Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...

Post autor: Asassello »

Eerion pisze:Czyli, zakładając że mam tylko 10 starych PG, a chciałbym uzbierac 40 pod hordę, to stara wersja jest praktycznie nie do wykonania?
W takim razie to mi trochę ułatwi wybór. Najprawdopodobniej będę miał na sprzedaż dyszkę starych PG + FCG. Ale jakieś konkrety dopiero jak pod koniec stycznia będę w Polsce.
w sumie to tak,

ja od ponad miesiąca próbuje kupić 5 metalowych PG i prawie nic nie ma... ani allegro, ani ebay (tylko pomalowani za kosmiczne kwoty)... dobrze ze wcześniej kupiłem całą 20 - można tym już grać.
a jakbyś się decydował sprzedać to daj info :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lugburc
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lugburc »

Czy ktoś słyszał, aby GW planowało wydać postać Króla Fenixa? Fajnie by było bowiem mieć w swojej armii króla HE. :D

http://mythicmktg.fileburst.com/war/us/ ... inubar.jpg
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8

Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc

Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Post autor: ainuin »

Dumam ostatnio nad elfami niemagicznymi, niestety ciężko z punktami się wyrobić na mniej niż 3k.
Aczkolwiek w ramach testów (2 bitwy) nieźle radzą sobie:

smok klepacz + smocze księżniczki ^_^

Oczywistą oczywistością jest założenie nieutknięcia w klocach piechoty (z trupami problematycznie wychodzi)

Oddział wyglądał następująco.

7ka DP FCG banner of eternal flame
champion Amulet of Light
Oraz BSB z World Dragonem i GW

Przy odpowiednim manewrowaniu potrafili rozpracować dosłownie wszystko w ich punktowym przedziale. Szkoda tylko, że errata zrobiła warda 2+ na flame ^_^, ponieważ w czasach 8ed kloce z banner of eternal flame nie są rzadkością.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

lord klepacz wchodzi już od 2500 pkt, a do walki CC lepiej nadają się WL :)
olewając magię (max 1 mag) możesz sobie nawet pozwolić na 2 klocki WL w armii - da radę tym wtedy pograć
Obrazek

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Ja grałem na oddziale 5 dp fcg Banner of Eternal Flame z noblem ze standardowym zestawem kawaleryjskim + HoF i Potion of Strenght (również na turnieju). Z założenia miał to być oddział szybkiego reagowania na wszelkiego rodzaju regenerujące się paskudztwa i muszę powiedzieć, że sympatycznie mi się nimi grało. Oczywiście kawaleria nie ma już takiego powera jak w 8 ed, ale nadal można nią zawalczyć. Muszę kiedyś też spróbować takiego większego oddziału. Myślę, że warto sprawdzać różne rozwiązania zamiast kurczowo trzymać się schematu, więc życzę powodzenia w dalszych testach :)

Awatar użytkownika
krejzihed
Chuck Norris

Post autor: krejzihed »

ja ostanio cisne na 2 smokach i 30 wl, w korach najpiekniejsza jednostka elfow (spearklony) + kilka orłow, i powiem, że całkiem rześko sie tym pogrywa, o ile przeciwnik nie ma armat...

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

Szybkie pytanie co do VIIIed: wszystkie regony piechoty mam w formacie 7x5 =35. W VIIed za dużo nie pograłem, W VIII wcale, słyszałem sporo się zmieniło, więc co teraz ma sens? (a przy tym wyglada jak najbardziej cool ;) ) 4x10?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

7x5 elity jest dobre,
ale 10x3 lub 10x4 też jest fajne.

a na łuczników to jakieś 5x2 i 10x2 się czasem przyda :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Cale szczescie ze mam 21 pomalowanych PG i jeszcze 18 w pudelku/blisterach :) dobrze miesc zapasy bo te nowe figurki PG to porazka :P

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Loremaster pisze:i jeszcze 18 w pudelku/blisterach :)
to mówiłeś że gdzie mieszkasz? :D
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

nie wierze, że HE dostały nowe figsy, tylko są one kurde okropne, przynajmniej dla mojego gustu i obserwując ich na ekranie kompjutra. Naprawdę brzydkie, a miałem w planie sprzedać wszystkie moje elfiki aby kupic nowe, całe szczęscie tego nie uczyniłem. Jak WL dają nieco radę to princeski są naprawde kiepskie, a szkoda gadać o PG :(
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Havelock pisze:
Loremaster pisze:i jeszcze 18 w pudelku/blisterach :)
to mówiłeś że gdzie mieszkasz? :D
Tam gdzie Ty i jeszcze musze blister jeden znalezc czyli z 21 sie uzbiera, ale ja kolekcjonuje rozne modele HE, mam cale pudelka figurek jeszcze od 4 edycji, razem z jakimis limitowanymi figurkami. A szczegolnie dumny jestem z maga HE Z Mordheim :D

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Chciałbym się dowiedzieć jak Wy się zapatrujecie na HE, po kilku miesiącach od wyjścia 8 ed. Ja po tych miesiącach grania turniejowego stwierdzam, że 8ed raczej zaszkodziła HE, aniżeli pomogła. ASF mimo przerzutów stracil na znaczeniu przy królujących mega klocach. Imo na znaczeniu zyskały corowe turbo jednostki (bloodki, ghule) a w HE jak wiadomo posucha w tym aspekcie (po prostu coś trzeba wrzucić na te 25%). Specjale zawsze mieliśmy dobre i to pozostało, jednakże atut szybkości, przy losowych szarżach stracił sporo a konnica jak wiadomo odeszła trochę do lamusa (główna siła -> uderzyć, przepchnąć - przestała istnieć). Rare: pozostał jedyny (niestety) słuszny wybór, czyli orły (z braku laku dosyć drogie odginaczki), natomiast bolce (siła 7 ed.) zniknęły ze stołów. Smoki słabsze niż w 7ed. (brak FO, steadfast, ataki po inicjatywie).
Co otrzymaliśmy w zamian?? Arcy z książką i nowe lory. Trochę to smutne, że jedna z najbardziej kombinacyjnych armii w 7ed, otrzymuje jeden build, który jest w stanie powalczyć.

Nie odbierzcie mnie źle, po prostu z utęsknieniem czekam na nowego AB (może wniesie jakąś świeżość), bo po początkowym zachwycie nową edycją, teraz trochę się nią zakrztusiłem :)

Pozdrawiam, jak zwykle serdecznie
Ukalez
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

turalyon
Mudżahedin

Post autor: turalyon »

Podzielam zdanie. Mnie najbardzie denerwuje liczba corów w HE.

Mam nadzieje że w kolejnym booku do corów wrócą silver helmsi, lub przynajmniej wcisną tam elyrian reaversów lub shadow wariorsów.

Było by też przyjemnie gdyby wzorem wywerna do orków potanili by nam gryfa do 150pkt i dali możliwość dosiadanie go przez bohatera

Podejrzewam że wtedy pojawiło by się wiecej różnorodnych rozpisek

Awatar użytkownika
krejzihed
Chuck Norris

Post autor: krejzihed »

nie ma co narzekac... o tak HE sa bardzo silna armia
Cory: mamy wszystkie grywalne
specjale: wszystkie sa grywalne poza rydwanami i SW
Rary: orzelki nieocenione, na bolcach malo gram - ale dalej sa fajne.

co do rozpisek, jest wiele mozliwosci.

8ed. nie wyszla na gorsze HE, 8 edycja poprostu jest inna, trzeba sie przyzwyczaic i przestac marudzic.

Awatar użytkownika
syrius
Chuck Norris

Post autor: syrius »

I latający cyrk gryfów u HE? Chyba raczej nie ;).

Również na razie mam takie wrażenie, że mimo potężnej siły jednostek special to podstawa core wypada średnio. Oczywiście jednostki nie są takie złe jednak mimo swoje ASF i przerzutu nie potrafią się przebić przez duże klocki. Koszt jednostki special + wytrzymałość jej niestety powoduje, że zbyt szybko traci się punkty z oddziału i silę uderzeniową. Stosunek często ilości jednostek przeciwnika a naszej jest mniej więcej o 1/3 większy. Już nie mówię nawet o skrajnych przypadkach skavenów. Z reguły właśnie ta armia staje się dla mnie nieprzyjemna. Można ją mocno smarować magią jednak w zwarciu ciężko jest przegryźć się przez klocki wroga a do konfrontacji i tak dojdzie. Przykładowo White Lioni vs Slave'i wybijaja tyle samo jednostek wroga w wartości pkt co małe szczurki.
Nie oczekiwałbym wielkich zmian i nie ma też co przeżywać tego, że są pewne braki. Armia HE i tak jest bardzo mocna :).

Natomiast jeśli miałbym pomarzyć to ...
nowa jednostka core najmłodszych elfów z samymi hand weaponami, zbroje lekkie, tarcze. I w kosztach odpowiednio niższych od reszty jednostek HE.

Powrót silverów do core.

Opcja skirmishu na łucznikach przy odpowiednich kosztach.

Jednostka młodych smoków w rare. Coś trochę mocniejsze od orzełków. :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Jaki jest ten jeden build, o którym piszesz, bo jakoś nie mogę go znaleźć?

W Białymstoku nie spotkałem HE na książce, za to były bolce, magia, smoki i kawaleria...

Coś czuje, że zatrzymaliście się z ta grą na temacie Andrzeja i jego super deathstarze, czyli jesteście z pół roku do tyłu :P

ASF jest super, magia jest mega, smok też daje radę...
Jedyne z czym się mogę zgodzić to to, że cory wyglądają słabo, ale LSG i łucznicy nadal dobrze walczą ze słabszymi oddziałami wroga, tylko trzeba ich wystawić w dobrym klocku, a nie te biedne dziesiątki.

... ćwiczcie dalej :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Chyba jednak w 7ed HE miały lepsze wyniki na masterach :wink:, więc nie wiem Asassello kto powinien poćwiczyć :mrgreen:
Dla mnie HE straciły na 8ed i chyba mam prawo tak ocenić. Build na Arcy ma szansę powalczyć. W 7ed ASF był dużo mocniejszy, magi jest mega (nie pisałem nigdzie, że słabsza). Smok daje radę ale na 7ed dawał lepiej.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Ukalez pisze:Chyba jednak w 7ed HE miały lepsze wyniki na masterach :wink:
e? gdzie i kiedy?

w 7. edycji HE miały słabsze/takie same wyniki jak w 8.

Edit:
aż sam sprawdziłem:
Końcówka 7 edycji (bo wcześniej HE były jeszcze niżej):
Bazyliszek - Andrzej - 6
Master Blaster - Andrzej - 25
Dracon - Szwentas - 14

8 edycja:
Silesian - Szymon - 12
Kohortex - Kowal - 8
Bazyliszek - Szwentas - 6
Białystok - Robson - 6

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Z tego co pamiętam Furion i Mlody mocno pociskali.

Nie zrozum mnie źle Asassello, ja nie narzekam, nie płaczę na biedne elfiki a silne Demony, VC, czy Skav, po prostu lepiej mi się grało na 7ed HE. To były po prostu przemyślenia z kilku miesięcy grania HE. Na arcy na lokalach miałem zazwyczaj podium, po zmianie koncepcji, jakiś zabawach z kawą, smokiem, rydwanami (bo mi się znudziło cały czas jedno i to samo), idzie gorzej (skill mi raczej nie spadł :mrgreen:). 7ed dawała trochę więcej swobody moim zdaniem, ale znów ktoś napisze, lepiej poćwicz... :|

ODPOWIEDZ