DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Nordri pisze:, bo zadowalający efekt udaje mi się osiągnąć bez tego śmierdzielstwa. :)
.
można wiedzieć jak?bo jest pare rzeczy do zrobienia i myślę jakby to zrobić najlepiej...

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

W sumie nic skomplikowanego. Dippuję głównie własne wampiry, więc nie muszę ściągać całej bejcy z wystających powierzchni (czaszki, szaty), bo u nich brud wygląda ok.
Nie rozcieńczam bejcy zbyt mocno, ale więcej potem ściągam pędzelkiem (najpierw próbowałem z benzyną lakową, ale doszedłem do wniosku że nie będę się inhalował jej oparami). Kiedy jest zbyt mocno rozcieńczona łatwiej się strzepuje, ale po zostawieniu figurki do wyschnięcia może się okazać że spłynęła z miejsc gdzie powinna być i cieniowanie kiepsko wychodzi. W każdym razie z dippingiem jest tak jak z normalnym malowaniem - najlepiej samemu popróbować, bo z poradników w necie nikt od razu do perfekcji nie doszedł. :)

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Dokładnie, ja dippowałem szkielety bardzo rzadka bejcą i wychodzily skoko, ale np. goblinki bardziej gęstą.

Awatar użytkownika
Pierun
Mudżahedin

Post autor: Pierun »

Próbował ktoś z bejcą innego koloru niż odcień brązowego? Planuje horrorów potraktowac niepieską bejcą albo fioletową - udokumentowano takie próby ?:)

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Obrazek
Moje dwa zdippowane szczury, gdzie ten z prawej IMHO lepsze kolory ma.

http://img144.imageshack.us/img144/8561 ... dwaav4.jpg
A tu link do większego zdjęcia.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

oba ciekawe ale jakoś ten z lewej bardziej mi przypadł do gustu zobaczymy jak będą wyglądać po lakierowanku

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

Ten z lewej b. ładny, choć taka trochę sraczka z koloru :)

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Za namową Tomasha, umieszczam zdjęcie mojego Chieftaina/Warlorda
Obrazek

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

To i dobrze, że Cię namówił :)

Ale daj większą fotkę - z tej mogę powiedzieć, że metaliki są ekstra, tak samo skóra i futro. Bejca bardzo ładnie zadziałała. Najgorzej wyszły szmatka i bandaże, trochę blado po prostu, brakuje tam trochę cieni, takich bardzo ciemnych cieni ;)

Te dwa poprzednie modele też są udane, ale dawaj większe fotki, Fanatyku! :) A jakie podstawki będziesz robił?

I nie każ się namawiać na prezentację swoich figurek, tylko je po prostu wrzucaj, chętnie obejrzymy, ja na pewno :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Bardzo eleganckie te szczury! Na cheftainie trochę niedorobiona jest szmata w kroczu, może pędzlem ręcznie tam bejcę nałożyć?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Sławol pisze:Ale daj większą fotkę - z tej mogę powiedzieć, że metaliki są ekstra, tak samo skóra i futro. Bejca bardzo ładnie zadziałała. Najgorzej wyszły szmatka i bandaże, trochę blado po prostu, brakuje tam trochę cieni, takich bardzo ciemnych cieni ;)
http://img509.imageshack.us/img509/5055 ... ainlq7.jpg
Większa fota

Co do szmat i bandaży - na biało robiłem. Ergo, muszę je inkiem pojechać przed dippowaniem. Albo zmienić kolor na ciemniejszy.
Sławol pisze: Te dwa poprzednie modele też są udane, ale dawaj większe fotki, Fanatyku! :) A jakie podstawki będziesz robił?
Ogólnie to piaseczek drybrushowany od ciemnego brązowego do jasnego brązowego + trawka + jakieś małe kałuże lub bagienka. Ale jak myślę że mam to zrobić na 200 modelach...
Sławol pisze: I nie każ się namawiać na prezentację swoich figurek, tylko je po prostu wrzucaj, chętnie obejrzymy, ja na pewno :)
Mało ich jest, to mało też zdjęć :wink:

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Może bejca za rzadka?
Obrazek

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.php?t=44748

Nie wiem, czy było, ale jest to kolejny przykład, ze bejca daje rade :p

Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Post autor: ainuin »

Ani kropelka bejcy mi się nie ostała po robieniu boazerii. W każdym razie drewienko po hebanie wyszło super ^_^ a bejca tania.
http://bejca.sold.pl/index.php?cPath=1_9 ( link do opakowań 200ml bejc wodnych).

Gdyby ktoś chciał zaryzykować to 2,5 za opakowanie jest ceną kosmiczną.

Patryk
Wodzirej

Z tej bejcy nic nie wyjdzie. Musi być lakierobejca.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Używal ktoś tej bejcy? czemu nic nie wyjdzie washe i inki też sa wodne....

Patryk
Wodzirej

Tak, ja używałem. Nic nie wyszło. Jak chcesz to próbuj, ale wygląda to po prostu brzydko - prawda, bejca spływa w zagłębienia ale zostawia też ślady na powierzchniach 'górnych' sprawiając że figurka wygląda brudno, bo płyn nie rozchodzi się równomiernie jak w przypadku lakierobejcy.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

ARBAL pisze:Używal ktoś tej bejcy? czemu nic nie wyjdzie washe i inki też sa wodne....
i jeszcze czasami pisze , że bejca jest wodna a w składnikach znajdziesz rozpuszczalnik nitro (tak straciłem kilka figurek :( ) jedyny plus mam coś do zmywania metali za free xP

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

no to konkretna odpowiedz z waszej strony dyskwalifikuje ten produkt...
dzieki

Awatar użytkownika
Dalv
Mudżahedin

Post autor: Dalv »

Jakieś pomysły na spirit hosty ? :P

ODPOWIEDZ