Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Dymitr »

test T noestety zdaje normalnie :(
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

A zadaje coś testy tafa oprócz skaweńskiego wahadełka i plagi ?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Tzeentch i Nurgle.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Czy jeśli czar daje zionięcie, to można zionąć w walce wręcz?

Chodzi mi konkretnie o czar BRAY-SCREAM z domeny Wild.

"Choose the character (..). The model immediately makes a breath weapon attack, resolved at strength 3, with no armour save alloved."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Kołata pisze:Czy jeśli czar daje zionięcie, to można zionąć w walce wręcz?

Chodzi mi konkretnie o czar BRAY-SCREAM z domeny Wild.

"Choose the character (..). The model immediately makes a breath weapon attack, resolved at strength 3, with no armour save alloved."
Z tego co pamiętam brakuje tam zapisku, że możesz to rzucić do walki. Jako, że jest to "stary" czar to musi być taka wzmianka.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Tak, to stary czar, zapisku zezwalającego brak. Chociaż broniącego też nie ma. Z czego wynika że nie można walić do CC? Tzn wiem, że jest jakaś taka ogólna zasada, ale to w RB czy FAQ?

Od razu wiec spytam o kolejny czar z Wilda. Mantle of Ghorrok daje herosowi +d6 sily i ataków. Można rzucać na herosa w CC?

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Nie można. Przerabialiśmy to już kiedyś - odpowiedź była ta sama: bo to stara magia i nie ma typów czarów z 8ed. Dlatego niestety Lore of the Wild trochę ssie, mimo kilku fajnych pomysłów.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Niezłe gówno :? Dzięki za odp, na forum etc niestety tą smutną prawdę potwierdzili.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Czy ifka na bound spellu może w jakichkolwiek okolicznościach zaowocować rzutem na tabelkę miscasta?

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

jesli ifka jest na przedmiocie to jest zniszczony jesli na czarze rzuconm jest miscast chyba zawsze :)

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

bound spelle idą nie tylko z przedmiotow - ot choćby stary dobry drzewiec, ale nie powodują rzutu na tabelce. Nie wiem tylko jak jest w przypadku przedmiotów które każą ci rzucić na tabelce np jak masz jakikolwiek dublet, ale też chyba nie
Obrazek

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Dlaczego na black horror działa regenka skoro w opisie czaru jest zapis, że można wykonać tylko ward save.

Zawsze mi tłumaczono, że regenka to NIE jest ward save i np. udanych regenek w kontakcie z OTS'em się nie przerzuca bo przedmiot każe przerzucać tylko ward savy.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dlatego, ze nie jest tam napisane, ze mozna wykonac tylko ward save, ale jest na pisane, ze nie mozna wykonac tylko armour save

(znaczy tu tez nie ma slowa tylko, ale chce ci pokazac jak mozna interpretowac na swoja korzysc zawsze ;) )

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tak sobie LS wymyslila. Na ETC jest inaczej, ale tam przegieli w druga strone i uznali, ze banner of the world dragon tez nie dziala.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Czy jesli na oddzial z fanatykami rzuce Curse of Anarheir to kiedy beda wyskakiwali gina jak od kazdego trudnego terenu?
Obrazek

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Nie, bo czar zostaje na oddziale. Tzn. nie przechodzi na fanatyków, którzy opuszczaja niejako oddział.
xYz

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

A to przechodzenie 'z oddzialu' nie dotyczylo li-tylko bohaterow opuszczajacych regiment?
EDIT; takie cos w FAQ do ETC
9.11. Q: A spell is cast at a unit with a character, who later leaves the unit. Is he still affected? What if the unit was made of characters?

A: When he leaves the unit, he ceases to be affected, except for any movement effects for the clearing move and Wither and Plague of Rust. Last character remaining keeps any spells.
Co by się wykladalo, ze fanatyk ginie, jesli mój angielski mnie nie oszukuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Shino pisze:dlatego, ze nie jest tam napisane, ze mozna wykonac tylko ward save...
Opis czaru mówi jasno

Kod: Zaznacz cały

... a model may take a single WARD save, if it has one ...
Jak dla mnie jest dość jasno napisane, że można wykonać tylko ward save. Brak konsekwencji w uściśleniach biorąc pod uwagę OTS jest wyraźny. Wydaje mi się, że warto rozważyć zmianę uściślenia tego czaru.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

a przeczytaj zdanie przed tym nawiasem, ktory cytujesz (i ktory ze wzgledu na szyk zdania raczej opisuje jak to wardowac niz zezwala na to).

Moim zdaniem opis mowi is slain out right with no armour saves allowed.

regenka o ile sie nie myle nie jest armour savem i nigdzie nie jest tam zabronione skorzystanie z tego save.

w nawiasie z kolei jest nacisk na slowko single.

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

oczywiście jest zapis no armour saves allowed. Ja natomiast uważam, że regenka nie jest również wardem a w tym nawiasie jest zapis JAK można to wardować.

Można spokojnie założyć, że jakby regenka była dopuszczona to zapis w nawiasie powinien brzmieć ... a single ward or regeneration save ...

ODPOWIEDZ