Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
to widze ze niezle zamieszanie sie robi po zmianie edycji , więc skoro taką róznice robi uzbrojenie, to czy można z BSB zrobic zwykłego paladyna i dac mu zamiast baneru miecz? a ten metalowy baner doczepic banerzyscie grali?
Zasadniczo BSB ma miecz - jest po prostu leworęczny, więc trzyma go po drugiej stronie. Jak chcesz go przerobić na zwykłego, walczącego paladyna to zamiast sztandaru wklejasz mu tarczę. Myślę jednak, że BSB to na tyle ładna figurka, że szkoda ją maltretować w ten sposób. Lepiej zrobić paladyna konwertując zwykłego rycerza albo wykorzystując paladynów z V edycji.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
zerknij sobie do galerii na cmon:
http://www.coolminiornot.com/browse/pag ... /bretonnia
może Ci to trochę rozjaśni w głowie
http://www.coolminiornot.com/browse/pag ... /bretonnia
może Ci to trochę rozjaśni w głowie
No dobraa to ja mam niejasności a propo lancy
1 ogólne ; szereg liczy się od 5 modlei w szeregu czy szeregu o US 5 ?
2 w lancy pelen szereg jest od 5 us ?
3 czy liczbe ludzi w lancy liczy sie od modlei czy od US jeźdzca 2 ? przykład :
5 knightow walczy z 9 gobosami ; ] to knightci na rozliczenie walki sa traktowani jako 5 czy 10 ?
1 ogólne ; szereg liczy się od 5 modlei w szeregu czy szeregu o US 5 ?
2 w lancy pelen szereg jest od 5 us ?
3 czy liczbe ludzi w lancy liczy sie od modlei czy od US jeźdzca 2 ? przykład :
5 knightow walczy z 9 gobosami ; ] to knightci na rozliczenie walki sa traktowani jako 5 czy 10 ?
Ciekawe, bo wszystkie odpowiedzi na zadane pytania są jasno i precyzyjnie opisane w podręczniku głównym i w Army Booku...tak ciężko zerknąć? Chyba, że nie masz tych książek, a w takim wypadku doradzam jak najszybszy zakup, bo jak wiadomo ignorantia iuris nocet
Acha , tylko co to znaczy... to nocet to coś z nocnikiem ? xd
Nie gram bretą . Tą armia gra moj kumpel . Problem jest taki, że on ma book po angielsku i nie jest dobry z tego języka .
Toteż , po ostatniej bitwie i paru przemyśleniach pomyślałem , że to troche smierdzi wałem . Liczenie szeregu od 5 giete jest
Dlategu tu pisze
Nie gram bretą . Tą armia gra moj kumpel . Problem jest taki, że on ma book po angielsku i nie jest dobry z tego języka .
Toteż , po ostatniej bitwie i paru przemyśleniach pomyślałem , że to troche smierdzi wałem . Liczenie szeregu od 5 giete jest
Dlategu tu pisze
Ignorantia iuris nocet - nieznajomość prawa szkodzi, jedno z podstawowych założeń prawniczych od czasów rzymskich do współczesności. A dla ludzi nieznających realiów bretońskiej organizacji armii 3 modele w szeregu mogą faktycznie śmierdzieć wałem. Rzecz jasna rycerze bretońscy nie muszą być wystawiani w lancach - jeśli ustawi się ich w klasycznych szeregach po 5, to też wszystko będzie ok (tylko po co xD).
ależ to jest doskonała formacja na kolejne tury HtH jezeli przeciwnik ustał szarżęGniewko pisze:Ignorantia iuris nocet - nieznajomość prawa szkodzi, jedno z podstawowych założeń prawniczych od czasów rzymskich do współczesności. A dla ludzi nieznających realiów bretońskiej organizacji armii 3 modele w szeregu mogą faktycznie śmierdzieć wałem. Rzecz jasna rycerze bretońscy nie muszą być wystawiani w lancach - jeśli ustawi się ich w klasycznych szeregach po 5, to też wszystko będzie ok (tylko po co xD).
W głównym podręczniku jest napisane o reorganizacji:
"W fazie ruchu jednostka ma prawo zreorganizować szyki, o ile nie walczy wręcz i nie wykonuje ruchów przymusowych".
Natomiast nic nie takiego pisze w zmianie formacji ;]
"W fazie ruchu jednostka ma prawo zreorganizować szyki, o ile nie walczy wręcz i nie wykonuje ruchów przymusowych".
Natomiast nic nie takiego pisze w zmianie formacji ;]
Sprzedam Styrodur!!!Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
przeciez jak wygram HtH i przeciwnik sie nie zlamie to moge dostawiac kolejne modele do walki-jakby na to nie patrzec bedzie to zmiana formacji. (patrz sekcja manewry po wygraniu HtH w dziale combat)Gniewko pisze:A wolno zmienić szyk w trakcie walki? Bo szarżując w szyku "po 5" nie mamy żadnych bonusów i tracimy dodatkowe ataki.
1)skoro w szarzy sie nie przebilem to potem potrzebuje klepac jak najwiecej ran w oddzial wroga
2)najczesciej trace wtedy +1CR za szereg-ale jak lance maja lamac statycznym CR to cos zaczyna byc nie tak
dlatego nie lubie czarodziejek w lancach-wtedy dokladajac modele wystawiam do frontu mega mocne ataki z czarki.
Pegaza lub Hippogryfa którego dosiada Lord można zranić tak jak każdego ujeżdżonego potwora. Jeżeli strzelasz do takiego modelu, to w przypadku trafienia rozlosowujesz w kogo trafił pocisk. W przypadku walki wręcz przed wykonaniem ataku deklarujesz w kogo uderzasz.
-
- Pseudoklimaciarz
Mam pytanie czy dobrze kombinuję. Modlitwa nasza daje nam warda na 6+ i 5+, przechodzi on na mounta np. hipogryfa. Czy jeśli bohaterowi dam Grail Shield (4+ ward) to przejdzie on także na mounta?
nie. Mount ma tylko zwykłego blesaprzemekliw pisze:Mam pytanie czy dobrze kombinuję. Modlitwa nasza daje nam warda na 6+ i 5+, przechodzi on na mounta np. hipogryfa. Czy jeśli bohaterowi dam Grail Shield (4+ ward) to przejdzie on także na mounta?