8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Vallarr »

Nie kumam jak wampir zabija kogokolwiek przed wyprowadzaniem dodatkowych atakow, skoro ataki sa rownoczesnie i jedyna roznica jest taka, ze dodatkowych nie deklaruje zanim nie bedzie wiedzial ile ma. Model bity "ciagle zyje" w momencie wyprowadzania atakow, co pokazuje jasno cytat o atakach rownoczesnych o jednej inicjatywie - dotyczy co prawda atakow obu stron, ale analogia bije po oczach.

Tym razem na serio EoT.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy jak ktoś mnie atakuje bronią "no armour saves" to czy zostaje mi parry save?

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Parry save to ward save z restrykcjami. Zasady nie mówią, że nie można go użyć przeciwko atakom typu no armor save.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

@Kali - według Twojego pomysłu, z jedno woundowego championa ten dodatkowy atak po prostu przepada? w sensie wyprowadza go i dobija championa (może się co najwyżej z niego uleczyć...

najpierw chciałem napisać, że to trochę z czapy, ale po kilku minutach dotarło do mnie - że w sumie ok :)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Wdg mnie bexsensem jest to, co napisał Kalafior. Moim zdaniem powinno być tak, że wampir atakuje co chce, a dodatkowe ataki sa rozdzielane w tel samej inicjatywie, czyli jak np z wczesniejszego przykładu zabije championa ogarów, to i tak może bić w te modele, z którymi się stykał na początku fazy, czyli moglby wyplacic ataki w nierzuwrgo championa, lub w herosa.

Btw wczoraj wynikly nam niejasne sytuacje, otoz, czy jeros, jsk wejdzie do fasta, to czy ma vanguarda?

Jest oddzial rank and file, w ktory zaszarzowal inny tak ze srodki sa rowno (beda sie ganiac prodtopadle do ich przodow. Od boku szarzuje ludek, nabija cr, oddzial sie łamie i ucieka od srodka, tamten ludek go zjada. Zjada go w miejscu, czyli w,ktora strone ma pobiec? Najpierw markujemy ruch zmarlej jednostki, i wtamta strone ma biec nasz ludek?
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

WojtuśŚ pisze: Btw wczoraj wynikly nam niejasne sytuacje, otoz, czy jeros, jsk wejdzie do fasta, to czy ma vanguarda?
Podręcznik, przy fast cav.
Jest oddzial rank and file, w ktory zaszarzowal inny tak ze srodki sa rowno (beda sie ganiac prodtopadle do ich przodow. Od boku szarzuje ludek, nabija cr, oddzial sie łamie i ucieka od srodka, tamten ludek go zjada. Zjada go w miejscu, czyli w,ktora strone ma pobiec? Najpierw markujemy ruch zmarlej jednostki, i wtamta strone ma biec nasz ludek?
Tak, symulujesz ucieczkę jednostki i w ten sposób wyznaczasz linię. Oddział oczywiście ginie "na miejscu" a nie w wirtualnej pozycji po rzucie.

pozdrawiam
Furion

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

jeros jk wjdzie do fsta nie ma vgrda. Rbk str. 100 i 68

Ucksasz od most numerous enemy i w tym keirnku biegniesz

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Maciek P. pisze:jeros jk wjdzie do fsta nie ma vgrda. Rbk str. 100 i 68

Jezu - ty nie pij tyle bo nie rozumiem ani słowa :mrgreen: W jakim to języku jest napisane?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Maciek P.
Falubaz

PiotrB pisze:

Jezu - ty nie pij tyle bo nie rozumiem ani słowa :mrgreen: W jakim to języku jest napisane?
Chciałem odpowiedzieć w języku Wojtuś-a. Popatrz wyżej ;)

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

Czy przy wchodzeniu bohaterem do oddzialu mozna marszowac?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Szypul pisze:Czy przy wchodzeniu bohaterem do oddzialu mozna marszowac?
tak

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Maciek P. pisze:
PiotrB pisze:

Chciałem odpowiedzieć w języku Wojtuś-a. Popatrz wyżej ;)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: kurna kawę sobie przez Was wylałem na kota:)...przeczytałem wypowiedź Wojtusia - nie no jest to mistrzostwo świata .....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

nie grałem jeszcze ze skavenami w tej edycji więc wolę się upewnić - screaming bell/plague furnace z automatu oblewa testy inicjatywy jak warmaszyny czy zdaje na najwyższym w modelu/oddziale?
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Zdają na swojej, dzwon na I4, a piec na I3 (od templatek, oczywiście). Bo jeśli zdaje cały model jeden test, to na najwyższej modelu, czyli odpowiednio na I seera i priesta.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

szkoda :) dzięki
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Piec na trochę wyższej, tam Plague Priest siedzi jeszcze ;)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

szeszej pisze:Piec na trochę wyższej, tam Plague Priest siedzi jeszcze ;)
A to nie tak, że jak Template'owy czar każe coś testować 2 częściowemu modelowi, to każda z części zdaje ten test na własnej charakterystyce? ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Tak, ale np. Dweller's Below zdaje się raz, na najwyższej statystyce. :)

Ale oczywiście wszystkie testy I to template, więc zdają obie części modelu oddzielnie

Maciek P.
Falubaz

Co w końcu z tym Red Fury? Może jakiś sędzia zabrałby głos.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Przeczytałem opis red fury i zapis o kombinacji KB+dodatkowe ataki sugeruje, że ataki nie przepadają. Zagrałbym więc następująco: nowe ataki są rozdzielane ponownie z zastrzeżenie, że nie mogą być skierowane w modele, które wcześniej nie były w styku z wampirem.

Zablokowany