VIII edycja

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: VIII edycja

Post autor: bigpasiak »

bless pisze:
Gremlin pisze: Czyli mniej logicznie....
Czyli bardziej logicznie.
Bezsensowne.

Nie bierze pod uwagę faq-a bo inaczej ten faq nic nie wnosi.
Dwuraka nie weźmiesz bo i tak musisz używać 2nd hand weapona bo tak eternal ma w zasadach.
Wytłumacz mi więc logicznie sens tego faq-a?
Bo to że można wykupić każdy wiedział bez faq-a i wiedział jak to działa.
Znaczy nijak bo się w ogóle nie opłacał.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Lindal
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lindal »

A jak by to wyszło jak bym dał eternalowi dwuraka?
Straciłby bonus do siły czy dodatkowy atak?

Co do samej zasady posiadania As 5+ to wydaje mi się ona czysto fluffowa, Eternale w ekwipunku nie mają zbroi czy tarczy tylko eternal guard weapons and armor - dość enigmatyczne ale wyjaśnione przez inną zasadę jak by nie patrzeć. Nawet nie wiadomo czy są uzbrojeni w zbroje czy tarcze czy jeszcze inny rodzaj pancerza.

hardkorek
Warzywo

Post autor: hardkorek »

Wyjątkowo idiotycznie sformułowany FAQ.

Wygląda na to, że GW stara się zrekompensować ogólne osłabienie leśniaków.

Analogiczna sytuacja ma miejsce z helm of the hunt.
W tym przypadku FAQ też przeczy zasadą w rulebooku.

Podsumowując wygląda na to, EG daje cos jakby 5+ scaly skin, +1A i brak możliwości brania magicznej broni i pancerza(tego ostatniego nie weryfikowałem bo nie mam booka przy sobie)

Myślę, że leśniaki dostały już sporo po dupie od 8 ed. więc nie mam nic przeciwko zrobieniu z EG użytecznego Kindreda.
From: Tekuani Perez [mailto:everdying_@hotmail.com]
Sent: Thursday, July 29, 2010 3:43 PM
To: US Customer Service
Subject: question on rulez

rules boyz

How does the Eternal Kindred work now?

the errata says
Q. May a character from the Eternal Kindred take additional
armour or weapons and still benefit from the Eternal Guard fighting
style? (p68)
A. Yes.

does that mean i can use a great weapon and light armour and get 4+ armour save (light armour and the Eteranl Guard Fighting Style), 2+ str (Great Weapon) and the Extra attack (Eternal Guard Fighting Style)?

Subject: RE: question on rulez
Date: Thu, 29 Jul 2010 15:51:03 -0500
From: Custserv@games-workshop.com
To: everdying_@hotmail.com

Hey there Tekuani,

Thanks for writing to us. Yes, you’re right in your logic, you could get a 4A armour save with light armour and the +2 strength with a great weapon.

Thanks!

Dave Swan
Customer Service Supervisor
Please do not delete previous email threads as this will help us serve you better!

Games Workshop
Customer Service
6211 East Holmes Road
Memphis, TN 38141
Games Workshop Customer Service is open:
Monday through Friday 9:30 AM to 6:00 PM CST
Contact info:
1-800-394-4263
custserv@games-workshop.com
Or visit us online at:
http://www.games-workshop.com

From: Tekuani Perez [mailto:everdying_@hotmail.com]
Sent: Thursday, July 29, 2010 7:27 PM
To: US Customer Service
Subject: RE: question on rulez

So the Eternal Guard Fighting Style bonus that they are considered to fight as if armed with two hand weapons to enemies in base contact would not apply? Is that only with Great Weapons? Would Sword and Shield nullify this bonus as well?

Hello again,

I think that it may be best to give us a call at 1-800-394-4263 so that I can answer your questions. This will prevent a lot of e-mails going back and forth and get all your questions answered at once.

Thanks!

Dave Swan
Customer Service Supervisor
Please do not delete previous email threads as this will help us serve you better!

Games Workshop
Customer Service
6211 East Holmes Road
Memphis, TN 38141
Games Workshop Customer Service is open:
Monday through Friday 9:30 AM to 6:00 PM CST
Contact info:
1-800-394-4263
custserv@games-workshop.com
Or visit us online at:
http://www.games-workshop.com
Zachęcam do przeczytania dyskusji na ten temat na asrai.org:

http://asrai.org/viewtopic.php?f=16&t=18425

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Z dyskusji bardziej wynika, ze EG nie maja scaly skin, tylko niemodyfikowalnego sejwa na 5+. Czyli wyszlo im to, co naszej LS.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

naprawdę, ale to jest porypane. Zaczynam się zastanawiać co oni tam ćpają, ja też to chce!
Kurde gnojki.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

dobra zróbmy z tym cokolwiek byle by nie było trza co chwile myśleć czy działa to tak czy nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lindal

Mam takie pytanie o 6 czar z Athel Loren.
Errata nie zmieniła zapisu o tym, że skirmish wybiera kierunek przed rzutem więc czy teraz mogę dalej wybierać we wszystkie strony czy tylko do przodu ale z korektą w lewo lub prawo?
Czy też jak reszta idą w kierunku najbliższego widzianego wroga?

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

ostania wersja jest poprawna gdyz teraz widza 90 stopni a nie dookoła.

Awatar użytkownika
Lindal

Jak teraz działa dokładnie stone of rebirth?
Rozumiem, że nie aktywuje się gdy np dostajemy killing blowa, ani rany po multiplikacji z działa.
Czy jak dam ten kamyczek np BSB i z Asyendi's Bane wbije sobie ranę to mam na nim na stałe warda na 2+?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Tak długo jak masz tylko 1 ranę.
Nie działa znowu jeśli uleczysz się z Life.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Prośba do kolegów co używają rozpisek z AB, aby sprawdzić ten plik

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 16#p654816

Jak są jakieś poprawki potrzebne to proszę napisać - chodzi o nobla eternala na orle/koniku.

Czy on w końcu może mieć Light Armour, czy NIE ?

Chciałbym legalną rozpiskę walnąć także na czym w końcu to stanęło z tą naszą "puszką" ???
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Heptun pisze: Jak są jakieś poprawki potrzebne to proszę napisać - chodzi o nobla eternala na orle/koniku.

Czy on w końcu może mieć Light Armour, czy NIE ?
Cały czas się o to pytacie i zastanawiacie się czy jest to legalne lub co z tym zrobić. Czy ktoś pomyślał by spojrzeć do uściśleń sędziowskich w których od półtorej miesiąc jest zawarta odpowiedź na wasze pytanie?
10. Eternal Guard Kindred, armour save na 5+ a inny ekwipunek
W AB WE napisane jest, że modele walczące techniką Eternal Guard Fighting Style zawsze mają armour save równy 5+, bez względu na posiadany ekwipunek. Jeśli jednak wykupią jakąkolwiek magiczną broń lub zbroję, tracą zasadę EG Fighting Style, zaś ich o armour save jest liczony normalnie, według posiadanego ekwipunku.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

No teraz wiem - dziś wydrukowałem najnowsze uściślenia :mrgreen: Dzięki Mac.

Ok, ale Shield, Light Armour i Great Eagle to nie jest żadna magiczna broń ani zbroja ??? Czy w taki razie te 5+ jest modyfikowalne czy NIE ???

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Wg naszej kochanej LS nie :) Czyli zawsze masz 5+ i uj ziąą. Nie przejdziesz ^^

Awatar użytkownika
Smerfaster
Chuck Norris

Post autor: Smerfaster »

najgorsze jest to że w tej ed widać w lesie :(
PS jak możecie to zagłosujcie link w mojm podpisie z góry dzięki
Obrazek

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

No pierwszy turniej wyjazdowy za mną :wink:

Było dobrze i jestem zadowolony z rozpiski. Duuużo błędów, zwłaszcza zapominałem o bonusach z przedmiotów oraz ciągle to niezdecydowanie w fazie magii :)

1 bitwa (stół nr 1 :mrgreen: ) vs. Szwentas [Jeźdźcy Hardkoru] - High Elfy

No nieciekawie od samego początku - Lord na smoku, BSB na orle, 3 x Great Eagle, klocki Sea Guards, Lionsi i coś tam jeszcze. Scenariusz polegał na zajęciu jednostkami połowy gracza na koniec gry. Próbowałem się przebijać Driadami, orły poleciały - po 2-3 rundy w combacie. Strzelanie z Gladów niewiele pomogło :( On przyleciał smokiem zjadł mi oddział z czarodziejką, BSB na orle walczył z moim BSB - 2 rundy i musiałem skapitulować. Treeman nie dał rady orłowi :shock: i dostał szarże od smoka (od tyłu). Potem jeszcze 2 x driady zaszarżowały White Lionsów (i wiem, że to był błąd) i przegrały sromotnie. Ogólnie zostały 2 orły, 1x driady i Wardancerzy. 20:0 dla HE i nieciekawy początek. Wnioski: czempioni na GG i czelendż na smoku :) i może coś się więcej z nim zrobi. BSB na orle z 1+ save kiepski do przejścia. Nie wykorzystałem HoDy - koszmar. Poszedłem na chleb ze smalcem i miałem nadzieję, że dalej będzie lepiej.

2 bitwa (stół nr 14 :cry: ) vs. Josiph - znowu High Elfy

Jak zobaczyłem rozpiskę to się uspokoiłem i stwierdziłem, że powalczę. HE na magu z książką (niefajne pieroństwo), 2 x fasty, 2x Bolty, 2xłuki, klocek Swordmasterów, klocek Lionsów i chyba Seaguardzi. Dziwny scenariusz z wystawieniem na ukos - Meating Engagment. Wszystko blisko siebie i jeszcze te oddziały co wyrzucą jedynkę nie wchodzą w 1 turze. Ok - zaczyna się dobrze szarżuje fasty i po strzelaniu 2 oddziałów nie ma. Prawa flanka zasuwa na Swordmasterów i łuki - niestety giną driady i oddział Gladów (to też był głupi pomysł z szarżą tego klocka). Na lewej flance orzeł zajął się jednym boltem. Potem dużo strzelania - wybijam jedne łuki, zabijam bolta. W sumie na razie na remis. No i 5 runda - rzucam dwallersów na oddział z generałem - Gienek ginie. 12:8 dla mnie. W między czasie jeszcze Treeman dostał 1 ranę z flamingów, ale leczę ją z Life`a. Jestem zadowolony z bitwy choć można było pocisnąć więcej. Glade Ridersi są OK, bo jednak to strzelanie się przydaje. Magiczka na koniu - mobilna z czarowaniem i DS. Poza tym GR służyły do odbijania oddziałów. BSB na koniu na razie do przemyślenia lecz nie jest tak źle i jego mobilność jest przydatna. Po walce byłem troszkę podbudowany i byłem ciekaw co będzie w 3 bitwie.

3 bitwa (stół nr 12) vs. Michał "M40" Bieliński - tym razem Demony

No i jak zobaczyłem to mówię nieciekawie :( Choć miałem 8 pkt. BP - grany był scenariusz Blood and Glory - to jednak same magiczne ataki i dużo flamingów, więc słabo z savami. On miał Lord of Change, BSB w Bloodcrusherach, demonetki "konno", flamery, furie, klocek horrorów i klocek demonetek z małym magiem. Jak to demony - mnóstwo czarów i magicznych ataków. Wyrzuciłem zaczynanie - szarża driadami na demonetki "konno" i zjedzony cały oddział ze sztandarem - początek świetny. Strzelanie - zeszło kilka horrorów,jeden bloodcrusher. No i jego tura - do przodu i magia. Moje orły robią szarże na bloodcrusherow i flamery. Spłaciły się świetnie. Potem to tylko ganianie się po stole by do końca bitwy utrzymać sztandary. On mi jeszcze załatwił jednych 2xGlade Guardów ze sztandarem, Ridersi przemierzali stół wrzesz i wzdłuż, Treeman z BSB niesety nie wytrzymał i poległ. Kurcze wystrzelałem prawie odział demonetek i wardancerzy zabili małego maga, ale to nic nie dało. Ostatnie momenty bitwy szarża dwoma oddziałami driad na horrory i niestety do końca bitwy zostało ich tylko 4 z oddziału 31. Gdybym ich złamał byłby remis - niestety tylko 11:9 dla przeciwnika.

Ogólnie 23 miejsce na 28 to chyba nie tak tragicznie jak na debiut. Z WE można wykrzesać więcej i to będę chciał zrobić na przyszłych turniejach. Teraz pozostaje uczyć się dalej zasad i ćwiczyć nowe rozpiski.

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Mam pytanko - czy mogę wziąć Lichebone Standard do oddziału Glade Guards, który daje MR (1) ? I czy to mi daje wg 8 edycji Ward Save 6+ ???

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

jesli sztandar jest do 25 pkt to tak no i tak, daje wsv 6+ na MAGIĘ...

Awatar użytkownika
Lindal

Dodatkowy las leśnych wystawiam tylko w scenariuszu Battleline czy mogę w każdym?

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

chyba w każdym, aczkolwiek tylko w swojej strefie wystawień
Obrazek

ODPOWIEDZ