8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) II

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Kal_Torak
Masakrator

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji)

Post autor: Kal_Torak »

Chwilowo można odetchnąć w sprawie "kontyngentów sojuszników" - owa plota okazała się nagłym zwróceniem uwagi GW na już wieloletnie zainteresowanie grami "parowymi" i tym samym dodaniem do rulebooka zasad do gier parowych. Heh trzeba im przyznać, że mają poważnie opózniony "zapłon" ;p.

Ale najważniejsze, że nie trzeba się obawiać rewolucji ala DoW&OK tyle, że w skali ogólno armybookowej ;P.

O ile dobrze zrozumiałem teraz każda jednostka będzie miała killing blowa na piechotę i modele kawalerii? Pamietam w VI edycji taki dział w rulebooku jak "warhammer Skirmish" i tam właśnie 6 oznaczała killingblowa dostępnym dla każdej jednostki (włącznie ze strzelaniem). Jeśli to prawda, to duże większe znaczenie nabierze duża ilość ataków o małej sile (np. 3). Zaś dla kawalerii to duży problem. Tacy pikinierzy DoW bijący z 5 rzedów (25 ataków) już są wstanie trochę tych szóstek wyrzucić. Tak samo Ethernal Guard z biciem z 3 rzędów, spora liczbą ataków i tym kiling blowem to mogą sobie nawet poszaleć o ile ich nikt nie wystrzela ;P.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

no dobrze ale co w takim razie z jednostkami które już mają KB. Grave Guardzi, Exeki , zboostowane oddziały z kotła..
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Świetna zasada, mam nadzieję, że okaże się prawdą.

Ucina drastycznie puszki takie jak scarvets i daje ogromną przewagę piechocie w walce z kawalerią.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

To też nie jest do konca dobre. Starcia będzie wygrywał ten kto po prostu tych szóstek więcej nakula.
Tak jak wczesniej starcia GG vs GG zależały od tego kto bardziej pofarci na KB.
Ech..
Jeszcze do tej magii: Ogólnie widzę że mechanika wielu zasad to kalka z 5 edycji, jednakże idzie to w.. złą stronę.
W V tez faza magii wygląda tak, że rzuca się 2D6, karty rozdziela się po równo, rozdając od tego czyja jest faza magii.
Jednakże tam magowie moga te karty przechowywać, co pozwala planować kolejne fazy.
Tutaj będzie czysta losowość.
Jeszcze mała analiza "recastu" VC
Recast VC tez ma Ved korzenie, gdzie taka zasada już występowała. Po pierwsze jednak, recast nie wychodził automatycznie. Po drugie, w lorze nekromantycznym występowała skończona pula kart czarów, w tym trzy wskrzeszania na rożnych poziomach i jeden vanhal. Zasada recasta miała utrzymywac "klimat armii" przez umożliwienie wielokrotnego wskrzeszania czy popychania (to ostatnie działało całkiem inaczej niż teraz, wymagało sporego pomyślunku). Oczywiście gracze recastowali nie te czary dla których ta zasada została napisana, tylko te najbardziej mordercze.. Dlatego w 6 ed wycofano tę zasadę. Wróciła w 7.
Niestety znowu ktoś nie pomyślał, recast który wychodzi automatycznie każdemu magowi, przy czym czary mają zaniżony CV i do tego każdy mag ma dostęp do każdego czaru w lorze jednocześnie spowodowało co spowodowało.
Mam nadzieję ze teraz GW lepiej przemyśli zmiany.

Awatar użytkownika
Kondi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kondi »

Fluffy nawet teraz tak jest tylko z 1 na save :) więc to różnicy nie zrobi, a piechota stanie się bardziej grywalna. A też się zastanawiam co dadzą jednostkom które już teraz mają KB. (Będą miały na 5+? :D )
Obrazek
Dark Elf Army of Druchii:
Win/Draw/Lose (04.01.2010-xxx)
18/1/4

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Prawdopodobnie tak.

Kal_Torak
Masakrator

Wydaje mi się, że jednostki z KB będą miały tego heroic KB. Chociaż z drugiej strony jakby pomyśleć o waywatcherach, którzy stają się łowcami smoków i wszystkich LT to trochę przeraża ;P.

EW. może rzeczywiście ich KB podniesie się na 5+ ;p.

Jeśli zaś chodzi o "losowość" to w przypadku cięzko opancerzonych jednostek ta losowość nie będzie zależała już tylko od 1 na sava ale również od szóstek atakującej jednostki ;P. Jakby nie patrzeć łucznicy staną się przerażającą bronią - będzie się ich opłacała wystawiać w niemal każdej ilości ;P

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

To akurat lekko durne, to armia na kawie będzie dostawała w dupę i to zawodowo, która przy dużej przewadze liczebnej przeciwnika będzie miała lekko w plecy. Do tego mała ilość strzelania u nas to też minus.
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Zgoda, że ten KB może troszkę poprawic dolę piechoty, i to jest fajne. Jeszcze zależy jak go zrobia..
I czy będzie działał np na herosów.

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

To pomyśl co będzie miała bretonnia, która teraz jest słabą armią, a co dopiero w 8 edycji jak wejdzie to, że kawa z 2+Sv nie marszuje...
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

theudulf pisze:To znajdź mi za te punkty, lepszego, który w 8mej edycji wyskoczy na 1600 punktów.
Skąd wiesz że ta plotka jest prawdziwa ?
W takim razie na pewno będzie zajebisty w zbieraniu kb'ków (kolejna chora plotka)
Chociaż GG w 3 szeregach po siedmiu z GW+BotB+hełm=15 ataków trafiających praktycznie na 2+ (na 3+ jak zjadą hełmik buraki z GW) z siłą 6 , brzmi słitaśnie. :mrgreen:
Ciekawe tylko co zrobią z wampirzymi mocami #-o
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Jak pisał Fluffy GW ma tendencje do upupiania jednych jendostek na rzecz drugich - co jest mocno upierdliwą polityką pisania zasad. Co prawda nie mamy w żadnym wypadku jasnego obrazu sytuacji, ale przyglądając się poprzednim edycją można założyć, że przykładowa kawaleria albo coś innego w ostatecznym rozrachunku wyjdzie na duży minus. Zakładając, że GW kontunuuje tą wielce efektowną politykę (w końcu nadal kupujemy ich produkty czyli taka polityka działa) to osobiście wolałbym żeby piechota wyszła na plus, a kawaleria na minus. Ale tylko dlatego, że wizja WFB jako gry bitewnej z udziałem dużej ilości piechoty bardziej mi pasuje. Oczywiście na balans we wszystkich kategoriach nie liczę - ale chętnie zostanę przez GW mile zaskoczony ;P.

O ile niektóre osoby wcześniej pisały że piechota nadal może być słaba to ten powszechny kiling blow nieźle boostuje piechotę zwłaszcza tą z niską wartością siły. Tyle, że przydałaby się inforamcja, że ta zasada będzie działała tylko w walce wręcz a nie w strzelaniu ;P. Bo wtedy rzeczywiście będzie kicha ;P

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

nindza77 pisze:Nic nie zapewnia. Niech Ci przeciwnik 2 "6" wylosuje :P I już Cię tą magią rucha jak chce.
Ma 8 kości magii na moje 6 dispela. Wiele nie zrobi.

Co do killing blowa - nadal będą go mieć tylko te jednostki, co teraz, a nie wszystkie. Chyba że to jest napisane gdzieś poza Warseerem, bo tam nic takiego nie ma.

Taka sama ilość DD jak PD byłaby głupia - magię blokujesz tę najbardziej szkodliwą, resztę musisz jakoś znieść. Tak jest ze wszystkim, więc czemu tu by miało być inaczej?

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

To pomyśl co będzie miała bretonnia, która teraz jest słabą armią, a co dopiero w 8 edycji jak wejdzie to, że kawa z 2+Sv nie marszuje...
1) Kawaleria normalnie maszeruje
2) Z tego co widziałem w AB bretki jest zajebisty unit - MAA - za groszowe punkty. Teraz ma szanse pojawic sie na stołach i coś porobić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

Fluffy pisze:zajebisty unit - MAA
MAA czyli gobliny za 4 pts. Co do marszu to chyba gdzieś tak było napisane, ale nie kłócę się.
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

A z tym killing blowem nie było tak że miał działaś na mniejszych ? Czyli np na kawe kb miały by ogropodobne pokraki a nie piechota itp
Bo danie go każdemu byłoby lekko bezsensu. Rozumiem jakieś krytyki czy coś ale nie na k6!
Hordes of Chaos.... To było to....

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Cibi pisze:Ma 8 kości magii na moje 6 dispela. Wiele nie zrobi.
Nie, w tedy ma 12 kości + magowie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

MAA czyli gobliny za 4 pts.
W przeciwienstwie do goblinów MAA mają efektywną liderkę 8-9, wysoki AS i noszą na sobie masę sprzętu. Do tego przeciwnik nie zdobywa ich sztandarów. Z goblinami wspólny mają tylko koszt.
Ale po co ich brac jak lepiej i taniej jest wziasc kolejna lance errantów..
Teraz to się po prostu zmieni.
Podobnie Pielgrzymi mają szansę błysnąć.

Pozdrawiam

Kal_Torak
Masakrator

Fluffy poruszył dla mnie istotną sprawę ;P. Wyczekuję 8 edycji bo najbardziej mi zależy na nowych mozliwościach MAA i pielgrzymach w bretce. Jeśli da się na nich oprzeć armie to zbiorę sobie właśnie bretkę (ich piechota zdecydowanie bardziej mi się podoba od imperialnej). No i może w końcu uda mi się zainicjować projekt armii "krzyżackiej" tyle, że ze sporym udziałem piechoty ;P.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

michau5300 pisze:A z tym killing blowem nie było tak że miał działaś na mniejszych ? Czyli np na kawe kb miały by ogropodobne pokraki a nie piechota itp
Bo danie go każdemu byłoby lekko bezsensu. Rozumiem jakieś krytyki czy coś ale nie na k6!
Tak ale chodzi o to że mniejszy większemu nie wbije ale na odwrót tak:P jednostki w tej samej kategorii mogą wklepać sobie nawzajem KB. Tak jest włąśnie w przypadki kawy i piechoty gdyż są w jednej kategorii rozmiarowej :P
Ciekawe z tym KB ale obstawiam ze to nie prawda;). Po pierwsze nigdzie o tym nie pisali a po drugie bez jaj że giblinki czy inne gówno będzie mogło rozklepać Ciężką kawalerię :P
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Zablokowany