Krainy Martwych Drwali, a co dopiero bolce HE! :)

Jasne, ja też bardzo lubię Drzewko, tylko że ani na tak małe punkty, ani tym bardziej przeciw HE nie będę hurraoptymistą w kwestii jego wystawiania i późniejszego spłacania. Ogólnie Treeman jest faktycznie dobry przeciw większości armii, natomiast z tymi demonami to bym nie... demonizował xD Demony są tak miękkie, prócz psów, że mając drzewo możemy wyjśc im na tzw. pałę i nie ma ch... we wsi, wszystkiego nie ustrzelą. Ściągną Drewniaka, ok, za chwilę biorą na klatę Wildów i Tancerzy. Albo odwrotnie. Zresztą - grałem vs Demonom 5 razy, zawsze miałem Drzewo. Zginęło dwa razy. Na pewno boli czar 2K6 z siłą K6+4, ale ten czar boli wszystko. A Flamerzy... nigdy mi drzewa nie zdmuchnęli, ba, nawet nie zwarzywili! Do dziś śmieję się z sytuacji, gdy najpierw 6-stka Flame'ów wypaliła 24 pociski na 2+ w drzewo, a potem wystand&shootowanych 26 na 3+ i nie zadała ani jednej rany. I została wszamana. ;) Ominęła mnie udręka przeżywania perspektywy trafienia na DL na turnieju, ograłem się z nimi :D

Awatar użytkownika
00dexter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: 00dexter »

Wystawiasz jedno drzewo a do tego albo orzelka albo wystawiasz sobie waywatchers

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Post autor: max1 »

Potrzebuję pomocy. Jest turniej gdzie rozpiski się robi na 3000 i na każdą bitwę wybiera się armię na 2300. Narazie mam coś takiego:

Spv
4 lvl; beast
power stone
wand of wych elm

sps
2 lvl; athel loren
2x dispell

sps
2 lvl; athel loren
2x dispell

bsb
oaken

lord alter
great; light armor
łapacz smoków ogólnie rzecz biorąc :D

mały alter
great; light armour
hełm
hoda

10 glade guardów

10 glade guardów

10 glade guardów

8 driad

8 driad

8 driad

8 driad

5 glade ridersów
musician

8 wardencers
musician; champion

5 wildów
musician; standart
wabanner

5 wildów
musician; standart

6 wayów

treeman

total: 2949

sory, że rozpa taka brzydka, ale wyjątkowo mi się nie chciało...

Przede wszystkim, bardzo bym chciał wstawić drugie 8 tancerek, ale nie mam pomysłu jak, a tak przy okazji, nie będą gardził mądrymi radami. :D

Wiem, że przydałby się drugi drzewiec na 3k, ale nigdy nie lubiłem mieć 2 drzew...

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

W moim odczuciu powiem Ci tak:

Wywal 1 caddiego, a drugiemu zmień scrolla na kija, lordowi zmień kamyszek na scrolla.

Dalej wywal małego biegacza.

Za te pkt dokup 8mkę drugą WD, dorzuć 1-2 wayów, 6stego wilda do tych z WB no i szafa gra i buczy. ;)

No i jeszcze masz 1 slot rare, może orzełek? :)

Pozdro

p.s. nie możesz dublować przedmiotów, tzn. nie możesz powtórzyć hełmu na alterach. ;)

Awatar użytkownika
00dexter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: 00dexter »

Moim zdaniem wyrzucilbym tych GR spoko jednostka ale troche za slaba ginie od zwyklej 10 Łuczników. Zamiast nich dalbym jeszcze jeden oddzial GG

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

dexter- GR przydadzą się na niektóre armie

Max- jeżeli chcesz mieć kopa to stwórz 2-3 różne rozpiski na 2300 a potem złóż je tak żebyś miał to wszystko w 3k...niepowinno to być DUZYM problemem bo przetasowanie herosów ...myślę że duży mag i biegacz łapacz smoków albo łapacz i karabin...
myślę że 4 oddziały driad są zbędne...3 driady 3 gg fast
wildzi dancerzy wildzi dancerzy i warhawki , w R 2 drzewce i 6 WW styka będzie
pokombinuj w każdym razie niesądze zebyś na 2300 wcisnął 4 oddziały driad... :roll:

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

A ja może odpuściłbym dużego altera i zamiast tego dał WD highborna. Uważam, że może on robić to samo co duży alter, a dodatkowo wspomagany jest oddziałem 8 WD. W grę wchodzi normalna walka (8WD + WD highborn powinno dać radę z wieloma oddziałami) jak i challenge. Dajesz wtedy chłopakowi np. siatki, amarantine i moonstona i jazda :D
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Awatar użytkownika
Mróva
Wałkarz

Post autor: Mróva »

Ja kombinuję z identycznym, tylko zamiast moonstone'a daje Blades of Loec - naprawdę nieźle kozaczy :D Ale koncepcję jego wystawiania mam zgodną z Twoją ;) Mimo że duży alter to świetna sprawa.

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

To zależy od przeciwnika. Ponieważ w szarży mam S=5 na lordzie, to i tak większość stworków ranię na 2+ (szczególnie, że najczęściej grywam z elfikami). Przy 6 atakach aż tak bardzo mi to nie robi. A z moonstonem czuję się bardziej kozacko - w końcu szarża WD w 2 turze np. od boku robi wrażenie :)
Obrazek
TIM GRONNEBERG - OGRES

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

Post autor: Dzidzia »

Ja najbardziej na lorda to lubię następujące rzeczy: alter smoków łapacz, duży mag, lord do współpracy z eternalami, no i właśnie wardancer. Zastanawiam się jeszcze nad ancientem ;] ale reszta opcji wg. mnie odpada ;p

Dobra przymierzam się do kolejnej bitwy na 1500 pkts. Po ostatnim wysokim zwycięstwie nad krachami (16:4) chciałbym powtórzyć wyczyn, tzn. wygrać kolejną bitwę albo chociaż zremisować ;p z tymże mój kumpel grający empire, który się ze mną zmierzy, gra znacznie lepiej od mojego poprzedniego przeciwnika. Widziałem jak ostatnio rozwalał vampy solid victory, a jeszcze wcześniej na te same pkt. wygrał z orkami masakrą. Jego rozpa wygląda mniej więcej tak:

-Ksiądz w piechocie, BsB i sztandar gryfa, caddy 2 lvl w szermierzach
-18 szermierzy FcG (w nich siędzą ksiądz-generał i BsB) z detką 10 kuszoli , 10 włóczników jako nosiciele maga, 10 Huntsmenów, 8 KO inner circle bodajże na wypasie, działko, 5 rajtarów + muzyk i czołg. Jego rozpa może ulec zmianie ale raczej w małym stopniu. Wiem że poprzednie 2 bitwy grał na tym samym.

Ja wykombinowałem coś takiego

-2xmagów 2lvl, jeden ma kij ten co jest generałem, łącznie mają 3 scrole
-BsB z regenką w eternalach
-2x10 GG
-2x8 driad
-14 Eternali z FcG i warbannerem
-6 Wardencerów czystych
-Treeman

Sory że tak "niechlujnie" to nspisałem ale nie maam czasu zbytnio inaczej ;p czekam na opinie

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Dzięki wszystkim, a co do tego lorda WD, to uwierz mi, że wystawiam go bardzo często, ale (uwaga, uwaga) nigdy, przenigdy nie grałem na lordzie alterze... Myślę z tym wd, ale raczej highborn, tylko, że mam wtedy zawsze taki kłopot: nie wiem czy dać moonstone, socm czy blades of leoc...

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Mówię, to zależy od przeciwnika. Jeśli gram np. z DE, które z w szarży z S=5 ranię na 2 to Blades of Loec mi są zbędne.
Za Stonem nie przepadam (jak dla mnie zbyt losowy - być może za dużo nadziei w nim pokładam), więc zostaje moonstone. Jest on chyba najbardziej uniwersalny, czyli po prostu szarża WD w 2 turze przyda się chyba niezależnie od przeciwnika (no, mogą być problemy z asf HE)
Ewentualnie mogę się na blades of loec zastanowić z czymś wytrzymalszym, np. z Dwarfami czy Ogrami.
Obrazek
TIM GRONNEBERG - OGRES

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Qbas pisze:czyli po prostu szarża WD w 2 turze przyda się chyba niezależnie od przeciwnika .
tylko plewa wpusci w 2giej turze WD na jakiś oddział chyba ze coś co ich trzymało bedzie długo...doswiadczony gracz niedopusci do tego przy chociażby rozstawianiu albo dostaniesz na nich wszystkie pociski...

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Koleś podczas rozstawiania nie wie, że masz moonstona. Ma na środku swojej armii las, rozstawia się i w 1 turze rusza się tak, iż znajduje się w promieniu 10" od lasu. Ty się teleportujesz i ustawiasz się pod takim kątem, żebyś ty widział oddziały do zaszarżowania, a żeby maszyny przeciwnika nie miały do Ciebie zasięgu. W sytuacji, kiedy koleś w 1 turze ustawi się wystarczająco blisko lasu to musi mieć chyba kawalerię albo coś z lotem, żeby wymanewrować i uciec od szarży. W przeciwnym razie co by w 2 turze nie zrobił, to na niego WD wypadną. No chyba, że zwieje w tył, to wtedy mam go przynajmniej na 2 tury z głowy :wink:

Tymczasem z innej beczki:
Jak na razie grałem z nowymi VC tylko 1 raz (w dodatku w sojuszu) i zrobiłem sobie próbną rozpiskę na 1,8k. Oceńcie:

Spellsinger @ 140 Pts
General; Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

Noble @ 132 Pts
Light Armour; Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

6 Wild Riders @ 199 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]

4 Treekin @ 260 Pts

7 Wardancers @ 133 Pts
Musician

1 Treeman @ 285 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 3

Models in Army: 74

Total Army Cost: 1797
Obrazek
TIM GRONNEBERG - OGRES

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Wow, treekiny... A poza tym to utarty standard...

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Czy jesteś pewny, że na 1,8k wystarczy przeciw wampirkom jeden caddy?

Awatar użytkownika
Dzidzia
Mudżahedin

Post autor: Dzidzia »

Wywal 10 GG i 1 treekina, wstaw za to caddiego i grajków do łuków ;p

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Na kolesia, z którym będę możliwe grał - owszem :wink:
Ewentualnie można wywalić jednych GG i np. 1 WD (chociaż szóstka za mną nie przemawia) a w wolne miejsce jeszcze 1 caddy - do przemyślenia :)

Co do Treekinów - obalam powszechną opinię o ich plewności i jestem pionierem jeśli chodzi o ich wystawianie. Uważam, że to fajna jednostka, zwłaszcza, że mogą wziąć na klatę nawet coś silniejszego, a potem odpłacić pięknym za nadobne. Klocki w stylu Zombiaków czy Szkieletów nie powinny stanowić dla Treekinów większego problemu.

Najciężej będzie mi ugryźć chyba Blood Knightów. Miałem plan, żeby pójść na nich drzewem, wypalić S&S, a w 2 turze walki dołączyć Treekinami. Może się uda...:roll:

P.S. 3 treekiny nie mają oczekiwanej przeze mnie siły przebicia - wiem, bo testowałem.
Obrazek
TIM GRONNEBERG - OGRES

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Qbas pisze: i jestem pionierem jeśli chodzi o ich wystawianie.
myśle, że to jest zbyt dalekie stwierdzenie.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Zablokowany