Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Możesz próbować strzelać uzywając "twirdzenia Pitagorasa" lub poprosić (na nieoficjalnych grach) przeciwnika o możliwość odwrócenia się od stołu, rozwinięcia miarki, zwinięcia miarki i odwrócenia spowrotem do stółu - to pomaga chociaż trochę w deklaracji...
-
- Oszukista
1) można liczyć z twierdzenia Pitagorasa - rzadko mylę się w ten sposób więcej niż o cal, max 2.
2)wiedząc że między strefami rozstawienia jest 24 cale znacznie łatwiej liczyć dystans
3)warto zapisywać deklaracje, potem można się odnieść, jeśli wie się w który punkt i na ile cali się strzelało
4)w końcu "wyrabia się" oko - jeden mój znajomy krasnolud deklaruje strzały na 30+ cali z dokładnością do pół cala i się raczej nie myli...
2)wiedząc że między strefami rozstawienia jest 24 cale znacznie łatwiej liczyć dystans
3)warto zapisywać deklaracje, potem można się odnieść, jeśli wie się w który punkt i na ile cali się strzelało
4)w końcu "wyrabia się" oko - jeden mój znajomy krasnolud deklaruje strzały na 30+ cali z dokładnością do pół cala i się raczej nie myli...
zeby nie zakladac nowego tematu, zapytam tutaj:
czym pojechac ciezka jazde DE? ostatnio gralem z kumplem, rozjechalem mu doslownie wszystko i ustawilem sie tak by zaszarzowac kotrami z 3 herosami (general, bsb i damselka) i yomenami z flanki. general rzucil wyzwanie, jego bohater przyjal. moj general padl ;/ rycerze slabo porzucali, myslalem ze w next turze jak zaszarzuje pegazami od tylu to go rozjade. a on nagle wyciaga banner zdejmujacy armor save, pare tur zmudnej walki i mnie rozniosl.
elfy z t4, armorem na 2+, wyzszym WS, zdejmowaniem mojego armora... czym to pojechac? wtedy nie udalo mi sie rozjechac przy szarzy co prawda, ale jutro mam zamiar sie pomscic.
bitwa na 1500 jakby co.
pozdrawiam
cieniu
czym pojechac ciezka jazde DE? ostatnio gralem z kumplem, rozjechalem mu doslownie wszystko i ustawilem sie tak by zaszarzowac kotrami z 3 herosami (general, bsb i damselka) i yomenami z flanki. general rzucil wyzwanie, jego bohater przyjal. moj general padl ;/ rycerze slabo porzucali, myslalem ze w next turze jak zaszarzuje pegazami od tylu to go rozjade. a on nagle wyciaga banner zdejmujacy armor save, pare tur zmudnej walki i mnie rozniosl.
elfy z t4, armorem na 2+, wyzszym WS, zdejmowaniem mojego armora... czym to pojechac? wtedy nie udalo mi sie rozjechac przy szarzy co prawda, ale jutro mam zamiar sie pomscic.
bitwa na 1500 jakby co.
pozdrawiam
cieniu
Pierwsza rada - nie dać się oszukać. Trafiłeś na jakiegoś wałkarza, bo:cieniu pisze:
pozdrawiam
cieniu
1. Nie ma takiego bannera w dark elfach. Jest banner, który daje armuor piercing, a o nie to samo.
2. Cold one knighci maja Toughness 3! To, że coldy mają 4, to nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo zabijasz jeźdźców.
Generalnie, szarża (nawe od od przodu) wagonem ośmiu errantów z errantry banner plus BSB z war bannerem i virtue of duty (taki pan daje łącznie +3 do CR) dezintegruje szóstkę coldów spokojnie, nieważne, czy jest tam heros, czy nie (wyzwanie rzucasz swoim czempionem). Wygrywasz combata o siedem, czyli gość stoi na dwóch gałach, z przerzutem, jeśli ma bsb. Zreszta, nie bałbym sie herosów dark elfickich - nie są jakimiś szczególnymi rzeźnikami...
a to sukin...
i ja tez frajer, dalem sie zrobic. rzeczywiscie w AB jest jak mowisz. eh, bitwa byla by moja
coz, tak to jest jak grasz z kims kto nie zna swojej armii, sklada ja na 5 minut przed bitwa, a potem nie ma nawet podrecznika zeby sprawdzic jego slowa.
dzieki anyway.
pozdrawiam
cieniu
i ja tez frajer, dalem sie zrobic. rzeczywiscie w AB jest jak mowisz. eh, bitwa byla by moja
coz, tak to jest jak grasz z kims kto nie zna swojej armii, sklada ja na 5 minut przed bitwa, a potem nie ma nawet podrecznika zeby sprawdzic jego slowa.
dzieki anyway.
pozdrawiam
cieniu
Jeśli oddział rycerzy w formacji lancy (9 modeli) wpada na jednostkę HE i Ci w wyniku ASF zabijają 2 rycerzy, pozostaje champion, który stoi na środku. W takiej sytuacji oddaje tylko champion??
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
I love this game...
Oczywiście -2 rycerzy, którzy polegliXet pisze:Atakują wszyscy ci, którzy mogli bić na początku fazy. Biją wszyscy po bokach i czemp.
Czyli oddaje 5 modeli (w tym champion).
Zasugerowałem się zapisem: "every Knight model in the flanks of the unit is allowed to fight, as long as they directly behind a model in the front rank which is engaged in close combat"
Skoro ginie ten z przodu, to już nie jest "engaged in close combat"
I love this game...
I love this game...
Wielkie dzięki
P.S.
Rozumiem, że ta sama zasada tyczy się Włóczników??
P.S.
Rozumiem, że ta sama zasada tyczy się Włóczników??
I love this game...
I love this game...
W walce wręcz? Kto się styka z wampirem, ten ma prawo w niego walić, reszta po zwykłych. Przy strzelaniu celem jest zawsze oddział, nie można wyodrębnić wampira czy innego bohatera jako osobnego celu. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, kiedy z wrogiego oddziału zostało mniej niż 5 szeregowych żołnierzy - wtedy wszystkie trafione strzały losowo rozdziela się pomiędzy bohatera i pozostałych żołnierzy.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Jeśli BSB ma magiczny sztandar to może mieć virtue, ale nie może mieć itemów. Dobrze rozumiem? Jak nie to poprawcie.
Czy bohater z wyższą " rangą" może się dołączyć do oddziału z "rangą" niższą?
Czy bohater może się dołączyć do chłopskich oddziałów?
Killing blow zabiera 1 punkt żywotności czy zabija od razu?
Czy bohater z wyższą " rangą" może się dołączyć do oddziału z "rangą" niższą?
Czy bohater może się dołączyć do chłopskich oddziałów?
Killing blow zabiera 1 punkt żywotności czy zabija od razu?
co do kiling blowa = zabija od razu man-sized models (jeźdzców na pegazach, na koniach, na terkach tez)
No chyba, ze masz Virtue of Heroism ale to inna bajka
No chyba, ze masz Virtue of Heroism ale to inna bajka
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Na killing blowa działa ward?
Sprzedam Styrodur!!!Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!