Poradnik poczatkujacego lizaka
Moderator: Ziemko
Re: Poradnik poczatkujacego lizaka
Ehh widzę, Darkangel że Slayerek obrzydził ci DE, ale miejmy nadzieje że mu przejdzie. Jeśli coś można poradzić, to weź pomyśl również o sporych solidnych klockach saurusów. Wbrew pozorom wcale takie słabe nie są. Wciąż również ciekawy jest monster truck;p
Witam
Ogólnie zastanawiam się czy pobawić się w WFB i mam kilka pytań:
Od późnego września będę mieszkał w Warszawie. Czy są jakieś miejsca w stolicy gdzie ludzie grają/akceptują jak inni grają na proxy?
Czy znajdują się osoby (w Wawie) grające na jakieś mikro limity (600-1500) czy wszyscy 2400 EURO grają?
Czy są jakieś stronki WWW gdzie są opisane jakieś taktyki Lizaków?
Miałem ochotę na malowanie armii na biały schemat i znalazłem takiego typa co robi to identycznie jakie ja miałem wyobrażenie. http://www.lustria-online.com/viewtopic.php?f=16&t=2632 . Czy do dippowania wystarczy sam biały podkład/spray czy trzeba ciała malować ręcznie?
Wiem że pytanie z różnych beczek, ale jak nie dostanę odpowiedzi to popiszę w innych działach
Z góry dzięki za pomoc.
Adasiek
Ogólnie zastanawiam się czy pobawić się w WFB i mam kilka pytań:
Od późnego września będę mieszkał w Warszawie. Czy są jakieś miejsca w stolicy gdzie ludzie grają/akceptują jak inni grają na proxy?
Czy znajdują się osoby (w Wawie) grające na jakieś mikro limity (600-1500) czy wszyscy 2400 EURO grają?
Czy są jakieś stronki WWW gdzie są opisane jakieś taktyki Lizaków?
Miałem ochotę na malowanie armii na biały schemat i znalazłem takiego typa co robi to identycznie jakie ja miałem wyobrażenie. http://www.lustria-online.com/viewtopic.php?f=16&t=2632 . Czy do dippowania wystarczy sam biały podkład/spray czy trzeba ciała malować ręcznie?
Wiem że pytanie z różnych beczek, ale jak nie dostanę odpowiedzi to popiszę w innych działach
Z góry dzięki za pomoc.
Adasiek
Na początek w miarę - zazwyczaj na stole jest 20-30 skinków skirmisherów i do tego 25 skinków z kroxami oraz 21 skinków luzem. Potrzeba jeszcze potem 20-30 na kameleony, plus ja ze skinków zrobiłem jeźdźców przeróbek terradonów.DarkAngel pisze: P.S. 72 skinki wystarczą na początek ?
@Adasiek1
Z proxami w grach towarzyskich większość ludzi nie ma problemów, kwestia dogadania się. Na tą chwilę jest szał EURO, ale raz, że przejdzie za dwa tygodnie, a dwa, że jest trochę graczy, którzy lubią zagrać dla gry, a nie dla treningu przed turniejem.
Co do strony z taktykami, to ta, którą zacytowałeś, ma ich trochę, chociaż z tego co widziałem, część jest stara, albo nie rozważa istnienia wielu rozwiązań (np. taktyki dla saurusa oldblooda na CO).
Co do malowania - niby efektywne, ale widziałem już coś lepszego - weź figurkę pomalowaną na biało, pomaluj detale, a potem przejedź kilka razy wybranym washem (np. zielonym), ale z rozwagą. Jak znajdę zdjęcia, to wrzucę tutaj linki do wyglądu zrobionych w ten sposób skavenów.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Gdyż Metal został wycofany.
A wersje fajcastową można zamówić w G.W w Warszawie z tego co się orientuje
A wersje fajcastową można zamówić w G.W w Warszawie z tego co się orientuje
Wszystkie modele z metalu. A czy wrócą w plastiku tego nie wie nikt.
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od1610052a a tu masz slanna
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od1610052a a tu masz slanna
GW powoli rezygnuje z metali na rzecz finecastu. Nowe metale już nie są wydawane, a część starych jest po prostu zastępowana (zazwyczaj przy wydaniu nowych zasad do danego oddziału).Adasiek1 pisze:fajcastową?
Ale tylko Slann, czy ogólnie wszystkie metale w WFB?? I wrócą w plastiku w przyszłości?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Wdaje mi się ale mogę się mylić że w gralu w Galerii Mokotów mają jeszcze metalowego slanna. Ale mogę się mylić.
Witam wszystkich graczy Lizaków!
Postanowiłem wrócić do WFB i jako armię wybrałem Lizardmenów. Obecnie posiadam jedynie ich batalion, dzisiaj planuję kupić armybooka. Co kupić potem (czyt. kiedy nauczę się grać od nowa)? Wiem, że na pewno więcej skinków, ale co dalej? Slanna?
Postanowiłem wrócić do WFB i jako armię wybrałem Lizardmenów. Obecnie posiadam jedynie ich batalion, dzisiaj planuję kupić armybooka. Co kupić potem (czyt. kiedy nauczę się grać od nowa)? Wiem, że na pewno więcej skinków, ale co dalej? Slanna?
Witamy witamy,
Siadaj z nami, wykrój sobie kawałek dżungli i zbuduj własne miasto świątynne
Tak poważniej, to potrzebujesz na pewno slanna i więcej skinków. Ja na początku kupiłem dwa bataliony, bo miały cenę 215 zł, ale nie wiem czy trafisz jeszcze taką okazję. Na pewno będziesz używał kameleonów, więc albo kupuj failcast, albo konwertuj zwykłe skinki. No i jak trafisz gdzieś w sklepie, to przynajmniej 2 salamandry wystawisz myślę zawsze. Jacyś szamani skinkowi też będą potrzebni. Z cold ones zrób sobie 3 solidnych herosów (bitsy z wyprasek saurusów + temple guardów + kawalerii, wychodzą całkiem w porządku).
Potem musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy grasz w domu, czy na turniejach. Jeśli turnieje, to zrób sobie rozpiskę (zagraj wcześniej na proxach) i zbieraj w jej kierunku. Jeśli grasz domowo, to w zbierz jakiś trzon, a potem dodawaj kolejne elementy. Ja od tego wyszedłem - 2x batalion, stegadon, slann, 2x pudło skinków i 2 salamandry. Potem więcej skinków, część przerobiłem na kameleony, zrobiłem terradony z gargulców, jednostki tyranidków z WH40k (jeźdźcy to skinki), teraz chcę dołożyć do armii kroxigory.
No i maluj na bieżąco, nie zostaw sobie 70+ skinków do zrobienia za jednym zamachem.
Siadaj z nami, wykrój sobie kawałek dżungli i zbuduj własne miasto świątynne
Tak poważniej, to potrzebujesz na pewno slanna i więcej skinków. Ja na początku kupiłem dwa bataliony, bo miały cenę 215 zł, ale nie wiem czy trafisz jeszcze taką okazję. Na pewno będziesz używał kameleonów, więc albo kupuj failcast, albo konwertuj zwykłe skinki. No i jak trafisz gdzieś w sklepie, to przynajmniej 2 salamandry wystawisz myślę zawsze. Jacyś szamani skinkowi też będą potrzebni. Z cold ones zrób sobie 3 solidnych herosów (bitsy z wyprasek saurusów + temple guardów + kawalerii, wychodzą całkiem w porządku).
Potem musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy grasz w domu, czy na turniejach. Jeśli turnieje, to zrób sobie rozpiskę (zagraj wcześniej na proxach) i zbieraj w jej kierunku. Jeśli grasz domowo, to w zbierz jakiś trzon, a potem dodawaj kolejne elementy. Ja od tego wyszedłem - 2x batalion, stegadon, slann, 2x pudło skinków i 2 salamandry. Potem więcej skinków, część przerobiłem na kameleony, zrobiłem terradony z gargulców, jednostki tyranidków z WH40k (jeźdźcy to skinki), teraz chcę dołożyć do armii kroxigory.
No i maluj na bieżąco, nie zostaw sobie 70+ skinków do zrobienia za jednym zamachem.
Witam, tak tylko zapytam, czy mógłbyś pokazać fotki jak Ci wyszły? Nie widziałem jeszcze dobrze zrobionych Terradonów z gargulców, choć widzę że jest to częsty przypadek (a na pewno jest tańszy, i jest swoistym wyzwaniem...)zrobiłem terradony z gargulców, jednostki tyranidków z WH40k (jeźdźcy to skinki), teraz chcę dołożyć do armii kroxigory.
Mogę, chociaż wiadomo, to WIP, a i moje umiejętności konwertowania do najlepszych nie należą. Zamierzenie było takie, że skinki nie mają po prostu robić za surferów, więc część z nich klęczy na grzbietach lataczy, żeby wyglądali naturalniej.
Druga sprawa to korpusy gargulców - egzoszkielety spodniej strony wypełniłem green stuffem, bo te potworki mają mieć w moim mniemaniu trochę bardziej "normalne" klatki piersiowe, a nie szkielet na wierzchu. Płynnym green stuffem wypełniłem też niektóre elementy egzoszkieletu na łapach i skrzydłach.
Trzecią sprawą były ręce ptaszydeł - w pierwszej kolejności ucięcie karabinów, a potem kombinowanie co dalej. Nie udało mi się wyciąć rączek, bo są wtopione w te spluwy, nie potrafiłem też zrobić nowych z green stuffu, wstyd, ale serio przekracza to moje umiejętności Szkoda, bo w łapach miały być kamienie. Jak środek zastępczy wybrałem więc jakieś pazury z założeniem, że taki stwór w czasie ataku wykorzysta impet ciała do przebijania ofiary krótkimi, obłymi pazurami, coś jak ostrza bardzo prymitywnych dzid.
Dobra, po przydługim wstępie zdjęcia.
Pierwszy:
Drugi:
Trzeci:
Cały oddział:
Ferrari to to nie jest, ale jeździć będzie Inną sprawą są koszta: box gargulców za 80 zł, skinki za 30, natomiast nowe terradony w metalu nie wiem czy zamkną się w 600 zł.
Druga sprawa to korpusy gargulców - egzoszkielety spodniej strony wypełniłem green stuffem, bo te potworki mają mieć w moim mniemaniu trochę bardziej "normalne" klatki piersiowe, a nie szkielet na wierzchu. Płynnym green stuffem wypełniłem też niektóre elementy egzoszkieletu na łapach i skrzydłach.
Trzecią sprawą były ręce ptaszydeł - w pierwszej kolejności ucięcie karabinów, a potem kombinowanie co dalej. Nie udało mi się wyciąć rączek, bo są wtopione w te spluwy, nie potrafiłem też zrobić nowych z green stuffu, wstyd, ale serio przekracza to moje umiejętności Szkoda, bo w łapach miały być kamienie. Jak środek zastępczy wybrałem więc jakieś pazury z założeniem, że taki stwór w czasie ataku wykorzysta impet ciała do przebijania ofiary krótkimi, obłymi pazurami, coś jak ostrza bardzo prymitywnych dzid.
Dobra, po przydługim wstępie zdjęcia.
Pierwszy:
Drugi:
Trzeci:
Cały oddział:
Ferrari to to nie jest, ale jeździć będzie Inną sprawą są koszta: box gargulców za 80 zł, skinki za 30, natomiast nowe terradony w metalu nie wiem czy zamkną się w 600 zł.
- The WariaX
- Falubaz
Kurcze, nie jest najgorzej, ale mimo wszystko głowy mi przeszkadzają.
Mimo wszystko jest to jakiś plan
Mimo wszystko jest to jakiś plan
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
1. Może mi ktoś przestawić koszta figurek na allegro/z drugiej ręki figurek do Lizaków?
2. Konwersje figurek z innych figurek dla taniości, czy to jest do zrobienia z tych i czy to ma rece i nogi. Może są jakieś standardowe pomysły na resztę.
Skinki-PLNy
Saurusy-PLNy
Saurus Calvalary- PLNy
TG-PLNy/Saurusy
Saurus Oldblood-Saurus
Saurus Oldblood on Old One- Saurus Calvalary
Skink Priest- Skink
Chameleon-Skink
Stegadon- PLNy
Terradon- Gargulce + Skinki+ nowa głowa
Slann -PLNy
Kroxy- PLNy
Salannder-Flesh Hounds + Skinks
Zdaje sobie sprawę że skink to nie Chameleon itd i GS jest wymagany
3. Czy takie oszczędnościowe konwersje są akceptowane na Masterach?
4. Ceny na GW za Slanna (83$) czy Skinki (55$) to jakieś strasznie duże ceny. To jakiś celowy zabieg na stronce GW, czy jakieś ogromne ceny za figurki się szykują??
2. Konwersje figurek z innych figurek dla taniości, czy to jest do zrobienia z tych i czy to ma rece i nogi. Może są jakieś standardowe pomysły na resztę.
Skinki-PLNy
Saurusy-PLNy
Saurus Calvalary- PLNy
TG-PLNy/Saurusy
Saurus Oldblood-Saurus
Saurus Oldblood on Old One- Saurus Calvalary
Skink Priest- Skink
Chameleon-Skink
Stegadon- PLNy
Terradon- Gargulce + Skinki+ nowa głowa
Slann -PLNy
Kroxy- PLNy
Salannder-Flesh Hounds + Skinks
Zdaje sobie sprawę że skink to nie Chameleon itd i GS jest wymagany
3. Czy takie oszczędnościowe konwersje są akceptowane na Masterach?
4. Ceny na GW za Slanna (83$) czy Skinki (55$) to jakieś strasznie duże ceny. To jakiś celowy zabieg na stronce GW, czy jakieś ogromne ceny za figurki się szykują??
Do 4 pytania
Skąd Ty masz takie ceny?
49,5$ Slann
i 35$ Skinki
a już wiem... patrzysz na dolary australijskie
Skąd Ty masz takie ceny?
49,5$ Slann
i 35$ Skinki
a już wiem... patrzysz na dolary australijskie
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
Witam,
A ja mam takie dziwne pytanie. Otóż grając z Wochem przytrafił mi się miscast, Jak się okazało przeciwnik miał trzecie oko Tzeencha, które pozwoliło mu na zmianę mojego wyniku miscasta, natomiast ja miałem Kamienną Duszę. I teraz pytanie, Co idzie najpierw? Stanęło na tym że, kiedy ja rzuciłem "6" mój przeciwnik zmienił mi to na "3", i potem ja użyłem dyscypliny i znów wypadło coś lepszego niż "3". Czy to posunięcie było zgodne z zasadami? Oraz czy przeciwnik mógł znów zmienić Miscasta?
I jeszcze jedno, podobne pytanie, czy kiedy przytrafi mi się miscast, Woch zmieni, a ja przeniosę miscasta rączkami na Wocha, to czy on również może złagodzić efekty?
A ja mam takie dziwne pytanie. Otóż grając z Wochem przytrafił mi się miscast, Jak się okazało przeciwnik miał trzecie oko Tzeencha, które pozwoliło mu na zmianę mojego wyniku miscasta, natomiast ja miałem Kamienną Duszę. I teraz pytanie, Co idzie najpierw? Stanęło na tym że, kiedy ja rzuciłem "6" mój przeciwnik zmienił mi to na "3", i potem ja użyłem dyscypliny i znów wypadło coś lepszego niż "3". Czy to posunięcie było zgodne z zasadami? Oraz czy przeciwnik mógł znów zmienić Miscasta?
I jeszcze jedno, podobne pytanie, czy kiedy przytrafi mi się miscast, Woch zmieni, a ja przeniosę miscasta rączkami na Wocha, to czy on również może złagodzić efekty?
Po pierwsze, musiał mieć infernal puppeta (piekielną marionetkę czy coś takiego), a nie trzecie oko. Trzecie oko daje możliwość korzystania z czarów maga przeciwnika. I teraz tak: puppet wymusza zmianę wyniku rzutu, więc może zmodyfikować niestety zarówno pierwszy rzut, jak i przerzut.
Natomiast przy rączkach jest zapis, że na 2+ przeciwnik obrywa EFEKT miscasta, czyli sekwencja jest taka: Twój miscast (2x6 na czar)-> rzut na tabelkę -> ewentualna modyfikacja efektu -> na 2+ efekt otrzymuje wrogi mag (już nie może go zmodyfikować).
Natomiast przy rączkach jest zapis, że na 2+ przeciwnik obrywa EFEKT miscasta, czyli sekwencja jest taka: Twój miscast (2x6 na czar)-> rzut na tabelkę -> ewentualna modyfikacja efektu -> na 2+ efekt otrzymuje wrogi mag (już nie może go zmodyfikować).