Pytania początkujących i niepewnych 2
Moderator: Yudokuno
Re: Pytania początkujących i niepewnych 2
ja też mam pytanie, bo szczerze nie jestem pewien.
dark pegasus to mb.
w rb jest napisane, że bohaterowie na mb "use the rules for monstrous cavalry"
czy muszą więc zdawać dangerous terrain test wjeżdżając do lasu?
dark pegasus to mb.
Nie, bo czemuoak pisze:dzięki.
i z innej bajki.
jeśli da się jednostce sztandar magiczny co daje flaming attacks, to czy ataki tej jednostki są również magiczne?
Jeżeli maja takowe zasady, to tak.Druchii pisze:ja też mam pytanie, bo szczerze nie jestem pewien.
dark pegasus to mb.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
zawsze magiczny miecz dopóki nie zostanie zniszczonyoak pisze:inne.
jeśli mam w wyposażeniu bohatera (na wierzchowcu) kopię oraz magiczny miecz.
to w czasie szarży mogę używać kopi? czy zawsze magiczny miecz dopóki nie zostanie zniszczony?
?? ucieczka i pogoń a impassable terrain ??
na 116 str RB jest napisane że ucieczka może odbywać się przez taki typ terenu, oczywiście wiąże się to ze zdaniem testu na dangerous terrain modeli które się po nim przemieszczają. Jeśli jednostka uciekająca wyrzuci nie wystarczającą wartość na kościach i znajdzie się w środku terenu przemieszcza się 1 cal za ten teren w linii prostej. (poprawcie jeśli się mylę)
pyt:
1. jednostka goniącą może gonić po impassable terrain? (wykonując test na dangerous terrain?)
2. jeśli wyrzuci nie wystarczającą liczbę kostek zatrzymując się w środku tego terenu, to również przemieszcza się 1 cal za ten teren (wpadając tym samym na jednostkę goniącą?)
3. zakładając powyższą sytuacje
a) jeśli wyrzuci jednak więcej kostek na pogoni niż jednostka na uciekczke -> rozbija ją
b) co się dzieje jeśli wyrzuci mniej na pogoni, ale obie znajdują się na impassable terrain.
na 116 str RB jest napisane że ucieczka może odbywać się przez taki typ terenu, oczywiście wiąże się to ze zdaniem testu na dangerous terrain modeli które się po nim przemieszczają. Jeśli jednostka uciekająca wyrzuci nie wystarczającą wartość na kościach i znajdzie się w środku terenu przemieszcza się 1 cal za ten teren w linii prostej. (poprawcie jeśli się mylę)
pyt:
1. jednostka goniącą może gonić po impassable terrain? (wykonując test na dangerous terrain?)
2. jeśli wyrzuci nie wystarczającą liczbę kostek zatrzymując się w środku tego terenu, to również przemieszcza się 1 cal za ten teren (wpadając tym samym na jednostkę goniącą?)
a) jeśli wyrzuci jednak więcej kostek na pogoni niż jednostka na uciekczke -> rozbija ją
b) co się dzieje jeśli wyrzuci mniej na pogoni, ale obie znajdują się na impassable terrain.
1.2.3 Jednosta goniąca nie może gonic po impassable terrain i zawsze zatrzymuje się cal przed tym terenem.oak pisze:1. jednostka goniącą może gonić po impassable terrain? (wykonując test na dangerous terrain?)
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Jeśli goniący wyrzuci tyle samo lub wiecej co uciekający to uciekający unit jest zniszczony.Jeśli mniej to udało im sie uciec .Tak czy siak goniacy unit zatrzymuje sie cal przed impassable terrain.Nie ja wymyślam te zasady wiec do mnie pretensji nie miej Z drugiej strony jeśli unit który uciekł sie zbierze to musi pózniej ominąć ten teren wiec chwile mu to zajmie
Nie wiem jak ci sie to udało bo budynek to też impassable terrain...Rasti pisze:A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą?
Chodzi o Venom Sword?Jeśli tak to nie dostanie premii.Homior pisze:Czy gdy dam asasynowi jadowity miecz to czy dostanie premię +1 atak? Czy działa to tylko przy dwóch broniach ręcznych niemagicznych?
Zasady IMPASSABLE TERRAIN, strona 116.Soulferin pisze:Nie wiem jak ci sie to udało bo budynek to też impassable terrain...Rasti pisze:A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą?
Ofc chodziło mi o ruch flee.
Wiesz ja nie wiem o co ci chodziło.Zabrzmiało to jakbyś radośnie przebiegł sobie konnicą przez budynekRasti pisze:Zasady IMPASSABLE TERRAIN, strona 116.
Ofc chodziło mi o ruch flee.
Uciekający zdają test dangerous terrain jeśli na takowy wejdą nawet jeśli jest to impassable terrain.Rasti pisze:A z terenem to nie jest tak, że zdaje się test dangerous terrain? Jeśli moja kawaleria potrafiła przebiec przez budynek(co prawa 2 się zabiło) to przez impossible nie przejdą