Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Druchii »

ja też mam pytanie, bo szczerze nie jestem pewien.
dark pegasus to mb.
w rb jest napisane, że bohaterowie na mb "use the rules for monstrous cavalry"
czy muszą więc zdawać dangerous terrain test wjeżdżając do lasu?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

oak pisze:dzięki.
i z innej bajki.
jeśli da się jednostce sztandar magiczny co daje flaming attacks, to czy ataki tej jednostki są również magiczne?
Nie, bo czemu :P
Druchii pisze:ja też mam pytanie, bo szczerze nie jestem pewien.
dark pegasus to mb.
w rb jest napisane, że bohaterowie na mb "use the rules for monstrous cavalry"
czy muszą więc zdawać dangerous terrain test wjeżdżając do lasu?
Jeżeli maja takowe zasady, to tak.

oak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: oak »

inne.
jeśli mam w wyposażeniu bohatera (na wierzchowcu) kopię oraz magiczny miecz.
to w czasie szarży mogę używać kopi? czy zawsze magiczny miecz dopóki nie zostanie zniszczony?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

oak pisze:inne.
jeśli mam w wyposażeniu bohatera (na wierzchowcu) kopię oraz magiczny miecz.
to w czasie szarży mogę używać kopi? czy zawsze magiczny miecz dopóki nie zostanie zniszczony?
zawsze magiczny miecz dopóki nie zostanie zniszczony

oak

?? ucieczka i pogoń a impassable terrain ??

na 116 str RB jest napisane że ucieczka może odbywać się przez taki typ terenu, oczywiście wiąże się to ze zdaniem testu na dangerous terrain modeli które się po nim przemieszczają. Jeśli jednostka uciekająca wyrzuci nie wystarczającą wartość na kościach i znajdzie się w środku terenu przemieszcza się 1 cal za ten teren w linii prostej. (poprawcie jeśli się mylę)
pyt:
1. jednostka goniącą może gonić po impassable terrain? (wykonując test na dangerous terrain?)
2. jeśli wyrzuci nie wystarczającą liczbę kostek zatrzymując się w środku tego terenu, to również przemieszcza się 1 cal za ten teren (wpadając tym samym na jednostkę goniącą?)
3. zakładając powyższą sytuacje
a) jeśli wyrzuci jednak więcej kostek na pogoni niż jednostka na uciekczke -> rozbija ją
b) co się dzieje jeśli wyrzuci mniej na pogoni, ale obie znajdują się na impassable terrain.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

oak pisze:1. jednostka goniącą może gonić po impassable terrain? (wykonując test na dangerous terrain?)
2. jeśli wyrzuci nie wystarczającą liczbę kostek zatrzymując się w środku tego terenu, to również przemieszcza się 1 cal za ten teren (wpadając tym samym na jednostkę goniącą?)
3. zakładając powyższą sytuacje
a) jeśli wyrzuci jednak więcej kostek na pogoni niż jednostka na uciekczke -> rozbija ją
b) co się dzieje jeśli wyrzuci mniej na pogoni, ale obie znajdują się na impassable terrain.
1.2.3 Jednosta goniąca nie może gonic po impassable terrain i zawsze zatrzymuje się cal przed tym terenem.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

oak

hm czyli zmuszam przeciwnika do ucieczki a on wystarczy ze wpadnie na impassable terrain i już jest bezpieczny, bo ja go nie mogę rozbić w pogoni?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Jeśli goniący wyrzuci tyle samo lub wiecej co uciekający to uciekający unit jest zniszczony.Jeśli mniej to udało im sie uciec .Tak czy siak goniacy unit zatrzymuje sie cal przed impassable terrain.Nie ja wymyślam te zasady wiec do mnie pretensji nie miej ;) Z drugiej strony jeśli unit który uciekł sie zbierze to musi pózniej ominąć ten teren wiec chwile mu to zajmie ;)

oak

nie mam pretensji :)
czyli jeśli dobrze zrozumiałem: Jeśli goniący wyrzuci tyle samo kości (lub więcej) co uciekający to NAWET wpadając na impassable terrain, rozbije tą jednostkę tyle że zatrzyma się w odległości cal od tego terenu?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Tak

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Post autor: Dragan »

Pegaz ma podstawke 40x40?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Tak

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą :P?

Homior
Pseudoklimaciarz

Post autor: Homior »

Czy gdy dam asasynowi jadowity miecz to czy dostanie premię +1 atak? Czy działa to tylko przy dwóch broniach ręcznych niemagicznych?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Rasti pisze:A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą?
Nie wiem jak ci sie to udało bo budynek to też impassable terrain...
Homior pisze:Czy gdy dam asasynowi jadowity miecz to czy dostanie premię +1 atak? Czy działa to tylko przy dwóch broniach ręcznych niemagicznych?
Chodzi o Venom Sword?Jeśli tak to nie dostanie premii.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

EDIT
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 10:35 przez Laik, łącznie zmieniany 1 raz.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Na duże ze ze sztyletem jest zajebisty, ale dodawanie do tego małej to już nadmiar szczęścia. Lepiej zrobić pierwszo lvlową z metalem.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Soulferin pisze:
Rasti pisze:A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą?
Nie wiem jak ci sie to udało bo budynek to też impassable terrain...
Zasady IMPASSABLE TERRAIN, strona 116.
Ofc chodziło mi o ruch flee.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Rasti pisze:Zasady IMPASSABLE TERRAIN, strona 116.
Ofc chodziło mi o ruch flee.
Wiesz ja nie wiem o co ci chodziło.Zabrzmiało to jakbyś radośnie przebiegł sobie konnicą przez budynek :mrgreen:
Rasti pisze:A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą
Uciekający zdają test dangerous terrain jeśli na takowy wejdą nawet jeśli jest to impassable terrain.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Fakt, dopiero teraz zauważyłem, że umknęło mi słówko "uciekając" 8)

Zablokowany