Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
Moderator: Dibo
Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
zbieram sie powoli do składania swojej armii - zaczalem juz troche malowac i mysle nad pierwsza rozpiska... to jest pierwsze podejscie - od razu duze punkty
jakie lory do magow? moze jakies duze potworki w zamian czegos? power scroll zamiast dispela?
Beastlord @ 254.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Brass Cleaver [30.0]
Ram Horn Helm [15.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Uncanny Senses [10.0]
Great Bray-Shaman @ 329.0 Pts
Magic Level 4; 2ndWeapon; Braystaff
Chalice of Dark Rain [40.0]
Dispel Scroll [25.0]
Stone of Spite [25.0]
Gorebull @ 262.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Many-Limbed Foe [20.0]
Gouge-Tusks [15.0]
Banner of Eternal Flame [10.0]
Bray Shaman @ 155.0 Pts
Magic Level 2; Braystaff
Scroll of Shielding [15.0]
Obsidian Amulet [30.0]
20 Gor Herd @ 185.0 Pts
2ndWeapon; FCG
20 Gor Herd @ 185.0 Pts
2ndWeapon; FCG
2 Tuskgor Chariot @ 160.0 Pts
3 x 5 Harpies @ 165.0 Pts
4 Minotaurs @ 306.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour; FCG
Blackened Plate [20.0]
4 Minotaurs @ 311.0 Pts
Light Armour; Shield; FCG
Sword of Battle [15.0]
Charmed Shield [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
4 x 5 Ungor Raiders @ 33.0 Pts
Short Bow; Musician
1 Razorgors @ 55.0 Pts
Total Army Cost: 2499.0
jakie lory do magow? moze jakies duze potworki w zamian czegos? power scroll zamiast dispela?
Beastlord @ 254.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Brass Cleaver [30.0]
Ram Horn Helm [15.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Uncanny Senses [10.0]
Great Bray-Shaman @ 329.0 Pts
Magic Level 4; 2ndWeapon; Braystaff
Chalice of Dark Rain [40.0]
Dispel Scroll [25.0]
Stone of Spite [25.0]
Gorebull @ 262.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Many-Limbed Foe [20.0]
Gouge-Tusks [15.0]
Banner of Eternal Flame [10.0]
Bray Shaman @ 155.0 Pts
Magic Level 2; Braystaff
Scroll of Shielding [15.0]
Obsidian Amulet [30.0]
20 Gor Herd @ 185.0 Pts
2ndWeapon; FCG
20 Gor Herd @ 185.0 Pts
2ndWeapon; FCG
2 Tuskgor Chariot @ 160.0 Pts
3 x 5 Harpies @ 165.0 Pts
4 Minotaurs @ 306.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour; FCG
Blackened Plate [20.0]
4 Minotaurs @ 311.0 Pts
Light Armour; Shield; FCG
Sword of Battle [15.0]
Charmed Shield [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
4 x 5 Ungor Raiders @ 33.0 Pts
Short Bow; Musician
1 Razorgors @ 55.0 Pts
Total Army Cost: 2499.0
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, o 13:01 przez Szmyt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
nie wiem czy Tobie pomogę bo ostatnio beastami troszkę zaniechałem gry... ale mogę podać kilka fkatów które zauważyłem w 8ed. może się przydadzą do koncepcji armii
1. jak piechota to w hordzie nawet jak ma być ich tylko 30... zawsze można zrobić reforma i mieć stubborn w razie czego ( więcej szeregów )
2. magia w tym wypadku to shadow ( shaman 4lvl )... choć ostatnio bym się zastanawiał nad beastem choćby dla samej sygnaturki ( shaman 2lvl )
3. jak minoski to dużo w jednym klocku by mieć look out gorebullem czy doombullem
4. grałem tyko właściwie na minoskach bo lubię klimat duzych stworów w tej armii, a teraz zastanawiam się nad "PG" albo przynajmniej czymś bardziej grywalnym... i doszedłem do wniosku o zasypaniem hordowym przeciwnika gorami i bestigorami
5. z dużych stworów tylko ghorgona jest przydatna... potem cygor, choć w tej ed. troszkę nie wieże w jego skuteczność
1. jak piechota to w hordzie nawet jak ma być ich tylko 30... zawsze można zrobić reforma i mieć stubborn w razie czego ( więcej szeregów )
2. magia w tym wypadku to shadow ( shaman 4lvl )... choć ostatnio bym się zastanawiał nad beastem choćby dla samej sygnaturki ( shaman 2lvl )
3. jak minoski to dużo w jednym klocku by mieć look out gorebullem czy doombullem
4. grałem tyko właściwie na minoskach bo lubię klimat duzych stworów w tej armii, a teraz zastanawiam się nad "PG" albo przynajmniej czymś bardziej grywalnym... i doszedłem do wniosku o zasypaniem hordowym przeciwnika gorami i bestigorami
5. z dużych stworów tylko ghorgona jest przydatna... potem cygor, choć w tej ed. troszkę nie wieże w jego skuteczność
czas odświeżyć wfb
takie coś na 1000 ptk patrol ale chyba nie ma żadnych specjalnych zasad, gory 1 do walki drugie dla maga, reszte to co widać
1 Great Bray-Shaman @ 235.0 Pts
General; Lore of Shadow; Magic Level 4
1 Wargor @ 153.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Battle Standard
Ram Horn Helm [15.0]
Gnarled Hide [15.0]
Luckstone [5.0]
19 Gor Herd @ 167.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician
10 Gor Herd @ 75.0 Pts
Musician
4x5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
3 Minotaurs @ 195.0 Pts
Standard; Musician
5 Harpies @ 55.0 Pts
Models in Army: 59
Total Army Cost: 1000.0
jak ktoś wykombinuje jak wcisnąć rydwan z pumbą to dajcie znać
takie coś na 1000 ptk patrol ale chyba nie ma żadnych specjalnych zasad, gory 1 do walki drugie dla maga, reszte to co widać
1 Great Bray-Shaman @ 235.0 Pts
General; Lore of Shadow; Magic Level 4
1 Wargor @ 153.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Battle Standard
Ram Horn Helm [15.0]
Gnarled Hide [15.0]
Luckstone [5.0]
19 Gor Herd @ 167.0 Pts
10 Gor Herd @ 75.0 Pts
Musician
4x5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
3 Minotaurs @ 195.0 Pts
Standard; Musician
5 Harpies @ 55.0 Pts
Models in Army: 59
Total Army Cost: 1000.0
jak ktoś wykombinuje jak wcisnąć rydwan z pumbą to dajcie znać
- Khuman
- Ciśnieniowiec
to ten patrom we wrocku? to nie możesz wystawiać lorda i max 2 herosów z czego 1 może być magiem''
co do pytania wywal ungory go min cora już masz... wywal minoski daj wydwan i razor gora albo 1 harpie bo nic więcej się nie zmieści w limicie %... ale osobiście bym wolał dopakować minoski
----------------------------
to link do rozpiski na 2800 z dużą ilością PF
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 29#p646529
co do pytania wywal ungory go min cora już masz... wywal minoski daj wydwan i razor gora albo 1 harpie bo nic więcej się nie zmieści w limicie %... ale osobiście bym wolał dopakować minoski
----------------------------
to link do rozpiski na 2800 z dużą ilością PF
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 29#p646529
a czy jest 50 % na herosów czy limit jest 25 % ? bo w tym limicie 25 % ledwo co się mieści gorebull bsb, mag 2giego lvlu odpada, ten 4lvlowy jest fajny bo shadow ma fajne hexy, 2 lvlowy jest za duża szansa na niewylosowanie odpowiednich czarów
trochę popsuło mi to koncepcję,
- Khuman
- Ciśnieniowiec
no tak na specjale jest 50% jakoś potem skumałemwar2bone pisze:a czy jest 50 % na herosów czy limit jest 25 % ? bo w tym limicie 25 % ledwo co się mieści gorebull bsb, mag 2giego lvlu odpada, ten 4lvlowy jest fajny bo shadow ma fajne hexy, 2 lvlowy jest za duża szansa na niewylosowanie odpowiednich czarów
tak na herosów jest 25%... shaman najlepiej jak by miał beasta albo wild... zawsze to +1S +1T na gory to fajnie się kombuje z nimi a z wilda liczyć na 1 albo 6 i po problemie z brakiem rarów w rozpisce , na takie małe pkt. można właśnie testować czy ten wild jest aż taki niezbyt dobry czy może jednak coś z niego będzie
gorebull BSB mieści się ( 247 pkt. wersja puszkowa ) ale nie będzie generała
ps.: max 4W na jednej jednostce czyli giganty odpadają, tu masz dokładne inf. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=24&t=26355
bardziej myślałem o bardzie bo do tej pizzerii mam pół miasta do przejechania
pumba wagony mają 5 W więc też odpadają, szkoda że nawet giganta nie da się wystawić bo nie widzę potencjału żadnego w tej rozpie, bez BSB boję się że wszystko rozbiegnie się po kątach, ale co tam kolejna próba:
1 Bray Shaman @ 110.0 Pts
General; Lore of Beasts; Magic Level 2
1 Wargor @ 136.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Luckstone [5.0]
20 Gor Herd @ 175.0 Pts
3x6 Ungor Raiders @ 36.0 Pts
2x5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
2x1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts
3 Minotaurs @ 195.0 Pts
Standard; Musician
5 Harpies @ 55.0 Pts
Models in Army: 60
Total Army Cost: 999.0
pumba wagony mają 5 W więc też odpadają, szkoda że nawet giganta nie da się wystawić bo nie widzę potencjału żadnego w tej rozpie, bez BSB boję się że wszystko rozbiegnie się po kątach, ale co tam kolejna próba:
1 Bray Shaman @ 110.0 Pts
General; Lore of Beasts; Magic Level 2
1 Wargor @ 136.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]
Luckstone [5.0]
20 Gor Herd @ 175.0 Pts
3x6 Ungor Raiders @ 36.0 Pts
2x5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
2x1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts
3 Minotaurs @ 195.0 Pts
Standard; Musician
5 Harpies @ 55.0 Pts
Models in Army: 60
Total Army Cost: 999.0
właśnie dzisiaj dokupiłem kolejnego boxa ungorówKhumanor pisze: ungorów wywal w ogóle się w tej ed. nie sprawdzają przynajmniej u mnie
pogramy zobaczymy cisnienia nie ma, dalej są te gry we wtorek w bardzie ? bo bardziej mi to pasuje niż ta pizzeria w środę.
co do bestigorów to nie mam figurek
- Khuman
- Ciśnieniowiec
nie w wtorek nie ma grania jako patrol ale możesz wpaść tak pograć
może przynajmniej u Ciebie się sprawdzą
centigory na takie małe pkt. to nie jest chyba zdyb bobry pomysł... tak myślę ale mogę się mylić proza kolejny
może przynajmniej u Ciebie się sprawdzą
centigory na takie małe pkt. to nie jest chyba zdyb bobry pomysł... tak myślę ale mogę się mylić proza kolejny
Turniej na 1500 p bez lordów
1 Bray-Shaman @ 100 Pts
General; Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
1 Gorebull @ 235 Pts
Frenzy; Heavy Armour; Battle Standard
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Sword of Battle [15]
Luckstone [5]
20 Gor Herd @ 165 Pts
2ndWeapon; Musician
20 Gor Herd @ 165 Pts
2ndWeapon; Musician
20 Gor Herd @ 165 Pts
2ndWeapon; Musician
24 Bestigor Herd @ 318 Pts
FCG
5 Minotaurs @ 325 Pts
GreatWeapon; Light Armour; Musician
Total Army Cost: 1473
1 - 6x10 gorów czy 3x20 ?
2 - Jaki dać sztandar bestigorom ? mam wolne 27p
1 Bray-Shaman @ 100 Pts
General; Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
1 Gorebull @ 235 Pts
Frenzy; Heavy Armour; Battle Standard
Ramhorn Helm [15]
Gnarled Hide [15]
Sword of Battle [15]
Luckstone [5]
20 Gor Herd @ 165 Pts
2ndWeapon; Musician
20 Gor Herd @ 165 Pts
2ndWeapon; Musician
20 Gor Herd @ 165 Pts
2ndWeapon; Musician
24 Bestigor Herd @ 318 Pts
FCG
5 Minotaurs @ 325 Pts
GreatWeapon; Light Armour; Musician
Total Army Cost: 1473
1 - 6x10 gorów czy 3x20 ?
2 - Jaki dać sztandar bestigorom ? mam wolne 27p
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
- Khuman
- Ciśnieniowiec
ładna rozpiska myślałem nad dość podobna tylko bardziej na PF na stratka, ale zagrałem demonami
1. 6x 10 ale pamiętaj o odpowiedniej odległości w razie panik
2. war banner... zabrałem kiedyś 5szmat i robiło wrażenie jak 8 typa miało CR 8 z bazy... tylko tylu ich zostało
1. 6x 10 ale pamiętaj o odpowiedniej odległości w razie panik
2. war banner... zabrałem kiedyś 5szmat i robiło wrażenie jak 8 typa miało CR 8 z bazy... tylko tylu ich zostało
to ta na stratka... na gorach przydaje się ten baner do B&G ale nie tylko, a spawny bo speciale już % zajęte... może bardziej dla fanu są ale funkcję mini tanka mająwargor, stone of spite , dragonhelm, biting blade, ironcurse icon, HA, shield
wargor, BSB, sword of might, gnarled hide, ramhorn helm, HA, shield
4x 10x gor, banner, music
2x spawn,
5x centigor, TA, music
40x bestigor, FCG, music
- Khuman
- Ciśnieniowiec
10 naprawdę jest spoko z muzolem i bannerem... oczywiście AHW
liczyłem pkt. i 5minosków + GW + muzyk dodatkowo 30bestigorów + fcg + war banner = 700pkt. czyli równe 50%
co do minosków... nie wiem jaką masz mete u siebie ale jeśli na 5 armii 3 mają 2 cannony to średnio je widzę... patrzę z perspektywy grania na stratku 5bloodcrusherach i heraldzi... maja większego SV i wardz od minosków... a średnio na 5 bitew w 4 zbinoł herald a BC przeżywała połowa ( 2 / 1 )... stwiedziłem że min. 7 + heros i to samo jest z minoskami... jak mniej to tylko jako suport
zdaj relacje jak poszło
powodzenia
liczyłem pkt. i 5minosków + GW + muzyk dodatkowo 30bestigorów + fcg + war banner = 700pkt. czyli równe 50%
co do minosków... nie wiem jaką masz mete u siebie ale jeśli na 5 armii 3 mają 2 cannony to średnio je widzę... patrzę z perspektywy grania na stratku 5bloodcrusherach i heraldzi... maja większego SV i wardz od minosków... a średnio na 5 bitew w 4 zbinoł herald a BC przeżywała połowa ( 2 / 1 )... stwiedziłem że min. 7 + heros i to samo jest z minoskami... jak mniej to tylko jako suport
zdaj relacje jak poszło
powodzenia
- Jacek_Azael
- Masakrator
- Khuman
- Ciśnieniowiec
testowałem ich w liczbie 30 i byłem bardzo zadowolony... dlatego chciałem stworzyć coś czysto PF
poczekamy zobaczymy może na pierwszym lepszym lokalu zastosuję tą co wcześniej przedstawiałem może coś zmienię ale nie chcę zdradzać co
poczekamy zobaczymy może na pierwszym lepszym lokalu zastosuję tą co wcześniej przedstawiałem może coś zmienię ale nie chcę zdradzać co
10 ataków z przerzutami i 6 siły, trochę statica, mogą dać rade , w poprzedniej edycji służyli TYLKO do trzymania magów teraz coś można z tym zrobić. Tylko szkoda że Champion nie może brać przedmiotów, bo Blackned Plate siadło by na nim jak złoto.
Okazało się ze raczej sobie nie zagram na turnieju bo przyjeżdża teściowa ale co sie odwlecze to nie uciecze.
Okazało się ze raczej sobie nie zagram na turnieju bo przyjeżdża teściowa ale co sie odwlecze to nie uciecze.
Czcij Koze !!
- Khuman
- Ciśnieniowiec
Blackned Plate... ten itemek jest zbędny na małe Pkt. ale na większe a i owszem... niestety nie może mieć a szkoda bardzej odczuwam brak kupna u niego stone of spite
w tamtej ed. lubiłem ich za elitarność i możliwość zmarkowania a teraz tylko są specem... za dużo jest u nas jednostek spec i to tak przydatnych ... harpie, bestigory, minotaury, razorgory... czy nieszczęsne centigory
mogli bestigory zostawić w core.. bez ambusza... i wtedy można by coś naprawdę ugrać tą armią
w tamtej ed. lubiłem ich za elitarność i możliwość zmarkowania a teraz tylko są specem... za dużo jest u nas jednostek spec i to tak przydatnych ... harpie, bestigory, minotaury, razorgory... czy nieszczęsne centigory
mogli bestigory zostawić w core.. bez ambusza... i wtedy można by coś naprawdę ugrać tą armią
Jako że dwa scenariusze z trzech na turnieju będą sprzyjały szybkiej walce, to armia posiada ochronę magiczną tylko minosków, przed strzelaniem musi wystarczyć kielich i ochrona przed maszynkami (szaman doklejony do nich), reszta nadziei w mięśniach zwierzaków. Aby niwelować panikę, wystawię naprzemiennie oddziały wrażliwe i z frenzy. Do zasadzki tylko 17 gorów. Doomek podpakowany w Inicjatywę na ewentualne słoneczko. Sam mam zamiar używać lore beast do podpakowania gorów.
Jak ma się sprawa z chorążym armii (gorebull). Dając mu sztandar bez limitu mogę dobrać mutacje?
Zwierzoludzie 2500p
Doombull 347p
HA
– topory khorgora 40p (+1A i reroll hit)
– baranie rogi 15p (AS 6+ za każdy udany save 1A na bazowej sile)
– potion of speed 5p (na początku dowolnej tury +3 I)
– stwardniała skóra 15p (scaly skin 5+)
– kłujące ciosy 15p (ataki są armour piercing)
– wyczulone zmysły 10p (+1 Inicjatywy)
Gorebull 278p
AHW HA
– rampagers standard 55p (reroll charge distance dice) niesiony bez ograniczeń punktowych
– ślimacza skóra 30p (hit s3 każdy stykający się model na początku walki)
– wieloręki potwór 20p ( +1A zawsze na bazowej S)
Szaman 157p
AHW lev2
– dispel scroll 25p
– sceptre of stability 15p (jednorazowo dodatkowe d6 do dispela nawet z irrestible)
– iron curse icon 5p (6+ ward save na machinki dla niego i oddziału)
Szaman 152p
AHW lev2
– kielich mrocznego deszczu 40p ( -1 to hit i maszynki strzelają na 4+)
40 Gorów 345p
FCG AHW
17 Gorów 146p
Czempion AHW
5 Raiders 66p
Czempion
5 Raiders 66p
Czempion
Rydwan zwierzoludzi 80p
7 Minotaurów 478p
FCG AHW
czempion – Lichebone pennant 15p (Magic Resistance 1)
1 Razorgor 55p
1 Razorgor 55p
Gorgon 275p
Jak ma się sprawa z chorążym armii (gorebull). Dając mu sztandar bez limitu mogę dobrać mutacje?
Zwierzoludzie 2500p
Doombull 347p
HA
– topory khorgora 40p (+1A i reroll hit)
– baranie rogi 15p (AS 6+ za każdy udany save 1A na bazowej sile)
– potion of speed 5p (na początku dowolnej tury +3 I)
– stwardniała skóra 15p (scaly skin 5+)
– kłujące ciosy 15p (ataki są armour piercing)
– wyczulone zmysły 10p (+1 Inicjatywy)
Gorebull 278p
AHW HA
– rampagers standard 55p (reroll charge distance dice) niesiony bez ograniczeń punktowych
– ślimacza skóra 30p (hit s3 każdy stykający się model na początku walki)
– wieloręki potwór 20p ( +1A zawsze na bazowej S)
Szaman 157p
AHW lev2
– dispel scroll 25p
– sceptre of stability 15p (jednorazowo dodatkowe d6 do dispela nawet z irrestible)
– iron curse icon 5p (6+ ward save na machinki dla niego i oddziału)
Szaman 152p
AHW lev2
– kielich mrocznego deszczu 40p ( -1 to hit i maszynki strzelają na 4+)
40 Gorów 345p
FCG AHW
17 Gorów 146p
Czempion AHW
5 Raiders 66p
Czempion
5 Raiders 66p
Czempion
Rydwan zwierzoludzi 80p
7 Minotaurów 478p
FCG AHW
czempion – Lichebone pennant 15p (Magic Resistance 1)
1 Razorgor 55p
1 Razorgor 55p
Gorgon 275p
- Khuman
- Ciśnieniowiec
1. tak możesz nosić magiczny banner i mieć gifty
Doomek: nie podoba się za mało SV więc ramhorn helm jest zbyteczny.. przy Axe oh khorgor da mu warda na 4+ z talizmana i dragonhelm ma wtedy 4SV też
BSB jak dajesz MB to lepiej jakiś naprawdę fajny +1S albo AP... mu też bym dał AP +1A i SS (gifty )
mam magów to tylko dużych... nawet jak chcesz mieć jakąś anty-magie
cory: 40 gorów można zostawić ale 17 + rydwan i ungory wszystkie bym amienił na 4 / 5 x 10gorów z AHW i music + banner
7 minosków dla obstawy 2 herosów.. to troszkę mało... jedna 7 na jednego herosa
razorgory są fajne do zabijania magów.. i podobnie zabijają maszynki jak harpie
ghorgona wiadoma
jak chcesz magię i magiczne szmaty to daj dużego maga z deathem + małego z beastem
najlepiej by duży miał brzytwę ( duża szansa na to ), a mały 0 z besti
wargor BSB z +1S wchodzi do gorów... mają wtedy 4S i 4T a z 0 bestii 5S i 5T... a inna horda lata z brzytwą ( 2x 40 gor min. ) przynajmniej tak to widzę z magią u bestii
Doomek: nie podoba się za mało SV więc ramhorn helm jest zbyteczny.. przy Axe oh khorgor da mu warda na 4+ z talizmana i dragonhelm ma wtedy 4SV też
BSB jak dajesz MB to lepiej jakiś naprawdę fajny +1S albo AP... mu też bym dał AP +1A i SS (gifty )
mam magów to tylko dużych... nawet jak chcesz mieć jakąś anty-magie
cory: 40 gorów można zostawić ale 17 + rydwan i ungory wszystkie bym amienił na 4 / 5 x 10gorów z AHW i music + banner
7 minosków dla obstawy 2 herosów.. to troszkę mało... jedna 7 na jednego herosa
razorgory są fajne do zabijania magów.. i podobnie zabijają maszynki jak harpie
ghorgona wiadoma
jak chcesz magię i magiczne szmaty to daj dużego maga z deathem + małego z beastem
najlepiej by duży miał brzytwę ( duża szansa na to ), a mały 0 z besti
wargor BSB z +1S wchodzi do gorów... mają wtedy 4S i 4T a z 0 bestii 5S i 5T... a inna horda lata z brzytwą ( 2x 40 gor min. ) przynajmniej tak to widzę z magią u bestii