PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Post autor: Domino »

1. Nie, musi być naturalny rzut powyżej 2, book wyraża się jasno.
2. Nie, mają killing blowa, nie killing shoota :)

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

1. Przeczytaj FAQ potem odpowiadaj na pytania.
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Zlinkujesz proszę, mam problem ze znalezieniem? Przypuszczam w takim razie, że rąbnąłem się w pierwszym pytaniu, przyznam, że odpowiadałem, gdyż byłem tego po prostu pewny, przepraszam za zamieszanie w takim razie :)

Malal
Kretozord

Q: Do bonus power dice, which are added to those taken from the
power pool when a Wizard casts a spell, count when working out if
a spell fails due to the Not Enough Power rule? (p32)
A: Yes, regardless of when these dice are added. The
exception to this rule is that it does not include any dice that
are secially stated as not being power dice (such as Night
Goblin’s Magic Mushroom dice)

Nigdzie w Hierotytanie nie widze zapisu ze nie nalezy tego traktowac jako power dice

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Malal, litości, Ty miałeś podręcznik w łapkach? Z jakiej paki bonus d3 do casta miałby być power dice? Power dice to power dice, bonus do casta to bonus do casta.

Malal
Kretozord

Litosci. Przeczytaj zapis +1 do casta od VC, itemow a potem od hierotytana. A potem mozemy wrocic do rozmowy

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Malal pisze:Litosci. Przeczytaj zapis +1 do casta od VC, itemow a potem od hierotytana. A potem mozemy wrocic do rozmowy
A jakiego faqa ty czytałeś?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Chodzi o item który daje +1 do rzutów na rzucenie i rozproszenie czaru? No jest, bonus. I co, z tym itemem niby można wyrzucić 2 i czar się udaje? Tu nigdzie nic nie ma o kostkach mocy. A zapis minimum 3 by rzucić czar jest właśnie po to, by pokreślić, że pomimo wszystkich bonusów do casta (poziom czarodzieja czy też hierotytan) trzeba wykulać przynajmniej naturalne 3.

Malal
Kretozord

.................Nadal nie wziales ksiazki do reki. Porownaj zapisy.

Pzdr do jutra

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

No przed nosem mam podręcznik do TK i do Wampirów. Wspomniany item daje bonus +1, tytan daje bonus d3. Faktycznie chyba nie czaję o co Ci chodzi i gdzie w tych zapisach widzisz porównanie do power diców. Mylić mnie może co prawda podręcznik do Wampirów, który mam po polsku, ale co chcesz udowodnić tym porównaniem? Możesz spuścić trochę z tonu i nawiązać rozmowę ze mną maluczkim, bo serio się już pogubiłem.

Malal
Kretozord

ALe o czym chcesz rozmwiac? Jak chcesz porownywac zapis skoro jednego booka masz po polsku a drugiego po angielsku?
Podpowiedz. Kazde + do casta ma tak samo zapisane zdanie.===> HIero ma inny zapis.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

"A dice total of 1 or 2 is always considered to be failure, despite the level of the Wizard. This is true regardless of any bonuses, from any source." Rb. 32.

Wszelkie cosie które ni są power dice'ami są bonusami, które się nie wliczają do zasady not enough power. Tak moim zdaniem oczywiście.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Homunculus w WoChu daje plus d3 do casta i niestety nie można go użyć po rzucie 1-2. A nawiązując już do tematu to homunculus dający d3 do casta i gratis głupotę od firmy jest uściślony przez euro jako zabierający 1PD. Hierotytana zapewne czeka ten sam los... A skoro nie daje głupoty a dodatkowo daje bonus wszystkim magom w 12" a nie jednemu to nawet stawiałbym na 2PD...

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Power dice'ami są d6 a nie wszystkie inne rzeczy. W ten sposób każdy bonus można zaliczyć do not enought power, bo żaden nie ma napisane że nie jest power dice'em. Np mark of tzeentch, nie ma tam specially stated zapisu że +1 nie jest power dice'em. Zasada jest idiotycznie sformułowana bo założyli, że wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone i to zawsze powoduje tego typu interpretacje na granicy RAW i dobrego smaku.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Grolshek pisze:Homunculus w WoChu daje plus d3 do casta i niestety nie można go użyć po rzucie 1-2. A nawiązując już do tematu to homunculus dający d3 do casta i gratis głupotę od firmy jest uściślony przez euro jako zabierający 1PD. Hierotytana zapewne czeka ten sam los... A skoro nie daje głupoty a dodatkowo daje bonus wszystkim magom w 12" a nie jednemu to nawet stawiałbym na 2PD...
Wątpię. Twoja armia nawet zupełnie bez magii jest w stanie grać, nasza nie. Jak już chcesz porównywać, to idź na całość, porównaj gwardzistów do warriorów chaosu ;). Nie bez przyczyny dali nam takie rzeczy jak casket, mocny scroll czy hierotytana, mamy mieć mocną magię.

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

Aleo czym wy tu w ogóle dyskutujecie? W opisie hierotytana jest zupełnie jasno napisane że te +d3 to bonus (dosłownie) do wyniku (result) a nie jakiś dodatkowy PD. Tu nawet nie ma co porównywać z innymi plus ileśtam do casta, nie ma co uściślać. Jest to dla mnie zupełnie jednoznaczne.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Widzisz, Assur, dla chcącego nic trudnego :D

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Domino pisze:
Grolshek pisze:Homunculus w WoChu daje plus d3 do casta i niestety nie można go użyć po rzucie 1-2. A nawiązując już do tematu to homunculus dający d3 do casta i gratis głupotę od firmy jest uściślony przez euro jako zabierający 1PD. Hierotytana zapewne czeka ten sam los... A skoro nie daje głupoty a dodatkowo daje bonus wszystkim magom w 12" a nie jednemu to nawet stawiałbym na 2PD...
Wątpię. Twoja armia nawet zupełnie bez magii jest w stanie grać, nasza nie. Jak już chcesz porównywać, to idź na całość, porównaj gwardzistów do warriorów chaosu ;). Nie bez przyczyny dali nam takie rzeczy jak casket, mocny scroll czy hierotytana, mamy mieć mocną magię.
Wrócimy do tej rozmowy jeszcze. Na razie niech ci się tak wydaje...

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Generalnie prawdą raczej jest to że musisz liczką wyrzucić te 3 na PD by czar mógł wejść.

Ja będę się tego stosował, ale jeżeli okaże sie (FAQ itp) że te D3 będzie jako PD to będę się cieszył i zmieni to bardzo dużo bo wtedy będę małą liczką turlał Sygnaturki na 1 PD, a nie na 2 (itak bede turlał na jednej :D )

PS.
No to już wiadomo dlaczego Malal zajął tak wysokie miejsce na turnieju :D
No Ofence :p

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

To je też wrzucę swoje trzy grosze (muszę mieć więcej postów): Malalu nie masz racji. Jak już wszyscy wyżej wspomnieli MUSI być to jebane 3 na kostkach a bonus z Hierotytana ma taki sam zapis jak bonus od poziomu maga, sprawdź jak nie wierzysz. Dlatego nie liczy się przy minimalnym 3 na rzucie.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

ODPOWIEDZ