Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
Pytanie: nasz gigant walczy z ogrem z fistami
czy +1 do I dla ogra wynikające z fistów liczy się do testu inicjatywy przeciwko atakowi giganta ?
?
czy +1 do I dla ogra wynikające z fistów liczy się do testu inicjatywy przeciwko atakowi giganta ?
?
- wind_sower
- Masakrator
Nie.
Maluję dla Perfectly Painted Studio!
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
Overrun:
A unit that fought its first Round of Combat (since it charged into the combat) and all units in base contact were wiped out (including units being removed from play as a result of Unstable or something similar), can choose to make a special Pursuit Move called Overrun (instead of a Post-Combat Pivot). Overruns follow the rules for moving pursuing units, except that the direction of the Pursuit Move is always straight-forward and no Leadership Test is required for restraining from pursuit.
Z tego wynika, że można.
A unit that fought its first Round of Combat (since it charged into the combat) and all units in base contact were wiped out (including units being removed from play as a result of Unstable or something similar), can choose to make a special Pursuit Move called Overrun (instead of a Post-Combat Pivot). Overruns follow the rules for moving pursuing units, except that the direction of the Pursuit Move is always straight-forward and no Leadership Test is required for restraining from pursuit.
Z tego wynika, że można.
@Plague
yyyy... a można wiedzieć czemu??
Osobiście nie widzę przeciwwskazań, chyba że czegoś nie doczytuje.
Szarżuje=>1. runda CC=>wybicie przeciwnika=>overrun=>wjechanie z overrun'u w kolejny oddział (liczone jako szarża)=>1. runda CC
yyyy... a można wiedzieć czemu??
Osobiście nie widzę przeciwwskazań, chyba że czegoś nie doczytuje.
Szarżuje=>1. runda CC=>wybicie przeciwnika=>overrun=>wjechanie z overrun'u w kolejny oddział (liczone jako szarża)=>1. runda CC
Mea culpa, nie napisałem dostatecznie jasno:
szarża > combat > overrun, który doprowadza do trwającego już combatu > kolejny raz oddział przeciwnika zostaje wycięty do nogi.
Czy legalny jest drugi overrun w tym przypadku, który w teorii może również doprowadzić do wejścia w trwającą już walkę i znów pozwolić na wypłacenie ataków?
szarża > combat > overrun, który doprowadza do trwającego już combatu > kolejny raz oddział przeciwnika zostaje wycięty do nogi.
Czy legalny jest drugi overrun w tym przypadku, który w teorii może również doprowadzić do wejścia w trwającą już walkę i znów pozwolić na wypłacenie ataków?
Witam!
Własnie zaczynam moją przygodę z Warhammerem, dopiero kilka batalii za mną. Razem z kumplami postanowiliśmy że spełnimy nasze marzenie z dzieciństwa i zakupimy całe armie( razem jest nas 6)niestety zlikwidowano FANTASY BATTLE i wprowadzono Age of Sigmar. Szkoda bo wiele figurek już ciężko szczególnie dla Bretonni którą zbiera mój kumpel.
na szczęście odkryliśmy The 9th Age i pomyśleliśmy - To jest to! Tutaj liczę na wasze porady, co dokupić, w co inwestować, jak budujecie swoich bohaterów ?, jakie piętna chaosu są według was dobre i na co itd. itd.
To co mam to na razie:
-10 warhounds
-20 chaos marauders
-24 chaos warriors
-5 chaos marauders horsemen
-8 chaos knights
-6 skullcrushers
-20 chaos chosen
-hellcannon
-chaos giant
-chaos chariot
-sorcerer
-deathbringer of khorne
-Archaon the Everchosen on daemonic steed
-daemon prince
Z góry za wszystko dziękuje

Własnie zaczynam moją przygodę z Warhammerem, dopiero kilka batalii za mną. Razem z kumplami postanowiliśmy że spełnimy nasze marzenie z dzieciństwa i zakupimy całe armie( razem jest nas 6)niestety zlikwidowano FANTASY BATTLE i wprowadzono Age of Sigmar. Szkoda bo wiele figurek już ciężko szczególnie dla Bretonni którą zbiera mój kumpel.

To co mam to na razie:
-10 warhounds
-20 chaos marauders
-24 chaos warriors
-8 chaos knights
-6 skullcrushers
-20 chaos chosen
-hellcannon
-chaos giant
-chaos chariot
-sorcerer
-deathbringer of khorne
-daemon prince

Fajnie, że zdecydowaliście się na 9th Age. Generalnie w WDG jak widzę po rozpach z Herford albo z jakimi mam styczność tu na forum i w grze na lokalach, to każdy gra czym chce, bo wewnętrznie WDG zbalansowane jest idealnie. Nie widać żadnej przewagi w żadnym złożeniu. Ja gram warriorami z dwurakami wratha, BSB i Lordem na koniach w kawalerii wratha, Once choseni - dawni Putridzi z dwurakami, mag na piechotkę, fast slaanesha albo 2x5 psów i shrine.karp1991 pisze:Witam!![]()
Własnie zaczynam moją przygodę z Warhammerem, dopiero kilka batalii za mną. Razem z kumplami postanowiliśmy że spełnimy nasze marzenie z dzieciństwa i zakupimy całe armie( razem jest nas 6)niestety zlikwidowano FANTASY BATTLE i wprowadzono Age of Sigmar. Szkoda bo wiele figurek już ciężko szczególnie dla Bretonni którą zbiera mój kumpel.na szczęście odkryliśmy The 9th Age i pomyśleliśmy - To jest to! Tutaj liczę na wasze porady, co dokupić, w co inwestować, jak budujecie swoich bohaterów ?, jakie piętna chaosu są według was dobre i na co itd. itd.
To co mam to na razie:
-10 warhounds
-20 chaos marauders
-24 chaos warriors
-8 chaos knights
-6 skullcrushers
-20 chaos chosen
-hellcannon
-chaos giant
-chaos chariot
-sorcerer
-deathbringer of khorne
-daemon prince
Przykładowy twardy bohater Pestilence
Dwurak, bluffers helm, sprout of rebirth, divine icon, breath of corruption, koń.
1 plus save, minus jeden do hita we froncie, siła 7, przerzut udanych zranień. Jeszcze ma zianie z toxicami. Jedyna wada, żę uderza ostatni, ale powinien bardzo dużo przeżyć i jednocześnie sporo napsuć krwi przeciwnikowi.
Można podmienić mu mark of pestilence na mark of wrath (większość modeli trafia na 2+) i zamienić zianie toxicami na soul reapera (przywraca sobie straconą ranę jeśli zada jakąś w turze CC.
Pograj tym co masz, a sam dojdziesz do tego czym Ci się najlepiej gra

@karp1991
Witam serdecznie:)
Dobry wybór, 9 edycja, to gra robiona dla graczy i przez graczy - najlepsza z wszystkich edycji IMHO.
WDG, nie można lepiej wybrać, w końcu chaos to najwyższa forma porządku. Tak jak pisał kolega, podręcznik jest wewnętrznie bardzo zbalansowany, odstaje trochę od innych armii, ale co tam.
Grać można wszystkim. Ja po burzliwym, aczkolwiek intensywnym związku z frenzy na pełnej opcji
kulam obecnie partyzantką z jednym, prostym naporem w postaci rycerzy:
- lord na dysku 1+ 4++,
- bsb na DM 1+ 5++ z buffers helm,
- x2 chimery,
- kloc rycerzy wratha z x2 jarlami z flailami
,
- 14 horsmenów wratha z flailami, toporkami i jarlem z flailem,
- 8 horsmenów wratha z flailami,
- 5 fallenów
Powodzenia!
Witam serdecznie:)
Dobry wybór, 9 edycja, to gra robiona dla graczy i przez graczy - najlepsza z wszystkich edycji IMHO.
WDG, nie można lepiej wybrać, w końcu chaos to najwyższa forma porządku. Tak jak pisał kolega, podręcznik jest wewnętrznie bardzo zbalansowany, odstaje trochę od innych armii, ale co tam.
Grać można wszystkim. Ja po burzliwym, aczkolwiek intensywnym związku z frenzy na pełnej opcji

- lord na dysku 1+ 4++,
- bsb na DM 1+ 5++ z buffers helm,
- x2 chimery,
- kloc rycerzy wratha z x2 jarlami z flailami

- 14 horsmenów wratha z flailami, toporkami i jarlem z flailem,
- 8 horsmenów wratha z flailami,
- 5 fallenów
Powodzenia!
trochę mnie tu nie było i chciałem się dowiedzieć, czy woch przestał ssać za kule?
wiem, że trzeba najpierw być dobrym generałem, ale na skali od 1 do 10 jaką siłe przypisalibyście armii gdzie 1 to w zasadzie nie wystawiasz figurek bo i tak 0-20 a 10 to overpower samograj, 3 letnie dzieci Cię ograją?

Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
niestety na razie 3+, co prawda są armie które maja z nami pod górkę przy konkretnych rozpiskach ale łatwo nie jest. Co więcej nawet nie próbuj porównywać jednostek do tych podobnych z innych booków bo się mocno zawiedziesz
ale ma przyjść po ETC nowy book i poprawa

"Jak ja nie cierpię Vampirów"Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.