8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Maciek P.
Falubaz

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Maciek P. »

Lidder pisze:Przeczytałem opis red fury i zapis o kombinacji KB+dodatkowe ataki sugeruje, że ataki nie przepadają. Zagrałbym więc następująco: nowe ataki są rozdzielane ponownie z zastrzeżenie, że nie mogą być skierowane w modele, które wcześniej nie były w styku z wampirem.
Super, dziękuje.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Maciek P. pisze:
PiotrB pisze:
Maciek P. pisze:jeros jk wjdzie do fsta nie ma vgrda. Rbk str. 100 i 68

Ucksasz od most numerous enemy i w tym keirnku biegniesz

Jezu - ty nie pij tyle bo nie rozumiem ani słowa :mrgreen: W jakim to języku jest napisane?
Chciałem odpowiedzieć w języku Wojtuś-a. Popatrz wyżej ;)

Hahaha! Sorry, pisałem z telefonu, na którym czynność ta jest dość trudna za sprawą programu poprawiającego słowa, do tego poprawianie tego jest ciężkie, bo strasznie trudno trafić 'kursorem' w wybrane miejsce. ;)
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Lidder pisze:Przeczytałem opis red fury i zapis o kombinacji KB+dodatkowe ataki sugeruje, że ataki nie przepadają. Zagrałbym więc następująco: nowe ataki są rozdzielane ponownie z zastrzeżenie, że nie mogą być skierowane w modele, które wcześniej nie były w styku z wampirem.
Dla pełnej jasności, jesli wampir styka sie tylko z wrogim czempionem lub bohaterem i na miejsce zabitego wejdzie model "rank and file" to wampir nie moze wykonac w niego atakow! i to jest to co chciales napisac?

btw. przy takim rozumieniu calosci pierwsze zdanie rozumiem jako rozwazanie czy wampir moze w ogole kozystac z dodatkowych atakow :)

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Czy Slann/kowboj może dołączyć do oddziału skinków z kroxami mających unit type Unique?
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Voodoo pisze:Czy Slann/kowboj może dołączyć do oddziału skinków z kroxami mających unit type Unique?
Owszem, mogą.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

a z czego to wynika?

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

Czy jeśli ktoś zaatakuje mnie na flankę a i tak wygram to mogę zrobić reforma tak, żeby w kolejnych rundach walczyć przodem?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Shino pisze:a z czego to wynika?
Bo skinki z kroxami to mixed unit, a nie unique?

@Luciu, tak, jeśli wygrasz, to możesz zrobić reform. Jeśli przegrasz, o też, tylko musisz najpierw zdać LD.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Myth pisze:Bo skinki z kroxami to mixed unit, a nie unique?
Q: Can you Stomp or Thunderstomp a unit of Skinks that
contains Kroxigor? (p94)
A: No, a mixed unit has the troop type of Unique.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Myth pisze:
Shino pisze:a z czego to wynika?
Bo skinki z kroxami to mixed unit, a nie unique?
w zasadzie to jest oddzial unique
Q: Can you Stomp or Thunderstomp a unit of Skinks that
contains Kroxigor? (p94)
A: No, a mixed unit has the troop type of Unique.
niemniej jesli wolisz.

Z czego wiec wynika, ze mozna sie dolaczac do mixed unit?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Czy jeśli heros z magiczna bronią siedzi w oddziale ze sztandarem z flaming atakami to czy on tez ma flaming ataki? Wydaje mi się ze ma, ale znajOmy mi powiedział ze nie więc pytam.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Myth pisze:
@Luciu, tak, jeśli wygrasz, to możesz zrobić reform. Jeśli przegrasz, o też, tylko musisz najpierw zdać LD.
Znaczy ja to wszystko wiem, tylko chciałem zapytać o przypadek kiedy ja, zaatakowany na flanke, wygrywam walkę, ale walka kontynnuowana jest, bo przeciwnik nie uciekł. czy wtedy moge poprostu poobracać figurki. Bo niby napisane jest, że nie można wykluczyc reformem figurek z walki które już walczą. Ale ja nie zamierzam zmniejszać liczby waczących, po prostu, obrócić się. I wydaje mi się, że jednak nie można tak zrobić chyba. Ale pytam bo niewiem:<
No bo niby jest napisane w rulebooku, że ten reform może być uzyty po to by się obrócić, no ale co z commandem np.? Skoro dostawiam dowódcę to znaczy, że zwykły szeregowiec odłączył się, żeby zrobic mu miesce. A napisali, że nie można nikogo wykluczyć. Poza tym, jeśli mam jednostkę 5x4, to oni się obracają tylko w miejscu i walczy się 4x5? Czy po prostu całą jednostkę obracam wraz z commandem na podstawce regimentowej i tyle i nadal jest 5x4? Znaczy tak czy inaczej mogę tak zrobić bo można dostawić więcej niż było. Tylko co z tym reformem

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Shino pisze:Z czego wiec wynika, ze mozna sie dolaczac do mixed unit?
Bo nigdzie nie ma napisane, że nie może ;)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

JarekK pisze:Czy jeśli heros z magiczna bronią siedzi w oddziale ze sztandarem z flaming atakami to czy on tez ma flaming ataki? Wydaje mi się ze ma, ale znajOmy mi powiedział ze nie więc pytam.
Nie ma flamingów, magiczna broń nigdy nie dostaje flamingów, chyba że ma je sama z siebie.
Luciu pisze:
Myth pisze:
Znaczy ja to wszystko wiem, tylko chciałem zapytać o przypadek kiedy ja, zaatakowany na flanke, wygrywam walkę, ale walka kontynnuowana jest, bo przeciwnik nie uciekł. czy wtedy moge poprostu poobracać figurki. Bo niby napisane jest, że nie można wykluczyc reformem figurek z walki które już walczą. Ale ja nie zamierzam zmniejszać liczby waczących, po prostu, obrócić się. I wydaje mi się, że jednak nie można tak zrobić chyba. Ale pytam bo niewiem:<
No bo niby jest napisane w rulebooku, że ten reform może być uzyty po to by się obrócić, no ale co z commandem np.? Skoro dostawiam dowódcę to znaczy, że zwykły szeregowiec odłączył się, żeby zrobic mu miesce. A napisali, że nie można nikogo wykluczyć. Poza tym, jeśli mam jednostkę 5x4, to oni się obracają tylko w miejscu i walczy się 4x5? Czy po prostu całą jednostkę obracam wraz z commandem na podstawce regimentowej i tyle i nadal jest 5x4? Znaczy tak czy inaczej mogę tak zrobić bo można dostawić więcej niż było. Tylko co z tym reformem
Możesz zrobić reform. Jedynym ograniczeniem jest to że nie możesz zmniejszyć ilości walczących modeli.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

szeszej pisze:
Shino pisze:Z czego wiec wynika, ze mozna sie dolaczac do mixed unit?
Bo nigdzie nie ma napisane, że nie może ;)
RB str.97 pisze:(...)A character is normally permitted to join units of infantry, beast, cavalry, monstrous infantry, monstrous beast or monstrous cavalry.

Unless otherwise stated, a character cannot join a unit of monsters, a unit of flyers, a unit of chariots, a unit of swarms or a war machine.
W tym miejscu jest dokładnie napisane do jakich rodzajów jednostek mogą dołączyć bohaterowie, nie ma nic o oddziałach unique.

Pytałem o to bo widziałem parę razy, że bohaterowie lądowali w takim oddziale. Teraz nie jestem do końca pewny czy to jest legalne.
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Jak już cytować, to całość: unique ma napisane, że rządzi się zasadami opisanymi w podręczniku armijnym, czasem czerpiąc część zasad z elementów składowych (np. mixed units), a czasem mając zasady oddzielne, całkowicie unikalne. No to przeglądam podręcznik lizaków (bo o kohortę z kroxami się rozchodzi), a tam bardzo wyraźnie, chociaż zapewne nieintencjonalnie jeśli idzie o omawiany przez nas problem, oznaczone są jednostki, do których nie mogą dołączać się bohaterowie: terradony (wyjątek to skink na terku), salki i razordony. Reszta nie ma takich zasad, więc , jeśli postrzegać podręcznik jako całość, nie zabrania herosów w kohorcie.

Że nie wspomnę o tym, że w tej grze ponoć coś musi być wyraźnie zabronione w zasadach, żeby nie można było tego robić (a przynajmniej często coś takiego jest stosowane przez ogół graczy do interpretacji zasad) ;-)

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

To co Myth + w tym cytacie Voodoo masz też jednostki, do których nie może dołączać, a unique nie ma w spisie.

W ogóle imho troop type unique dla kohorty to jakiś absolutny i niesamowity brainfart GW i wiążą się z tym też inne dziwne konsekwencje. Wedle erraty do lizardmenów:

- Slann nie ma LoS W kohorcie, ale ma LoS (na 4+) OBOK kohorty
- szczurki/szczurogry + poganiacze też mają typ unique ponieważ składają się bazowo z modeli różnych rodzajów (warbeast+infantry, monstrous inf. + infantry), więc nie można w nich wypłacać stompów/thunderstompów.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

IMO Z gigant rats to trochę inna bajka, bo oba troop type war beast i infrantry są podatne na stompy ;)

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

szeszej pisze: szczurki/szczurogry + poganiacze też mają typ unique ponieważ składają się bazowo z modeli różnych rodzajów (warbeast+infantry, monstrous inf. + infantry), więc nie można w nich wypłacać stompów/thunderstompów.
Jak to? Serio:P?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Dokładnie, RO i GR to zupełnie inna bajka, nie ten troop type.

Zablokowany