PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
Moderator: Shino
Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
Nie kolego , tylko raz da turę TK .
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
To prawda, to normalne bound spelle teraz. Zresztą akurat te dwie rzeczy zawsze można było rzucić tylko raz na turę. 

Czy rany zadane od nieudanego testu terenu po którym szarżował oddział rydwanów Khmerii oblicza się osobna dla każdego modelu czy wspólnie dla całej jednostki (tak jak jest to w Monster Inafntry ) - proszę o przytoczenie konkretnego źródła z akapitem, będę wdzięczny w faq-u do TK nic nie znałem... :/
Jeżeli magiczka siedząca w oddziale rzuci pitke, która zabije Kinga, to kto oberwie z klątwy? Sama magiczka? czy ona wraz z oddziałem? W booku jest zapis "unit" co de facto można interpretować na dwa sposoby. Prosiłbym o odpowiedź z dobrym uzasadnieniem.
Popieram - jest to wytłumaczone na przykładzie pojedynkuMysza_on pisze:Czarodziejka obrywa gdyż to Ona się przyczyniła do śmierci a nie oddział .
edit:
faktycznie to co napisałem jest złe - dostaje unit
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, o 16:12 przez chelcho, łącznie zmieniany 1 raz.
Stosowanie analogii z pojedynku może być trochę niezasadne jako, że jest to sfera walki. A tu raczej mamy sferę magii, gdzie obrażenia rozchodzą się po oddziale jeżeli nie jest to inaczej zapisane. Poza tym słowo "unit" ma znacznie szersze zastosowanie aniżeli dajmy na to "character". Brak owego słowa w booku poprzedzonego spójnikiem "or" wskazywałby na to, że obrywa cały oddział. Bowiem gdyby był ów spójnik, to nie było by wątpliwości, że jednostka, która przyczyniła się do zabicia Kinga obrywa.chelcho pisze:Popieram - jest to wytłumaczone na przykładzie pojedynkuMysza_on pisze:Czarodziejka obrywa gdyż to Ona się przyczyniła do śmierci a nie oddział .
Zresztą ponowie pytanie... czy jest ta sprawa gdzieś indziej uregulowana poza bookiem TK?
nie ma potrzeby. Jesli poza challengem jest princ zniszczony obrywa unit, ktory sie przyczynil do jego smierci. hity sa dystrybuowane jak shooting. Unit magiczkmi jest winny. jesli nie ma 5 r&f to ona tez moze oberwac. Jak jest to oddzial obrywa
Ponawiam pytanie:
Czy rany zadane od nieudanego testu terenu po którym szarżował oddział rydwanów Khmerii oblicza się osobna dla każdego modelu czy wspólnie dla całej jednostki (tak jak jest to w Monster Inafntry ) - proszę o przytoczenie konkretnego źródła z akapitem, będę wdzięczny w faq-u do TK nic nie znałem... :/
Żaden model nie może stracić w wyniku DTtestu więcej ran niż ma w profilu, każdy testuje oddzielnie i traci max 3 rany, możliwe jest stracenie 9 ran na 3modelowym oddziale, ale nie w wyniku rzucenia po 3 niezdanych DTtestach np. 6+2+1 ale po rzuceniu np. 3+5+4. W tym pierwszym wypadku tracisz dwa całe modele i zostaje jeden zdrowy, w drugim tracisz cały unit. Jeśli zdałeś chociaż 1 test to nawet przy rzuceniu 12 ran na dwa pozostałe modele, to ten model który zdał nie dostaje żadnych ran. Nie chce mi się szukać odpowiedniego fragmentu w podręczniku
W takim razie rozumiem, że inni gracze nie mają obiekcji odnośnie powyższego stwierdzenia? I że tak się wyrażę jest to obowiązująca linia wykładni. Pytam usilnie, bowiem grając z kumplem w ów sposób straciłem dużą magiczkę, co przyczyniło się walnie do mej porażki... a chcem się na 100% upewnić.Shino pisze:nie ma potrzeby. Jesli poza challengem jest princ zniszczony obrywa unit, ktory sie przyczynil do jego smierci. hity sa dystrybuowane jak shooting. Unit magiczkmi jest winny. jesli nie ma 5 r&f to ona tez moze oberwac. Jak jest to oddzial obrywa
A dorzucę jeszcze jedno pytanko: czy na casket działają efekty miscasta?
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to rydwan mający 3W, który wjedzie np. w las musi trzy krotnie rzucić na test? za każdy swój wond profilowy i oddział, który składa się de fato z 3 modeli w sumie musi rzucić 9 razy na ów test?Żaden model nie może stracić w wyniku DTtestu więcej ran niż ma w profilu, każdy testuje oddzielnie i traci max 3 rany, możliwe jest stracenie 9 ran na 3modelowym oddziale,
nie, każdy model rzuca raz i nie za zwykły ruch po lesie tylko szarżę, gonienie itdjarlaxle17 pisze:Jeżeli dobrze zrozumiałem, to rydwan mający 3W, który wjedzie np. w las musi trzy krotnie rzucić na test? za każdy swój wond profilowy i oddział, który składa się de fato z 3 modeli w sumie musi rzucić 9 razy na ów test?Żaden model nie może stracić w wyniku DTtestu więcej ran niż ma w profilu, każdy testuje oddzielnie i traci max 3 rany, możliwe jest stracenie 9 ran na 3modelowym oddziale,